Svindal wint afdalingsklassieker in Wengen

heywoodu

Alpineskiër Aksel Lund Svindal heeft in het Zwitserse Wengen de klassieke afdaling op de Lauberhorn gewonnen. Het parcours werd door het verminderde zicht helaas wel ingekort, waardoor het niet zoals gewoonlijk de langste afdaling in het World Cup-circuit was. Normaal doet men ruim 2:30 minuten over de afdaling, dit keer waren de skiërs een seconde of veertig minder lang onderweg.

Vooraf waren er twee grote favorieten en Svindal ging van hen als eerste naar beneden. Hij liet een fenomenale run zien en noteerde veruit de snelste tijd, waarna het de beurt was aan zijn op papier grootste concurrent: Hannes Reichelt. De Oostenrijker ging eveneens erg hard naar beneden en bleef strak op de tijd van Svindal skiën, maar in tegenstelling tot vorig seizoen kwam hij dit keer net tekort: 0,19 seconden scheidden Reichelt van de Noor. 

Het duurde vervolgens even voor men weer verder kon skiën, want het zicht was flink verslechterd. "Ik ben op het middelste deel gewoon blind naar beneden geskied", liet Reichelt na afloop zelfs weten. Kjetil Jansrud kon na een lange wachttijd alsnog naar beneden, maar met plek twaalf stelde hij enigszins teleur. 

In de World Cup neemt Svindal de leiding weer over van Marcel Hirscher, maar de Oostenrijker kwam op de afdaling zoals gewoonlijk niet in actie. Dat zal zondag wel het geval zijn, want dan staat in Wengen de slalom op het programma. In de afdalings-World Cup gaat Svindal overigens ruim aan de leiding en lijkt hij de bokaal al bijna niet meer te kunnen ontgaan.