FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 maart 2015

Westra moet Catalonië overslaan

Wielrenner Lieuwe Westra moet volgende week de Ronde van Catalonië overslaan. De 32-jarige Fries voelt zich nog altijd niet topfit, nadat hij vorige week vanwege ziekte moest afstappen in de Tirreno-Adriatico. "Ben nog niet 100 procent'', meldde Westra woensdag via Twitter. De wielrenner van Astana hoopt volgende maand zijn rentree te maken in de Ronde van het Baskenland.

Westra behoorde vorig jaar tot de Astana-equipe rondom Tourwinnaar Vincenzo Nibali. De Fries is een voorname kandidaat om de Italiaan komende zomer opnieuw te helpen in de Ronde van Frankrijk. Hij was een van de sterkhouders in de kasseienetappe in de afgelopen editie.

Alonso op schema voor rentree in Maleisië

Fernando Alonso ligt op schema voor een rentree bij McLaren in de Grote Prijs van Maleisië. De 33-jarige Formule 1-coureur zat woensdag op het hoofdkwartier van de Britse renstal achter het stuur van de simulator. Alonso miste afgelopen zondag de openingsrace van het seizoen in Australië vanwege de hersenschudding die hij vorige maand opliep bij een merkwaardige crash op het circuit van Barcelona.

De tweevoudig wereldkampioen moet toestemming krijgen van de doktoren om volgende week in Maleisië wel te racen. Ondertussen werkt Alonso hard aan zijn comeback. Op Twitter plaatste de Spaanse coureur de afgelopen dagen diverse foto's waarop te zien is dat hij fysiek weer op de goede weg zit. Voor McLaren liep de race in Melbourne uit op een drama. Kevin Magnussen haakte al in de opwarmronde af en Jenson Button eindigde als laatste.

VVD en PvdA: 'pijnlijke' verkiezingsuitslag dreigt

'Pijnlijk', zo noemde PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld, de exitpoll van de verkiezingen woensdag. "Dit is geen fijne uitslag", zei partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. In de exitpoll die een half uur na het sluiten van de stembureaus naar buiten kwam leverde de sociaaldemocraten zes zetels in ten opzichte van 2011. De partij staat nu op acht zetels in de Eerste Kamer.

Ook VVD'ers reageerden gelaten. "Dit is vervelend. De kiezers hebben VVD en PvdA een tik op de vingers gegeven. Het wordt heel ingewikkeld om een meerderheid in de Senaat te krijgen", zei oud-VVD-leider Ed Nijpels. De VVD ging van zestien naar twaalf zetels.

Elders in het land klonken juist kreten van vreugde. "Wat een geweldige avond. Een historische avond. De derde verkiezingswinst op rij van de SP is binnen. We winnen zo'n 25 procent, van acht naar tien zetels. We zijn definitief de grootste op links", aldus SP-leider Emile Roemer.

Ook Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 reageerde opgetogen. "Het eigen positieve verhaal heeft gewonnen. Tien zetels in de Eerste Kamer is een fantastisch resultaat. Dit is voor D66 de beste uitslag in 25 jaar. We hebben ingezet op lastenverlichting, om de werkloosheid omlaag te krijgen. De kiezer heeft dat herkend en beloond."

Ook het CDA won, met 1 zetel weliswaar. De partij komt op twaalf zetels uit. Fractievoorzitter van de Eerste Kamer Elco Brinkman was woensdag voorzichtig positief. "Haastige spoed is zelden goed. We zijn er nog steeds. Een partij die twaalf zetels haalt heeft echt wel iets in de melk te brokkelen".

Ruim 30 Zwitserse banken bij fraude Petrobras

Er zijn meer dan dertig Zwitserse banken betrokken geweest bij het omvangrijke omkoopschandaal bij het Braziliaanse staatsolieconcern Petrobras. Dat meldde de openbaar aanklager van Zwitserland na een diepgaand onderzoek.

Volgens de Zwitserse justitie zijn er meer dan driehonderd rekeningen bij Zwitserse banken ontdekt die zijn gebruikt om geld wit te wassen dat afkomstig was uit de fraude bij Petrobras. Het land heeft circa 400 miljoen dollar (368 miljoen euro) aan tegoeden bevroren en liet woensdag weten 120 miljoen dollar terug te geven aan de Braziliaanse overheid.

Ook de Nederlandse oliedienstverlener SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij de fraude bij Petrobras. Net als verscheidene andere internationale bedrijven zou het concern steekpenningen hebben betaald voor opdrachten. Het omkoopschandaal bij Petrobras is de grootste fraudezaak in Brazilië ooit.

Oud-wereldkampioene Montsho twee jaar geschorst wegens doping

Amantle Montsho, de wereldkampioene van 2011 op de 400 meter, is woensdag voor twee jaar geschorst wegens overtreding van het dopingreglement. De 31-jarige atlete uit Botswana leverde vorig jaar tijdens de Commonwealth Games in Glasgow een positieve plas in. De analist vond sporen van methylhexanamine, een verboden stimulerend middel.

Volgens Moses Bantsi, de voorzitter van de atletiekbond van Botswana, gaat Montsho in beroep tegen haar veroordeling door de internationale federatie IAAF. Ze is zich van geen kwaad bewust. Montsho was van plan haar carrière te beëindigen na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

Drie troeven Etixx-QuickStep in 'Primavera'

De Belgische wielerploeg Etixx-QuickStep verschijnt zondag met drie troeven aan de start van Milaan - San Remo. Mark Cavendish, de Britse topsprinter die in 2009 de 'Primavera' won, wordt uitgespeeld als het uitdraait op een massasprint. Met wereldkampioen Michal Kwiatkowski en Zdenek Stybar beschikt Etixx-QuickStep over twee renners die een splijtende demarrage in de benen hebben.

"We kunnen in elke situatie tijdens de race de hoofdrol spelen met deze renners, van de heuvels van 'I Capi' tot de finish op de Via Roma", zei ploegleider Rolf Aldag woensdag. "Milaan - San Remo is een onvoorspelbare koers, dat maakt het juist zo speciaal. Minstens honderd renners dromen zondag van de winst."

Cavendish krijgt met Mark Renshaw en Fabio Sabatini twee sterke gangmakers mee voor de Italiaanse voorjaarsklassieker, die over 293 kilometer gaat.

WADA heeft 13 miljoen in kas voor dopingonderzoek

Het internationale antidopingbureau WADA heeft over een jaar bijna 13 miljoen dollar (12,2 miljoen euro) in kas voor onderzoek. Dat is nodig om het gebruik van verboden middelen en methoden in de sport beter te kunnen bestrijden.

Voorzitter Craig Reedie maakte woensdag bekend dat twaalf landen, waaronder China, de Verenigde Staten, Frankrijk, Japan en Qatar, samen 6,45 miljoen hebben toegezegd. Nederland hoort niet bij de geldschieters die hun bijdrage voor 31 maart 2016 zullen overmaken op de rekening van het WADA-fonds.

Het IOC stelde het fonds eind 2013, in het kader van het olympisch programma 2020, zo'n 10 miljoen dollar in het vooruitzicht op voorwaarde dat nationale regeringen garant zouden staan voor de helft van dat bedrag. ,,Dit fonds maakt duidelijk dat we innovatief dopingonderzoek steunen dat leidt tot een betere bescherming van schone sporters'', zei IOC-voorzitter Thomas Bach.

Legers Tsjaad en Niger verdrijven Boko Haram

Militairen uit Tsjaad en Niger hebben woensdag strijders van de extremistische organisatie Boko Haram verdreven uit het Nigeriaanse dorp Damasak. Het is opnieuw een overwinning in de campagne tegen de extremisten die delen van het Nigeria hebben veroverd.

Michel Ledru van het Nigerese leger zei woensdag dat Damasak afgelopen weekeinde werd heroverd op de Boko Haram-strijders. Een fotograaf van AP die woensdag in het dorp was, zei dat het verlaten was op de militairen na.

Damasak ligt op slechts enkele kilometers van de grens met Niger. Dat de stad in handen was van Boko Haram blijkt uit leuzen die op muren zijn geschilderd en de zwart met witte vlaggen die op sommige gebouwen wapperden.

Siem de Jong mag weer trainen

Siem de Jong mag voorzichtig de training hervatten. Na een controle in het ziekenhuis kreeg de schaduwspits van Newcastle United woensdag groen licht om weer het veld op te gaan. De Jong gaat voorlopig individueel toewerken naar zijn rentree. "De laatste röntgenfoto was goed, dus ik mag weer voor mezelf gaan trainen", meldde hij via Twitter.

De 26-jarige international wordt al het hele seizoen achtervolgd door blessureleed. De Jong liep eerst een dijbeenblessure op, waarvoor hij geopereerd moest worden. Na een lange revalidatie maakte de oud-Ajacied in januari zijn rentree bij de beloften van Newcastle United, maar amper twee weken later sloeg het noodlot weer toe. Een klaplong, de tweede al in anderhalf jaar, dwong De Jong opnieuw tot een operatie.

Boeckmans wint zeventigste Nokere Koerse

De Belgische wielrenner Kris Boeckmans heeft woensdag de zeventigste editie van Nokere Koerse op zijn naam geschreven. De 28-jarige coureur van Lotto-Soudal was na bijna 198 kilometer koersen de sterkste in de massasprint op de Nokereberg. Boeckmans volgt ploeggenoot Kenny Dehaes op als winnaar van de Belgische eendagswedstrijd.

Achter Boeckmans eindigde de Fransman Justin Jules als tweede, Scott Thwaites uit Engeland werd derde. Danny van Poppel greep net naast een podiumplaats. Boeckmans zegevierde begin deze maand ook al in de Grand Prix Samyn, de openingswedstrijd van het Waalse wielerseizoen.

Starbucks splitst aandelen

De Amerikaanse koffieketen Starbucks gaat zijn aandelen splitsen, de eerste keer in bijna tien jaar. Dat maakte Starbucks woensdag bekend. De beurskoers van het bedrijf bereikte een recordniveau.

Door de aandelen te splitsen, wordt het makkelijker voor kleine beleggers om in te stappen. Aandeelhouders krijgen eind deze maand voor elk aandeel Starbucks dat ze bezitten, één nieuw aandeel. "Deze splitsing is een directe afspiegeling van de afgelopen zeven jaar aan gestegen aandeelhouderswaarde", aldus topman Howard Schultz van Starbucks. Het aandeel steeg woensdag met 1,5 procent naar bijna 96 dollar.

Het is de tweede keer dat Starbucks aandelen splitst sinds de beursgang in 1992. In oktober 2005 was er ook een. Ook andere bedrijven zoals Apple en Visa hebben afgelopen jaar aandelen gesplitst.

Dieudonné veroordeeld voor 'verdedigen terreur'

De Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala is veroordeeld voor het 'verdedigen van terrorisme'. Hij heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden opgelegd gekregen. Aanleiding is een bericht op Facebook na de aanslagen in Parijs in januari.

Dieudonné schreef in het Facebook-bericht 'Je suis Charlie Coulibaly'. Hij verbasterde de uitspraak 'Je suis Charlie', een steunbetuiging aan het Franse satirische tijdschrift, met de naam van de man die na de aanslag op het tijdschrift vier mensen doodschoot in een koosjere supermarkt.

De komiek zat sinds januari vast.

Robben hervat groepstraining Bayern München

Arjen Robben heeft woensdag de groepstraining bij Bayern München hervat. De aanvaller van het Nederlands elftal raakte precies een week geleden geblesseerd tijdens het Champions Leagueduel met Shakhtar Donetsk (7-0). Robben ging toen al na een kwartier spelen van het veld, omdat een beknelde zenuw in zijn rug voor problemen aan zijn linkerbovenbeen zorgde.

De topschutter van Bayern miste daardoor zaterdag de gewonnen competitiewedstrijd tegen Werder Bremen (0-4). Naar verwachting kan Robben, die al zeventien doelpunten maakte in de Bundesliga, zondag weer meedoen als Borussia Mönchengladbach op bezoek komt in München. De snelle rentree van de vleugelspits is ook goed nieuws voor bondscoach Guus Hiddink, die Robben eind deze maand hard nodig heeft in de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Turkije.

'Geen meerderheid kabinet met D66, CU, SGP'

Het kabinet verliest de meerderheid die het nu samen met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft in de Senaat. De vijf partijen hebben samen 34 zetels. Dat blijkt uit een exitpoll die onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS woensdag heeft gehouden bij de Provinciale Statenverkiezingen.

VVD en CDA halen volgens de peiling allebei twaalf Senaatszetels. Het verlies bij regeringspartij de PvdA is groot, die partij houdt acht zetels over. D66 is de grootste winnaar. De partij van Alexander Pechtold stijgt van vijf naar negen zetels. De SP is nog net groter: tien zetels. De PVV daalt van tien naar negen.

Voetballers gearresteerd wegens matchfixing

De Montenegrijnse politie heeft woensdag vijf voetballers gearresteerd op verdenking van matchfixing. Het gaat om spelers van clubs uit de eerste en tweede divisie, die elkaar kenden uit de tijd dat ze bij Berane onder contract stonden.

"We hebben reden te geloven dat de aangehouden verdachten schuldig zijn aan het vormen van een criminele organisatie, met als doel het resultaat van competitiewedstrijden te beïnvloeden", zei politiecommissaris Milovan Pavicevic.

Aan de arrestaties ging maandenlang onderzoek vooraf door de nationale voetbalbond, het Openbaar Ministerie (OM), regionale politie en de UEFA. Volgens het OM heeft dat voldoende bewijzen opgeleverd voor matchfixing gedurende een langere periode. Het wedden op de gemanipuleerde duels was profijtelijker voor de daders dan voetballen.

Celstraffen geëist voor 'brute' overval

Twee verdachten van een gewelddadige roofoverval moeten, als het aan justitie ligt, negen jaar de cel in. Begin februari 2014 werd een bejaard echtpaar in Amstelveen in hun huis beroofd. Hun ex-schoonzoon van 56 wordt ervan verdacht de overval beraamd en aangestuurd te hebben, terwijl hij zelf in de cel zat.

De man zou uit geweest zijn op sieraden en erfstukken van zijn overleden vrouw, de dochter van het bejaarde stel. Bij de overval is voor bijna negen ton aan buit meegenomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is daarbij gebruik gemaakt van 'onnodig en bruut geweld'.

Het OM eist een celstraf van 9 jaar tegen een 27-jarige verdachte, een van de vermeende uitvoerders van de overval.

Het zou de overvallers niet gelukt zijn de buit te verkopen, waarna ze de slachtoffers aanboden hun spullen terug te kopen voor drie ton.

Hoofdtribune NAC-stadion voldoet niet

De hoofdtribune van het NAC-stadion in Breda voldoet niet omdat elementen te ver doorbuigen en scheuren in het beton te groot zijn. Herstel is complex en duur. Een ingenieursbureau schrijft dat in extra onderzoek dat de gemeente Breda als eigenaar van het stadion heeft laten uitvoeren. Het onderzoek werd uitgevoerd nadat vorig jaar betonrot en scheuren werden ontdekt in het stadion.

De gemeente benadrukt woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat er geen gevaar is voor bezoekers en dat er gewoon gevoetbald kan worden. De gemeente wil nog meer onderzoek laten uitvoeren naar de beste oplossing. Nader onderzoek gaat nog een half jaar duren.

Van Wijk moet Cercle Brugge redden

Dennis van Wijk heeft de opdracht gekregen Cercle Brugge in de hoogste Belgische voetbalklasse te houden. De nummer vijftien van de Jupiler Pro League nam woensdag afscheid van de IJslandse trainer Arnar Vidarsson en stelde meteen de 52-jarige Nederlander aan als vervanger. Van Wijk moet Cercle Brugge via de play-offs zien te behoeden voor degradatie.

