Kaltenborn: "Tekenen bij het kruisje"

De kleine Formule 1-teams hadden bij het afsluiten van het huidige Concorde Agreement geen andere keuze dan te tekenen bij het kruisje, zo stelt Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn. Vorige maand diende zij samen met Force India bij de Europese Unie een officiële klacht in over hoe de F1 bestuurd wordt en hoe het geld over de teams verdeeld wordt.

Sauber is het onder meer niet eens met het feit dat Ferrari, Red Bull Racing, Mercedes, McLaren en Williams afgelopen jaar onderling 220 miljoen euro van de inkomsten mochten verdelen bovenop de gelden die ze ontvingen uit de pot voor het constructeurskampioenschap. Voor de kleine teams waren de door F1-baas Bernie Ecclestone voorgelegde deals tekenen bij het kruisje.

Kaltenborn: "Als je iets tekent maakt dat nog niet dat het eerlijk of goed is. Je moet inzien onder welke omstandigheden wij getekend hebben en welke opties wij op dat moment hadden. Voor teams als Force India en dat van ons is racen het belangrijkste bedrijfsonderdeel. Wij doen niets anders - wij runnen een Formule 1-team en hebben enkele commerciële activiteiten ernaast waar wij onze kennis te gelde kunnen maken."

"Daarom konden wij niet anders dan tekenen. Het was of slikken of de Formule 1 verlaten, wat geen optie was. Daarom hopen wij dat de commissie er naar kijkt waarom onze deal zo oneerlijk opgezet is. Wij wisten dat een aantal teams privileges hadden, maar pas door de media kwamen we achterde omvang en schaal van de privileges."

Volgens Kaltenborn is de volgende stap in het proces dat de commerciële rechtenhouder moet reageren, waarna de Europese Commissie besluit om de zaak al dan niet door te zetten. Ze hoopt dat ze zo een eerlijker verdeling van de gelden kan bewerkstelligen.