FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 januari 2016

Elia schaart zich achter dreigende Kazim-Richards

Eljero Elia hoopt vurig dat Colin Kazim-Richards sportief revanche neemt, nu zijn ploeggenoot bij Feyenoord zich weer eens heeft misdragen. Kazim-Richards speelt met vuur bij Feyenoord omdat hij eerder deze week een verslaggever van het Algemeen Dagblad bedreigde na een negatieve publicatie. De aanvaller werd daarop uit de selectie van de Rotterdammers gezet door coach Giovanni van Bronckhorst.

De oefenmeester wilde rust creëren op weg naar de topper tegen PSV. Dat haalde echter weinig uit. Zijn ploeg ging zondagmiddag met 0-2 ten onder in de eigen Kuip.

Elia hoopt dat Kazim dit seizoen nog een positieve rol kan vertolken in een ommekeer bij Feyenoord, dat al drie keer op rij niet won. "Dankzij hem is het balletje gaan rollen en speel ik nu bij Feyenoord. Ik hoop dat Colin snel weer aan voetballen toekomt. En dan maakt het niet uit of dat bij Feyenoord of ergens anders is, al hoop ik natuurlijk dat hij bij ons blijft", aldus de buitenspeler tegen Metro.

"Hij zorgt voor positieve energie in de kleedkamer, hij schudt de jonge jongens wakker. Ik heb nooit problemen met hem gehad, net als de rest van het team. Daarom blijf ik achter hem staan", aldus Elia, die zich niet negatief uitlaat over de schijnbaar licht ontvlambare Kazim-Richards.

Cocu genoot: "Tactiek gaf deze wedstrijd de doorslag"

Phillip Cocu was tevreden na afloop van de 0-2 overwinning in de Kuip op Feyenoord, maar wil daar niet te lang bij stil staan. "Het was het belangrijkst om dicht bij Ajax te blijven. Als we verloren hadden, was Feyenoord langszij gekomen. Nu hebben we Feyenoord op afstand gezet en blijft de eerste plaats in zicht", zegt de oefenmeester van de Brabantse landskampioen in gesprek met FOX Sports.

De Eindhovenaren staan nu op drie punten achterstand van de Amsterdammers, die eerder op de dag wonnen van ADO Den Haag met 0-1. Het treffen met de Rotterdammers had volgens Cocu veel weg van een schaakwedstrijd. "Het was geen open huis, aan beide kanten niet. Ik vond het wel mooi om te zien, de tactiek gaf deze wedstrijd de doorslag."

Vooral over de defensieve vastberadenheid was de coach te spreken. "Je moet heel scherp blijven. Ik vind dat we dat gevaar prima hebben weten te beperken vandaag. Zij spelen op balbezit en wij leverden de bal teveel in. Dat oogde rommelig."

Noren met overmacht naar wereldtitel skivliegen

Noorwegen heeft op het WK skivliegen met grote overmacht de landenwedstrijd gewonnen. In het Oostenrijkse Bad Mitterndorf domineerden de Noren als zelden tevoren, met een enorme winstmarge als gevolg. 

Na de eerste sprongen van Anders Fannemel, Johann André Forfang, Daniel André Tande en Kenneth Gangnes ging het Noorse kwartet al ruim aan de leiding. Oostenrijk stond steving op de tweede plek, terwijl de Duitsers en Slovenen om het brons leken te gaan strijden.

In de tweede ronde ging het bij de Slovenen vooral met Jurij Tepes en Anze Lanisek helemaal fout. Ze kwamen veel te vroeg weer op de sneeuw terecht en zagen de Duitsers Stephan Leyhe en Richard Freitag een groot gat slaan. Manuel Poppinger en Manuel Fettner konden namens Oostenrijk ook geen indruk maken en dus vloog de Duitse slotspringer Severin Freund het zilver relatief simpel binnen, met Andreas Wellinger als vierde lid. 

Wereldkampioen Peter Prevc liet de twee beste vluchten van de hele wedstrijd zien, maar het falen van zijn landgenoten Tepes en Lanisek kon hij niet meer goedmaken. Oostenrijk, met verder Stefan Kraft en Michael Hayböck, bleek te sterk en ging naar huis met het brons, waardoor de medefavorieten uit Slovenië met lege handen bleven. 

David Bowie scoort eerste nummer 1-album in VS

David Bowie's album Blackstar is op één binnengekomen in de Amerikaanse Billboard 200-albumlijst. Het is de eerste keer dat de Britse zanger op één staat in die lijst, meldt Billboard.

Twee dagen na het verschijnen van het album overleed Bowie aan kanker. Net als in andere landen kochten muziekfans in de VS de afgelopen week massaal muziek van hem. In de albumlijst staan nog negen albums van Bowie, onder meer een best of-compilatie op vier en The Rise and Fall of Ziggy Stardust op 21.

Bowie scoorde in het verleden wel nummer één-hits in de VS, maar zijn albums haalden nooit de hoogste positie. Zijn comebackalbum The Next Day (2013) kwam er met de tweede plek het dichtst in de buurt.

De artiest werd kort na zijn overlijden gecremeerd. Volgens sommige bronnen betrof het een privéceremonie, maar andere beweren dat er zelfs geen familie present was. De plek waar de as is uitgestrooid blijft geheim: Bowie wil om zijn leven worden herinnerd.

'Grootschalige matchfixing in tenniswereld'

De tenniswereld zou flink gevuld zijn met spelers die wedstrijden - of delen daarvan - verkopen aan wedders. Dat zou blijken uit documenten die de BBC in handen heeft gekregen. De documenten bevatten onder meer de bevindingen van een grootschalig onderzoek naar matchfixing door mannentennisbond ATP uit 2007.

In de laatste tien jaar zouden zeker zestien spelers die in de top-50 van de wereld staan of hebben gestaan meerdere malen aangewezen zijn als mogelijk 'fixer'. De spelers mochten allemaal gewoon verder met hun carrière, waarbij het onder meer gaat om winnaars van Grand Slams. Het onderzoek uit 2007 begon naar aanleiding van een wedstrijd tussen Nikolay Davydenko en Martin Vassallo Arguello, twee verdachte spelers die beiden vrijgesproken werden. In het onderzoek kwam echter een fors netwerk naar voren van wedders die banden zouden hebben met spelers op hoog niveau.

Zo zouden er wedsyndicaten gevonden zijn in Rusland, Noord-Italië en Sicilië, die honderdduizenden euro's verdienden aan - volgens de onderzoekers - mogelijk verkochte wedstrijden. Een rapport uit 2008 zegt dat 28 spelers die hierbij betrokken waren verder onderzocht zouden moeten worden, maar dat is vreemd genoeg nooit gebeurd. Van zeker een derde van deze spelers zijn later nog meer meldingen binnengekomen bij de Tennis Integrity Unit (TIU) - opgezet om matchfixing tegen te gaan - maar ook naar die meldingen zijn geen verder onderzoek verricht.

Een groep klokkenluiders binnen de tenniswereld, die begrijpelijk anoniem wilden blijven, speelden allerlei documenten door aan de BBC. Die namen contact op met Mark Phillips, een van de onderzoekers uit 2007. "We vonden een soort kern van ongeveer tien spelers, waarvan wij dachten dat ze het middelpunt van het hele probleem vormden. Het bewijs was erg sterk en we leken een goede kans te maken om de grote, rotte appels eruit te vissen", zegt hij. Er gebeurde echter niks mee.

BBC besloot om de namen van de betrokken spelers niet naar buiten te brengen, omdat men niet kan bewijzen dat zij daadwerkelijk aan matchfixing deden. De TIU heeft mogelijkheden om via diepgaand onderzoek wel aan dat bewijs te komen, maar die lijken niet geïnteresseerd in het daadwerkelijk onderzoeken van de spelers. "Er wordt wel degelijk het een en ander onder het vloerkleed gehouden", aldus Benn Gunn, betrokken bij een onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de oprichting van de TIU. 

Van de in de documenten genoemde spelers zullen er acht gaan beginnen aan de Australian Open, het eerste Grand Slam van het jaar dat komende nacht van start gaat. Dinsdagavond is op BBC Radio 4 meer te horen over de door hen verkregen documenten. 

Barcelona blijft in spoor Atlético

Barcelona en Athletic Bilbao troffen elkaar voor de eerste keer in drie confrontaties binnen tien dagen. Deze eerste wedstrijd werd door Barcelona gewonnen met 6-0. Al na vijf minuten was het geen wedstrijd meer. 

Na vijf minuten werd Iraizoz bestraft met een strafschop voor Barcelona én een rode kaart. De doelman beging slechts een lichte overtreding op Suarez, die de Bask slim opzocht en naar de grond ging. Vanaf dat moment keek het publiek naar een vermoorde wedstrijd. Die onredelijke strafmaat haalde de angel uit de wedstrijd.

Eens te meer omdat Lionel Messi - die in de rust met hamstringklachten uitviel - de strafschop benutte: 1-0. En dat terwijl Bilbao even daarvoor nog een levensgrote kans om zeep hielp toen Gerard Piqué de bal volledig verkeerd terugspeelde naar Claudio Bravo.

Waar teams met tien spelers soms de geest van het collectief krijgen, was voor Bilbao de mokerslag van het vroege tijdstip van de uitsluiting te groot om nog verzet te plegen. De geknakte bezoekers waren slechts onderdeel van een Catalaanse wedstrijdrondo.

De onzorgvuldige, bijna arrogante houding van de thuisploeg voorkwam een vroege afstraffing. Alleen Neymar scoorde nog voor de thee. De afstraffing kwam er na de rust alsnog, vooral omdat Suarez ijverig bleef en zich naar een hattrick knokte. Ivan Rakitic maakte het zestal treffers compleet, na twee weergaloze voorbereidende acties van Neymar.

Door de winst in de 'wedstrijd' tegen Bilbao blijft het razendspannend in de top van de Primera División. Atlético Madrid leidt de dans met 47 punten, Barcelona volgt met 45, maar heeft nog een wedstrijd minder gespeeld door de deelname aan het WK voor clubteams. Ook Real Madrid won vandaag, waardoor de ploeg van Zidane met 43 punten derde staat. Barcelona en Athletic Bilbao treffen elkaar over drie dagen weer voor de Copa del Rey. 

Tennisser Nestor (43) wint 1000e dubbelwedstrijd

Eerlijk is eerlijk, het is inmiddels al een paar dagen geleden, maar dat mag de pret niet drukken. De Canadese tennisser Daniel Nestor heeft namelijk als eerste speler ooit duizend dubbelwedstrijden gewonnen. De 43-jarige veteraan deed dat samen met Marcelo Melo, de Braziliaanse nummer één van de wereld. In het enkelspel slaagden alleen Jimmy Connors, Ivan Lendl en Roger Federer erin de magische grens te passeren.

Tijdens het ATP-toernooi van Sydney was het duo in de eerste ronde met twee keer 6-4 te sterk voor Jeremy Chardy en Leander Paes. Dat bleek de duizendste overwinning te zijn voor Nestor, die zijn eerste zege al een tijdje terug boekte. Samen met Sebastien Lareau won hij in 1991 in de eerste ronde van het Challenger-toernooi in Winnetka van Sean Cole en Eoln Collins.

Sindsdien volgden vele successen voor Nestor, waaronder acht Grand Slams, elk Masterstoernooi en in totaal maar liefst 88 titels. Zijn 1000 zeges boekte hij met in totaal 33 verschillende partners. In 2004 en 2008 sloot de Canadees het jaar bovendien af als nummer één van de wereld in het dubbelspel. 

Komende week staat Nestor samen met Radek Stepanek in de eerste ronde van de Australian Open. Daat gaat hij voor zege 1001, want in Sydney werd hij met Melo in de tweede ronde uitgeschakeld.

Turkse rechter houdt Syriërs vast na aanslag

Een Turkse rechtbank heeft zondag besloten de hechtenis van tien Syriërs in verband met de zelfmoordaanslag 12 januari in Istanbul te verlengen. Een in Saudi-Arabië geboren Syriër blies zichzelf in het centrum van de stad op in een groep toeristen. Zijn actie kostte tien Duitsers het leven. Vijftien anderen raakten gewond.

De verdachten worden beschuldigd van moord met voorbedachte rade en het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de openbare aanklager had het tiental een directe relatie met de man die zichzelf opblies.

In een eerder stadium gelastte de rechter de vrijlating van zes anderen wegens gebrek aan bewijs. Het is nog niet duidelijk of de drie Russen die in verband met de aanslag werden opgepakt in de badplaats Antalya, deze week voor de rechter moeten verschijnen om te vernemen wat over hen is beslist.

Turkse rechter houdt Syriërs vast na aanslag
Turkse rechter houdt Syriërs vast na aanslag (Foto: ANP)

Aanhoudingen na overval casino in Tiel

De politie in Tiel heeft zondag twee zeventienjarige jongens en een negentienjarige man aangehouden die verdacht worden betrokkenheid bij een gewapende overval op een casino.