Vidarsson (37) werd in oktober gepromoveerd van assistent tot hoofdtrainer na het ontslag van Lorenzo Staelens. Op de slotdag van de reguliere competitie verloor Cercle zondag met 3-2 van KV Mechelen, waardoor het werd veroordeeld tot een strijd tegen degradatie. Daarin vertrouwt de clubleiding op Van Wijk, die de tweede club uit Brugge tussen 1998 en 2002 ook al onder zijn hoede had. De Nederlander zat zonder baan sinds zijn ontslag begin januari bij Westerlo.

Pakistaanse voetballers wegens veiligheid naar Bahrein

Het Pakistaans voetbalelftal wijkt voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Jemen uit veiligheidsoverwegingen uit naar Bahrein. Het duel zou dinsdag worden gespeeld in Lahore, maar werd uitgesteld naar aanleiding van de zelfmoordaanslagen daar afgelopen weekeinde op twee kerken. Die kostten aan zestien mensen het leven.

De FIFA maakte woensdag bekend dat beide teams nu maandag in actie komen in Manama. Pakistan won nog nooit in de aanloop naar een WK. De eerste wedstrijd tegen Jemen werd met 3-1 verloren. Ook die confrontatie vond plaats op neutraal terrein, in Doha.

Windows 10 is gratis voor pc en telefoon

De vice-president van Microsoft Terry Myerson heeft verklaard dat iedereen die dat wil een gratis update krijgt naar Windows 10. Ook degenen met een illegale versie van Windows. Dus heb je een piratenversie draaien van Windows 7, dan kun je deze zomer nog legaal overstappen. Dit jaar komt er ook een Windows 10-rom uit. Hiermee kunnen Android-gebruikers gratis overstappen op Windows 10.

Myerson

Deze acties zijn waarschijnlijk bedoeld om de Chinezen te paaien. In China draait 75% van alle Windows-gebruikers een illegale versie van het besturingssysteem. Microsoft werkt samen met Lenovo, Tencent en Qihoo 360 Technology om zoveel mogelijk Chinese consumenten te bereiken. Met deze deal bereiken ze ook meteen de 829 miljoen gebruikers van (Tencent) QQ games.
Voor de testversie van de mobiele Windows-versie op de Chinese markt slaat Microsoft de handen ineen met Xiaomi, Chinese Mobile en wederom Lenovo.

QQ Games

Wanneer de Windows-rom in Nederland verkrijgbaar is,  wordt hopelijk snel duidelijk. De release van het besturingssysteem Windows 10 staat gepland voor deze zomer.

Microsoft

Update 13:40
Er zijn boze tongen die beweren dat alleen illegale kopieën in China een legale versie van Windows 10 krijgen. Het aanbod geldt niet voor het Westen, zo zeggen zij. We houden jullie op de hoogte.

Update 20:54
Microsoft heeft laten weten dat iedereen gratis zijn Windows kan upgraden naar Windows 10. Een woordvoerder van Microsoft liet weten, dat zij geloven dat klanten mettertijd de meerwaarde van een legitieme versie van Windows zullen zien en dat (zij) het hen makkelijk willen maken om over te stappen op een legale versie.

Fischer staat voor rentree bij Jong Ajax

Viktor Fischer staat voor een rentree bij Ajax. De aanvaller krijgt zaterdag mogelijk al speeltijd in het uitduel van Jong Ajax met De Graafschap in de Jupiler League. "Die kans is aanwezig", zei trainer Frank de Boer. "Het gaat steeds beter met hem. Hopelijk is het zaterdag zo ver."

Fischer kwam het afgelopen jaar niet in actie wegens een langdurige hamstringblessure. De Deense aanvaller, nog altijd pas twintig jaar jong, viel vorig jaar februari uit tijdens een duel met AZ. Hij belandde in 2011 in de jeugdopleiding van Ajax en debuteerde een jaar later al in de hoofdmacht van de club uit Amsterdam.

Tot voor zijn blessure speelde Fischer een belangrijke rol in twee landstitels van Ajax.

Manor zegt deelname in Maleisië toe

Formule 1-renstal Manor heeft zijn deelname aan de Grand Prix van Maleisië over anderhalve week toegezegd. "We zijn erbij vanaf de trainingen op vrijdag. We staan er nu echt veel beter voor dan vorige week aan het begin van de eerste race", zei teambaas John Booth van de renstal, die de doorstart is van het failliete Marussia.

Manor bracht de twee oude bolides van Marussia naar het circuit van Melbourne, maar de voertuigen kwamen niet uit de garage tijdens de Grand Prix van Australië. Een straf bleef uit, omdat de internationale autosportfederatie FIA vond dat Manor al het mogelijke had gedaan om in actie te komen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone was minder blij. Hij weigert het transport van Australië naar Maleisië voor zijn rekening te nemen.

Booth begreep de onvrede, maar bezwoer woensdag dat het Manor menens is in de Formule 1. "Ik snap dat de mensen wat cynisch waren in Melbourne, maar voor ons was het een serieuze zaak. We brachten niet voor de lol dertig ton materiaal en veertig man personeel naar het circuit. Ook hebben we aan al onze sponsorverplichtingen voldaan."

Groningen onderzoekt stevigheid scholen

Ongeveer negentig scholen in de stad Groningen worden de komende tijd onderzocht, om te kijken of ze bestand zijn tegen aardbevingen. Het gaat om alle basisscholen, enkele gymlokalen en een paar middelbare scholen. Ook een paar instellingen voor speciaal onderwijs in de noordelijke hoofdstad worden geïnspecteerd. Dat heeft de gemeente Groningen woensdag laten weten.

Volgens de gemeente is er 'geen reden om aan te nemen dat de schoolgebouwen op dit moment niet voldoende veilig zijn'. Het onderzoek is vooral nodig om inzicht te krijgen, omdat er bij het ontwerpen en bouwen van de scholen geen rekening met aardbevingen is gehouden.

Groningen ligt net buiten het aardbevingsgebied in de provincie, maar de laatste paar jaar hebben de 'Stadjers' wel een paar bevingen gevoeld.

Groningen besloot al eerder om een paar beeldbepalende gebouwen in de stad te inspecteren.

'Titel N.E.C. voelt als eerherstel'

Het is hectisch in de Goffert, de thuishaven van N.E.C. "Net als een klein jaar geleden", weet algemeen directeur Bart van Ingen. Toen degradeerde de club nadat N.E.C. twintig jaar onafgebroken in de eredivisie had gebivakkeerd. "Ook dan komt er veel op je af, maar dan vooral in negatieve zin. Nu gaat het vooral om zaken als kaartjes voor het uitduel in Maastricht tegen MVV, een mogelijke huldiging, kampioensshirts, wensen en verzoeken van fans en sponsors." Het zijn prettige keuzes voor de directeur van de club die vrijdag al de titel kan veroveren in de Jupiler League.

NEC kan bij winst vrijdag en puntenverlies van FC Eindhoven, thuis tegen Sparta, de eerste echte prijs pakken sinds 1975. Ook toen werd de ploeg, onder leiding van Piet de Visser, kampioen van de eerste divisie. Van Ingen (38) is behalve directeur ook fervent N.E.C.-supporter. "Ik kom hier vandaan en zeg heel eerlijk: het doet iets met je gemoedsrust dat je in tien maanden tijd in zo'n andere situatie bent beland. Ik heb een sterk gevoel van eerherstel."

De degradatie hakte erin. De club moest terug in begroting, van 12,5 naar 8,5 miljoen, maar wilde op het veld niet te veel inleveren. "Er moesten zeventien personeelsleden uit. Dat is niet fijn, een understatement. Het was traumatisch maar het werkt tegelijk ook zelfreinigend. We moesten terug naar de basis, er was geen tijd meer voor ego's. De continuïteit van de club was in het gedrang."

Meteen na de pijnlijke aftocht, via play-offs met Sparta, stelde Van Ingen met de bestuurders een plan op. "We hebben een draai van 180 graden gemaakt: we wilden voornamelijk met Nederlandse spelers gaan werken, met jongens ook die bij de club passen zoals Sjoerd Ars, Gregor Breinburg en Tom Daemen. Met een externe groep investeerders zijn we daarin geslaagd. Maar we hebben wel een zeker risico genomen. We hebben dit jaar wel een ingecalculeerd begrotingstekort van zo'n 2 miljoen euro."

Met een ambitieuze maar realistische visie wil Van Ingen met N.E.C. terugkeren op het hoogste niveau. "We schroeven de begroting op naar zo'n 11 miljoen euro. Door een renovatie en uitbreiding van het stadion hopen we de komende jaren te groeien naar 15 miljoen euro."

Maar eerst moet de titel worden veiliggesteld. "En gaat het nu om kaartjes, de huldiging, gelukkig midden in de stad. Om sleutelhangers, fotomomenten, liedjes die mensen willen opnemen. Je wilt iedereen tegemoetkomen. Dat is lastig maar we genieten met volle teugen, het is een historisch moment."

Ajax wil Dnipro omver blazen

Met een aanvallende speelwijze wil Ajax donderdag tegen Dnipro Dnipropetrovsk het Europese avontuur van dit seizoen met nog minimaal twee duels verlengen. "We moeten ze bij de strot grijpen en niet meer bij adem laten komen", zei trainer Frank de Boer over de return van zijn ploeg in de achtste finales van de Europa League.

Makkelijk zal het niet worden, maar trainer en spelers van Ajax geloven dat ze in een uitverkochte ArenA de vorige week opgelopen achterstand (1-0) kunnen repareren. "We moeten niet naïef zijn en in een fuik lopen", stelde De Boer. "Maar de nadruk zal op scoren liggen."

De hoofdtrainer beseft dat zijn ploeg drie keer moet scoren als Dnipro eenmaal succesvol countert. "Maar als we er twee maken, dan kunnen we er ook drie maken", klonk hij strijdbaar. "De laatste tijd slagen we er weer in 60 of 70 procent van een wedstrijd te domineren. We hebben de tegenstander weer lang onder controle."

Afgelopen zondag nog werkte Ajax met een ruime uitzege op Heerenveen (4-1) flink aan het zelfvertrouwen. Toch is het de verwachting dat De Boer zijn basisformatie van voor het duel in het Abe Lenstra-stadion op enkele posities wijzigt. Nick Viergever keert terug van een schorsing en start weer in het centrum van de verdediging. Ricardo Kishna is ook weer in genade aangenomen na een disciplinaire schorsing. "Ricardo snapt dat hij niet slim is geweest", zei De Boer over een uit de hand gelopen discussie met het talent dat vermoedelijk weer start tegen Dnjepr.

De Boer wilde nog niet bevestigen of Daley Sinkgraven opnieuw de voorkeur krijgt boven Thulani Serero. "Dat zou best kunnen", glimlachte hij. Dnipro mist in de volle ArenA niet alleen de zieke hoofdtrainer Myron Markevych. Aanvoerder Ruslan Rotan, rechtsback Artem Fedetskyi en Roman Zozulya, de maker van het enige doelpunt in het eerste duel tussen beide clubs, zijn geschorst. "Dat is een nadeel voor hen, al hebben ze een brede selectie", zei De Boer.

De Boer zou een eventuele uitschakeling van zijn club niet als een blamage zien. "Maar wel als een heel grote teleurstelling", zei hij met de zo goed als verloren titelrace in de eredivisie en uitschakeling in de KNVB-beker in het achterhoofd. De coach liet woensdag op de training niets aan het toeval over en oefende ook op strafschoppen. "Jasper stopte er twee", zei hij over zijn doelman, die bij Ajax of het Nederlands elftal nog nooit een penalty heeft tegengehouden.

Geef je bloed en krijg Bloodborne gratis

Sony staat bekend om het enorm aanprijzen en promoten als het gaat om hun grote en exclusieve titels. Maar met de aankomende game Bloodborne gaan ze nog net een stapje verder.

Sony PlayStation Denmark werkt samen met het deense bloedcentrum GivBlod om zo een unieke promo-actie op te zetten. GivBlod heeft namelijk een tekort aan mannelijke bloeddonoren en proberen dus door middel van deze samenwerking mannen naar hun centrum te lokken. Iedereen die daar op maandag 23 maart bloed doneert zal de game Bloodborne, of een andere PlayStationtitel naar keuze, gratis krijgen. Naast het weggeven van de game maakt iedereen die bloed doneert of zich inschrijft voor een bloedtest ook nog kans om een speciale PlayStation 4 Bloodborne-editie te winnen.

Naast het event is er ook de mogelijkheid om via instagram kans te maken op die speciale PlayStation 4 editie. Je moet een foto delen op instagram met daarin je eigen interpretatie van het bericht "give blood and save lives", met de tag GivBlod.

Voorzitter geplaagd Parma gearresteerd

Voorzitter Giampiero Manenti van de geplaagde Italiaanse voetbalclub Parma is woensdag gearresteerd. De politie verdenkt hem van verduistering en witwassen van geld. Hij was niet de enige die werd opgepakt. Nog 21 andere verdachten in deze omvangrijke fraudezaak zijn aangehouden.

Parma balanceert op de rand van het faillissement. De spelers van de drievoudig Italiaanse bekerwinnaar hebben al maanden geen salaris gekregen en Parma moest dit kalenderjaar twee keer een wedstrijd afzeggen. Het leidde al tot puntenaftrek in de competitie.

Manenti kon de club onlangs een kapitaalinjectie van 5 miljoen euro geven om het seizoen uit te spelen. Volgens de openbaar aanklager heeft de voorzitter een bedrag van rond de 4,5 miljoen euro op oneerlijke wijze verkregen. Het zou door een bende van fraudeurs via valse creditcards zijn weggeroofd bij een Zwitserse bank.

Reisorganisaties schrappen excursies Tunis

De reisorganisaties Holland International, Arke en Kras hebben in Tunesië de excursies naar de hoofdstad Tunis voor de komende tijd geannuleerd. Aanleiding is de bloedige aanslag op het Bardo Museum in deze stad.

"We doen het uit voorzorg en houden de situatie in de gaten", zei een woordvoerster van het overkoepelende bedrijf TUI woensdagavond na een bericht van het AD. Op welke termijn de excursies worden hervat is onduidelijk.

In het Noord-Afrikaanse land verblijven ongeveer tweehonderd Nederlandse toeristen die via de drie organisaties reizen. Zij waren woensdag niet georganiseerd op excursie in Tunis. De Nederlanders verblijven vrijwel allemaal aan de Middellandse Zeekust.

Poetin staat stil bij annexatie Krim

De Russische annexatie van de Krim is bedoeld om etnische Russen te beschermen en het 'historische fundament' van Rusland te herwinnen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd in een toespraak tot tienduizenden aanhangers buiten de muren van het Kremlin.

Woensdag werd zowel in Rusland als daarbuiten stilgestaan bij het gegeven dat het Oekraïense schiereiland de Krim een jaar eerder binnen de Russische invloedssfeer werd getrokken. De Krim ligt aan het 'fundament van onze spiritualiteit en soevereiniteit', aldus Poetin.

De annexatie van de Krim en de daaropvolgende burgeroorlog in het oosten van Oekraïne resulteerden in westerse sancties tegen Rusland. Mede door de dalende olieprijzen duwden die de economie van het land in een recessie. De populariteit van Poetin lijdt tot dusverre niet onder het tegentij.

Schoolkeuze Amalia blijft nog geheim

De keuze van prinses Amalia (11) voor een middelbare school wordt pas bekendgemaakt na sluiting van de inschrijvingstermijn voor de gekozen school. Dat heeft koning Willem-Alexander woensdag in Kopenhagen gezegd in een gesprek met de Nederlandse pers.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben die afspraak met hun dochter gemaakt om te voorkomen dat er een toeloop komt op de school louter omdat Amalia daar na de zomervakantie naar school gaat.

Weer aanhoudingen na rellen PSV-Ajax

De politie heeft woensdag nog drie verdachten aangehouden voor betrokkenheid bij de rellen na afloop van PSV-Ajax op 1 maart. Een 51-jarige man uit Veldhoven en een 28-jarige man uit Son en Breugel werden thuis gearresteerd. Een 34-jarige man uit Geldrop meldde zich op verzoek van de politie zelf op het politiebureau.

