Nobelprijs Vrede naar kwartet Tunesië

De Nobelprijs voor de Vrede is vrijdag toegekend aan een Tunesisch politiek overlegorgaan, het Nationale Dialoog Kwartet. Dit heeft het Noors Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt in Oslo.

Het overlegorgaan heeft een sleutelrol gespeeld in de Tunesische politiek sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali begin 2011. Tunesië was het eerste Arabische land waar in 2011 een oud autocratisch regime in korte tijd ineenstortte.

Deze 'Jasmijnrevolutie' leidde tot een golf aan omwentelingen in de regio die snel tot Arabische Lente werden gedoopt. Alleen in Tunesië hebben die omwentelingen democratie en vooruitgang opgeleverd. Volgens het Nobelcomité heeft het dialoogkwartet hier sinds de oprichting in 2013 een doorslaggevende rol bij gespeeld.

Vreedzaam overleg

In 2013 was het proces van democratisering in Tunesië na decennia van autocratisch en corrupt bewind in gevaar gekomen door politieke moorden en sociale onrust. Het kwartet vormde een alternatief voor geweld door vreedzaam politiek overleg te bieden. Dat gaf de bevolking grondrechten zoals gelijkheid voor de wet ongeacht geloof, geslacht of politieke overtuiging.

De prijs wordt 10 december in Oslo uitgereikt door de Noorse koning Harald V. De Nobelprijzen zijn genoemd naar de steenrijke Zweedse chemicus en industrieel Alfred Nobel (1833-1896). Hij was de uitvinder van dynamiet. Hij riep de Nobelprijzen in zijn testament (1895) in het leven.

Er zijn sinds 1901 572 Nobelprijzen uitgeloofd, waarvan 96 voor de Vrede, dat wil zeggen voor "het meeste of beste werk doen voor de broederschap onder de volkeren, het afschaffen of het verminderen van strijdkrachten en het houden of bevorderen van vredesconferenties".

Nobelprijs Vrede naar overlegorgaan Tunesië
Nobelprijs Vrede naar overlegorgaan Tunesië (Foto: ANP)