Zondagmiddag kwamen tegen 16.00 uur twee gemaskerde mannen het casino aan de Weerstraat binnen. Ze bedreigden een medewerker met een vuurwapen, of iets dat daarop leek, en eisten geld. De daders gingen er vervolgens met een geldbedrag vandoor op een scooter.

Na een tip kwam de politie de drie verdachten op het spoor. Ze werden in een woning aan de Nieuweweg in Tiel aangetroffen. Bij de zoektocht werd ook een politiehelikopter ingezet.

De politie vond bij de woning ook een scooter en een vuurwapen.

Aanhoudingen na overval casino in Tiel
Aanhoudingen na overval casino in Tiel (Foto: ANP)

Amerikanen ontvoerd in Bagdad

Drie Amerikanen zijn ontvoerd in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat meldt de Saudische-Arabische televisiezender Al Arabiya zondag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington verklaarde zondag dat het op de hoogte is en dat de Amerikanen ter plaatste samenwerken met de Iraakse autoriteiten om de vermiste landgenoten op te sporen.

De ambassade van de Verenigde Staten in Bagdad zei dat het op de hoogte is van het bericht van de tv-zender, maar wilde verder geen commentaar geven.

Amerikanen ontvoerd in Bagdad
Amerikanen ontvoerd in Bagdad (Foto: ANP)

O'Sullivan snelt naar zesde Masters-titel

Snookeraar Ronnie O’Sullivan heeft op grootse wijze voor de zesde keer The Masters weten te winnen. In de finale walste The Rocket over medefinalist Barry Hawkins heen. O'Sullivan zag Hawkins het openingsframe pakken, maar de volgende tien frames gingen naar de vijfvoudig wereldkampioen. Het werd 10-1. 

O'Sullivan had in frame drie een break van 136 en sloot de partij af met een break van 82. De Engelsman is pas bezig aan zijn tweede toernooi van het seizoen. Zijn spel was zondag weer van wereldniveau. 

Het is O’Sullivan’s zesde Masters-titel en daarmee evenaart hij het record dat op naam stond van de Schot Stephen Hendry. Naast het winnen van zijn zes titels werd O'Sullivan ook vijf keer runner-up op het toernooi met de zestien beste spelers van de wereld.  

'Belgische vluchtelinge' plaatst zich voor Olympische Spelen

Taekwondoka Raheleh Asemani heeft zich tijdens het Europees olympisch kwalificatietoernooi geplaatst voor de Olympische Spelen. In Istanbul schopte ze het in de klasse tot 57 kilogram tot de finale, wat voldoende was voor een olympisch startbewijs.

Er is één ding dat de zaak opvallend maakt: Asemani staat te boek als politiek vluchtelinge. De van oorsprong Iraanse kwam in Istanbul, net als twee anderen, uit onder de vlag van wereldtaekwondobond WTF. Asemani woont tegenwoordig in België en in de media bij onze zuiderburen wordt dan ook gesproken over haar als mogelijke Belgische deelneemster aan de Spelen in Rio. Zo zou het naturalisatieproces nog een kwestie van tijd zijn, waarna ze op de Spelen als Belgische aan de start kan staan.

De media van onze zuiderburen lijken daarbij mogelijk aan twee niet onbelangrijk details voorbij te gaan. Ten eerste werden de startbewijzen in Istanbul niet voor de betreffende atleet, maar voor het land van de atleet binnengehaald. Zo greep de Nederlandse Reshmie Oogink in haar klasse een ticket, maar theoretisch zou Nederland ook een willekeurige andere atlete in die klasse kunnen sturen in plaats van Oogink. Asemani komt nog niet uit voor België en kan dus ook niet voor dat land een startbewijs binnengehaald hebben. Als dat wél zo is zitten we met een andere situatie: dan deden er dus eigenlijk drie Belgische dames mee in Istanbul, naast Indra Craen en Anneleen Goffin, terwijl elk land per geslacht maar twee atleten naar het OKT mocht sturen.

Vooralsnog lijkt het erop dat Asemani zich wel degelijk op kan maken voor de Spelen, maar dat ze daar zeer waarschijnlijk uit zal komen onder de vlag van het Internationaal Olympisch Comité. 

Vanaf even na 26:00 vecht Asemani tegen de Finse Suvi Mikkonen in de finale van het OKT. Het was niet meer dan voor spek en bonen, want een finaleplaats leverde een olympisch startbewijs op. Asemani won het duel. (Bron: YouTube)

Bruma geniet van de stilte in Kuip

Jeffrey Bruma genoot met volle teugen van de stilte die zondag een tijdje heerste in De Kuip. De normaal zo bloedfanatieke supporters van Feyenoord waren even lamgeslagen door PSV, dat hun favoriete ploeg in de tweede helft overklaste (0-2). "Het was stiller dan normaal in De Kuip, mooi om mee te maken", zei Bruma, voormalig jeugdspeler van Feyenoord. "De afgelopen jaren heb ik hier met PSV steeds verloren. Het is een flinke opsteker dat we nu een keer winnen. Verdiend ook, vind ik."

De laatste overwinning van de Eindhovense ploeg in De Kuip dateerde al van september 2009. Daarna verloor PSV vijf keer op rij bij Feyenoord. Vaak lieten de Brabanders zich intimideren door de vijandige sfeer in het kolkende stadion. Bruma zelf moest twee jaar geleden met rood van het veld en maakte toen op weg naar de kleedkamer obscene gebaren naar provocerende fans van Feyenoord. "Nu waren wij de meest volwassen ploeg", concludeerde Bruma. "We doen volop mee in de titelrace met Ajax. Al moeten we Feyenoord ook niet al afschrijven."

Bruma geniet van de stilte in Kuip
Bruma geniet van de stilte in Kuip (Foto: ANP)

Bryant laat Olympische Spelen schieten

Kobe Bryant sluit zijn rijke basketballoopbaan niet af op de Olympische Spelen. De 37-jarige vedette van Los Angeles Lakers gaf eind vorig jaar aan graag afscheid te willen nemen op de Spelen in Rio, maar is van gedachten veranderd. "Het is aan de jonge gasten om daar te spelen", zei Bryant zondag. "Ik heb al twee gouden plakken behaald op de Spelen, dus mijn moment is al geweest."

Bryant kondigde eerder dit seizoen aan bezig te zijn aan zijn laatste seizoen in de NBA. De stijlvolle guard won met de Lakers vijf keer de titel. In 2008 werd Bryant tot meest waardevolle speler van het seizoen verkozen.

Bryant laat Spelen schieten
Bryant laat Spelen schieten (Foto: ANP)

De Boer: "Gelukkig hebben we de punten gepakt"

Frank de Boer was na de 1-0-winst van Ajax op ADO Den Haag tevreden over de uitslag, maar niet over het spel van zijn ploeg. "In de eerste helft was er weinig aan de hand. Na de rust hadden we het moeilijk. Als een balletje verkeerd zou zijn gevallen, hadden we hier zomaar punten in kunnen leveren", aldus de trainer van Ajax.

Hij vond vooral dat zijn ploeg het geduld en de nauwkeurigheid in die fase niet kon opbrengen om ADO Den Haag op afstand te houden. "Gelukkig hebben we wel die drie punten gepakt. Dat is toch lekker. Vergeet niet dat PSV en Feyenoord hier niet hebben kunnen winnen."

De Boer: gelukkig hebben we de punten gepakt
De Boer: gelukkig hebben we de punten gepakt (Foto: ANP)

Juventus blijft in spoor Napoli

Juventus blijft de voornaamste belager van koploper Napoli in de Italiaanse Serie A. De titelverdediger boekte zondag bij Udinese de tiende competitiezege op rij en blijft op twee punten achterstand van de Napolitanen, die zaterdag Sassuolo met 3-1 versloegen. 'Juve' won nog overtuigender: 0-4.

Alle doelpunten vielen voor rust. Paulo Dybala en Sami Khedira hadden de gasten op een 2-0-voorsprong gezet toen Udinese-verdediger Danilo een overtreding maakte op Mario Mandzukic. Het leverde de Braziliaan een rode kaart op, terwijl de toegekende strafschop werd benut door Dybala. Daarmee was de wedstrijd van alle spanning ontdaan, zeker nadat Alex Sandro er ook nog 4-0 van maakte.

Nieuwe trainer Luciano Spalletti kon AS Roma niet tot grootse daden inspireren. De nummer twee van vorig seizoen kwam tegen hekkensluiter Hellas Verona niet verder dan een 1-1-gelijkspel. De Belg Radja Nainggolan zette de Romeinen nog wel op voorsprong, maar na rust kwam Verona op 1-1 door een benutte strafschop. Giampaolo Pazzini schoot raak vanaf elf meter. Zijn teamgenoot Urby Emanuelson stond op dat moment al niet meer in het veld. De oud-Ajacied werd in de rust gewisseld.

Stadgenoot Lazio knokte zich terug na een 2-0-achterstand bij Bologna. Nadat Adam Masina met rood was verdwenen, benutten Antonio Candreva - uit een strafschop - en Senad Lulic de numerieke meerderheid: 2-2. Wesley Hoedt speelde het hele duel. Napoli dankte de zege zaterdag op Sassuolo (3-1) vooral aan topschutter Gonzalo Higuaín, die twee keer doel trof. De Argentijn loopt één op één met twintig treffers in evenzoveel wedstrijden.

Juventus blijft in spoor Napoli
Juventus blijft in spoor Napoli (Foto: ANP)

Real snel klaar met Sporting Gijón, Atlético blijft aan kop

Real Madrid heeft zondag snel korte metten gemaakt met degradatiekandidaat Sporting Gijón. De thuisploeg had op eigen veld iets meer dan een kwartier nodig om alle spanning uit de wedstrijd te halen. Door goals van Gareth Bale, Cristiano Ronaldo (twee) en Karim Benzema stond Real na twintig minuten op een riante 4-0 voorsprong. Benzema zorgde aan het eind van de eerste helft met zijn tweede treffer voor de ruststand.

Na rust was er voor het publiek weinig meer te genieten. Ismael López van Sporting Gijón mocht uit een counter de eretreffer maken: 5-1.

Real Madrid moest ook twee grote tegenslagen incasseren. Twee doelpuntenmachines moesten de strijd geblesseerd staken. Aanvaller Gareth Bale viel halverwege de wedstrijd uit met een kuitblessure, een kwetsuur die hem dit seizoen al vaker aan de kant hield. In de tweede helft moest ook Karim Benzema van het veld af nadat hij door zijn ingevallen ploeggenoot James Rodríguez tegen de knie was geschopt.

Atlético Madrid blijft door een feilloze overwinning op Las Palmas koploper in de Spaanse competitie. De ploeg van trainer Diego Simeone kwam nauwelijks in de problemen in de uitwedstrijd, scoorde zelf drie keer en kon weer rekenen op een foutloze defensie: 0-3.

De zelden scorende verdediger Filipe Luís uit Brazilië tekende voor de eerste treffer, nadat hij op links helemaal werd vrijgelaten en vanaf de rechterzijde werd bereikt door een andere verdediger, Juanfran. In de tweede helft sloegen de bezoekers genadeloos toe uit een counter. Antoine Griezmann vertrok vanaf de rand van buitenspel en bleef koel oog in oog met doelman Javi Varas. Op vrijwel identieke wijze en met dezelfde aangever (Koke) scoorde de Fransman ook de derde treffer.

In twintig competitiewedstrijden incasseerde Atlético Madrid tot dusver slechts acht tegentreffers, een clubrecord. De verdediging van concurrenten zoals FC Barcelona en Real Madrid werd respectievelijk vijftien en negentien keer verslagen.

Real snel klaar met Sporting Gijón
Real snel klaar met Sporting Gijón (Foto: ANP)

Haase en De Bakker in actie op dag één Australian Open

Komende nacht om 01.00 uur Nederlandse tijd gaat de Australian Open van start, de eerste Grand Slam van het nieuwe jaar. Gelijk op dag 1, of nacht 1 voor ons, komen de twee als eerste geplaatste spelers in het enkelspel in actie. Serena Williams neemt het in de tweede partij op de Rod Laver Arena op tegen Camila Giorgi uit Italië, terwijl Novak Djokovic in de wedstrijd daarna tegenover de Zuid-Koreaan Chung Hyeon staat. In de avondsessie speelt Roger Federer in hetzelfde stadion in de eerste ronde tegen de Georgiër Nikoloz Basilashvili.

De als zesde geplaatste Tsjech Tomas Berdych neemt het 's ochtends lokale tijd in de Margaret Court Arena op tegen de Indiër Yuki Bhambri. Op diezelfde baan staat Jo-Wilfried Tsonga (9) 's avonds in een op papier mooie partij tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis. In het derde grote stadion, de Hisense Arena, opent de als zevende geplaatste Kei Nishikori het bal tegen Philipp Kohlschreiber uit Duitsland. 