De verdachten werden herkend op videobeelden. De politie verwacht de komende tijd nog meer aanhoudingen.

De politie waarschuwt dat videoafbeeldingen van relschoppers worden getoond op internet of tv als ze zich niet melden of niet worden herkend.

Een grote groep agressieve PSV-aanhangers zocht tegen het einde van de wedstrijd buiten het stadion de confrontatie met de politie. Ze vielen acht agenten in burger aan. De ME en bereden politie werden ingezet om de groep uiteen te drijven. De ME werd bekogeld met stenen en vuurwerk.

Obama ernstig bezorgd om Netanyahu's tactiek bij verkiezingen Israël

De Amerikaanse president Barack Obama maakt zich grote zorgen over de strategie waarvan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zich heeft bediend in de aanloop naar de verkiezingen, die zijn Likudpartij onverwacht won. Volgens het Witte Huis zaait Netanyahu verdeeldheid met zijn tactiek.

Netanyahu zei vlak voor de stembusgang dat hij een tweestatenoplossing voor de Palestijnen niet langer accepteren. Hoewel de premier vermeende risico's omtrent Islamitische Staat-terreur als reden gaf, lijkt het een oproep aan religieus rechts te zijn geweest om strategisch op Likud te stemmen. Obama vreest voor verdere negatieve gevolgen voor het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg, dat al enige tijd stil ligt.

Maar het Witte Huis heeft ook felle kritiek op Netanyahu's waarschuwing dat Arabisch-Israëlische kiesgerechtigden 'in enorme aantallen' naar de kieslokalen kwamen, meldt NBC. "Dat ondermijnt de democratische waarden en idealen die altijd zo belangrijk zijn geweest voor de band de VS en Israël", aldus woordvoerder Josh Earnest. Een op op de vijf Israëliërs is Arabisch.

De relatie tussen Obama en Netanyahu was al behoorlijk bekoeld nadat laatstgenoemde een speech in het Congres te Washington gaf op uitnodiging van Republikeinse senatoren. Tegen alle diplomatieke protocollen in sprak Netanyahu vooraf niet met het Witte Huis. Tekenend is dat Obama Netanyahu nog niet heeft gefeliciteerd. Maar de Amerikaanse president zal hem een dezer dagen bellen, aldus Earnest.

Sportblog: Woedende tennisser & Immers fopt Kongolo en Boëtius

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Moeder roostert voetbalkaarten
De titel klinkt niet als een aanlokkelijk recept maar toch heeft de moeder van Norwich-fan Mikey Knights zijn kaartjes meegebakken toen ze de kip in de oven schoof. De enveloppe met de zestien kaartjes voor de wedstrijd tussen Norwich City en Brighton and Hove Albion bleven namelijk onder de bak met de kip plakken waardoor de moeder niets in de gaten had. Pas na afloop ontdekte ze de fout, maar toen was het al te laat voor de kaarten ter waarde van 500 pond.

Toen Knights bij zijn moeder op de thee ging vroeg hij haar of hij een goed humeur had. "Ja", antwoordde de voetbalfan. "Toen vertelde ze me dat ze de kaartjes gebakken had", vervolgde de balende fan. Knights nam na dit voorval contact op met Norwich City die vervolgens een belletje pleegde naar Brighton, waar de wedstrijd gespeeld gaat worden. Dit deden niet moeilijk en stelden 16 vervangende kaarten beschikbaar, zodat Knights en zijn vrienden straks alsnog naar hun favoriete club kunnen gaan kijken.

Slechtste Panenka ooit
Romario Baldé heeft wat uit te leggen aan zijn teamgenoten. De 18-jarige aanvaller van Benfica produceerde in de UEFA Youth League een gênante penalty. Zijn Panenka ging tegen Sjachtar Donetsk op zelden vertoonde wijze de mist in. De 18-jarige buitenspeler voetballer baalde zelf natuurlijk ook gigantisch van zijn mislukte poging en greep vertwijfeld naar zijn hoofd. Uiteindelijk moest er een penaltyserie aan te pas komen om te bepalen wie er de eindstrijd van de UEFA Youth League zou bereiken. Shakhtar Donetsk bleek koeler dan Benfica vanaf de stip en treft in de eindstrijd Anderlecht of FC Porto. Baldé werd in de 73e minuut gewisseld.


Slechtste Panenka ooit (Bron: YouTube)

Billenknijpende trainer
Al eerder berichtten we hier over de ophef in België over de billenknijpposter van de E3 prijs die inhaakte op het incident met Peter Sagan die een rondemiss in de billen kneep. Sagan moest destijds zelfs zijn excuses aanbieden. In Duitsland doen ze blijkbaar niet zo moeilijk, daar was namelijk dit weekend ook een billenknijpactie. FSV Mainz-coach Martin Schmidt kneep langs de zijlijn Silke Bannick (de perschef bij Mainz) in de billen. Bannick lijkt het allemaal niet zo erg te vinden gezien haar brede lach. Blijkbaar heeft hij vaker van dat soort streken.

Immers fopt Kongolo en Boëtius
Terence Kongolo en Jean-Paul Boëtius dachten dat ze geïnterviewd zouden worden door een jonge fan. In principe was dat ook zo maar ze kwamen eigenlijk terecht in een soort Praatjesmakers-achtige opzet waarbij de echte vragen werden ingefluisterd door heel iemand anders. Het was Lex Immers die zijn teamgenoten het vuur aan de schenen legde met een aantal mooie vragen. Vooral op de vraag wat de bijnaam was van beide voetballers is, bescheuren beiden het als de kleine fan ineens met een bijnaam komt die waarschijnlijk alleen binnen de selectie bekend is. De bijdehante fan speelt zijn rol met verve en als Immers dan eindelijk de grap onthult is de hilariteit alom.


Zo fopte Immers zijn teamgenoten (Bron: YouTube/Opel Nederland)

McEnroe: "Serena Williams moet president worden"
Oud-tennisser John McEnroe zit nooit verlegen om een goede quote. Meestal is dat tennisgerelateerd, maar nu heeft hij ook zijn politieke ideeën geuit. Hij vindt namelijk dat tennisster Serena Williams in de toekomst president van de Verenigde Staten moet worden! "Ik dacht dat een vrouw president zou worden vóór een zwarte man", zo vertelde McEnroe. "De Amerikanen hadden meer veranderingen verwacht van Obama. Dus misschien hebben we een zwarte vrouw nodig. Wie weet kunnen we Serena overtuigen om ervoor te gaan."

Tennisser breekt racket doormidden na misser
Tijdens de tenniswedstrijd tussen Jarmere Jenkins en Philip Bester in het Canadese Drummondville kwam er een heel heftige woedeuitbarsting voorbij, zo lazen we op sportwereld.nl. In de beslissende tiebreak mistte Jenkins een forehand en die misser kon de tennisser maar moeilijk verwerken. Na drie keer aanhalen brak hij zijn racket op zijn bovenbeen kapot. De tiebreak werd uiteindelijk ook nog verloren met 6-8.

Verkiezingsborden ex-topschaatser Kleinsman gestolen
De voormalig topschaatster Moniek Kleinsman is verkiesbaar voor de Provinciale Statenverkiezingen. Ze staat op plek 26 bij het CDA. Ze voert een voorkeurscampagne om de Staten binnen te komen. Er is alleen een probleempje. Haar verkiezingsborden zijn gestolen.

Het is het derde verkiezingsbord van Kleinsman dat in korte tijd verdwijnt. "Eerder gebeurde dat in Saasveld, maar toen heb ik er geen ruchtbaarheid aan willen geven", zegt ze. Nu, na het verdwijnen van de borden in haar woonplaats Albergen, doet ze dat wel. "Ik begrijp het niet. Als iemand iets tegen mijn kandidatuur heeft of zich om een andere reden stoort aan de borden, laat ie dat dan tegen me zeggen. Maar haal ze niet sneaky weg."

Hogwarts Express toegankelijk voor publiek

Vanaf morgen is er de mogelijkheid om zelf plaats te nemen in de Hogwarts Express. De wereldberoemde stoomlocomotief uit de Harry Potter-films wordt dan namelijk deel van de Warner Bros Studio Tour in Londen.

De Tour, waarin de bezoeker de mogelijkheid heeft om langs en door alle sets uit de Harry Potter-films te lopen, heeft de locomotief tentoongesteld in een nieuw gedeelte. Bezoekers kunnen onder meer plaats nemen in een coupé, van waaruit het lijkt alsof de trein ook echt rijdt. Ook kan geprobeerd worden het karretje van Harry door de muur te duwen.

Leavesden Studios werd op 29 maart 2012 opengesteld voor publiek, nadat Warner Bros in 2010 een tweetal studio's had opgekocht om te gaan gebruiken als Harry Potter-museum. Het is nog steeds de best bezochte attractie in heel Groot Brittanië. Onder meer de Great Hall, Gryffindor Common Room en Hagrid's Hut zijn te bezoeken. 

Hieronder enkele foto's van het VIP event dat gisteren plaatsvond. Onder meer Oliver en James Phelps (George en Fred Weasley) en Warwick Davis (professor Flitwick) waren aanwezig.

De gebroeders PhelpsDe gebroeders Phelps

Warwick Davis

Hogwarts Express: Mark Williams, Warwick Davis en de gebroeders Phelps
Hogwarts Express: Mark Williams, Warwick Davis en de gebroeders Phelps

Steekpartij in VS kost drie broertjes het leven

Een man heeft in de Amerikaanse staat North Carolina leden van een Myanmarees gezin aangevallen met een mes. Daarbij zijn drie jonge broers om het leven gekomen. De moeder en een zus raakten gewond. Dat heeft de politie gezegd.

De omgekomen broertjes waren 1, 5 en 12 jaar oud. De verdachte van de steekpartij is een 18-jarige man die ook uit Myanmar kwam. Hij is aangehouden. Een motief voor het bloedige misdrijf is niet bekend.

De steekpartij vond plaats in New Bern, een kuststadje met dertigduizend inwoners dat 1900 Myanmarese vluchtelingen herbergt.

Aanleg megazonnepark in Emmen

In Emmen wordt een megazonnepark aangelegd, zo groot als 38 voetbalvelden. Het bedrijf SolarEnergyWorks heeft daarover met de Drentse gemeente een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De velden vol met zonnepanelen moeten na oplevering in 2017 goed zijn voor een vermogen van bijna 11 megawatt. Daarmee genereert het park dan stroom voor zo'n 3000 huishoudens. De gemeente Emmen stelt de grond beschikbaar en zorgt voor een spoedige afhandeling van de omgevingsvergunning die nodig is voor de bouw. Met de aanleg is ongeveer 11 miljoen euro gemoeid.

Het park is groter dan het grootste zonnepark dat nu in Nederland ligt. Dat heeft volgens SolarEnergyWorks een vermogen van 2,3 megawatt. Maar het park in Emmen wordt straks niet het grootste park van het land. Er zijn al projecten gaande voor parken die net iets groter zijn, en die zullen naar verwachting al eerder zijn voltooid.

FOK! sportfoto-onderschrift week 12

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was EricOscuro met het volgende onderschrift: "Discussie over de grootte van de vis, die Van der Heijden de vorige dag ving."

De opgave van deze week:

Waar zijn Joey van den Berg van Heerenveen en Daley Sinkgraven van Ajax hier in hemelsnaam mee bezig hier? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Waar zijn Joey van den Berg van Heerenveen en Daley Sinkgraven van Ajax hier in hemelsnaam mee bezig hier? (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Europese top in de ban van Griekenland

Een officieus agendapunt zal de Europese top donderdag en vrijdag in Brussel waarschijnlijk domineren: Griekenland. Officieel buigen de regeringsleiders- en staatshoofden zich over energie, Oekraïne en de andere oostelijke partners, Libië en de economische situatie in Europa. Maar een mogelijke minitop over de economische situatie van Griekenland krijgt waarschijnlijk de meeste aandacht.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft gevraagd om een speciale ontmoeting met enkele Europese leiders om het over de economische situatie in zijn land te hebben. Hij wil toezeggingen over nog op de plank liggende leningen. Of er een speciaal beraad plaatsvindt, is nog niet bekend, maar er wordt over gepraat.

Na weken gesteggel wist Athene met de andere eurolanden op 20 februari een deal te bereiken over de verlenging van het steunprogramma. Uitbetaling van nog op de plank liggend geld zou kunnen gebeuren onder de voorwaarde dat Griekenland zijn hervormingsplannen zwart op wit zou zetten en dat deze door de geldschieters zouden zijn goedgekeurd. Maar na dat overleg lijkt er weinig te zijn gebeurd.

Openlijke ergernis is er over deze lakse houding van de Grieken. Veel landen, waaronder Nederland, hameren erop dat afspraken nagekomen moeten worden en dat Griekenland niet moet dralen met de uitvoering. Als Griekenland het anders wil, moeten ze maar praten met de eurogroep, klinkt het in Brussel. En dus is het maar de vraag of een minitop voor Tsipras het gewenste resultaat oplevert.

Een officieel agendapunt is de discussie over de economische sancties tegen Rusland in de nasleep van de crash van vlucht MH17. In juli lopen de sancties af en de grote vraag is of ze nu of later dit jaar verlengd gaan worden of zelfs helemaal niet. Waarschijnlijk spreken de leiders af de naleving van het onlangs gesloten vredesakkoord (Minsk-akkoord) te koppelen aan het aanpassen van de sancties.

John Williams doet niet muziek Spielberg-film

Componist John Williams zal voor het eerst in dertig jaar niet de muziek van een film van regisseur Steven Spielberg verzorgen. Voor de thriller Bridge of Spies, die Spielberg momenteel maakt, gaat componist Thomas Newman de soundtrack schrijven. De 83-jarige Williams heeft van de klus af moeten zien om gezondheidsredenen.

Dat heeft distributeur Warner Bros. woensdag bekendgemaakt. Williams en Spielberg maakten samen de afgelopen veertig jaar 26 films. Enkele wereldberoemde soundtracks die de componist voor Spielberg maakte, zijn Jaws, E.T., Schindler's List, Raiders of the Lost Ark en Jurassic Park. Voor de eerste drie films ontving Williams een Oscar.

Daarnaast was de Amerikaanse componist ook verantwoordelijk voor de muziek van klassiekers als Superman, Harry Potter, Home Alone en Star Wars. Hij legt momenteel de laatste hand aan de soundtrack van de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens, die eind dit jaar in première gaat.

Thomas Newman was onder meer verantwoordelijk voor de muziek van hits als American Beauty, Finding Nemo, Wall-E en Skyfall, het meest recente deel in de James Bond-reeks. Het is wel de bedoeling dat Williams de volgende film van Spielberg, de verfilming van De Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl, weer gaat doen. Bridge of Spies moet aan het eind van het jaar in de bioscopen te zien zijn.

Eerste Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt

Allard van Hoeken heeft woensdag als eerste de Prins Friso Ingenieursprijs in ontvangst genomen. De medewerker van Bluewater Energy Services werd gekozen tot Ingenieur van het Jaar.

De prijsuitreiking was op de Universiteit Twente in het bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel, respectievelijk de moeder en weduwe van Friso.

Volgens de jury weet Van Hoeken onder meer "internationale successen te boeken door het technische innovatieve te verbinden met bedrijfsmatig inzicht''.

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) kent de prijs jaarlijks toe. Friso, die in augustus 2013 overleed aan de gevolgen van een skiongeval, was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek. Hij was ook lid van de beroepsvereniging KIVI.

Akkoord over sociaal plan Blokker

Blokker is met de vakbonden een sociaal plan overeengekomen voor de werknemers die worden ontslagen bij de winkelketen. Bij de onderhandelingen kwam woensdag een akkoord op hoofdlijnen tot stand. Volgens de directie van Blokker voorziet dit onder meer in "een goede financiële vergoeding voor ontslag, het volgen van een opleiding, juridische bijstand en financieel advies''.

