Barcelona blijft in spoor Atlético

Barcelona en Athletic Bilbao troffen elkaar voor de eerste keer in drie confrontaties binnen tien dagen. Deze eerste wedstrijd werd door Barcelona gewonnen met 6-0. Al na vijf minuten was het geen wedstrijd meer.

Na vijf minuten werd Iraizoz bestraft met een strafschop voor Barcelona én een rode kaart. De doelman beging slechts een lichte overtreding op Suarez, die de Bask slim opzocht en naar de grond ging. Vanaf dat moment keek het publiek naar een vermoorde wedstrijd. Die onredelijke strafmaat haalde de angel uit de wedstrijd.

Eens te meer omdat Lionel Messi - die in de rust met hamstringklachten uitviel - de strafschop benutte: 1-0. En dat terwijl Bilbao even daarvoor nog een levensgrote kans om zeep hielp toen Gerard Piqué de bal volledig verkeerd terugspeelde naar Claudio Bravo.

Waar teams met tien spelers soms de geest van het collectief krijgen, was voor Bilbao de mokerslag van het vroege tijdstip van de uitsluiting te groot om nog verzet te plegen. De geknakte bezoekers waren slechts onderdeel van een Catalaanse wedstrijdrondo.

De onzorgvuldige, bijna arrogante houding van de thuisploeg voorkwam een vroege afstraffing. Alleen Neymar scoorde nog voor de thee. De afstraffing kwam er na de rust alsnog, vooral omdat Suarez ijverig bleef en zich naar een hattrick knokte. Ivan Rakitic maakte het zestal treffers compleet, na twee weergaloze voorbereidende acties van Neymar.

Door de winst in de 'wedstrijd' tegen Bilbao blijft het razendspannend in de top van de Primera División. Atlético Madrid leidt de dans met 47 punten, Barcelona volgt met 45, maar heeft nog een wedstrijd minder gespeeld door de deelname aan het WK voor clubteams. Ook Real Madrid won vandaag, waardoor de ploeg van Zidane met 43 punten derde staat. Barcelona en Athletic Bilbao treffen elkaar over drie dagen weer voor de Copa del Rey.