Bij de vrouwen speelt Agnieszka Radwanska (4) 's middags tegen de Amerikaanse Christina McHale, terwijl Maria Sharapova (5) het 's avonds opneemt tegen Nao Hibino uit Japan. Petra Kvitova (6) speelt in de allereerste partij in de grote Rod Laver Arena tegen de Thaise Luksika Kumkhum. De laatste top-10-speelster tot slot is de Spaanse Carla Suarez-Navarro, die 's ochtends begint tegen de Zwitserse qualifier Viktorija Golubic. 

Op dag één komen gelijk twee Nederlanders in actie. Thiemo de Bakker begint zijn toernooi tegen de Kroaat Marin Cilic, die als twaalfde geplaatst is en voor De Bakker normaal gesproken dus een te groot obstakel zal vormen. Robin Haase begint tegen de Bosniër Mirza Basic, de nummer 137 van de wereldranglijst waarop Haase zelf 64e staat. Dat moet zeker te doen zijn voor de Nederlander, maar bij winst wacht dan zeer waarschijnlijk wel al gelijk Berdych. 

Haase begint om 01.00 uur in de eerste partij op baan 19, De Bakker komt in de tweede partij op baan 3 in actie. Zijn partij zal in de loop van de nacht wel te zien zijn op Eurosport of via de Eurosport Player (of natuurlijk via een livestream ergens anders), maar de wedstrijd van Haase zal mogelijk alleen via de live score te volgen zijn. 

Arsenal laat koppositie liggen bij Stoke City

Arsenal is er niet in geslaagd om alleen aan kop te komen in Engeland. Op bezoek bij Stoke City eindigde de wedstrijd zoals die begon, in 0-0. Arsenal wist dat het alleen aan kop kon komen in de Premier League als het een zege zou boeken. Leicester City kwam zaterdagmiddag namelijk op bezoek bij Aston Villa niet verder dan 1-1.

The Gunners waren in de eerste helft de bovenliggende partij en kregen via Olivier Giroud de beste mogelijkheid. De Fransman zag zijn inzet goed gekeerd worden door Jack Butland.

Twee minuten na rust trad de doelman van Stoke wederom goed handelend op. De Engelsman hield Giroud wederom van het scoren af nadat de aanvaller de bal uit een corner van Aaron Ramsey inkopte. Aan de andere kant moest Petr Čech handelend optreden na een schot van Josulu en deed dat uitstekend.

Arsenal, dat het moest stellen zonder de geblesseerde Mesut Özil, miste duidelijk creativiteit om de hechte ploeg van Stoke kapot te spelen. Door het gelijke spel moeten de Londenaren de koppositie delen met Leicester, al heeft de ploeg wel een beter doelsaldo. Nummer drie Manchester City volgt op één punt.

Van der Poel wint na inhaalrace

Mathieu van der Poel heeft zondag veel indruk gemaakt door na een lange inhaalrace te soleren naar de overwinning in de wereldbekerwedstrijd in LigniÚres-en-Berry. Het was voor de Nederlandse veldrijder de derde wereldbekerzege op rij en alweer zijn vierde overwinning in 2016.

De twintigjarige wereldkampioen had aan de finish dertien seconden voorsprong op de concurrentie.

Wout van Aert won het onderlinge duel met Lars van der Haar om de tweede plaats en bouwde zijn voorsprong in het wereldbekerklassement uit. Met nog slechts een race voor de boeg is het verschil tussen de twee kemphanen in de strijd om de eindzege vrijwel onoverbrugbaar opgelopen tot 21 punten.

Van der Poel wint na inhaalrace
Van der Poel wint na inhaalrace (Foto: ANP)

Uitslag NEC - Willem II

NEC staat na zondag vijfde in de Eredivisie. Een benutte strafschop van Christian Santos bleek voldoende voor de zege tegen Willem II.

De openingsfase was voor de thuisploeg en het kreeg via Anthony Limbombe en Christian Santos twee mogelijkheden. Met name Santos was dichtbij een treffer. Hij zag zijn kopbal door Jordens Peters van de lijn getikt worden. Erik Falkenburg kon zijn ploeg aan de leiding brengen, maar zijn schot verdween over het doel van de nieuwe doelman van NEC Brad Jones. De enige treffer van de eerste helft viel na 21 minuten.

Een schot van Limbombe belandde op de hand van Dries Wuytens waarna scheidsrechter Jochem Kamphuis de bal op de stip legde. Oog-in-oog met Kostas Lamprou faalde de topscorer van de Nijmegenaren, Santos, niet, 1-0. In een aantrekkelijke eerste helft werd er niet meer gescoord al was Santos met een kopbal op de lat nog dichtbij de tweede treffer.

In het tweede bedrijf waren de kansen schaars. Willem II moest op jacht naar de gelijkmaker maar uitgezonderd via enkele vrije trappen werd de ploeg nauwelijks gevaarlijk. Frank van de Struijk werd in de slotfase bij de Tilburgers met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. NEC wist niet meer te profiteren van de man-meer-situatie waardoor het bij 1-0 bleef.

Alleen maar remises in Wijk aan Zee

Anish Giri heeft de eerste score binnen in het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De jonge Nederlandse grootmeester, gestegen naar de derde plaats op de wereldranglijst, kwam zondag in de tweede ronde remise overeen met Ding Liren. Giri, die in zijn openingspartij verrassend verloor van de Amerikaan Wesley So, bereikte met de witte stukken niets tegen de sterke Chinees. Na 33 zetten werd besloten het punt te delen.

Dat deden Loek van Wely en de Rus Sergej Karjakin, net als zaterdag, ook maar nu zaten ze tegenover elkaar. Na twintig zetten hielden ze het verder voor gezien. Alle andere partijen, waaronder die van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen tegen Fabiano Caruana, eindigden eveneens in remise. Laatstgenoemde Italiaanse Amerikaan leidt na twee ronden in gezelschap van zijn landgenoot So en Ding.

Uitslagen tweede speelronde 

Sergy Karjakin - Loek van Wely ½-½
Evgeny Tomashevsky - Shakhryar Mamedyarov ½-½
Pavel Eljanov - Yi Wei ½-½
Magnus Carlsen - Fabiano Caruana  ½-½
Michael Adams - David Navara ½-½
Anish Giri - Liren Ding ½-½
Yifan Hou - Wesley So ½-½

Giri deelt punt met Ding


Giri deelt punt met Ding (Foto: ANP)

LIVE-Stream lancering SpaceX raket

Om 19.42 uur zal de SpaceX raket Falcon 9 gelanceerd worden om de Jason-3 satelliet in een lage baan om de aarde te brengen. De lancering zal plaatsvinden op de Vandenberg Air Force Base in Californië.

Bij de lancering zal een nieuwe poging gedaan worden om de eerste trap van de SpaceX raket te laten landen op een platform in het water. Hieronder kun je live de stream via YouTube volgen.


Livestream lancering SpaceX raket. 

Obama: Iran zal geen atoombom bezitten

President Obama van de Verenigde Staten heeft zich zondag in een toespraak geschaard bij alle leiders die positief zijn over de uitkomst van het atoomverdrag dat zes wereldmachten vorig jaar met Iran sloten. Het naleven van het verdrag door Iran, betekent dat dit land op geen enkele manier een atoombom kan ontwikkelen, zo zei hij.

"Dit is een goede dag", aldus Obama tijdens een toespraak in het Witte Huis, "omdat we eens temeer hebben kunnen zien wat er allemaal mogelijk is door krachtige Amerikaanse diplomatie. Het herinnert ons eraan wat we kunnen bereiken met kracht en wijsheid."

Obama: Iran zal geen atoombom bezitten
Obama: Iran zal geen atoombom bezitten (Foto: ANP)

Dave Roelvink weer thuis na ziekenhuisopname

Dave Roelvink is weer thuis. De zoon van Dries Roelvink lag één nacht in het BovenIJ Ziekenhuis vanwege maagpijn. Dave bleek een maagvliesontsteking te hebben.

Dave wordt thuis 'lekker verwend' door zijn moeder, laat Dries weten aan BuzzE. Naar omstandigheden gaat het goed met Dave. Hij hoeft geen medicijnen te slikken en kan het de komende dagen rustig aan doen. "Donderdag staat het eerstvolgende dj-optreden in zijn agenda, ik denk dat hij dat gewoon gaat doen", zegt Dries.

Dave moet voorlopig minderen met alcohol, wat mogelijk een aardige opgave voor de 21-jarige Roelvink is. "Hij houdt wel van een borrel", weet zijn vader. "Maar dat is niet het meest ideale spul voor je maagwand."

Voorbeeld
Artsen hebben tegen Dave gezegd dat hij "wat meer een voorbeeld moet nemen aan zijn vader", aldus Dries. "Ik werk ook al jaren in het nachtleven, maar sport overdag en ben bezig met mijn voeding."

Volgens de zanger is Dave van plan dat advies op te volgen. "Hij heeft gezegd: pa, ik ga me aan jou vasthouden. We gaan samen sporten en op onze voeding letten. Morgen gaan we aan de slag."

Dave Roelvink weer thuis na ziekenhuisopname
Dave Roelvink weer thuis na ziekenhuisopname (Foto: BuzzE)

Rotterdam geeft bonus in strijd om docent

Rotterdam wil meer en nog betere leraren naar de stad trekken en trekt daarvoor miljoenen euro's' uit. Leraren die les geven in vakken waar een tekort aan is, kunnen zelfs een bonus tegemoet zien. Het gaat dan om natuurkunde, wiskunde, scheikunde en bijvoorbeeld Duits.

Rotterdam wil nog meer doen om de resultaten in het onderwijs op te schroeven en daarvoor ,,moet je soms onorthodoxe maatregelen uit de kast halen, zegt de woordvoerder. Naast een bonus van 5000 euro krijgen docenten een Rotterdampas en opleidingsmogelijkheden.

Een woordvoerder van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge bevestigde berichtgeving van de NOS van die strekking zondagavond.

Rotterdam geeft bonus in strijd om docent
Rotterdam geeft bonus in strijd om docent (Foto: ANP)

Huismus weer meest geteld met vogeltelling

De huismus, de koolmees en de merel zijn, net als voorgaande jaren, de meest geziene vogels in de Nederlandse tuinen. De huismus voert opnieuw de lijst aan. Dat blijkt uit de Nationale Tuinvogeltelling die dit weekeinde werd gehouden, meldt Vogelbescherming Nederland zondag.

Deelnemers van de telling konden zaterdag of zondag een half uur lang vogeltjes spotten in hun eigen tuin en de aantallen doorgeven aan Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek Nederland. In totaal deden ruim 50.000 mensen mee.

Er werden naast veel pimpelmezen dit jaar ook opvallend veel kepen gezien, aldus Vogelbescherming. Kepen overwinteren in landen waar veel beukennootjes te vinden zijn.

De spreeuw neemt al jaren in aantal af. Voor het eerst stond de spreeuw dit jaar niet in de top 10 van meest gespotte vogels.

Huismus weer meest geteld met vogeltelling
Huismus weer meest geteld met vogeltelling (Foto: ANP)

Geen einde kindhuwelijken Pakistan

Een wet die een einde had moeten maken aan de kinderhuwelijken in Pakistan is er helaas niet doorheen gekomen. Een Sharia-rechtbank, een instantie die het laatste oordeel heeft in het land, heeft het voorstel als 'onislamitisch' beoordeeld.

Letterlijk noemden de 'islamgeleerden' het wetsvoorstel 'godslasterlijk' en 'in strijd met de islam'. Net als in buurland India is de status van de vrouwen in Pakistan het beste te omschrijven als 'zeer beroerd'. In India echter, is het door wetgeving en handhaving gelukt de hoeveelheid kinderhuwelijken terug te dringen van 47 procent (van alle huwelijken) in 1998 naar 3,7 procent in 2011. In Pakistan is daar dus voorlopig geen enkele sprake van.

De huidige regering wilde de huwbare leeftijd van vrouwen opschroeven van 16 naar 18 jaar. Iets dat de Sharia-rechtbank dus tegenhield. In de praktijk wordt de 16 jaar ook vaak niet gehandhaafd in het islamgekke land. Er zijn gevallen bekend van kinderen van zes of zelfs drie jaar die aan een oudere man gekoppeld zijn. Zelfs peuters van drie wisselen wel eens van eigenaar.