Blokker kondigde in februari een grote reorganisatie aan. Daarbij zouden aanvankelijk 440 arbeidskrachten worden ontslagen. Later werd dat aantal als tegemoetkoming aan de bonden verlaagd naar 390. Verder dan dat wilde het bedrijf niet gaan.

Blokker kampt met dalende omzetten. De vijfhonderd eigen winkels en honderd franchisewinkels trekken minder publiek en klanten besteden minder.

Ruim 100 siervogels dood door brand

Door een brand zijn woensdag in Zeeland (Noord-Brabant) meer dan honderd siervogels verbrand of gestikt. Eigenaar Arie van Dijk vertelde woensdag dat het onder andere gaat om grasparkieten en halsbandparkieten. De waarde van de vogels schat hij op 4000 euro.

Van zijn verzameling zijn nog slechts dertien vogels over, legde de hobbyhouder uit. Vier vogels kon hij woensdag zelf nog redden uit de rook. "Het is in één keer afgelopen'', reageerde hij.

Van Dijk ontdekte de brand zelf aan het eind van woensdagochtend. Bij thuiskomst zag hij rook omhoog komen uit de schuur. Ook twee andere schuren werden verwoest. Hij vermoedt dat kortsluiting is ontstaan in de broedhokken.

Celstraf geëist voor mishandelen NS-personeel

ALMELO Twee mannen uit Rijssen en Schiedam, die begin december een conducteur en een machinist van de NS zwaar mishandelden, moeten daarvoor de cel in. Het Openbaar Ministerie eiste woensdag bij de rechtbank in Almelo tegen de ene man een celstraf van vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. De andere verdachte hoorde een strafeis van negen maanden gevangenis, waarvan vier voorwaardelijk.

De geëiste straf is tweemaal zo hoog als gewoonlijk op zware mishandeling staat, omdat volgens het OM duidelijk moet zijn dat geweld tegen mensen met een publieke functie niet wordt getolereerd.

Ongeveer 150 conducteurs en machinisten van de NS kwamen naar de zitting in Almelo. Ze wilden aandacht vragen voor het toenemend geweld tegen NS-personeel, zei een woordvoerder van FNV Spoor.

Foto's wrakstukken MH17 uitgelekt

Foto's van wrakstukken van vlucht MH17 uit de hangar op vliegbasis Gilze-Rijen waar onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van de ramp zijn uitgelekt en gepubliceerd op internet. Dat heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) woensdag bevestigd na berichtgeving door ThePostOnline.

Volgens een woordvoerder was het niet de bedoeling dat de foto's van onder meer de cockpit naar buiten zouden komen. Ze zijn gepubliceerd op een Oekraïense website.

Op de site staan ook foto's van vermeende fragmenten van een projectiel. Het is niet bekend waar die beelden vandaan komen.

Onlangs kon de pers een kijkje nemen bij wrakstukken op de basis. Maar de gelekte foto's zijn gemaakt vanaf een plek waar op de dag van de bezichtiging geen pers kon komen. Vanaf de plek waar de verslaggevers waren, was de cockpit niet te zien.

Tennisser Odesnik 15 jaar geschorst vanwege doping

De Amerikaanse tennisser Wayne Odesnik is door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA voor vijftien jaar geschorst. Woensdag werd bekendgemaakt dat de 29-jarige Odesnik voor de tweede keer in zijn leven het dopingreglement heeft overtreden, normaal gesproken goed voor een levenslange schorsing.

De positieve plasjes werden in out-of-competition-controles verzameld in december vorig jaar en januari van dit jaar en bleken allemaal sporen van verboden middelen, onder meer groeihormonen, te bevatten. In 2010 werd hij al eens geschorst voor het bezitten van groeihormonen. Zijn resultaten en gewonnen prijzengeld van de afgelopen maanden worden hem afgenomen, wat neerkomt op het verlies van de uitslagen tijdens twee Challengers en de Australian Open, waar hij het hoofdtoernooi niet haalde. 

Odesnik haalde zijn hoogste positie op de wereldranglijst in 2009, toen hij het in april tot plek 77 wist te schoppen. Op dit moment is hij de nummer 267 van de wereld. In zijn loopbaan won Odesnik meerdere Futures, terwijl hij in Houston in 2009 zijn enige ATP-finale haalde. Vanaf 'middernacht op 29 januari 2030' mag de Amerikaan weer meedoen aan wedstrijden.

Dnipro zonder hoofdtrainer naar Ajax

Dnipro Dnipropetrovsk moet het donderdag in de uitwedstrijd tegen Ajax zonder de aanwijzingen van hoofdtrainer Myron Markevych doen. De oefenmeester is ziek achtergebleven in Oekraïne. Hij wordt tijdens de return in de achtste finales van de Europa League vervangen door zijn assistent Alexander Ivanov.

Dnipro mist in de uitverkochte ArenA ook aanvoerder Ruslan Rotan, rechtsback Artem Fedetskyi en Roman Zozylya, de maker van het enige doelpunt in het eerste duel tussen beide clubs (1-0). Het drietal is geschorst. "Het is natuurlijk een nadeel voor ze dat de trainer er niet bij is", besefte trainer Frank de Boer van Ajax. "Ze missen ook drie goede voetballers. Maar ze hebben een brede selectie. Ze hebben vast ook goede vervangers."

De Boer blij met langer verblijf Bazoer

Trainer Frank de Boer is bij dat Riechedly Bazoer gekozen heeft voor een langer verblijf bij Ajax. De middenvelder zet binnenkort zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis van vier of vijf jaar bij de club uit Amsterdam.

"Ik had eigenlijk niet anders verwacht", zei De Boer over de achttienjarige voetballer die twee jaar geleden PSV verruilde voor Ajax. "Maar natuurlijk zijn we blij dat zo'n groot talent bij ons wil blijven. Ik denk ook dat hij zich bij ons kan ontwikkelen tot een nog betere voetballer."

De Boer verwacht dat Bazoer uiteindelijk niet als rechtshalf maar als verdedigende middenvelder gaat voetballen. "Maar nu is hij nog te veel met zichzelf bezig. Hij laat zich sturen door Davy Klaassen en dat gaat vrij goed", zei de coach.

Scheidsrechter Makkelie naar EK onder 21

Scheidsrechter Danny Makkelie zal komende zomer actief zijn op het Europees kampioenschap voetbal onder 21 jaar in Tsjechië. De UEFA heeft hem aangesteld voor het contintale eindtoernooi.

Team Makkelie zal verder bestaan uit de assistent-scheidsrechters Mario Diks en Hessel Steegstra. Kevin Blom en Jochem Kamphuis gaan mee als 5e en 6e official. Het EK voor spelers onder de 21 jaar vindt plaats van 17 tot en met 30 juni. Naast het gastland zijn Duitsland, Denemarken, Servië, Engeland, Italië, Portugal en Zweden geplaatst voor het continentale toernooi. Nederland heeft zich niet weten te plaatsen. Oranje verloor november vorig jaar in de play-offs van Portugal. 

Voor Makkelie is een afsluiter van een mooi Europees seizoen. Hij debuteerde in oktober in de Champions League. De 32-jarige oud-agent floot toen de wedstrijd Chelsea FC – NK Maribor. Vorige maand leidde hij nog Olympiacos Piraeus – Dnipro Dnipropetrovsk in de achtste finales van de Europa League. Makkelie heeft inmiddels 31 internationale wedstrijden gefloten. Ook floot hij in 2012 de finale van het EK onder 19 jaar. 

Danny Makkelie komt in actie op het EK onder 21. (PRO SHOTS/Jan kok)
Danny Makkelie komt in actie op het EK onder 21. (PRO SHOTS/Jan kok)

Giresse terug als bondscoach van Mali

De Franse oud-international Alain Giresse is voor de tweede keer benoemd tot bondscoach van Mali. Giresse tekent donderdag een contract voor twee jaar, meldde de voetbalbond van het het West-Afrikaanse land.

Giresse (62) is de opvolger van de Pool Henryk Kasperczak die verdween nadat Mali er bij de Afrika Cup eerder dit jaar niet in slaagde de eerste ronde te overleven. De vroegere middenvelder was eerder tussen 2010 en 2012 bondscoach. Met Mali werd hij in in 2012 derde bij de Afrika Cup maar de onderhandelingen over een nieuwe verbintenis leidden toen tot niets.

De afgelopen twee jaar was hij bondscoach van Senegal dat er ook niet in slaagde in januari de groepsfase van de Afrika Cup door te komen.

Kishna terug bij Ajax

Ricardo Kishna is weer in genade aangenomen bij Ajax. Trainer Frank de Boer heeft de aanvaller opgenomen in zijn selectie voor het thuisduel van donderdagavond tegen Dnipro Dnipropetrovsk in de achtste finales van de Europa League.

Kishna ontbrak zondag tegen sc Heerenveen omdat hij door zijn oefenmeester gedisciplineerd geschorst was. De Boer kon zich niet vinden in een opmerking van de linksbuiten tijdens een discussie over de manier waarop het talent zijn warming-up deed voor een invalbeurt tijdens het eerste duel met Dnipro.

Niklas Moisander en Nicolai Boilesen zijn voldoende hersteld van enkelblessures en Kolbeinn Sigthórsson is klaar voor een invalbeurt. De IJslander maakte maandag al zijn rentree bij Jong Ajax.

17 toeristen gedood bij aanslag op museum Tunesië

In de Tunesische hoofdstad Tunis zou op dit moment een gijzeling gaande zijn. Volgens mediaberichten zouden drie gewapende mannen zich hebben verkleed als Tunesische soldaten en het Bardo Museum zijn binnengedrongen. Van daaruit hebben ze op het parlementsgebouw geschoten en zouden ze op een bus vol toeristen hebben geschoten. Het museum is een zeer populaire trekpleister onder toeristen.  

Volgens de eerste berichten zijn er minstens acht doden gevallen, waaronder 7 Italiaanse toeristen. Andere bronnen spreken echter van Italianen, Spanjaarden, Fransen en Engelsen. Daarnaast zouden ze zeker dertig mensen gegijzeld hebben in het museum. Onder die gegijzelden zouden zich ook veel toeristen bevinden. Het museum is inmiddels omsingeld door de politie en het parlementsgebouw is geëvacueerd. 

In februari koos Tunesie een nieuw parlement dat economische hervormingen wilde doorvoeren en meer democratie wilde brengen. Tevens stond de strijd tegen Islamitische militanten hoog op de agenda.  Gisteren werd bekend dat een van de meest gezochte terroristen van Tunesie, Ahmed Rouissi, is gedood in Libie. Hij zou volgens Tunesische veiligheidsdiensten een hoge commandant zijn van IS in Libie. Hij zou zijn omgekomen bij gevechten bij de stad Sirte. Daarnaast pakte Tunesië in februari al dertig terreurverdachten op. Zij zouden 'spectaculaire' aanslagen voorbereiden in het land. Onder hen zouden ook Syriegangers zijn.

Naar schatting zijn er circa drieduizend Tunesiërs als jihadist naar Syrië, Irak of Libië gegaan, een naar verhouding zeer hoog aantal. Daarover was in Tunesië, zo ongeveer het enige land waar de Arabische Lente positief uit leek te pakken, al grote ongerustheid.

Update 16.55 uur
De gijzeling is inmiddels voorbij. Bij de aanslag op het museum zijn 17 buitenlandse toeristen omgekomen, aldus de BBC. Onder de doden zijn Italianen, Spanjaarden en Duitsers. De overgebleven gijzelaars, waaronder ook Britten en Fransen, zijn bij een operatie door speciale eenheden bevrijd. De aanvallers zouden, verkleed als Tunesische soldaten, het vuur hebben geopend toen de toeristen uit bussen stapten. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zegt dat de aanslag door terroristen van IS is gepleegd. Daarvan zijn er zeker twee bij de bevrijding gedood.

'Veel Russische gezanten zijn spion'

Rusland zet een derde van zijn diplomatieke staf in Zweden in om in het geheim inlichtingen te verzamelen. Dat heeft de Zweedse veiligheidsdienst SÄPO woensdag gezegd.

Volgens SÄPO-chef Wilhelm Unge zijn de Russische spionnen 'hoogopgeleid en vaak jonger dan in de tijd van de Sovjet-Unie'. "Ze zijn gedreven, doelgericht en sociaal competent." Rusland wordt dan ook omschreven als 'de grootste bedreiging voor Zweden'. Na Rusland worden Iran en China genoemd als grootste bedreigingen.

Vorig jaar verijdelde SÄPO een aantal pogingen van Rusland om Zweedse technologie in handen te krijgen om die vervolgens voor militaire doeleinden te gebruiken. Unge weigerde echter details te geven. De Russische ambassade reageerde niet op verzoeken om toelichting.

SÄPO heeft eerder al gewaarschuwd dat Rusland zijn politieke, economische en militaire spionageactiviteiten in Zweden heeft opgevoerd. "Er zijn honderden Russische inlichtingenagenten in Europa en het Westen. Ze schenden ons territorium elke dag", zei Unge op een persconferentie. "Wat opmerkelijk is, is dat ongeveer een derde van het Russische diplomatieke personeel in werkelijkheid geen diplomaat is, maar agent. Waarom sturen we ze het land niet uit? Contraspionage heeft als complicatie dat we andere regeringen volgen. Dit wordt direct een politieke kwestie. Wij hebben dus niet de mogelijkheid om te beslissen wie er wel of niet in Zweden mogen zijn. Dat is aan de regering."

Zeer zeldzame zwammen ontdekt in Zuid-Holland

In een duinvallei bij 's Gravenzande (Zuid-Holland) is vorige week de zeldzame lederster, een buikzwam, ontdekt. Dat maakte de Nederlandse Mycologische Vereniging woensdag bekend op de website Natuurbericht.nl.

De lederster werd in 1976 voor het eerst in Nederland gevonden op Goeree. Sindsdien is deze buikzwam slechts op een handvol plaatsen gesignaleerd in het zuidwesten van ons land.

De buikzwam houdt vooral van voedselrijke grond. Dit zijn terreintypen die door paddenstoelenkenners minder worden bezocht, omdat bijzondere paddenstoelen vooral op voedselarme gebieden houden.

De lederster houdt vooral van rommelige hoekjes: verwaarloosde duingebieden met niet afgeronde of rommelige graafwerkzaamheden of akkertjes met hopen plantafval waar aardappelen en planten liggen te rotten.

Opel verlaat Rusland

Opel trekt zich nog voor december van dit jaar terug uit Rusland. Dat maakte het Amerikaanse moederconcern van het Duitse merk, General Motors (GM), woensdag bekend. Het bedrijf staakt ook zijn verkoopinspanningen van Chevrolet in het land.

De Opel-fabriek in St. Petersburg gaat dicht . Eind vorig jaar en eerder dit jaar werd de productie daar al enige malen tijdelijk opgeschort vanwege de economische malaise in Rusland. De Russische economie lijdt onder zowel westerse sancties, de fors gedaalde olieprijs en een sterke daling van de roebel.

GM neemt voor de ingrepen een last die kan oplopen tot 600 miljoen dollar (566 miljoen euro) in het lopende kwartaal.

'Tom Cruise en Katie Holmes praten niet meer'

Tom Cruise en Katie Holmes willen niets meer met elkaar te maken hebben. Dat meldt TMZ. De twee sterren zouden niet meer met elkaar communiceren, zelfs over hun dochtertje Suri praten ze niet, aldus een bron.

Alles wat Tom en Katie met elkaar moeten bespreken over Suri gaat via tussenpersonen. Wat er precies aan de hand is tussen de twee weet TMZ niet precies. Het zou te maken hebben met de rol van de acteur in het leven van dochter Suri. Katie zou vinden dat Tom zich niet genoeg met het leven van hun dochter bemoeit.

Er gaan ook geruchten dat Katie een relatie heeft met Jamie Foxx, en dat zou Cruise tegen de borst stuiten. Hij zou zich zorgen maken over de invloed die een nieuwe partner van Katie heeft op hun dochter.

