Voor het eerst in 2 jaar geen Noorse langlaufer in sprintfinale

De World Cup langlaufen in het Sloveense Planica kende zaterdag een opmerkelijk verloop. In de sprint in vrije stijl haalde namelijk geen enkele Noorse man de finale en dat was al sinds 18 januari 2014 niet gebeurd. In het Poolse Szklarska Poreba stonden destijds overigens ook geen Noren aan de start, wat het gebrek ervan in de finale kan verklaren. De laatste keer dat er wel Noren meededen, maar geen enkele daarvan de finale haalden was alweer in februari 2013.

In Planica stonden de Noren wel degelijk aan de start - weliswaar zonder de van de Tour de Ski uitrustende Finn Haagen Krogh - maar alleen Eirik Brandsdal en Sondre Turvoll Fossli haalden de halve finales. De Italiaanse supersprinter Federico Pellegrino schopte het wél tot de finale en kreeg daarin concurrentie van Gleb Retivykh uit Rusland, Sebastian Eisenlauer uit Duitsland en het Franse trio Baptiste Gros, Richard Jouve en Renaud Jay. De Fransen bepaalden in de finale aanvankelijk het tempo, maar vrije stijlspecialist Pellegrino bleek veel te sterk. Hij won met overmacht voor maar liefst de vierde keer op rij en zevende keer in acht sprints in vrije stijl. Gros werd tweede, ruim voor zijn verrassende landgenoot Jouve.

De sprintfinale bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen stonden er uiteraard wel Noorse dames in de finale, maar favoriete Maiken Caspersen Falla slaagde daar vanwege ziekte niet in. Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg - de revelatie van de Tour de Ski - kregen gezelschap van de Zweedse Stina Nilsson, Sandra Ringwald uit Duitsland en de Italiaanse Gaia Vuerich. Nilsson nam al snel de leiding en moest die daarna even afstaan aan Østberg, maar zodra de finish in zicht kwam was de Zweedse niet meer te kloppen. Jacobsen wist nog naar het zilver te sprinten, terwijl Weng erin slaagde Østberg op de finish af te troeven.

De sprintfinale bij de vrouwen (Bron: YouTube)