Kindhuwelijken lossen een hoop problemen op in Pakistan. Zo worden regelmatig vetes beslecht doordat een van de ruziënde partijen zijn dochter schenkt aan de tegenpartij. Hetzelfde gaat op voor gokschulden, die soms worden afgekocht door de dochter mee te geven aan de schuldeiser. Hindoe- en christenkinderen zijn ook niet veilig. Regelmatig vinden er moslimrazzia's onder die gemeenschappen plaats, waarbij de dochters gekidnapt en bekeerd worden. Mensen die hierover hun beklag doen bij de politie worden regelmatig in het gezicht uitgelachen.

Voorstellen van de Pakistaanse regering zijn niet bindend. Eerder werd een voorstel om DNA-onderzoek te gebruiken bij verkrachtingszaken eveneens door de hooggeleerde relikneuzen afgewezen. De Sharia bleef van kracht, wat inhoud dat een (vrouwelijk) slachtoffer van verkrachting bij een rechtszaak minstens vier mannelijke getuigen bij zich moet hebben, om een kans te maken in de rechtbank.

Collega bevestigt zwangerschap Keri Russell

Actrice Keri Russell is inderdaad in verwachting van haar The Americans-tegenspeler Matthew Rhys. Noah Emmerich, die met Keri en Matthew in de spionageserie speelt, bevestigde Keri's zwangerschap aan Entertainment Tonight.

De acteur vertelde dat de zwangerschap niet wordt verwerkt in het verhaal van The Americans. Daarin spelen Keri en Matthew Russische spionnen die in de jaren tachtig undercover in de Verenigde Staten wonen. "Keri is heel tenger", zei Noah, die verwacht dat de babybuik van de actrice geen probleem oplevert tijdens de opnamen. "Het is net of ze een grote erwt heeft ingeslikt."

Volgens Noah wordt creatief omgegaan met Keri's groeiende buik. "Ze staat altijd achter een aanrecht met een broodrooster erop", grapte de acteur, die in The Americans een FBI-agent speelt. "Er zijn maar een paar hoeken van waar je haar buikje kan zien. Er valt omheen te werken, het gaat erom de juiste shots te kiezen."

Het kind wordt het eerste van Keri en Matthew samen. De 39-jarige actrice en 41-jarige acteur zijn sinds eind 2013 samen. Keri heeft twee kinderen met haar ex Shane Deary, van wie ze in de zomer van 2013 scheidde na een huwelijk van zes jaar. Zoon River en dochter Willa zijn inmiddels acht en vier jaar oud.

Collega bevestigt zwangerschap Keri Russell
Collega bevestigt zwangerschap Keri Russell (Foto: BuzzE)

Verdachte steekpartij Leiden opgepakt

Een 24-jarige man uit Leiden is zondagochtend vroeg aangehouden als verdachte van een steekpartij donderdag op de Haarlemmerstraat in die plaats. Hij kon worden opgepakt dankzij tips die binnenkwamen nadat foto's van de man waren verspreid, zei een woordvoerster van de politie. De verdachte zit vast en wordt verhoord.

Het slachtoffer, een 44-jarige man uit Amersfoort, raakte bij de aanval ernstig gewond. Hij maakt het naar omstandigheden redelijk.

De politie begon donderdag meteen een groot zoekactie, maar die bleef zonder resultaat. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf daarop toestemming camerabeelden van de verdachte naar buiten te brengen.

Verdachte steekpartij Leiden opgepakt
Verdachte steekpartij Leiden opgepakt (Foto: ANP)

Één schot op goal van Rooney levert Man. United drie punten op

Louis van Gaal kan voor even weer opgelucht ademhalen. De manager van Manchester United zag zijn ploeg met 0-1 winnen op Anfield terwijl Liverpool minimaal een punt had verdiend.

In de eerste helft voerde Liverpool de boventoon. Na een slordige openingsfase van beide kanten werd Liverpool voor het eerst gevaarlijk via Firmino. De aanvaller testte De Gea voor een eerste keer en kreeg een minuut later weer een mogelijkheid na een prachtige bal van Milner.

Waar United maar bleef aanmodderen en hoopte op een fout van Liverpool om er in de counter uit te komen, bleven de (kleine) mogelijkheden voor Liverpool. Henderson kreeg nog voor rust twee keer de kans om uit te halen. Het eerste schot van de middenvelder werd geblokt ten koste van een hoekschop, even later zag De Gea een poging van Henderson voorlangs gaan.

Ook in de eerste fase na de thee bleef Liverpool de bovenliggende partij. Firmino kreeg nog maar eens een kans na een goede individuele actie. De spits leek te scoren, maar weer was daar De Gea. De doelman hield zijn ploeg vaak op de been en maakte er in dit geval maar weer een hoekschop van. Ook daaruit konnen The Reds niet tot scoren komen.

Daarna leek het er lang op dat United voor de zesde keer op 0-0 zou uitkomen, totdat de bezoekers in de 78e minuut er voor het eerst in slaagden om een schot tussen de palen af te leveren, wat direct voor een goal zorgde. Na een hoekschop kopte Fellaini op de lat, waarna Rooney met een ziedend hard schot de stevigheid van het net achter Mignolet testte. Daarmee zorgde de aanvoerder voor 0-1, met een vreugdesexplosie bij heel United tot gevolg.

Klopp spoorde zijn ploeg daarna nog aan om zijn vijfde nederlaag in de competitie te voorkomen, maar de tijd die restte was voor Liverpool tekort om nog tot een gelijkspel te komen. Daarmee vergroot Manchester United het gat met Liverpool tot zes punten en staat de ploeg van Van Gaal voorlopig op een vijfde plaats in de Premier League.

Schaatsen uit het vet voor natuurijsmarathon

Wordt het Noordlaren, Veenoord of gaat een andere plaats aan de haal met de eerste schaatsmarathon van dit seizoen op natuurijs? Het gaat er om spannen, denkt Weerplaza. Nu de winter in het land is, kijken veel wedstrijdschaatsers uit naar die marathon.

Zowel in de nacht naar maandag als in de daaropvolgende nacht kan het in het noordoosten afkoelen tot 9 graden onder nul. "De ondergespoten sintelbanen van Noordlaren in Groningen en het Drentse Veenoord maken daarom de meeste kans om de primeur binnen te halen", aldus het weerbureau. "Voor het houden van de schaatswedstrijd is 3 tot 4 centimeter ijs al voldoende."

De marathon zou dinsdag, woensdag of donderdag moeten worden verreden. Vrijdag of mogelijk al in de loop van donderdag trekt zachte lucht vanuit het westen het land binnen.

Schaatsen uit het vet voor natuurijsmarathon
Schaatsen uit het vet voor natuurijsmarathon (Foto: ANP)

Demonstratie Pegida Apeldoorn rustig verlopen

De demonstratie van de anti-islambeweging Pegida is zondagmiddag in Apeldoorn rustig verlopen, zei een woordvoerster van de politie. Volgens schatting van de politie liepen 150 tot 200 mensen mee in de protestmars die in het Beekpark begon.

De politie hield wel vier mensen aan, een vijftigjarige man op verdenking een fotografe te hebben mishandeld en drie personen die zich niet wilden identificeren.

De Anti-Fascistische Actie (AFA) uit Friesland hield een tegendemonstratie op het Stationsplein. Hier hingen circa vijftien leden spandoeken op.

Het kwam niet tot botsingen tussen beide groepen.

Demonstratie Pegida Apeldoorn rustig verlopen
Demonstratie Pegida Apeldoorn rustig verlopen (Foto: ANP)

Ruim honderd mensen in quarantaine om ebola

In Sierra Leone zijn 109 mensen in quarantaine geplaatst, omdat ze mogelijk in contact zijn gekomen met een vrouw die aan het besmettelijke virus ebola is overleden. Uit tests bleek donderdag dat de dood van een 22-jarige studente dinsdag het gevolg was van ebola.

Gezondheidsexperts hebben kritiek geuit op de autoriteiten van Sierra Leone, omdat die niet volgens het boekje hebben gehandeld. De vrouw had al ziekteverschijnselen toen ze samen met 22 anderen in een huis woonde. Vijf mensen hebben het lichaam van de vrouw na haar dood gewassen. Op die manier kan het virus worden overgedragen.

Van de ruim honderd mensen die nu in quarantaine zijn geplaatst, hebben 28 een verhoogd risico het virus te hebben opgelopen. De autoriteiten doen onderzoek in vier stadsdistricten waarvan zeker is dat de vrouw er rondgelopen heeft.

Ruim honderd mensen in quarantaine om ebola
Ruim honderd mensen in quarantaine om ebola (Foto: ANP)

Ruim 11.600 gevallen zika-virus in Colombia

In Colombia zijn meer dan 11.600 mensen besmet met het zika-virus, onder hen 459 zwangere vrouwen. Dat maakte het ministerie voor Volksgezondheid van dat land bekend. Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan mogelijk tot geboorteafwijkingen leiden.

De symptonen van het virus zijn koorts, huiduitslag en gewrichtspein. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC raadt zwangere vrouwen af naar Latijns-Amerika of de Caribische gebieden te reizen. De reiswaarschuwing is van toepassing op veertien landen in de regio.

Het zika-virus werd in de vorige eeuw voor het eerst ontdekt in Uganda. Het virus wordt overgedragen door muggen. Wetenschappers vermoeden dat het virus de baarmoeder besmet. Baby's van besmette moeders worden geboren met een te kleine schedel, waardoor ze hersenbeschadiging oplopen.

Ruim 11.600 gevallen zika-virus in Colombia
Ruim 11.600 gevallen zika-virus in Colombia (Foto: ANP)

Man sterft na test experimenteel geneesmiddel

Een proefpersoon die meedeed aan het testen van een experimenteel geneesmiddel, is overleden in het academisch ziekenhuis in de Franse stad Rennes. Het slachtoffer was vrijdag al klinisch dood verklaard nadat was geconstateerd dat hij hersendood was. Dat meldt de Britse krant Telegraph zondag.

Vijf andere proefpersonen zijn er slecht aan toe, maar volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is hun toestand stabiel. Het ziekenhuis denkt dat voor drie mensen de gevolgen onomkeerbaar zullen zijn. Er zijn geen middelen om de gevolgen van het gebruik van het experimentele medicijn tegen te gaan.

Man sterft na test experimenteel geneesmiddel
Man sterft na test experimenteel geneesmiddel (Foto: ANP)

Uitslag FC Groningen - FC Utrecht

Naast Feyenoord - PSV werd er nog een wedstrijd in de Eredivisie gespeeld om 14.30, tussen FC Groningen en FC Utrecht. De thuisploeg had het zwaar te verduren met de bezoekers, die deden wat ze het hele seizoen al doen: scoren. De einduitslag: 1-4. Hieronder de statistieken:

FC Groningen

1 - 4

FC Utrecht

 27' Sorloth    16' Ramselaar
 48' Letschert
 59' Kum
 61' Ludwig
 
 Gele kaart: De Leeuw, (FC Groningen),
 Rode kaart: , Ludwig (76/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20545
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Maduro (Hoesen/81)
Payne (Drost/56)
Kappelhof
Tibbling (Lindgren/66)
De Leeuw
Rusnak
Sorloth
Linssen
  Ruiter
Van de Maarel
Leeuwin
Letschert
Kum
Ramselaar (Nganioni/89)
Strieder
Ludwig
Ayoub
Haller
Joosten (Amrabat/82)

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV heeft de topper van Feyenoord weten te winnen. In De Kuip werd het 2-0 voor de Eindhovenaren, die vooral effectiever omgingen met de geboden kansen. Door de overwinning van PSV staat Feyenoord 8 punten achter op Ajax en 5 punten op de Eindhovenaren.

Het begin van de wedstrijd verliep tam, waarbij PSV op het begin wat gevaarlijker leek. Dat sloeg echter al snel om - vanaf de tiende minuut kwamen de bezoekers maar nauwelijks van de eigen helft. Dit resulteerde in veel dreiging en een schotkans van Miguel Nelom, maar de linksback schoot op Jeroen Zoet. De enige mogelijkheden die de bezoekers kregen in deze fase waren door foutjes in de opbouw van Feyenoord, maar gevaarlijk werden ze niet. Feyenoord sloot de goede fase af met een kans voor de inglijdende Michiel Kramer, maar die werkte de bal over. Hierna kwam PSV wat meer tot voetballen en ging het tot aan de rust, zonder goals, gelijk op.

Een wereld van verschil was het in de tweede helft. Beide ploegen werden bijna direct na het fluitsignaal al een keer gevaarlijk alvorens Hector Moreno een voorzet van Davy Propper onbewaakt binnen kon werken. In de minuten erna probeerde Feyenoord wel wat terug te doen, maar echt heel veel kansen kregen ze niet. Er waren een aantal gekraakte schoten en een aardige mogelijkheid voor Vejinovic na slecht wegwerken van Jeffrey Bruma, maar de middenvelder miste de bal. Aan de andere kant kreeg op de counter Jurgen Locadia een paar schotkansen.