Cruise heeft nog wel contact met Suri, maar volgens bronnen heeft hij haar al maanden niet gezien. Hij is namelijk een tijdje in Londen geweest voor de opnames van Mission Impossible 5, die vorige week zouden zijn afgerond. Ingewijden laten weten dat Tom van plan is om terug te gaan naar Los Angeles.

Politie int 2,5 miljoen aan boetes

De jaarlijkse actie van de politie om straffen en boetes ten uitvoer te brengen is een succes geweest. De opbrengst van de acties in oktober en november vorig jaar lag 75 procent hoger dan in dezelfde periode in 2013. Dat blijkt uit een brief van waarnemend minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok aan de Tweede Kamer.

De politie verrichte in die twee maanden eind vorig jaar bij gecoördineerde acties 1344 aanhoudingen en inde 2,5 miljoen euro aan boetes. De mensen die werden aangehouden omdat ze nog een gevangenisstraf open hadden staan, waren met z'n allen goed voor 76 jaar aan openstaande celstraf.

Met de acties beoogt de politie tegen te gaan dat mensen zich onttrekken aan een strafrechtelijke beslissing. Dat kan een boete zijn, hechtenis, een gevangenisstraf of een taakstraf. De acties werden van tevoren in de publiciteit gebracht, in de hoop dat mensen die nog een boete of straf open hadden staan, zich uit zichzelf zouden melden. "Voor degenen met een nog openstaande straf was de boodschap duidelijk: de politie komt bij je langs", aldus Blok.

FNV: flexwerken aanslag op sociaal leven

Een groep van 15 procent van de werknemers met een flexibel contract werkt altijd in de avond, nacht of in het weekend. Een groeiend aantal mensen heeft zo'n onzeker contract, zoals een nulurencontract of een uitzendcontract. Dit blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV onder 4200 mensen.

Ruim een derde van de werknemers met een onzeker contract geeft aan 'erg vaak' 's avonds, 's nachts of in het weekend te werken. Zekerheden als het weekend dreigen te verdwijnen, als iedereen buiten de cao aan het werk moet, stelt de vakbond.

"Werken als andere mensen, bijvoorbeeld je partner of je kinderen vrij zijn, betekent een enorme aanslag op het sociale leven. En continu nachtwerk heeft ook nog eens gevolgen voor de gezondheid", benadrukt FNV-voorzitter Ton Heerts.

De vakbond overhandigt de resultaten van het onderzoek volgende week donderdag aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Online stemhulp veel geraadpleegd

Op de website Kieskompas.nl is al meer dan een miljoen keer stemhulp gevraagd. Dat meldt Kieskompas woensdag op Twitter. Mensen die stemadvies nodig hebben, kunnen door middel van een aantal vragen erachter komen welke partij het beste bij ze past. Traditiegetrouw worden online stemhulpen vlak voor de stembusgang, zoals woensdag op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, veelvuldig geraadpleegd.

Dat zien de makers van Stemwijzer ook, de provinciale stemwijzer krijgt veel bezoekers. Woensdagochtend vroeg alleen al was de stemwijzer 10.000 keer ingevuld, zei Jochem de Graaf van de Stemwijzer van Prodemos tegen BNR Nieuwsradio.

Mansveld: sluit snel NS-poortjes

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) roept gemeenten op mee te werken aan de snelle sluiting van toegangspoortjes op NS-stations om het geweld op stations en in treinen terug te dringen. Ze doet de oproep woensdag in een brief aan de Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG).

Vorige week sprak Mansveld met de NS af om extra maatregelen te nemen om de agressie tegen te gaan. Aanleiding voor het overleg was de zware mishandeling van een NS-conductrice.

De partijen kwamen onder meer overeen de poortjes zo snel mogelijk te sluiten. Maar er zijn gemeenten die de poortjes liever openhouden bijvoorbeeld omdat het station een doorgaande route vormt tussen twee stadsdelen. Maar volgens Mansveld zijn er 'acceptabele alternatieven' zoals een passagepas of een alternatieve doorgangsroute vlakbij het station.

'Meer samenwerking met Duitsers belangrijk'

De Nederlandse handelsmissie naar de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg is van groot belang voor de toekomst van energiewinning met windmolens op zee. Deze kan in Noord-Europa alleen snel op een betaalbare manier verder groeien als Nederland en Duitsland meer samenwerken, schrijft het economisch bureau van ING woensdag in een rapport.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdag en vrijdag te gast bij onze oosterburen. Zij worden daarbij vergezeld door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Nederland en Duitsland zijn al nauw verweven met elkaar op het gebied van duurzame energie, maar er is veel ruimte om de samenwerking verder uit te breiden, aldus ING. Dit kan bijvoorbeeld via gezamenlijke platforms op zee waar de energie van verschillende windparken bijeen komt.

Nu sluiten beide landen hun eigen parken nog op de eigen nationale netten aan. Maar elektriciteit die bijvoorbeeld in Duitse wateren wordt opgewekt, zou ook direct naar het Nederlandse vasteland kunnen gaan, zeggen de economen van de bank.

De energiesector is ook gebaat bij meer politieke samenwerking en een gezamenlijk Europees energiebeleid. Er zijn forse investeringen nodig voor de aanleg van windparken op zee en de stroomkabels over de zeebodem die de elektriciteit naar verdeelstations brengen. De geplande parken en offshore kabels in Nederland en Duitsland tot 2020 kosten volgens ING bij elkaar tussen de 32 en 37 miljard euro.

Behalve voor de energiesector, is de handelsmissie ook bedoeld voor het bevorderen van de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van medische technologie en farmacie.

Man steekt eigen woning in brand

De politie in Assen heeft een 41-jarige man uit die plaats aangehouden die ervan wordt verdacht zijn eigen woning in brand te hebben gestoken. Dat maakte de politie woensdag bekend.

Toen agenten dinsdag na een tip bij het huis aan de Picardtstraat arriveerden, stond de man buiten. Hij was gewond en zei het vuur zelf te hebben aangestoken. Na behandeling in een ziekenhuis is hij na overleg met de GGZ aangehouden.

Gesink mist ook Ronde van Catalonië

Het seizoen komt stroef op gang voor wielrenner Robert Gesink. De renner van Team LottoNL-Jumbo sloeg vorige week de Tirreno-Adriatico al over en gaat volgende week ook niet van start in de Ronde van Catalonië. De Achterhoeker fietst evenmin komende zaterdag de Ronde van Zeeland Seaports.

Gesink heeft last van een lichte knieblessure, meldde zijn team woensdag. Hij zet in het Spaanse Girona de trainingen voort en hoopt op tijd fit te zijn voor de Ronde van het Baskenland en de voorjaarsklassiekers. In 2013 wist de wielrenner uit Varsseveld nog de zesde plaats te behalen in de Catalaanse rittenkoers.

Tsipras hamert op soevereiniteit

De Griekse regering houdt vast aan haar belofte een einde te maken aan de bezuinigingen en de voorwaarden voor de Europese noodleningen. Dat zei de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in het Griekse parlement.

"De mensen hebben ons gevraagd de bezuinigingen te beëindigen en om de waardigheid van het land terug te winnen'', zei de premier. "We antwoorden de komende dagen door een muur van soevereiniteit en waardigheid te bouwen.''

De Grieken blijven voorlopig overhoop liggen met de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de hervormingen die het land moet doorvoeren in ruil voor noodleningen. Persbureau Bloomberg meldde woensdag dat ingewijden binnen het IMF de Grieken inmiddels bestempelen als de moeilijkste 'klanten' van de afgelopen zeventig jaar.

Gewonden bij bendegeweld in Kopenhagen

Bij een schietpartij in een parkeergarage van een winkelcentrum in Kopenhagen zijn ten minste drie mensen gewond geraakt. Waarschijnlijk gaat het om bendegeweld, zei de Deense politie.

Een persoon werd door een kogel in de rug getroffen, een ander in de arm en een derde in zijn buik. Drie personen zijn gearresteerd.

De schietpartij vond plaats onder het Fields-winkelcentrum, een van de grootste winkelcentra van Scandinavië, in de zuidelijke wijk Ørestad.

Staats-tv China neemt Volkswagen op de korrel

De Chinese staatszender CCTV heeft woensdag voor de tweede keer deze week Volkswagen op de korrel genomen. De Duitse autofabrikant zou klachten van Chinese consumenten over lekkages in de motorruimte, een potentieel brandgevaarlijke situatie, hebben genegeerd.

Zondag werd Volkswagen er samen met Nissan en Mercedes Benz van beschuldigd Chinese klanten overbodige reparatiediensten en onderdelen te hebben aangesmeerd.

Volkswagen haalde vorig jaar wereldwijd meer dan 93.000 auto's terug in verband met brandstoflekkages. Volgens CCTV werd Chinese klanten die zich melden bij hun dealer verteld dat de lekkages normaal waren.

In 2013 haalde CCTV ook al uit naar het Duitse concern. Destijds zouden mankementen aan de versnellingsbakken zorgen voor abrupte acceleraties dan wel het plotseling stilvallen van een aantal VW-modellen.

BMW tempert verwachtingen

Automaker BMW verwacht dit jaar een iets minder sterke groei dan in 2014. Het Duitse concern gaat uit van een 'solide' winstgroei voor belastingen, waar een jaar eerder 'significante' groei werd voorspeld. BMW boekte uiteindelijk een winstgroei van 14 procent en een winst voor belastingen van 9,1 miljard euro.

BMW kampt dit jaar onder meer met verouderde modellen en hoge ontwikkelingskosten voor nieuwe technologieën. Afgelopen jaar overstegen de ontwikkelingskosten het budget dat daarvoor was gereserveerd, waardoor ook de marges met betrekking tot autoverkopen lager uitvielen.

Later dit jaar zal BMW vijftien nieuwe en geüpgrade modellen presenteren, waarmee het vol goede moed de concurrentie met Audi en Mercedes aangaat. Die merken azen op de leidende positie van BMW als het gaat om marktaandeel en wisten het gat met de nummer één afgelopen jaar verder te verkleinen.

Vliegtuig KLM wijkt uit naar vliegveld Eelde

Vanwege mist rond Schiphol is een Boeing 737 van KLM woensdagmorgen uitgeweken. Rond Schiphol waren zodanige vertragingen ontstaan dat het toestel naar Groningen Airport Eelde werd gedirigeerd, bevestigde een woordvoerster van Eelde een bericht van RTV Drenthe. De Boeing was 's morgens vertrokken uit Tel Aviv in Israël.

De passagiers zijn uiteindelijk toch nog op Schiphol terechtgekomen. Op Eelde moesten ze aan boord blijven. Na ongeveer een uur kon de Boeing daar rond het middaguur weer opstijgen om de reis alsnog te volbrengen.

De mist bezorgde nog meer reizigers vertraging: een NS-trein reed zonder te stoppen station Heemstede-Aerdenhout voorbij. De machinist probeerde nog hard te remmen, maar was het station toen al gepasseerd. Er was geen gevaar voor de reizigers, zei een woordvoerster van de NS.

Gerard Ekdom van 3FM naar Radio 2

Radio-dj Gerard Ekdom gaat van 3FM naar NPO Radio 2. Dat maakte omroep BNN-VARA woensdag bekend. Ekdom zal het Radio 2-programma tussen 06.00 uur en 09.00 uur overnemen van Sander de Heer. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren.

"Ik heb bij 3FM een belachelijk toffe tijd gehad", zegt Ekdom. "Maar het is tijd voor een nieuwe stap, een nieuw hoofdstuk in mijn carrière. Een geweldige kans om op Radio 2 een compleet nieuwe ochtendshow te gaan doen, een avontuur waar ik erg veel zin in heb."

Ekdom heeft sinds 2001 zijn eigen vaste plek op 3FM. Lange tijd presenteerde hij elke werkdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur Nederlands eigen muziekinstituut Arbeidsvitaminen, maakte hij de Freaknacht en blies hij iedereen de werkweek uit met Ekstra Weekend. Sinds 2010 is hij tijdens de lunch te horen met Effe Ekdom, een programma van AVROTROS.

Uber en UberPOP in Duitsland verboden

Een rechtbank in Frankfurt heeft de taxidiensten Uber en UberPOP in heel Duitsland verboden. Op overtreding staat een boete van 250.000 euro per keer.

Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de taxi's oproepen via een app op de smartphone.

In de mondelinge behandeling van de zaak had de rechtbank al geconcludeerd dat het bedrijf de Duitse regels voor personenvervoer overtrad. In de ogen van de rechtbank gaat het om vervoer tegen een vergoeding en niet om een vrijblijvende 'meerijdienst'. UberPOP bestrijdt dat omdat iedereen zelf kan beslissen wat en of hij betaalt voor een rit.

In verscheidene landen zoals Spanje zijn Uber en UberPOP al verboden. In Nederland heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven in december de activiteiten verboden.

UberPOP is in Duitsland actief in de steden Berlijn, Frankfurt, Hamburg, München en Düsseldorf. Het bedrijf kan nog in beroep tegen de uitspraak.

Trump wil president VS worden

De Amerikaanse zakenman Donald Trump heeft een verkennend comité gevormd, een eerste stap in de richting van deelname aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Hij kan nu fondsen werven en medewerkers aannemen om mee te dingen naar het Amerikaanse presidentschap. "Ik ben de enige die Amerika weer werkelijk groot kan maken", zei hij woensdag.

Het is nog te vroeg om van een officiële campagne te spreken, maar Trump zegt inmiddels politieke assistenten te hebben aangenomen in Iowa, New Hampshire en South Carolina. De voorverkiezingen voor de Republikeinse kandidatuur gaan begin volgend jaar van start in de twee eerstgenoemde staten.

Of Trump enige kans moet worden toegedicht is voorlopig nog de vraag. Aan de Democratische zijde van het Amerikaanse politieke spectrum lijkt Hillary Clinton vooralsnog de grootste kanshebber.

K3 gaat door in nieuwe bezetting

K3 stopt in de huidige bezetting. De drie zangeressen Karen Damen, Josje Huisman en Kristel Verbeke gaan dit jaar in een Vlaams-Nederlandse tv-show op SBS6 op zoek naar hun drie opvolgers, maakten ze woensdag bekend.

Aansluitend op de talentenjacht volgt nog een laatste K3-tour door Vlaanderen en Nederland met niet drie, maar zes zangeressen. Tijdens deze tournee, die zal lopen tot het voorjaar van 2016, geven de huidige zangeressen de fakkel door aan de drie winnaressen van het tv-programma K3 zoekt K3.

De 29-jarige Josje Huisman, de Nederlandse zangeres die sinds oktober 2009 deel uitmaakt van de meidengroep, zei dat de drie lange en intense gesprekken hebben gevoerd. "K3 mocht onder geen beding ophouden te bestaan, dat wilden we écht niet", zei Josje Huisman. Zo ontstond het idee om nieuwe zangeressen te zoeken.

Tijdens een persconferentie deed het huidige K3 een oproep aan alle Vlaamse en Nederlandse zangeressen zich in te schrijven voor het programma via de website van Studio 100.

K3 bestaat inmiddels zestien jaar. Het drietal ontkent overigens dat er een specifieke reden is om uit elkaar te gaan. "We konden ons de krantenkoppen al inbeelden", stelde Karen. "Was Josje te rebels? Zijn ze het beu? Zijn ze te oud geworden? Was er dan ruzie?. Neen, absoluut niet. We hebben altijd geweten dat er ooit wel een moment zou komen dat we zouden voelen dat de tijd rijp zou zijn om te stoppen. Wel dit moment is er nu voor ons."

Woon- en leefgeld voor illegalen in Eindhoven

Eindhoven gaat illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers helpen met woon- en leefgeld. De gemeente denkt dat 75 vluchtelingen gebruik zullen maken van het aanbod en dat kost Eindhoven de eerste helft van 2015 naar schatting 160.000 euro, is woensdag aan de gemeenteraad gemeld.