Vanaf de 75e minuut zette Feyenoord de druk er vol op. Dit leidde tot een kopkans van Michiel Kramer die net overging, alvorens hij leek aan te tekenen voor de 1-1. De bal was echter al achter geweest en bovendien werd er buitenspel geconstateerd, dus het doelpunt werd afgekeurd. Na nog een goede kans voor de Feyenoorders werd er in de tegenstoot door PSV getoond hoe het wel moest: Luciano Narsingh besliste de wedstrijd met de 0-2. Hierna kreeg Feyenoord nog wat mogelijkheden op de 1-2 en Luuk de Jong nog een vrije kopkans, maar de eindstand stond al op het bord.

Door de overwinning blijft PSV in het spoor van Ajax, terwijl Feyenoord voorlopig in de wacht zit in de strijd om de titel, zij zullen moeten hopen dat de twee concurrenten flink punten morsen.

Feyenoord

0 - 2

PSV

     49' Moreno
 84' Narsingh
 
 Gele kaart: Kongolo, Van Beek, (Feyenoord), Arias, Propper, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
Van Beek
Kongolo
Nelom
Vilhena
Vejinovic (Immers/72)
Gustafson (Achahbar/77)
Kuijt
Kramer
Elia
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Hendrix (Schaars/88)
Guardado
Propper
Pereiro (Narsingh/60)
De Jong
Locadia (Isimat-Mirin/80)

Narsingh zorgt voor de beslissing bij Feyenoord - PSV (Pro Shots/Kay int Veen)

Mogelijk politieke clash Iran-Israël op Olympische Spelen

Het olympisch kwalificatietoernooi voor de Europese taekwondoka's is dit weekeinde in Istanbul in volle gang, maar een van de resultaten zou voor een ongewenst neveneffect kunnen zorgen. 

In de klasse tot 58 kilogram veroverde de Israeliër Ron Atias verrassend een olympisch startbewijs. Hij zal komende zomer in Rio de Janeiro als een van de zestien deelnemers aan de start van de Spelen verschijnen. Uiteraard mooi voor Atias, maar een van de grote topfavorieten in die klasse is de Iraniër Farzan Ashourzadeh. De 19-jarige is de regerend wereldkampioen in zijn klasse en is de mondiale nummer twee op de ranglijst.

Op de Spelen zullen de deelnemers vermoedelijk opgedeeld worden in een groep van acht geplaatste atleten en een groep van acht ongeplaatste sporters, waarbij in de eerste ronde een geplaatste het tegen een ongeplaatste deelnemer opneemt. Uiteraard zal Ashourzadeh geplaatst zijn, terwijl Atias dat waarschijnlijk niet zal zijn.

Het gevolg: een reeële kans dat de twee in de eerste ronde tegenover elkaar komen te staan. Dan komt echter de ongelooflijk kinderachtige Iraanse regering om de hoek kijken: Iraanse sporters mogen het absoluut niet opnemen tegen Israeliërs! Als het daadwerkelijk zover komt zal Ashourzadeh zich dus noodgedwongen terug moeten trekken en kan hij puur vanwege belachelijke politiek in zijn thuisland zijn favorietenrol niet waarmaken. 

Het duurt nog wel even tot de loting voor de Spelen plaats zal vinden, maar wij hopen toch vooral dat er wat geluk in het spel zit en een politiek schandaal ontweken kan worden. Atias is overigens de eerste Israelische taekwondoka ooit die zich voor de Spelen geplaatst heeft.

Wild pakt eindzege wereldbeker op omnium

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft zich zondag verzekerd van de eindzege in de wereldbeker op het onderdeel omnium. De Nederlandse eindigde op de wielerbaan in Hongkong als achtste op het olympisch onderdeel en dat was voldoende om de eindzege veilig te stellen.

Wild begon zaterdag met een valpartij op de scratch, het onderdeel waarop ze wereldkampioen is. De opgelopen achterstand maakte ze vervolgens enigszins goed met een derde plaats op de individuele achtervolging en een vierde stek op de afvalkoers.

De winst in Hongkong op het veelzijdige onderdeel ging naar de Britse Laura Trott, die eerder ook al de eerste wedstrijd in Cali won. Wild eindigde eerder als vierde in Cali en Cambridge. Trott ontbrak bij die tweede wedstrijd in Nieuw-Zeeland.

Wild pakt wereldbeker op omnium
Wild pakt wereldbeker op omnium (Foto: ANP)

Djokovic maakt zich geen zorgen om hitte

Novak Djokovic maakt zich geen zorgen over de extreme hitte in Australië. De Servische tennisser geldt als topfavoriet voor de titel bij de Australian Open, waarop hij maandag in de eerste ronde tegen de Zuid-Koreaan Chung Hyeon aantreedt. De verwachting is dat de temperatuur dan oploopt naar zo'n 37 graden.

"Je moet klaar zijn voor wat er op je pad komt", zei de nummer één van de wereld zondag. "Je hebt de hele winter hard gewerkt om fit te worden, om te zorgen dat je niet uitgeput wordt door dit soort omstandigheden."

Djokovic moest in 2009 in de kwartfinales van het eerste grandslamtoernooi van het jaar nog opgeven omdat hij te veel last had van de hitte.

Djokovic maakt zich geen zorgen om hitte
Djokovic maakt zich geen zorgen om hitte (Foto: ANP)

Zweedse arts verkrachtte vrouw zes dagen lang in bunker

Een 38-jarige arts uit Zweden heeft in Stockholm een vrouw ontvoerd en haar vervolgens zes dagen lang gevangen gehouden en meerdere malen verkracht in een speciaal daarvoor geprepareerde bunker. Hij liep tegen de lamp omdat hij zelf met zijn slachtoffer naar de politie ging nadat ze als vermist was opgegeven.

De arts had zijn plan tot in de puntjes uitgewerkt. Hij verdoofde de vrouw in haar eigen huis door haar aardbeien gevuld met Rohypnol te voeren. Hij had er gemarkeerde aardbeien tussen gestopt, zodat hij veilig mee kon eten. Toen het slaapmiddel zijn werk had gedaan verkrachtte hij de vrouw alvorens haar met een rolstoel naar zijn auto te brengen.

Landgoed
Hij bracht haar naar zijn landgoed in Kristianstad, 550 kilometer van Stockholm vandaan. Onderweg bleef hij de vrouw verdovende middelen geven om te voorkomen dat ze zou ontwaken. Om niet herkend te worden zou hij verschillende bizarre maskers hebben gedragen.

Op het landgoed had de man een bunker gebouwd van 60 vierkante meter met daarin alle voorzieningen: een toilet, keuken en slaapkamer, genoeg om langere tijd te verblijven. Ook had hij zijn bouwwerk voorzien van gewapend beton, zodat eventueel geschreeuw van buitenaf niet te horen zou zijn.  In de daarop volgende zes dagen verkrachtte hij haar meerdere malen terwijl ze vastgebonden was.

Soa’s
Omdat de man arts is, kon hij gemakkelijk controleren of zijn slachtoffer een seksueel overdraagbare aandoening had. Hij nam uitstrijkjes en bloed van de vrouw af en onderzocht dit in een laboratorium op zijn werk.

Na zes dagen ging de man wat spullen ophalen uit de flat van de vrouw en schrok zich een hoedje toen hij zag dat die was doorzocht door de politie. Ook bleek zijn slachtoffer als vermist te zijn opgegeven.  In paniek nam hij zijn slachtoffer mee naar de politie om een onzinverhaal op te hangen.  Omdat de politie het zaakje niet vertrouwde namen ze de vrouw apart en kwam de aap uit de mouw.

De Zweedse openbaar aanklager: “We geloven dat het zijn bedoeling was om de vrouw verschillende jaren op te sluiten. Hij was al jaren bezig met de voorbereidingen en zijn bunker was geschikt voor een of meerdere slachtoffers.

Skeletonner Dukurs wint ook vijfde World Cup met overmacht

Skeletonner Martins Dukurs heeft ook de vijfde World Cup van het seizoen gewonnen. De Let domineert de sport bij de mannen al jaren en wordt alleen bij hoge uitzondering verslagen. Zo'n uitzondering was er in het Amerikaanse Park City niet, want Dukurs was weer eens oppermachtig.

Met een tijd van 48,99 seconden raasde hij al als snelste over de finish van de eerste run, waar alleen het Zuid-Koreaanse supertalent Yun Sung-bin enigszins bij in de buurt kon blijven: 49,15. In de tweede run deed Iron Man Yun het weer bijzonder goed, maar op het onderste deel van de baan was de pure klasse van Dukurs simpelweg niet te verslaan. De Koreaan moest met 0,38 seconden achterstand genoegen nemen.

De derde plek ging naar de Duitse Axel Jungk, die 0,70 seconden achter Dukurs eindigde. Hij hield het Amerikaanse duo Matt Antoine en Nathan Crumpton van zich af. Voor rookie Crumpton was het pas zijn vierde wedstrijd in de World Cup en zijn vijfde plaats was dan ook een forse verbetering van zijn beste resultaat tot dusverre: achttiende in Winterberg. 

In het klassement staat Dukurs uiteraard met kop en schouders boven de rest. Jungk staat op plek twee, vooral doordat Yun bij de eerste wedstrijd van het seizoen slechts twaalfde werd en nu de derde plek in de stand inneemt. 

Niemand is zo goed als Martins Dukurs (Foto: Getty)

Kristoffersen slalomt weer naar zege, Hirscher faalt

Skiër Henrik Kristoffersen heeft in het Zwitserse Wengen de World Cup-slalom gewonnen. De Noor hield in de lastige weerscondities prima stand en liet de vallende sneeuw niet in de weg zitten.

Kristoffersen nam bij de eerste run de leiding al in handen, 0,16 seconden voor de oude rot Giuliano Razzoli. Felix Neureuther stond op 0,35 seconden op plek drie namens Duitsland, voor de Fransman Jean-Baptiste Grange (+0,41) en de Italiaan Stefano Gross (+0,46). Marcel Hirscher op 0,74 seconden en deelde plek tien daar met twee andere skiërs. 

De eerste echte toptijd in de tweede run werd neergezet door de Zweed Jens Byggmark, de nummer 22 na de eerste manche. Tot een ieders verbazing bleef de ene na de andere tegenstander zijn tanden stuk bijten op de tijd van Byggmark, inclusief Hirscher die de finish zelfs niet haalde. Uiteindelijk leverde het de Zweed een megasprong op naar de vierde plek in de eindstand. Gross ging hem voorbij en greep de derde plek, waarna Grange en Neureuther wat plekken inleverden. Razzoli hield zijn tweede plaats vast en Kristoffersen liet zijn vierde zege in vijf slaloms dit seizoen niet meer uit handen glippen. 

Geen Spelen voor taekwondoka Wanrooij

Zaterdag plaatste taekwondoka Reshmie Oogink zich voor de Olympische Spelen, zondag komt er nog één Nederlander in actie. Jeroen Wanrooij gaat in de klasse boven 80 kilogram strijden om de twee beschikbare olympische tickets. Hij begint in de achtste finales tegen de voor de wereldtaekwondobond WTF uitkomende vluchteling Mehdi Rast Boud. Bij de vrouwen tot 49 kilogram volgen we vandaag Dina Pouryounes, die eveneens als vluchtelinge te boek staat. De geboren Iraanse is lid van Koryo Den Haag en doet tegenwoordig haar best om het Nederlands onder de knie te krijgen. Als zij de Spelen haalt zal ze overigens onder de vlag van het IOC uitkomen, niet onder de Nederlandse vlag.

Update 14.48 uur
Voor Wanrooij is de hoop op een verrassing voorbij. Tegen olympisch kampioen Molfetta kon de Nederlander simpelweg niet meekomen. De Italiaan pakte wel zijn puntjes mee en besliste het duel met 6-0 vakkundig in zijn voordeel. Het Nederlandse taekwondo zal op de Spelen dus vertegenwoordigd worden door één atlete: Reshmie Oogink. 

Update 14.18 uur
Inmiddels zit de pauze erop en is het toernooi weer volop bezig. Op mat 1 zijn de Brit Mahama Cho en de Fin Teemu Heino bezig, waarna Wanrooij op dezelfde mat weer in actie komt. Hij staat niet tegenover de minste tegenstander: hij neemt het op tegen de Italiaan Carlo Molfetta, regerend olympisch kampioen. Molfetta had in de eerste ronde wel een golden score nodig en ontsnapte maar net aan uitschakeling.  

Update 10.16 uur
Jeroen Wanrooij heeft zich met relatief gemak geplaatst voor de kwartfinales. Tegen de in Turkije gebaseerde vluchteling Mehdi Rast Boud kwam hij al snel op voorsprong, waarna hij dat in de loop van het gevecht uit wist te bouwen tot een 9-0 zege. Voor Pouryounes is de olympische droom weer voorbij: tegen de nummer 21 van de wereld, Patimat Abakarova, kon ze lange tijd goed mee, maar in de slotfase was de Azerbeidzjaanse net iets te sterk. 

De eerste van de twee die in actie zal komen is Jeroen Wanrooij. Hij staat in wedstrijd 105, ofwel de vijfde wedstrijd op mat één. Pouryounes begint met wedstrijd 206, de zesde op mat twee. Zij staat dan tegenover Patimat Abakarova uit Azerbeidzjan.

Uitslag ADO Den Haag - AFC Ajax

AFC Ajax is het tweede deel van de Eredivisie goed begonnen. De ploeg uit Amsterdam won met 0-1 op bezoek bij ADO Den Haag. De enige treffer van de wedstrijde werd gemaakt door Amin Younes. 

De wedstrijd werd zondagmiddag overschaduwd door oerwoudgeluiden door 'fans' van ADO Den Haag richting Ajacied Riechedly Bazoer. De middenvelder van de Amsterdammers werd in het Kyocera Stadion beschimpt met een racistisch 'bananenlied'. Ook de moeder van Bazoer werd beledigd met kwetsende teksten.

De stadionspeaker riep meerdere malen het publiek op te stoppen met de kwetsende spreekkoren, maar daar gaven de fans meerdere malen geen gehoor aan. Het duel werd door scheidsrechter Pol van Boekel niet stilgelegd. Ook de KNVB heeft op Twitter het één en ander laten weten. 

ADO Den Haag

0 - 1

AFC Ajax

     21' Younes
 
 Gele kaart: Schaken, Havenaar, Bakker, (ADO Den Haag), Bazoer, (AFC Ajax)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 14561
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Zuiverloon
Wormgoor (Malone/85)
Beugelsdijk
Kanon
Jansen
Derijck
Bakker
Schaken (Marengo/ 64)
Havenaar
Duplan
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
v.d.Beek (Sinkgraven/82)
Gudelj
Fischer
Milik (El Ghazi/83)
Younes (Schöne/87)

Pistons bezorgen Warriors vierde nederlaag

Tot gisteravond hadden de Golden State Warriors pas drie nederlagen geleden dit seizoen, de Detroit Pistons hebben daar een vierde aan toegevoegd. Warriors-ster Stephen Curry maakte maar liefst 38 punten maar daarmee kon hij een nederlaag niet voorkomen. Samen met teamgenoot Klay Thompson, die 24 punten maakte, was hij de enige die boven de tien punten uit kwam aan de kant van Golden State.

Detroit speelde een sterke wedstrijd en nam in het tweede deel van wedstrijd definitief afstand van de NBA-kampioen. De Pistons wonnen uiteindelijk met 113-95. Reggie Jackson en Kentavious Caldwell-Pope waren met 20 punten de beste schutters aan de kant van Detroit. Warriors-coach Luke Walton vatte de wedstrijd helder samen: "Ze hebben ons opgejaagd en we hebben niet teruggevochten."

Maandag staat de kraker tussen de topploegen Cleveland Cavaliers en Golden State Warrios op het programma.

Alle uitslagen:
Charlotte - Milwaukee 92 - 105
Washington - Boston 117 - 119
Atlanta - Brooklyn 114 - 86
Detroit - Golden State 113 - 95
Philadelphia - Portland 114 - 89
Memphis - New York 103 - 95
Utah - LA Lakers 109 - 82
LA Clippers - Sacramento 103 - 110

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

40 arrestaties bij politieactie Düsseldorf

De politie in Düsseldorf heeft ongeveer veertig mannen van Noord-Afrikaanse komaf opgepakt, omdat ze mogelijk illegaal in het land verblijven. In de zogenoemde wijk Maghreb, dat ook bekend staat als 'Klein Marokko', heeft de politie zaterdag zes uur lang controles uitgevoerd en huiszoekingen gedaan.

De papieren van bijna driehonderd mensen zijn gecontroleerd, maakte de politie zondag bekend. Bij de actie waren meer dan driehonderd politiemensen en veiligheidsmedewerkers betrokken. De autoriteiten in de stad willen de criminaliteit stevig aanpakken. Er zijn volgens de politie meer dan 2200 criminelen uit Noord-Afrika actief in Düsseldorf.

In de Maghreb-wijk wonen vooral veel buitenlanders. Het wordt gezien als een vrijhaven voor bendes die zich bezighouden met diefstal, straatroof en drugscriminaliteit. In Düsseldorf loopt een groot politieonderzoek naar de bendes.

Skiester Rebensburg wint eindelijk weer, Drev na 15 jaar op podium

Alpineskiester Viktoria Rebensburg heeft na bijna drie jaar eindelijk weer eens een World Cup-wedstrijd gewonnen. In het Oostenrijkse Flachau was de Duitse onklopbaar op de reuzenslalom, haar eerste overwinning sinds ze op 20 januari 2013 in Cortina d'Ampezzo de super-G op haar naam schreef.

Na de eerste run ging de Sloveense Ana Drev verrassend aan de leiding. Ze maakt al sinds 2001 deel uit van het World Cup-circuit, maar kwam nog nooit verder dan een zevende plek, eerder deze winter. Rebensburg gaf slechts 0,04 seconden toe op Drev, terwijl de Oostenrijkse Eva-Maria Brem op 0,40 seconden de derde plek in handen nam. 

In de tweede manche maakte vooral Stephanie Brunner voor eigen publiek grote indruk. De jonge Oostenrijkse had een twintigste plek als beste resultaat in haar loopbaan, maar schopte het in Flachau uiteindelijk tot plek vijf. Federica Brignone wist haar vijfde plek te promoveren tot een derde positie, ten koste van een falende Lara Gut. Ook Brem viel terug tot achter Brignone, maar de top-2 bleef bovenaan. Rebensburg kende een geweldige run en daar kon Drev niet aan tippen, maar de tweede plek was na bijna vijftien jaar wel eindelijk haar eerste podium ooit.

In de World Cup bouwt Gut haar leiding een klein beetje uit, maar ze zal stevig balen van haar slechte tweede run, waarin ze van plek vier terugviel naar de negentiende plaats. Concurrente Lindsey Vonn viel uit en dus lag er een grote kans om te profiteren voor Gut. In het reuzenslalomklassement neemt Brem de leiding over van Gut. 

'Kiezers willen Bosma als Kamervoorzitter'

De PVV'er Martin Bosma mag rekenen op 32 procent van de stemmen van de burger, Khadija Arib (PvdA) scoort 23 procent, blijkt uit een peiling van onderzoeker Maurice de Hond. De Kamerleden kozen woensdagavond Arib als opvolger van VVD'er Anouchka van Miltenburg. Die vertrok vorige maand na aanhoudende kritiek op haar functioneren.

Van de huidige PVV-stemmers zouden twee van de drie (65 procent) Bosma als Kamervoorzitter kiezen en slechts 4 procent zou de voorkeur geven aan Arib. Van de PvdA-stemmers kiest 72 procent voor Arib. Ook onder de aanhang van GroenLinks scoort ze hoog.

De wekelijkse peiling van De Hond laat geen verschuivingen in politieke voorkeur zien: de PVV zou met 41 zetels de grootste partij zijn.

Transseksuelen gestenigd in Duitsland

In Dortmund zijn onlangs twee transseksuele vrouwen gestenigd door een groep Arabisch sprekende jongeren, zo meldt Sat.1 in een nieuwsbericht. De politie kon gelukkig tijdig ingrijpen om de twee slachtoffers te ontzetten.

De twee werden beledigd, aangevallen en met stenen bekogeld. De drie noord-afrikaanse jongeren waren reeds bekend bij de politie, maar het daadwerkelijk stenigen is ook voor de Dortmundse politie een 'nieuwe dimensie'.

De slachtoffers durven zich inmiddels niet meer buiten de deur te begeven. Een van hen leeft al ruim dertig jaar als vrouw, en zegt zich voor het eerst in haar leven onveilig te voelen.

Williams-kopstukken zien bijtanken niet zitten

Afgelopen week maakte FIA-president Jean Todt bekend dat er eerdaags gesproken gaat worden over de herintroductie van bijtanken in de Formule 1. Algemeen wordt aangenomen dat de teams niet zullen staan te juichen en de eerste die de twijfel hierover uitspreekt is Claire Williams. De topvrouw van het gelijknamige team stelt dan ook: "Ik ben er heel erg op tegen."  

En daar heeft de Britse zo haar redenen voor. "De fabrikanten hebben zojuist honderden miljoenen gepompt in de ontwikkeling van de hybride power units," zegt Willams. "Deze zijn voor de auto-industrie heel relevant en sluit aan bij het maatschappelijke vraagstuk over zuinig omgaan met energie. Wanneer we weer teruggaan naar bijtanken, leggen we die hele boodschap naast ons neer."

Williams krijgt bijval van Pat Symonds, de technische baas van Williams, maar dan vanwege een andere reden. Hij is van mening dat de sport minder interessant zal worden omdat de strategie dan de overhand zal nemen in de races. "Bijtanken neemt de onvoorspelbaarheid van het racen weg," stelt Symonds. "Momenteel baseren we onze tactiek op hoe de banden zich gedragen in de race en dat is niet noodzakelijkerwijs zoals we het van te voren bedacht hebben."

"Wanneer we weer moeten bijtanken bepalen we voor de race begint in welke ronde we een pitstop moeten maken en dan gaan we ook precies in die ronde naar binnen. Wanneer we terugdenken aan de periode waarin we mochten bijtanken dan waren de races minder leuk dan nadat het werd afgeschaft. Dus ik denk dat het een stap terug zal zijn."

Vier Nederlandse darters slaan toe op slotdag Q-School PDC

Op de slotdag van de Qualifying School wisten maar liefst vier Nederlanders een tourkaart te bemachtigen voor de Pro Tour van de PDC. Yordi Meeuwisse en Vincent Kamphuis wisten op de slotdag van de Q-School het toernooi te winnen. Dick van Dijk en Ron Meulenkamp pakten via de ranking een tourkaart, het klassement over alle vier de dagen.

Meeuwisse en Kamphuis stonden eerder deze week al eens in de finale. Meeuwisse won nu van onder meer Richie Howson, Adam Hunt, Mick Todd en in de finale van Meulenkamp. Voor Meulenkamp bleek zijn finaleplek nipt genoeg voor een tourkaart. Hij bracht zijn totaal op tien punten en pakte daarmee als veertiende via de ranking en laatste een tourkaart.

Kamphuis won van Scott Taylor, Stuart Stubbs, James Young, Jamie Kelling, Joey ten Berge en in de finale van Mark Walsh. Ten Berge haalde de halve finale en bracht zijn totaal op negen punten. Dit is één punt te weinig en is nu vierde reserve. Ten Berge mag komend seizoen meedoen aan de Challenge Tour van de PDC en aan de kwalificaties voor de, UK Open Euro Tours, WK en Grand Slam of Darts. Mochten er nu vier tourkaarthouders zich afmelden voor Player Championship, dan zou Ten Berge alsnog als vierde reserve mee kunnen doen. 

Dick van Dijk bracht met zijn plek in de halve finale punten en won als derde via de ranking een tourkaart. Ook hij mag de komende twee jaar uitkomen op het hoogste niveau van de PDC. Alle uitslagen van zaterdag zijn hier te vinden. 

Tourkaartwinnaars
Dag één: John Bowles, Simon Stevenson, Andy Parsons, Ricky Williams
Dag twee: Jonathan Worsley, James Richardson, Ted Evetts, Ryan Meikle
Dag drie: Ray Campbell, Jeffrey de Graaf, Tony Newell, Brian Woods
Dag vier: Ryan Palmer, Ross Smith, Yordi Meeuwisse, Vincent Kamphuis
Q-School ranking: Mark Walsh, John Michael, Dick van Dijk, Harry Robinson, Mark Barilli, Matt Clark, Terry Temple, Darron Brown, Dennis Smith, Mick McGowan, Simon Preston, Matthew Dennant, Robert Owen, Ron Meulenkamp. 

Het dartseizoen begint over twee weken met The Masters, een toernooi met de zestien beste darters van de PDC. Voor de andere darters begint het seizoen begin februari met de UK Open Qualifier. 

Christian Bale wil niet dik worden voor Enzo Ferrari

Hollywoodster Christian Bale gaat toch geen Enzo Ferrari spelen. De Batman-acteur trekt zich terug uit het project van regisseur Michael Mann omdat hij voor de rol vele kilo's aan moet komen. Aangezien de opnames al in de lente van start gaan, meent Bale dat dat gevaar voor zijn gezondheid op kan leveren. Eerder al zagen we Bale uitgemergeld in beeld in The Machinist en later juist weer als dikkerdje in American Hustle.