Aanleiding voor het besluit is een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) die heeft bepaald dat iedereen recht heeft op 'bed, brood en bad'. Vanwege die uitspraak werd in november ook al een opvanglocatie in Eindhoven geopend voor illegalen.

Het kabinet heeft beloofd de kosten van gemeenten te vergoeden maar het is nog onduidelijk hoeveel geld ze krijgen. Eindhoven denkt dat het volledige bedrag door Den Haag wordt vergoed.

Parijs verlaagt snelheidslimiet om luchtvervuiling

De politie in Parijs heeft op de snelwegen rond de hoofdstad snelheidsbeperkingen ingesteld om de luchtvervuiling tegen te gaan. Ook wordt het verboden om afval te verbranden. In november heeft in Parijs een internationale VN-klimaatconferentie plaats, die twee weken zal duren.

De politie heeft de snelheidsbeperking ingesteld, nadat AirParif, een overheidsdienst die de luchtkwaliteit in de gaten houdt, had vastgesteld dat de luchtvervuiling in de stad is toegenomen. De stijging is te verklaren door weersveranderingen, uitstoot van agrarische activiteiten en het verkeer. Vorig jaar had Parijs ook al met een piek te maken. De politie besloot toen om het aantal auto's dat de weg op mocht in te perken.

Verboden dagboek Vaatstra moet vernietigd

De gehele oplage van Het Verboden Dagboek Van Maaike Vaatstra moet worden vernietigd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten.

Publicisten Wim Dankbaar en Hans Mauritz brachten vorig jaar het boek over de moord op Marianne Vaatstra (16) uit. Zij beweren dat het Openbaar Ministerie met vervalst bewijs de verkeerde dader heeft gepakt.

De auteurs gebruikten delen van het dagboek van de moeder van het vermoorde meisje. Het hof in Amsterdam stelt dat de moeder het auteursrecht heeft op haar werk en eist nu dat alle boeken met daarin verwijzingen naar het dagboek worden vernietigd.

Tarik Z. in mei voor rechter

Tarik Z., die in januari het gebouw van de NOS binnendrong, een bewaker gijzelde en zendtijd eiste, moet op 12 mei voor de rechter verschijnen. Het gaat om een pro-formazitting. Op 19 juni wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) heeft een bericht van de NOS hierover bevestigd.

Tarik Z. zit momenteel in voorarrest. De negentienjarige man uit Pijnacker wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Het OM doet een persoonlijkheidsonderzoek naar hem.

Op het moment dat Z. was binnengedrongen werd daarom de zender, kort voor het begin van het Journaal van 20.00 uur, op zwart gezet. Later liet de NOS zien wat de reden was en werden de beelden van Tarik Z. aan de kijkers getoond.

Z. heeft een bekentenis afgelegd. Hij stelt dat hij in zijn eentje heeft gehandeld en niet namens een terreurgroep of andere organisatie.

'Vier op tien starters willen koopwoning'

Vier op de tien starters verwachten dit jaar een bod uit te brengen op een koopwoning. De voornaamste redenen zijn de aantrekkelijke huizenprijzen en de lage hypotheekrente. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van ING.

Starters hebben daarbij een duidelijke voorkeur (53 procent) voor een bestaande woning waar niets meer aan gedaan hoeft te worden. Bijna een kwart kiest liever voor een nieuwbouwwoning en 13 procent wil graag een kluswoning, aldus het onderzoek onder ruim 1000 consumenten met koopplannen in de komende twee jaar.

"Een derde van de starters is niet van plan om dit jaar een bod uit te brengen", zegt ING-directeur Peter-Paul Wekking. Voor een op de vijf starters is dat financieel niet haalbaar op het huis dat zij graag willen hebben. "Starters doen dus geen concessie aan hun woonwens. In het vorige kwartaal zagen wij ook dat starters gemiddeld 410 euro per maand sparen en in totaal 23.232 euro voor de aankoop van een nieuwe woning."

Vorig jaar is niet onderzocht hoeveel starters een bod wilden uitbrengen op een woning. "Uiteindelijk heeft een op de vijf daadwerkelijk een bod gedaan", aldus een woordvoerder.

Schietpartij in Deens winkelcentrum

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen zijn minstens drie gewonden gevallen. Dit melden Deense media die de politie citeren. 

Een lokaal televisiestation sprak met een ooggetuige die zei dat de beveiliging met getrokken wapens in het gebouw liep. "De bewakers riepen dat we onszelf in veiligheid moesten brengen omdat er werd geschoten", aldus de getuige. 

Het zou niet gaan om terreur maar om rivaliserende bendes die al langer met elkaar in de clinch liggen. Er zouden twee arrestaties zijn verricht en er zouden acht personen bij de schietpartij betrokken zijn geweest. 

In februari werd de Deense hoofdstad opgeschrikt door een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Toen werd er een aanslag gepleegd op een cafe waar de Zweedse cartoonist Lars Vilks een bijeenkomst bijwoonde over de vrijheid van meningsuiting. Toen viel er een dode, maar sindsdien is de beveiliging opgeschroefd en zit de schrik er goed in. 

Twaalf tips over havenbranden Limburg

De politie heeft twaalf tips gehad over havenbranden in Limburg, nadat er dinsdagavond aandacht aan werd besteed in Opsporing Verzocht. Dat liet de politie woensdag aan het begin van de nacht weten. In december en januari waren vier verdachte branden in havens in Roermond en omgeving. Zeker drie daarvan zijn waarschijnlijk aangestoken.

In Opsporing Verzocht werden onder meer beelden getoond die door een bewakingscamera naast twee loodsen in Roermond zijn gemaakt kort voor daar op 16 december brand uitbrak. Op de beelden is een auto te zien, die een tijdje met de lichten aan stilstaat. De politie wil weten wie de auto bestuurde. Die persoon kan met de brand te maken hebben of een belangrijke getuige zijn. De loodsen werden volledig verwoest. Door de brand kwam veel asbest terecht in Roermond en werd voor miljoenen schade veroorzaakt.

Rebellen Oekraïne dreigen met opblazen bestand

De separatisten in Oost-Oekraïne zijn woedend over een nieuwe wet die zelfbeschikking voor hun regio's mogelijk moet maken. De rebellen dreigen zelfs de strijd te hervatten als hun eisen niet worden ingewilligd, zei rebellenleider Aleksandr Zachartsjenko woensdag.

De wet over autonomie voor de regio's Donetsk en Loehansk werd dinsdag aangenomen door het Oekraïense parlement. De wet schrijft onder meer voor dat er eerst verkiezingen moeten worden gehouden voor de autonomie kan ingaan en dat die verkiezingen in lijn met de Oekraïense wet moeten worden gehouden. Dit is tegen het zere been van de rebellen, die zich niet gebonden voelen aan de Oekraïense wetten.

'Succes The Big Bang Theory was verrassing'

Het wereldwijde succes van de comedy The Big Bang Theory kwam als een verrassing voor acteur Jim Parsons. Dat vertelt de 41-jarige acteur aan Digital Spy.

De show over nerds die tegenover een knappe blondine wonen, is al sinds 2007 te zien op CBS. Inmiddels wordt de reeks in meer dan zeventig landen uitgezonden. Parsons, al sinds het begin de vertolker van de wereldvreemde Sheldon Cooper, zag het succes niet aankomen: "Alles is een geweldige verrassing gebleken. Vanaf het begin wist ik zelf wel dat de show goed was. Dat merkte ik aan het publiek. De mensen vermaakten zich prima bij de opnamen."

Parsons gaat verder: "Maar of het genoeg mensen aan zou spreken om langdurig te worden uitgezonden, wist ik niet. En al helemaal niet of mensen in andere landen het leuk zouden vinden. Ik snap het nog steeds niet, maar ik ben er wel blij om."

De acteur vergeleek zijn rol ook met de nieuwe stemrol in de Disneyfilm Oh, waarin hij de titelrol voor zijn rekening neemt. "Je hebt er geen idee van hoe heerlijk het is om iemand te spelen die aardig is voor anderen en zelf ook aardig gevonden wil worden."

Jumbo niet van plan verkoop tabak te staken

De supermarktketen Jumbo is niet van plan de verkoop van tabak te staken. Dat blijkt uit een brief van de directie van Jumbo aan de Stichting Rookpreventie Jeugd.

De stichting, die is opgericht door twee longartsen, vroeg Jumbo onlangs te stoppen met de verkoop van rookwaren. Aanleiding was het nieuws dat Jumbo snoep aan de kassa in de ban wil doen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen overgewicht.

De stichting vindt dat sigaretten uit de winkel moeten en wil ook andere supermarkten oproepen te stoppen met de verkoop van rookartikelen.

In een reactie liet Jumbo weten bewust te zijn van de gevaren van tabak, maar dat de klant koning is. "Wij kunnen en zullen klanten wel stimuleren om gezonder te eten en leven, maar we kunnen hen niet dwingen. Klanten bepalen zelf wat zij willen kopen'', aldus de directie.

'Kankermedicijn veroorzaakt kanker'

Medisch personeel dat in aanraking komt met het kankermedicijn Adriamycine, loopt zelf risico om kanker te krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een woensdag verschenen advies aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook mensen die betrokken zijn bij de productie van het medicijn en het opruimen ervan lopen een verhoogd gezondheidsrisico. Hoe groot het kankerrisico is, kan volgens de Gezondheidsraad echter niet goed worden ingeschat wegens "gebrek aan adequate gegevens". De raad adviseert het ministerie om het medicijn te classificeren in 'categorie 1B'. In deze categorie vallen stoffen die beschouwd moeten worden als kankerverwekkend voor mensen.

Adriamycine is een medicijn dat al tientallen jaren gebruikt wordt tegen verschillende kankersoorten.

Vermissing maakte test Amber Alert overbodig

Het Amber Alert voor vermiste kinderen zou woensdag uitgebreid worden getest. Maar kort daarvoor raakte daadwerkelijk een kind vermist. De politie vond de verdwijning van een negenjarige jongen uit Utrecht zorgwekkend genoeg om het landelijke systeem in te zetten. Het systeem werkte uitstekend, constateert oprichter van Amber Alert Frank Hoen tevreden, en hoefde niet meer getest te worden.

Het landelijke Amber Alert wordt gemiddeld drie tot vier keer per jaar gebruikt. In de woorden van de organisatie erachter verandert het hele land dan "in één grote opsporingsposter": het bericht over de vermissing wordt verspreid via websites, sociale media, apps, e-mail, borden langs de snelweg en bijna een miljoen sms'jes.

Overigens kregen in de nacht van dinsdag op woensdag rond 03.00 uur 'slechts' 180.000 mensen een sms. Alleen mensen die ervoor hebben gekozen, ontvangen 's nachts Amber Alerts. In de ochtend volgden nog ongeveer 800.000 sms-berichten. "We verstuurden er 1140 per seconde, vrijwel het hele sms-verkeer bestond op dat moment uit het Amber Alert", zegt Hoen.

Als het systeem een halfjaar niet is gebruikt wordt het getest, zegt Hoen. "Dat blijven we ook doen, want er komt heel wat technologie bij kijken." Het vermiste jongetje van woensdag bleek overigens bij een vriendje te hebben geslapen zonder zijn ouders daarvan op de hoogte te stellen.

Verwarring met stembiljetten om kleuren

Stemmers vinden het blijkbaar lastig om de stembiljetten in de juiste kliko te deponeren bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Als mensen hun twee voorkeuren hebben aangegeven, ontstaat bij het deponeren van de stemformulieren in de stembussen soms verwarring. Dat merken meerdere stembureaus.

Als beide formulieren na het stemmen zijn dichtgeklapt, is aan de kleurband te zien welk formulier in welke bus moet. Maar het formulier van de waterschappen is groen of oranje en die van de Provinciale Staten blauw. "Dat is niet handig", zegt een woordvoerster van de Kiesraad. "Maar naast de kleurband staat ook op de formulieren geschreven of het het formulier voor de Provinciale Staten of de waterschappen is. Ook op de stembussen staat dat aangegeven en een van de medewerkers op het stembureau let er ook goed op."

'Zonsverduistering niet zichbaar'

De zonsverduistering is vrijdag waarschijnlijk nauwelijks te zien. Het KNMI voorspelt voor die dag vrij veel bewolking over heel het land.

"De omstandigheden zijn niet echt gunstig. Als je geluk hebt komt er een opklaring en heb je kans er toch nog iets van te zien", vertelt een woordvoerder van het weerinstituut.

De zonsverduistering begint vrijdag om 09.30 uur. De maan schuift dan langzaam voor de zon. De grootste bedekking van de zon is om 10.37 uur. De zon wordt dan in Nederland voor meer dan 80 procent afgedekt door de maan. Daarna schuift de maan langzaam weer weg waarna om 11.48 uur de zonsverduistering voorbij is. Mocht het inderdaad bewolkt zijn, dan zal de zonsverduistering ervoor zorgen dat het nog iets somberder en donkerder is dan normaal.

Knicks in extra tijd langs Spurs

Titelverdediger San Antonio Spurs heeft zichzelf dinsdag te kijk gezet in Madison Square Garden. New York Knicks, de slechtst presterende ploeg dit jaar in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, won na verlenging met 104-100 waarmee deelname van de Spurs aan de play-offs nog steeds in gevaar is.

"Het was dramatisch, ik hoop dat elke speler van ons team zich schaamt", moppperde Spurs-coach Gregg Popovich. "Het gaat er mij niet om dat we een wedstrijd verliezen wel om de manier hoe je er aan begint."

Alexey Shved was niet alleen vanwege zijn 21 punten belangrijk voor de Knicks. In defensief opzicht was Shved in de extra tijd goud waard voor de ploeg die dit seizoen 14 keer won tegen 53 nederlagen. De Knicks zijn daarmee al kansloos voor deelname aan de play-offs, net als een ander vermaard team: Los Angels Lakers.

Overige uitslagen
Detroit Pistons - Memphis Grizzlies 105-95
Houston Rockets - Orlando Magic 107-94
New Orleans Pelicans - Milwaukee Bucks 85-84
Los Angeles Clippers - Charlotte Hornets 99-92

Moeder mishandelt schooljuf

De politie heeft dinsdag in Zwolle een 33-jarige vrouw aangehouden voor mishandeling van een juf van een basisschool.

De vrouw had een discussie met de lerares over een voorval waarbij haar kind betrokken was. De gemoederen liepen op, waarbij de moeder de juf naar de keel greep. De vrouw raakte hierdoor even buiten bewustzijn en liep verwondingen op aan de hals.

Het Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op, omdat de lerares een publieke functie bekleedt. Tegen plegers van geweld tegen medewerkers met een publieke functie wordt een straf geëist die hoger is dan normaal.

'Gerard Ekdom mogelijk weg bij 3FM'

Het zou goed kunnen dat 3FM-dj Gerard Ekdom binnenkort te horen is op Radio 2. De radioman voert momenteel gesprekken met de radiozender en die zijn 'redelijk serieus', laat een woordvoerder van 3FM weten.

De zegsvrouw vertelt dat de intentie bestaat dat Ekdom programma's gaat maken voor Radio 2. Het zou specifiek gaan om een ochtendprogramma, Gerard presenteert nu een middagprogramma bij 3FM. De gesprekken zijn volgens de woordvoerder al in een redelijk ver stadium. "Radio 2 is aan het vernieuwen en de gesprekken met Ekdom zijn natuurlijk allemaal in overleg met 3FM."

De woordvoerder van de jongerenzender laat ook weten dat het natuurlijk jammer is als Gerard vertrekt, maar dat het ook past bij de zender. "3FM is een jongerenzender, voor jongeren en door jongeren", aldus de woordvoerder. "We leiden talent op en het is belangrijk dat hier doorstroom in is, we moeten blijven vernieuwen."

Bacterie ingesteld op het vinden van tumoren

Op een conferentie in Vancouver heeft een onderzoeker van MIT een bacterie getoond die tumoren op kan sporen.