Mann is inmiddels al begonnen aan een zoektocht naar een andere (lees: dikkere) acteur die de legendarische auto-ontwerper en Formule 1-teambaas kan gaan spelen. De film is gebaseerd op het boek Enzo Ferrari: The Man, The Cars, The Races en dient niet verward te worden met de film Ferrari die naar verwachting later dit jaar uit zal komen. In deze biopic zal de hoofdrol worden vertolkt door Robert de Niro.

VS zoeken twaalf vermisten na helikoptercrash

Voor de kust van het Hawaiiaanse eiland Oahu zoeken de Amerikaanse korps mariniers en kustwacht zondag naar twaalf mariniers die vermist raakten na een botsing tussen twee helikopters in de nacht van donderdag op vrijdag. De kustwacht waarschuwt bewoners van het eiland voor mogelijk gevaarlijke brokstukken die kunnen aanspoelen.

De helikopters kwamen ten noorden van het eiland neer. Reddingswerkers hebben vanuit de lucht brokstukken en een leeg reddingsvlot zien drijven. Geen van de inzittenden is gevonden. De zoektocht naar de vermisten wordt bemoeilijkt door hoge golven en slechte weersomstandigheden.

De helikopters waren op weg voor een trainingsmissie. De oorzaak van de crash is niet bekend.

VS zoeken twaalf vermisten na helikoptercrash
VS zoeken twaalf vermisten na helikoptercrash (Foto: ANP)

Doden door bomaanslag in huis Afghanistan

In de Oost-Afghaanse stad Jalalabad zijn zondag zeker negen mensen om het leven gekomen door een bomaanslag. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op in het huis van een stamoudste, waar op dat moment de vrijlating van diens zoon uit gevangenschap van de Taliban werd gevierd.

De zoon is om het leven gekomen en zeker twaalf mensen raakten gewond, meldden lokale autoriteiten. De aanslag is nog door niemand opgeëist.

In de afgelopen weken zijn er meerdere dodelijke bomaanslagen geweest in Afghanistan. Vredesgesprekken tussen de Taliban en de regering staan daardoor onder druk.

Doden door bomaanslag in huis Afghanistan
Doden door bomaanslag in huis Afghanistan (Foto: ANP)

Baby met zika-virus heeft hersenbeschadiging

Een baby die besmet is geraakt met het zika-virus is in het ziekenhuis in Hawaii met een hersenbeschadiging geboren. Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC heeft dit zaterdag laten weten.

De moeder van het kindje is vorig jaar in Brazilië ziek geworden door het virus. Ze heeft de baby waarschijnlijk in de baarmoeder besmet.

Het CDC waarschuwde zwangere vrouwen vrijdag nog dat ze vanwege het zika-virus de komende periode beter niet naar delen van Latijns-Amerika en de Cariben kunnen reizen. Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan wel tot geboorteafwijkingen leiden.

Volgens een woordvoerder van de CDC zijn er geen aanwijzingen dat het zika-virus in Hawaii circuleert.

Baby met zika-virus heeft hersenbeschadiging
Baby met zika-virus heeft hersenbeschadiging (Foto: ANP)

Pegida demonstreert in Apeldoorn

Anti-islambeweging Pegida demonstreert zondagmiddag in de binnenstad van Apeldoorn. Tegenbeweging Anti-Fascistische Actie (AFA) uit Friesland krijgt van de gemeente een plek aangewezen om spandoeken op te hangen.

Om de demonstraties zo rustig mogelijk te laten verlopen, heeft de gemeente extra politieagenten op de been. Ook wordt ervoor gezorgd dat de routes van beide actiegroepen elkaar niet kruisen. Zo is Pegida te vinden rond het Beekpark en de AFA op het Stationsplein.

In november demonstreerde Pegida in Utrecht en in Rotterdam. In de Maasstad verliep de demonstratie rustig, in Utrecht liep die uit op opstootjes en werden 32 mensen gearresteerd.

Pegida demonstreert in Apeldoorn
Pegida demonstreert in Apeldoorn (Foto: ANP)

Nog een dode na aanslag in Jakarta

De terroristische aanslag donderdag in Jakarta heeft nog een dode geëist. Een medewerker van een bank die is gevestigd in de buurt van de plek van de aanslag overleed aan zijn verwondingen. Dat heeft een woordvoerder van de nationale politie zondag gezegd. Er zijn nu in totaal acht mensen overleden.

Er raakte ook een Nederlander zwaargewond bij de aanval. Hij is medewerker van de VN in de Indonesische hoofdstad.

De politie in Indonesië heeft dit weekend bij invallen door het hele land twaalf mensen opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag. Vijf terroristen voerden aanvallen uit op een cafè en een politiestation in het centrum van Jakarta. Volgens de politie bliezen twee mannen zich op. Drie aanvallers werden gedood tijdens een schotenwisseling met de politie.

Nog een dode na aanslag in Jakarta
Nog een dode na aanslag in Jakarta (Foto: ANP)

Geiten gered bij brand in Smakt

De brandweer in het Limburgse Smakt heeft in de nacht van zaterdag op zondag geiten gered uit een brandende stal.

De melding van de brand in de stal van zo'n 800 vierkante meter met schapen en geiten kwam rond 2.45 uur binnen. Het vuur was na ongeveer drie kwartier onder controle. De brandweer bracht in totaal negen geiten op tijd in veiligheid.

De stal en een tractor hebben flinke schade opgelopen. De oorzaak van de brand is onbekend. De politie doet onderzoek.

Geiten gered bij brand in Smakt
Geiten gered bij brand in Smakt (Foto: ANP)

Olympische geschiedenis in het kort - 8

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De olympisch 400 meter-finale in Londen in 1908 kende een opmerkelijk verloop. John Carpenter uit de Verenigde Staten won, maar blokkeerde tijdens de race zijn Britse concurrent Wyndham Halswelle, die tweede werd. Dat mocht in de VS, maar niet in Groot-Brittannië en dus werd Carpenter gediskwalificeerd. De finale moest opnieuw gelopen worden, maar de overige twee finalisten - Williams Robbins en John Taylor uit de VS - weigerden nog een keer te lopen. Halswelle ging op zijn gemakje in zijn eentje nog eens rond de baan en 'won' het goud, terwijl niemand het zilver en brons kreeg.

De Amerikaan Fred Lorz kwam in 1904 in St Louis als eerste over de finish van de olympische marathon. Helemaal eerlijk ging het echter niet…Lorz was na een kleine 15 kilometer uit de wedstrijd gestapt en stapte achterin een auto om terug naar het stadion te gaan. Onderweg zwaaide hij wat naar de mensen langs de kant en na 30 kilometer kapte de auto ermee. Lorz ging dus maar weer rennen en passeerde de finish als eerste. Zodra men erachter kwam dat er het een en ander aan de hand was gaf hij gelijk zijn 'bedrog' toe en zei hij dat het slechts een grap was. De Amerikaanse atletiekbond schorste de lolbroek echter voor het leven, hoewel ze dat een jaar later tenietdeden. In 1905 won hij overigens de marathon van Boston, dit keer wél eerlijk.

De Duitse gewichtheffer Matthias Steiner verloor in 2007 zijn vrouw na een auto-ongeluk. In 2008 kwam alle emotie er eindelijk uit bij de grote Duitser, die met zijn laatste ultieme poging in Beijing een flinke achterstand goedmaakte, olympisch goud in het superzwaargewicht veroverde en van puur geluk niet meer wist waar hij het zoeken moest. Steiner stond na afloop op het podium met een foto van zijn overleden vrouw (Bron: YouTube)

Hongarije kent wel wat olympische helden en Karoly Takacs mag er gerust één genoemd worden. De schutter mocht in 1936 van zijn land niet meedoen aan de Spelen, omdat hij in het leger slechts sergeant was in plaats van officier. Later werd deze regel teruggedraaid, maar tijdens een militaire training was er inmiddels een granaat ontploft in de rechterhand - de schiethand - van Takacs. De meeste anderen zouden er wel klaar mee zijn, maar Takacs zette dapper door. Hij leerde schieten met links en won prompt olympisch goud in 1948 en 1952. Zijn militaire loopbaan ging overigens ook door: Takacs schopte het tot de vrij hoge officiersrang van overste. 

De olympische finale op de 3000 meter steeplechase in Los Angeles 1932 werd een tikkeltje langer dan 3000 meter. Een official die de gelopen ronden bij moest houden was in de war geraakt en dus moest er een extra ronde gelopen worden. De Amerikaan Joe McCluskey moest zijn tweede plek hierdoor voor eigen publiek in de extra ronde nog inleveren bij de Brit Tom Evenson. Het goud ging naar Volmari Iso-Hollo uit Finland, die na zo'n 3400 meter als eerste over de finish kwam. Hij profiteerde overigens niet, want na 3000 meter lag hij ook al op kop. 

De Spelen van 1912 kenden een stevig partijtje worstelen. In de klasse Grieks-Romeins worstelen tot 75 kilogram zat het toernooi op 15 juli in de beslissende fase en waren er nog drie worstelaars over die om de medailles streden. De Est Martin Klein nam het op tegen de Fin Alppo Asikainen en dat bleek de toeschouwers zacht gezegd wel waar voor hun geld te bieden. In het bloedhete Stockholm duurde het gevecht voort...en voort....en voort. Pas na een monsterlijk gevecht van 11 uur en 40 minuten slaagde Klein erin de winst voor zich op te eisen. Hij had begrijpelijk vrij weinig zin meer om het nog tegen de Zweed Claes Johanson op te nemen om het goud en meldde zich af voor de finale: zilver was zijn deel, Asikainen pakte brons. 

Hardlooplegende Abebe Bikila uit Ethiopië won in 1960 goud op de olympische marathon...op blote voeten. Vier jaar later won hij in Tokyo opnieuw, dit keer overigens wél met schoenen (Bron: YouTube)

Vier mannen wonnen ooit twee keer achter elkaar de 100 meter vrije slag, hét koningsnummer van het zwemmen. Zij worden niet geheel toevallig alle drie tot de grootste zwemlegendes op aarde gerekend. Duke Kahanamoku uit Hawai'i was namens de VS de eerste, hij won in 1912 en na de Grote Oorlog ook in 1920. Landgenoot Johnny Weissmuller volgde hem op met goud in 1924 en 1928, terwijl tientallen jaren later weer een duo de macht greep: Alexander 'de Tsaar' Popov won goud in 1992 en 1996 en onze eigen Pieter van den Hoogenband kroonde zichzelf tot legende met goud in 2000 en 2004.

De Amerikaan Thomas Hicks won de olympische marathon van 1904, maar werd wel geholpen door wat tegenwoordig toch wat dubieuze middelen genoemd zouden worden. Ruim 15 kilometer voor de finish had hij een megavoorsprong opgebouwd, maar hij wilde uitstappen en gaan liggen. Om dat te voorkomen kreeg hij tot aan de finish van zijn trainers regelmatig een gezonde dosis strychnine - rattengif - gemengd met brandy. Hij passeerde de finish terwijl hij door zijn trainers ondersteund werd, wie zou immers ooit kunnen bedenken dat rattengif met brandy rare effecten heeft? Toch werd hij aangewezen als winnaar, waarna hij in het stadion door artsen behandeld werd - iets wat naar alle waarschijnlijkheid zijn leven redde.

Die marathon van 1904 in St Louis stond sowieso niet bekend om de gezonde afloop. William Garcia werd ergens langs de route in een greppel gevonden. Het constant inademen van het door de auto's van de officials opgewaaide stof bleek niet al te best te zijn en leverde hem flinke inwendige schade op. Ook de hitte en een gebrek aan water deden hem geen goed. Garcia balanceerde in het ziekenhuis dagenlang op het randje van de dood, maar kwam er gelukkig toch weer bovenop. 

FOK! Wat een weer: sneeuwprut + bonusvideo

Het is weer afgelopen met de vrieskou. Vandaag blijft het vrijwel overal droog, met een minimumtemperatuur van +1 graad in het noordoosten oplopend tot +4 in het zuidwesten. Ook de wind lijkt zich vandaag koest te houden, zwak tot matig uit het oosten. 

Zon op: 08.39 uur
Zon onder: 17.01 uur

Waar ik alleen maar hagel op m'n kop kreeg als ik mijn neus ook maar buiten de deur durfde te steken, kreeg Nikky gisteren een prachtig beeld voor ogen toen ze uit Duitsland richting Nederland reed over de A7. 
 
Winter wonderland op de A7 (Duitsland-Nederland) (Foto: Nikky)
Winter wonderland op de A7 (Duitsland-Nederland) (Foto: Nikky)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag:
* In 1945 werd een vrijwel verlaten Warschau bevrijd door het Rode Leger

* In 1991 ging Operatie Desert Storm van start. 

* In 2013 gaf Lance Armstrong tijdens een interview met Oprah Winfrey toe dat hij jarenlang doping had gebruikt. 

* In 1915 werd in Amsterdam het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis gesticht ten behoeve van kankerpatiënten. 