De onderzoeker, Tal Danino, beschreef hoe hij bacteriën kan programmeren met bepaalde genetische code. Wat ze nu bij MIT gedaan hebben is een bacterie zo programmeren dat ze tumoren op de lever kunnen herkennen en een signaal af kunnen geven ter waarschuwing. 

Tot nu toe is de bacterie enkel getest op muizen. Muizen worden de, verder onschadelijke, bacterie gevoed. Die reist dan af naar de lever, waar hij dus al dan niet tumoren tegenkomt. Als de bacterie zoiets aantreft, wordt er een stof afgescheiden die de kleur van de urine verandert. Zo weet je dus of er tumoren aanwezig zijn of niet. 

Dit is een zeer waardevol onderzoek omdat levertumoren op conventionele manieren heel lastig te traceren is. Ook is leverkanker een van de dodelijkste vormen van kanker, waardoor vroege detectie nog belangrijker is. De programmatie kan ook zo aangepast worden dat het andere vormen van kanker kan opsporen. Mettertijd hopen wetenschappers zelfs dat dit soort methoden ook ingezet kunnen gaan worden om kanker te bestrijden. 

Idina Menzel komt naar Nederland

Idina Menzel komt naar Nederland. De Amerikaanse zangeres geeft op 16 juni een optreden in Carré in Amsterdam, laat Mojo Concerts weten.

Menzel doet Nederland aan in het kader van haar wereldtournee. Deze tour begint eind mei in Azië, daarna reist ze door naar Europa om vervolgens te eindigen in Noord-Amerika. De muzikale godin is bekend van haar rol in Glee, vele musicals zoals bijvoorbeeld Wicked en natuurlijk als de stem van Elsa in Frozen. Dus ook als zangeres van het immens populaire 'Let it go'.

Brussel zet eerste stap tegen belastingdeals

In de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking zouden Europese lidstaten elk kwartaal verplicht informatie moeten delen over hun belastingdeals met grote ondernemingen. Dat voorstel legde de Europese Commissie woensdag op tafel. Dinsdag waren de plannen al uitgelekt. Brussel hoopt dat de nieuwe informatieoverdracht vanaf 2016 in werking kan treden.

Brussel kondigde ook aan scherp te gaan kijken naar vennootschapsbelasting. Voor de zomer komt het met een actieplan hierover. Zo gaat de commissie bijvoorbeeld onderzoeken of het mogelijk is om grote multinationals te verplichten duidelijk te maken hoeveel belasting ze per land betalen.

Nederland en ook andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals. Specifiek kijkt Brussel naar de deal die de Amerikaanse koffieketen Starbucks geniet in Nederland.

Darth Vader berooft bank

Een overvaller in het Amerikaanse North Carolina ziet er wel heel opmerkelijk uit in een poging zijn identiteit verborgen te houden. Bij een bankroof in Pineville doste hij zich uit als een andere boef, die van Star Wars.

De man liep op een mooie maandagmiddag in Darth Vader-kostuum de plaatselijke bank binnen en met een indrukwekkend geweer van het formaat lightsaber eiste hij een grote som geld van het bankpersoneel. Het personeel is gelukkig ongedeerd gebleven, maar de vermomming heeft wel geholpen, de man is er vooralsnog mee weggekomen. 

We kennen Darth Vader allemaal als de duistere onderdaan van de keizer Palpatine. Dertig jaar geleden zagen we hem voor het laatst toen hij, ogenschijnlijk zo nu blijkt, stervende was in de armen van zijn zoon Luke Skywalker. Het is verdrietig om te zien hoe een ooit machtige Sith Lord van de schrik van het hele heelal afgegleden is naar kleine bankovervallen in een dorpje als Pineville. 

Amsterdam: strengere controle UberPOP

Amsterdam wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport strenger controleert op snorders die rijden voor de verboden taxidienst UberPOP. "Ik ga bij staatssecretaris Wilma Mansveld aandringen op intensivering van de handhaving", zei wethouder Pieter Litjens (Verkeer) woensdag tegen de gemeenteraad. Hij heeft donderdag een gesprek met de staatssecretaris van Infrastructuur.

De raad maakt zich grote zorgen over de gewelddadige aanvallen op UberPOP-chauffeurs. Zo zouden particuliere rijders van UberPOP belaagd zijn door een groep gemaskerde mannen, gewapend met boksbeugels en hamers.

"Uberpop mag niet, maar voor eigen rechter spelen ook niet", zegt Litjens. "Geweld of het dreigen daarmee is onacceptabel." Volgens de wethouder ligt er ook een 'nadrukkelijke verantwoordelijkheid bij de taxiorganisaties‎richting de eigen chauffeurs'.

Cricketers Zuid-Afrika overtuigend langs Sri Lanka in kwartfinale WK

De cricketers van Zuid-Afrika hebben eenvoudig de halve finales weten te bereiken van het wereldkampioenschap. In Sydney werd Sri Lanka met negen wickets verslagen. Zuid-Afrika haalden na achttien overs de score Sri Lanka in.

Sri Lanka begon met batten en kwamen in 37.4 overs tot 133 runs en waren ze uitgespeeld. Kumar Sangakkara en Lahiru Thirimanne kwamen tot respectievelijk 45 en 41 runs. Vanaf over 32 ging het hard met de wickets, de laatste zes batters gingen uit in de laatste vijf overs. Bowler Imran Tahir was goed voor vier wickets namens Zuid-Afrika.

134 runs mocht geen probleem worden voor Zuid-Afrika en dat werd het dan ook niet. Na 18 overs werd deze score al behaald tegenover het verlies van één wicket. Quinton de Kock (niet uit) was goed voor 78 runs. Alleen Hashim Amla ging nog uit (16 runs).

Zuid-Afrika speelt in de halve finale tegen Nieuw-Zeeland of West Indies, dat duel heeft over drie dagen plaats. De overige kwartfinales gaan tussen India & Bangladesh en Australië neemt het op tegen Pakistan.

Tekken 7 op arcade

Tekken 7 is uitgekomen op arcade-kasten in Japan. Vandaag was ook de release op PlayStation 4 gepland, maar dat is verschoven tot ‘later deze maand’.

Tekken 7 op speelkast

In Tekken 7 is er wel vuil en water te zien op de vechters, maar geen bloed. Dit is besloten om zo een volwassenen-rating te ontlopen. Ook de kleding van de vechtersbazen  blijft gewoon intact en scheurt dus niet kapot.

Harada Katsuhiro heeft een trainingsvideo getweet, zodat je kunt zien wat voor combo’s je kan verwachten.

Leak onthult Erron Black voor Mortal Kombat X

Het is nog niet officieel aangekondigd door de makers zelf, maar Erron Black lijkt zijn debuut te gaan maken in Mortal Kombat X. De gunslinger staat op een aantal gelekte screenshots die sinds vandaag over het internet rondgaan. Ook zijn op de screenshots een aantal nieuwe arena's te zien en een paar personages die nog niet officieel aangekondigd zijn, zoals Baraka.

Erron Black is een wat onbekender personage in het Mortal Kombat-universum, omdat hij alleen in de stripboeken is verschenen. Op zijn screenshot is te zien hoe hij zijn fatality uitvoert. Op de andere screenshots is onder andere een springende Shinnok te zien en een nogal intimiderende Baraka. Zowel Shinnok als Baraka zijn nog niet aangekondigd voor Mortal Kombat X, maar gezien de screenshots kunnen we er van uitgaan dat dit binnenkort gaat gebeuren.

Daarnaast heeft Xboxachievements.com de volledige lijst met achievements voor de Xbox One-versie van de game. Deze bevatten ongetwijfeld spoilers, dus kijken op eigen risico. 

MKX1Leak onthult Erron Black voor Mortal Kombat X

Syrië: Amerikaanse drone neergehaald

De Syrische regering zegt een Amerikaanse drone te hebben neergehaald in het noordwesten van het land. Een Amerikaanse bron bevestigt dat het contact is verloren met een drone boven Syrië, maar het is nog onduidelijk of het onbemande vliegtuig uit de lucht is geschoten.

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA werd de drone neergeschoten boven de kuststad Latakia. Verdere details werden niet gemeld. Wel werden beelden uitgezonden op de staatstelevisie van wat het wrak zou zijn, terwijl soldaten brokstukken in een truck laadden.

Het zou de eerste keer zijn dat een Amerikaanse drone wordt neergehaald boven Syrië. De Verenigde Staten voeren sinds september luchtaanvallen uit in Syrië op doelen van de extremistische beweging Islamitische Staat.

Vluchten vanaf Schiphol geschrapt om staking

Door de pilotenstaking bij Lufthansa vervallen woensdag alle zes de vluchten die de Duitse luchtvaartmaatschappij vanaf Schiphol op Frankfurt zou uitvoeren. Daarnaast zijn twee van de zes vluchten op München geschrapt, aldus een woordvoerster van Schiphol.

Piloten van Lufthansa leggen woensdag de hele dag het werk neer. Dat betekent dat in totaal 410 binnenlandse en Europese vluchten niet kunnen doorgaan, meldde de luchtvaartonderneming dinsdag al.

De piloten vechten een conflict uit met het bestuur van Lufthansa over bezuinigingsplannen. De maatschappij wil onder meer de pensioenleeftijd verhogen. Gesprekken om tot een oplossing te komen, liepen tot nu toe op niets uit.

Ruime overwinning in Israël voor partij Netanyahu

De Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu heeft de parlementsverkiezingen van dinsdag gewonnen. Het leek er lange tijd op dat de stembusgang zou uitlopen op een nek-aan-nekrace tussen Likud en de centrumlinkse Zionistische Unie, maar uiteindelijk won Netanyahu's partij met een ruime marge.

Likud komt, na het tellen van vrijwel alle stemmen, uit op dertig van de 120 zetels in de Knesset. De Zionistische Unie blijft steken op 24 zetels. Een verbond van vier Arabische fracties in de Knesset werd derde met veertien zetels.

Netanyahu riep dinsdagavond al de overwinning uit en zal nu een coalitie willen vormen met andere rechtse en religieuze partijen in de Knesset. "Tegen de verwachtingen in hebben we een grootse overwinning geboekt voor Likud", zei Netanyahu. "Ik ben trots op het Israëlische volk, dat op het moment van de waarheid het belangrijke wist te onderscheiden van randzaken."

Isaac Herzog, de leider van de Zionistische Unie die de afgelopen weken mocht dromen van een overwinning, heeft Netanyahu gefeliciteerd met de overwinning. Herzog heeft laten weten de voorkeur te geven aan een plek in de oppositie in plaats van samenwerking met Netanyahu. "Ik denk dat Israël vooral een ander geluid nodig heeft, een stem die een alternatief biedt en de waarheid vertelt", aldus Herzog.

De herverkiezing van Netanyahu is waarschijnlijk slecht nieuws voor het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. De premier maakte in de laatste dagen van de campagne een flinke ruk naar rechts en sloot de creatie van een Palestijnse staat uit. In het verleden sprak Netanyahu zich juist meermaals uit voor een tweestatenoplossing. Ook waarschuwde de premier dinsdag in een videoboodschap dat er veel Arabieren naar de stembus gingen. "De rechtse heerschappij loopt gevaar. Arabische kiezers gaan massaal naar de stembus. Linkse organisaties brengen hen met bussen", zei hij in een videoverklaring op zijn Facebookpagina.

Netanyahu wil verder meer bouwen in Oost-Jeruzalem, het deel van de stad dat de Palestijnen zien als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Palestijnen hebben eerder al gezinspeeld op een gang naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Daar willen ze Israël aanklagen wegens oorlogsmisdaden in verband met de oorlogen in Gaza. Met de herverkiezing van Netanyahu, en diens nieuwe verzet tegen een Palestijnse staat, is zo'n gang naar het ICC alleen maar waarschijnlijker geworden.

Op het internationale toneel is het de vraag of Netanyahu met zijn recente beslissingen zijn schepen achter zich heeft verbrand, zeker waar het de Verenigde Staten betreft. De Israëlische premier sprak eerder deze maand het Amerikaanse Congres toe. Hij was uitgenodigd door de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Netanyahu noch Boehner had het Witte Huis ingelicht voordat ze het bezoek bekendmaakten. In de speech waarschuwde Netanyahu voor een deal met Iran over het atoomprogramma van dat land. De regering van president Barack Obama probeert momenteel samen met de andere leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland juist een akkoord met Iran te bereiken.

Arsène Wenger: "Ze verdienen het niet"

Arsenal slaagde er niet in om de kwartfinales van de UEFA Champions League te bereiken. De 1-3 in eigen huis bleek fataal, zeker omdat er in Monaco met 2-0 werd gewonnen door de Londenaren. Uiteindelijk was dit op basis van uitdoelpunten onvoldoende voor de Engelsen.

Tijdens de persconferentie werd aan Arsenal-coach Arsène Wenger gevraagd of hij vond dat AS Monaco terecht de kwartfinales van het miljoenenbal had bereikt. De Fransman antwoordde resoluut: "Dat vind ik niet. Als je naar het aantal schoten kijkt zul je versteld staan. Elke nederlaag doet pijn, maar we hebben niet verloren." Zijn aanvoerder, Per Mertesacker, kijkt er anders tegenaan: "Monaco was veel beter in het eerste duel, zij hebben zich terecht geplaatst", was de lezing van de Duitser in Engelse dienst. 

Wenger was teleurgesteld over hoe de ploeg opnieuw niet de kwartfinales wist te bereiken, iets wat al vijf jaar niet lukt voor de Londenaren: "De situatie is zeer teleurstellend, maar als je naar het duel van vanavond kijkt, is het heel positief. In deze wedstrijd was de lijn te bespeuren die we de laatste maanden hebben ingezet."

Steam wijzigt gebruikersvoorwaardes

Valve heeft de gebruikersvoorwaarden op Steam gewijzigd om Europese reglementen te omzeilen. Het lijkt alsof de gebruiker het recht heeft om geld binnen veertien dagen terug te vragen, maar in de praktijk klopt hier niets van.

De Europese Unie eist dat consumenten die vanaf afstand een product kopen veertien dagen bedenktijd krijgen. Valve voldoet hieraan en stelt in de voorwaarden dat een gebruiker geld terug kan vragen 'zonder enige vorm van probleem'.

Wanneer je een spel koopt op Steam moet je echter een extra voorwaarde aanvinken om de aanschaf daadwerkelijk af te ronden. De nieuwe voorwaarde stelt het volgende:“By clicking ‘Purchase’ you agree that Valve provides you immediate access to digital content as soon as you complete your purchase, without waiting the 14-day withdrawal period. Therefore, you expressly waive your right to withdraw from this purchase.”

Als je deze voorwaarde accepteert geef je dus vrijwillig je recht op bedenktijd op en dus de mogelijkheid om geld terug te vragen. Voorheen kon je, mits je de game niet had geïnstalleerd, je geld terugvragen na de aankoop.

steam

Van der Garde: carrière Formule 1 is over

Autocoureur Giedo van der Garde beseft dat zijn carrière in de Formule 1 zo goed als zeker voorbij is. De Nederlander had een geldig contract bij de renstal van Sauber voor dit seizoen en dwong afgelopen weekeinde bij de rechter in Australië af dat hij mocht racen, maar teambaas Monisha Kaltenborn bleef dwarsliggen. 

"Zij wilde niet met mij samenwerken en dat werd pijnlijk duidelijk in de paddock van Melbourne", meldt de 29-jarige Amsterdammer woensdag in een uitgebreide persverklaring. Van der Garde had zijn juridische gelijk kunnen doorzetten door beslag te laten leggen op de bolides van Sauber en zelfs Kaltenborn achter de tralies kunnen werken. "Maar met die gedachte kon ik niet leven. Ik zou ook de carrières van twee jonge coureurs, Marcus Ericsson en Felipe Nasr, hebben geruïneerd. Ik wilde daarvoor niet verantwoordelijk zijn en ben akkoord gegaan met een afkoopsom."