Bonusvideo vandaag!

Om nog even in de wintersferen te blijven, en omdat de foto van Nikky mij aan dit nummer deed denken! 


Crystallize - Lindsey Stirling 

Noodtoestand door lood in drinkwater

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor de plaats Flint in de staat Michigan omdat er lood in het drinkwater terecht is gekomen.

Volgens diverse Amerikaanse media zijn er problemen ontstaan nadat de plaats in 2014 overstapte op andere waterbronnen om geld te besparen. Het water kwam echter uit oudere leidingen en was zouter.

Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en de kleur van het water. Er werd lang niets met de klachten gedaan, maar uit recente tests blijkt dat een aantal kinderen een verhoogd loodgehalte in het bloed heeft. De inwoners van Flint mogen nu voorlopig geen water meer uit de kraan drinken.

'We hebben deze maatregel genomen om levens te redden en gezondheid en veiligheid van de inwoners te beschermen', aldus het Witte Huis in een verklaring. Flint telt zo'n honderdduizend inwoners.

Noodtoestand door lood in drinkwater
Noodtoestand door lood in drinkwater (Foto: ANP)

Dave Roelvink in ziekenhuis opgenomen

Dave Roelvink is in het ziekenhuis opgenomen met een maagvliesontsteking. Dat meldt Shownieuws.

De zoon van Dries Roelvink besloot vrijdagavond naar de Eerste Hulp te gaan. Hij kampte al langer met maagproblemen, maar na een dj-optreden in Sittard werd de pijn zo hevig dat hij zich wilde laten onderzoeken. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen.

'Waarschijnlijk is het gekomen door onregelmatig slapen, een beetje stress...', aldus Dave in gesprek met Shownieuws. 'Dat heeft z'n tol geëist. Maar het komt wel weer goed.'

Dave moet de komende tijd rust houden. Daarom zijn de optredens die gepland stonden afgelast.

Dave Roelvink in ziekenhuis opgenomen
Dave Roelvink in ziekenhuis opgenomen (Foto: BuzzE)

Skeletonster Le Conté geeft goed resultaat weg, Meylemans weer sterk

Skeletonster Joska le Conté heeft tijdens de World Cup in Park City haar beste resultaat van het seizoen neergezet. De Nederlandse werd zestiende op de Amerikaanse baan, maar er leek halverwege veel meer in te zitten.

Na een van haar beste runs van het seizoen stond Le Conté nog op een erg knappe elfde plek halverwege de wedstrijd, 1,01 seconden achter de Duitse leidster Tina Hermann. In de tweede afdaling ging het echter een stuk minder goed voor de Nederlandse, die vooral in de laatste paar bochten veel tijd inleverde. Doordat het allemaal erg dicht bij elkaar zat halverwege het deelnemersveld leverde Le Conté plotseling maar liefst vijf plekken in: ze werd uiteindelijk zestiende. 

Hermann was in beide runs ongenaakbaar ondanks een wat minder snelle start. Ze stuurde dusdanig goed - en weinig - dat ze zonder grote problemen haar derde overwinning van het seizoen kon pakken. Op 0,41 seconden van de Duitse ging de tweede plek knap naar de Canadese Jane Channell, terwijl regerend World Cup-kampioene Janine Flock uit Oostenrijk op exact een halve seconde derde werd. Een sterk optreden was er ook weer van de pas 19-jarige Belgische Kim Meylemans. Zij werd samen met Sophia Griebel uit Duitsland gedeeld achtste en haalde zo voor de vierde keer in vijf wedstrijden in haar debuutseizoen de top-10. 

Bobber De Bruin 19e in viermansbob

Bobsleeër Ivo de Bruin heeft tijdens de World Cup in het Amerikaanse Park City de negentiende plek gepakt in de viermansbob. Voor de Nederlander was het zijn eerste viermans-World Cup in ruim drie jaar. 

Na een verre van foutloze eerste run stond De Bruin samen met remmers Ryan Taal, Igor Brink en Dennis Veenker nog op de achttiende plek. Hij moest 0,76 seconden toegeven op de Russische slee van Alexander Kasjanov, die de leiding in handen had. De Canadese Kaillie Humphries en haar volledig uit vrouwen bestaande team werd 21e en laatste, waardoor ze in de tweede run niet in actie mocht komen.

In die tweede afdaling moest De Bruin een plekje inleveren, terwijl na hem de wind veel invloed kreeg op de wedstrijd. De Let Ugims Zalims profiteerde optimaal en wist zijn zeventiende plek na run één om te zetten in een formidabele vijfde plaats. Alleen de top-3 van de eerste run leek weinig last te hebben van de hevige wind bovenaan de baan en dat was precies wat de jury nodig had om het resultaat van run twee toch niet te annuleren. De Zwitser Rico Peter behield zijn derde plek, terwijl de Duitser Maximilian Arndt met de snelste tijd van allemaal een serieuze aanval op de winst deed. Kasjanov kon die echter net afslaan en hield 0,04 seconden over, goed voor zijn eerste World Cup-zege ooit.

Voor het eerst in 2 jaar geen Noorse langlaufer in sprintfinale

De World Cup langlaufen in het Sloveense Planica kende zaterdag een opmerkelijk verloop. In de sprint in vrije stijl haalde namelijk geen enkele Noorse man de finale en dat was al sinds 18 januari 2014 niet gebeurd. In het Poolse Szklarska Poreba stonden destijds overigens ook geen Noren aan de start, wat het gebrek ervan in de finale kan verklaren. De laatste keer dat er wel Noren meededen, maar geen enkele daarvan de finale haalden was alweer in februari 2013.

In Planica stonden de Noren wel degelijk aan de start - weliswaar zonder de van de Tour de Ski uitrustende Finn Haagen Krogh - maar alleen Eirik Brandsdal en Sondre Turvoll Fossli haalden de halve finales. De Italiaanse supersprinter Federico Pellegrino schopte het wél tot de finale en kreeg daarin concurrentie van Gleb Retivykh uit Rusland, Sebastian Eisenlauer uit Duitsland en het Franse trio Baptiste Gros, Richard Jouve en Renaud Jay. De Fransen bepaalden in de finale aanvankelijk het tempo, maar vrije stijlspecialist Pellegrino bleek veel te sterk. Hij won met overmacht voor maar liefst de vierde keer op rij en zevende keer in acht sprints in vrije stijl. Gros werd tweede, ruim voor zijn verrassende landgenoot Jouve.

De sprintfinale bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen stonden er uiteraard wel Noorse dames in de finale, maar favoriete Maiken Caspersen Falla slaagde daar vanwege ziekte niet in. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg - de revelatie van de Tour de Ski - kregen gezelschap van de Zweedse Stina Nilsson, Sandra Ringwald uit Duitsland en de Italiaanse Gaia Vuerich. Nilsson nam al snel de leiding en moest die daarna even afstaan aan Østberg, maar zodra de finish in zicht kwam was de Zweedse niet meer te kloppen. Jacobsen wist nog naar het zilver te sprinten, terwijl Weng erin slaagde Østberg op de finish af te troeven.

De sprintfinale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Svindal wint afdalingsklassieker in Wengen

Alpineskiër Aksel Lund Svindal heeft in het Zwitserse Wengen de klassieke afdaling op de Lauberhorn gewonnen. Het parcours werd door het verminderde zicht helaas wel ingekort, waardoor het niet zoals gewoonlijk de langste afdaling in het World Cup-circuit was. Normaal doet men ruim 2:30 minuten over de afdaling, dit keer waren de skiërs een seconde of veertig minder lang onderweg.

Vooraf waren er twee grote favorieten en Svindal ging van hen als eerste naar beneden. Hij liet een fenomenale run zien en noteerde veruit de snelste tijd, waarna het de beurt was aan zijn op papier grootste concurrent: Hannes Reichelt. De Oostenrijker ging eveneens erg hard naar beneden en bleef strak op de tijd van Svindal skiën, maar in tegenstelling tot vorig seizoen kwam hij dit keer net tekort: 0,19 seconden scheidden Reichelt van de Noor. 

Het duurde vervolgens even voor men weer verder kon skiën, want het zicht was flink verslechterd. "Ik ben op het middelste deel gewoon blind naar beneden geskied", liet Reichelt na afloop zelfs weten. Kjetil Jansrud kon na een lange wachttijd alsnog naar beneden, maar met plek twaalf stelde hij enigszins teleur. 

In de World Cup neemt Svindal de leiding weer over van Marcel Hirscher, maar de Oostenrijker kwam op de afdaling zoals gewoonlijk niet in actie. Dat zal zondag wel het geval zijn, want dan staat in Wengen de slalom op het programma. In de afdalings-World Cup gaat Svindal overigens ruim aan de leiding en lijkt hij de bokaal al bijna niet meer te kunnen ontgaan. 

Prevc vliegt naar wereldtitel skivliegen in door wind afgebroken wedstrijd

Schansspringer Peter Prevc heeft in het Oostenrijkse Bad Mitterndorf de wereldtitel skivliegen veroverd. De Sloveen, dit seizoen oppermachtig, stond na drie van de vier geplande sprongen aan de leiding en op dat moment werd de wedstrijd vanwege de te harde wind afgelast.

Prevc vloog in de derde ronde met 244 meter naar een schitterend nieuw schansrecord. Hij nam er de leiding in het WK mee over van de Noor Kenneth Gangnes, die na de eerste dag nog op kop stond. Gangnes deed het opnieuw goed, maar moest genoegen nemen met het zilver. Brons was voor de Oostenrijker Stefan Kraft, die halverwege ook al op de derde plek stond. Hij kreeg geen concurrentie meer van de Noor Johann André Forfang, want die ging na een bijzonder goede vlucht van 240 meter onderuit. Forfang hield zijn vierde plek nog wel vast, voor Noriaki Kasai - de Japanse wereldkampioen van 1992. 

Zondag staat op de Kulm nog de landenwedstrijd op het programma, waar een spannende strijd tussen Slovenië en Noorwegen verwacht wordt. 

Concurrente Schippers wordt gematst met schema Olympische Spelen

Wereldatletiekbond IAAF heeft zaterdagavond laat een persbericht uitgebracht met een kleine wijziging in het tijdschema voor de Olympische Spelen. De series van de 200 meter voor vrouwen is omgeruild met die van de 400 meter horden voor vrouwen, wat op papier een klein verschil is, maar wat voor Dafne Schippers flinke gevolgen kan hebben.

Een van de grootste concurrenten van de Nederlandse wereldkampioene is de Amerikaanse Allyson Felix. Zij wil in Rio graag zowel de 400 als de 200 meter lopen, twee afstanden waarop ze beiden tot de absolute wereldtop behoort. Het schema zou het echter erg krap maken voor haar, maar dat probleem is nu 'opgelost'. De series van de 200 meter vinden op 15 augustus niet meer in de avond, maar in de ochtend plaats. De 400 meter horden hebben de omgekeerde route afgelegd. Felix ontwijkt op de avond van 15 augustus zo een dubbel programma: op die avond staat namelijk ook de finale van de 400 meter gepland.

De kans lijkt hierdoor plotseling groter dat Felix op beide afstanden in actie komt en dus lijkt Schippers er een zeer grote concurrente bij te hebben gekregen. De wijziging in het schema werd door de Amerikaanse zelf aangevraagd, met steun van haar nationale atletiekbond. Waarom de IAAF in is gegaan op de vraag van een individuele atleet is niet bekend.

Nederlander omgekomen bij gijzeling Burkina Faso

Tijdens de gijzeling in een hotel in Ouagadougou in Burkina Faso is vrijdag een Nederlander omgekomen. Het gaat om een 67-jarige man, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdagavond.

De man, afkomstig uit Krimpen aan den IJssel, was in Burkina Faso als vrijwilliger voor non-profitorganisatie PUM. Tijdens het gijzelingsdrama zijn zeker 27 mensen omgekomen, meldde de Franse ambassadeur in het West-Afrikaanse land. Er zou sprake zijn van zeker achttien nationaliteiten onder de doden. 150 gijzelaars zijn uit het hotel bevrijd.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet weten geschokt en bedroefd te zijn. "Ik leef intens mee met de nabestaanden van het slachtoffer. Het is pijnlijk en wrang dat juist iemand die bij wilde dragen aan de ontwikkeling van het land slachtoffer wordt van een dergelijke daad", aldus de minister.

De honorair consul in Ouagadougou onderhoudt contact met de circa vijftig geregistreerde Nederlanders daar. Zij worden geadviseerd het gebied rond het hotel te mijden en veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Een medewerker van de Nederlandse ambassade in Bamako in het ernaast gelegen land Mali, reist zondag naar Burkina Faso om de honorair consul te ondersteunen.

Nederlander omgekomen in Burkina Faso
Nederlander omgekomen in Burkina Faso (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.