Formule 1-loopbaan Giedo van der Garde voorbij (Pro Shots/DPPI)
Formule 1-loopbaan Giedo van der Garde voorbij (Pro Shots/DPPI)

Eigen koek eerst

De dag van de Provinciale Verkiezingen is aangebroken en partijen halen dan ook alles uit de kast om nog wat zieltjes te winnen. De VVD weet hoe die dingen gaan, liefde gaat door de maag. Uit de goedheid van hun rechtse ziel (schijnbare tegenstelling) delen ze dan ook koeken uit op Utrecht Centraal. 

Niks mis mee zou je zeggen, maar als je bij Snelle Jelle werkt, zou ik toch niet op de VVD gaan stemmen. Jammer dat een partij die het zo goed zegt voor te hebben met de Nederlandse economie, niet even in oerhollandse koeken kan investeren. Daarom zeggen wij: Koekoek! Eigen koek eerst!

Campagnekoek VVD
Campagnekoek VVD 

Campagnekoek VVD 2
Made in Belgium

Agressieve sfeer in Frankfurt

In Frankfurt heerst "een agressieve sfeer". Dat zei een politiewoordvoerster woensdagochtend. Antikapitalistische demonstranten van de beweging Blockupy werpen stenen naar agenten en de politie heeft het waterkanon ingezet om hen te verspreiden.

In de wijk Ostend in het oosten van Frankfurt, waar het nieuwe gebouw van de Europese Centrale Bank staat, is er volgens de brandweer vrijwel geen kruispunt meer waar geen afvalcontainers, autobanden of auto's in brand staan. Betogers wierpen stenen naar de brandweerlieden die proberen de branden te blussen. De brandweer heeft de menigte via Twitter opgeroepen het bluswerk niet te hinderen.

De politie heeft het ECB-gebouw maandag al afgegrendeld om te voorkomen dat demonstranten er binnen zouden dringen.

Aboutaleb links en rechts het populairst

Ahmed Aboutaleb is de populairste politicus van Nederland. De burgemeester van Rotterdam krijgt een gemiddeld cijfer van 7,49. Op de tweede plaats staat zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan met een 7,01. Geert Wilders is het minst populair. Hij krijgt nog geen 3.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas voor het ANP. Het Kieskompas vroeg ruim 11.000 mensen om twaalf politici een cijfer te geven. Meer dan een kwart geeft Aboutaleb een 8, bijna 20 procent vindt zelfs dat hij een 9 verdient. Aboutaleb is niet alleen populair bij zijn eigen PvdA en coalitiegenoot VVD, zelfs PVV'ers waarderen de in Marokko geboren zoon van een imam.

Volgens André Krouwel van het Kieskompas spreekt Aboutaleb "eigenlijk alle talen, iedereen vindt er wel iets van zijn gading in. Daar is hij heel goed in". Aboutaleb en Van der Laan zijn sociaal-economisch links, maar hard als het om integratie gaat. Krouwel: "Het is de combinatie, dat we klootzakken niet nodig hebben, dat mensen gewoon moeten meedoen, maar dat we ook zorgen voor elkaar. Dat werkt."

Tegenover de liefde voor Aboutaleb staat het gebrek aan steun voor PvdA-leider Diederik Samsom. Hij krijgt gemiddeld een 4,5. Onder zijn eigen achterban zijn Aboutaleb, Van der Laan en de ministers Dijsselbloem en Asscher populairder. De PvdA'ers zien zelfs meer in Van Ojik van GroenLinks en in Pechtold van D66. Krouwel: "Samsom heeft veel krediet verspeeld. Het cijfer voor Aboutaleb is bijna twee keer zo hoog. Dat is een flink verschil. Als je de leider bent maar iedereen wordt gezien als kundiger en krijgt meer waardering, heb je een probleem."

Dat Samsom zo weinig steun krijgt, komt volgens Krouwel deels doordat hij zich niet veel uitlaat over integratie en immigratie. "Van der Laan, Asscher en Aboutaleb hebben een groter profiel. Je kunt pas van mensen houden als je ze kent, maar we weten niet wat Samsom vindt. In campagnetijd is het goed om niet veel te beloven, maar je moet uiteindelijk het verhaal wel invullen en daar is Samsom niet in geslaagd."

De PvdA dreigt woensdag voor de derde keer op rij een verkiezing te verliezen. Krouwel denkt dat dat Samsom gaat opbreken. "Op een gegeven moment worden de messen getrokken. 'We hebben vorig jaar de grote steden verloren, nu de provincies. Het was leuk, Diederik, maar wat denk je zelf?', zeggen mensen dan. Politiek is een teamsport, maar het is ook een competitie om het alfamannetje te zijn."

Het Kieskompas houdt met de cijfers wel een slag om de arm. De cijfers geven een indicatie van de stemming in Nederland, maar zijn niet helemaal representatief. In het panel zijn hoogopgeleide mensen beter vertegenwoordigd dan ouderen en mensen met een lagere opleiding.

Aboutaleb is links en rechts het populairst
Aboutaleb is links en rechts het populairst (Foto: ANP)

Britney Spears trots om een bitch te zijn

Britney Spears ziet het positieve er wel van in om bitch genoemd te worden. Op Instagram noemt ze een rijtje voordelen op.

"Een bitch zijn betekent..", zo wordt de lijst geïntroduceerd. "Dat je voor jezelf en je principes opstaat. Dat je opstaat voor degenen van wie je houdt. Dat je niet over je heen laat lopen. Dat je onrechtvaardigheid niet tolereert", zo stellen een paar van de statements.

De zangeres werd afgelopen dagen gekiekt met haar vriend Charlie Ebersol, door de paparazzi en door haarzelf op Instagram. Negatief commentaar op haar leven legt ze terzijde, zo wil ze duidelijk maken in haar statement: "Probeer me maar te slaan. Probeer mijn licht maar te doven. Het zal je niet lukken", zo besluit ze haar betoog. "En als dat betekent dat ik een bitch ben, dan omarm ik die titel en ben ik trots een bitch te zijn."


Jongens bekennen bekogelen huis PVV'er

Drie jongens van 14 jaar uit Etten-Leur hebben dinsdag bij de politie bekend dat ze betrokken zijn geweest bij pesterijen en vernielingen aan het huis van de Brabantse PVV-kandidaat Jake Owen Raats. De politie heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Het huis van de PVV'er in Etten-Leur was de afgelopen tijd diverse keren doelwit en werd onder meer bekogeld met stenen. De jongens hebben gezegd dat een poster van Geert Wilders voor de ramen de aanleiding was voor de pesterijen maar ze hebben ook gezegd ze geen hekel hebben aan de PVV.

Wilders noemde het vorige week onaanvaardbaar dat PVV-kandidaten met geweld worden geconfronteerd. Hij vindt dat ze moeten worden beschermd.

1,4 miljoen kijkers voor verkiezingsdebat

Bijna 1,4 miljoen mensen hebben dinsdagavond naar het verkiezingsdebat op NPO1 gekeken. De partijleiders van de landelijke politieke partijen gingen met elkaar in debat, aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen.

Met 1,397 miljoen kijkers staat Nederland Kiest: Het Debat op de vierde plek van best bekeken programma's dinsdag. Bovenaan de lijst staat het Journaal van 20.00 uur, daar stemden 2,3 miljoen mensen op af.

Haase onderuit tegen Rosol

Robin Haase heeft dinsdag bij het prestigieuze masterstoernooi in Indian Wells zijn meerdere moeten erkennen in Lukas Rosol. De Haagse tennisser verloor in de derde ronde in drie sets: 6-4, 6-7 (4) en 7-6 (3). De enerverende partij duurde twee uur en 33 minuten. De 29-jarige Tsjech is als 27e geplaatst in Californië.

Haase toonde grote vechtlust tegen Rosol. Hij werkte in de tweede set liefst zes wedstrijdpunten weg in verschillende games. In de tiebreak kwam hij daarna sterk terug van een achterstand van 1-3.

In de derde set liet Haase zelf een wedstrijdpunt liggen bij een stand van 5-4. Daarna leverde hij meteen zijn service in, maar knokte hij opnieuw terug tot 6-6. In de beslissende tiebreak moest de karaktervolle Nederlander toch nog buigen voor de taaie Tsjech.

Drie DLC-packs voor Helldivers

Helldivers is nog maar net op de markt, maar nu zijn er al drie DLC-pack beschikbaar gesteld. Het gaat hier om de Commando Pack, de Defender Pack en de Support Pack.

De Commando pack bevat het commando-uniform bestaande uit een helm, pantser en een cape. Daarnaast krijg je de SMG-34 tot je beschikking. Ook bevat het de MLS-X4 Commando, een raket lanceersysteem die meerdere raketten tegelijk kan afvuren. De Defender Pack bevat een uniform, CR-9 ‘Suppressor' wapen en een semi-automatic rifle dat frag-grenades afvuurt. De Support Pack bevat ook een wapen en uniform en een backpack drone die medespelers geneest.

De DLC verschijnt later vandaag en kost 3 euro per pack, al kan je ook de drie packs in één keer kopen voor 6 euro. De game verscheen eerder deze maand voor PlayStation 3, PlayStation 4 en PS Vita.

Concurrenten Blatter krijgen spreektijd op UEFA-congres

De drie tegenkandidaten van Sepp Blatter in de verkiezing om het voorzitterschap van de FIFA krijgen dinsdag tijdens het congres van de Europese voetbalunie UEFA in Wenen spreektijd. Michael van Praag, Luis Figo en Prins Ali bin Al-Hussein mogen hun standpunten aan de vertegenwoordigers van de Europese voetbalbonden uiteenzetten. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.

Ook Blatter zal aanwezig zijn in de Oostenrijkse hoofdstad. Hij spreekt slechts een welkomstwoord maar mag volgens de regels van het congres geen campagnepraatje houden. UEFA-voorzitter Michel Platini sprak maandag nogmaals de wens uit dat wereldvoetbalbond FIFA een nieuwe leider krijgt zonder een voorkeur op te geven voor één van de drie uitdagers van Blatter. De verkiezing is op 29 mei.

'Stressverzuim op steeds jongere leeftijd'

Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers en komen op steeds jongere leeftijd voor. Het gemiddelde ziekteverzuim in 2014 was met 3,9 procent iets hoger dan in 2013 (3,8 procent). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 29 dagen vorig jaar. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Het verzuim met stressgerelateerde klachten is verder gestegen, constateert ArboNed. In 2013 werd langdurig verzuim in 29 procent van de gevallen veroorzaakt door stress. Afgelopen jaar had 33 procent van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25- tot 34-jarigen. 'Daarmee verschuift psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie', aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

Monaco-coach: iedereen wil ons loten

AS Monaco is vooralsnog de grote verrassing in de kwartfinales van de Champions League. De ploeg uit het ministaatje verloor dinsdag weliswaar op eigen veld met 2-0 van Arsenal, maar kwalificeerde zich dankzij een eerdere 3-1-zege in Londen. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de Monegasken zijn doorgedrongen tot de kwartfinales van de Champions League. Toen haalde de club de finale.

"Ik weet zeker dat alle andere teams hopen dat ze ons loten'', zei coach Leonardo Jardim die de kwalificatie van zijn team met name op basis van het eerste duel terecht vond. "Arsenal profiteerde vandaag van twee foutjes van ons. Het was een wedstrijd zoals we hem verwacht hadden. Heel intens. Niemand had gedacht dat we zo ver zouden komen. Het is een beloning.''

Zwaarste etappe van start in Ocean Race

Ongeveer 67 uur later dan de bedoeling was, zijn de zes overgebleven deelnemers dinsdag in Auckland begonnen aan de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race. Door de cycloon Pam moesten de teams bijna drie dagen langer geduld hebben voordat ze het ruime sop konden kiezen voor een tocht over 6776 zeemijl over de Zuidelijke Oceaan naar de Braziliaanse havenstad Itajai. In lichte omstandigheden ging het Dongfeng Raceteam, dat met Abu Dhabi Ocean Racing aan de leiding gaat, als eerste jacht de haven van Waitemata uit voor de zwaarste etappe van de zeilrace om de wereld.

"Ik vind het geweldig om in het Zuidelijk Oceaangebied te zeilen", zei Bouwe Bekking, de schipper van nummer drie Team Brunel. "Niettemin kunnen de weersomstandigheden zeer extreem zijn. Naast dat het er altijd hard waait, is het er ook koud en krijgen we te maken met hoge golven. We moeten ook oppassen voor walvissen, zeker 's nachts wanneer ze aan de oppervlakte slapen. Tevens is er het gevaar van grote stukken ijs, die net onder het wateroppervlak drijven."

Federer neemt revanche op Seppi

Roger Federer heeft dinsdag (lokale) tijd revanche genomen voor zijn nederlaag op de Australian Open in januari tegen Andreas Seppi. Federer was op het BNP Paribas Open, beter bekend als het tennistoernooi van Indian Wells, in twee sets te sterk voor de Italiaan: 6-3 6-4. Daarmee plaatste de viervoudig winnaar zich voor de vierde ronde.

Federer gaf Seppi ditmaal geen kans. De Zwitser verloor slechts één opslaggame en was na 81 minuten klaar. In de strijd om een plaats in de kwartfinales treft Federer nu de Amerikaan Jack Sock.

Dortmund staat voor Italiaanse uitdaging

Borussia Dortmund staat woensdagavond in de Champions League volgens coach Jürgen Klopp voor een van de grootste uitdagingen in het hedendaagse voetbal. "We moeten spelen tegen een Italiaanse ploeg, die aan een gelijkspel genoeg heeft voor plaatsing. Ga er maar aanstaan'', zei Klopp dinsdag over de return in eigen huis tegen Juventus.

De Italiaanse kampioen verdedigt in Dortmund een voorsprong van 2-1 in de achtste finales van het kampioenenbal. Coach Massimiliano Allegri wil zich naar eigen zeggen echter zeker niet gaan beperken tot verdedigen. "Ik reken er niet op dat het 0-0 blijft. Ik denk dat we minimaal één keer moeten scoren en misschien wel twee keer om de kwartfinales te halen. Ons wacht een heel zware opdracht.''

Allegri kan eindelijk weer beschikken over verdediger Andrea Barzagli, die na het WK vorig jaar in Brazilië acht maanden eruit was door een slepende hielblessure. "Fijn dat hij net op tijd terug is. We zijn nog op drie fronten actief. We kunnen hem heel goed gebruiken.''

Stemlokalen open voor Statenverkiezingen

In het hele land zijn om 07.30 uur de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten. Op enkele plaatsen konden kiezers al woensdagochtend heel vroeg hun stem uitbrengen. De stemlokalen gaan om 21.00 uur dicht.

De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Woensdag kunnen mensen ook hun stem uitbrengen voor de waterschappen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert. Het is voor het eerst dat de verkiezingen tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden. De hoop is dat de combinatie meer kiezers zal opleveren. Eerder werden waterschapsbesturen nog per brief gekozen.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt de opkomst al jaren rond de 50 procent, de waterschappen trekken nog geen kwart van de stemgerechtigden.

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen was in 2011 met 55,9 procent in verhouding erg hoog. De opkomst kwam toen zelfs nog hoger uit dan die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 (54,1 procent).

De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen daalde daarvoor al jaren, in 1995 was die voor het laatst boven de 50 procent (50,2). De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen was de afgelopen keren wel boven de 50 procent: In 2014 maakte 53,8 procent van de kiezers de gang naar de stembus, vier jaar daarvoor was dat 53,9 procent.

'K3 houdt ermee op'

De zangeressen van K3 gaan donderdag waarschijnlijk aankondigen ermee te stoppen. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De Vlaamse krant weet te melden dat het einde van de groep in de huidige vorm aan zal worden gekondigd in een persconferentie. Josje Huisman zou geen zin meer hebben om verder te gaan met de beroemde Vlaamse groep, zo verklaart de krant de besluit van het drietal om hun carrière in K3 te beëindigen.

Het merk K3 zal blijven bestaan, maar dan zonder het drietal Karen Damen (40), Kristel Verbeke (39) en Huisman (29). Bronnen melden dat nieuwe zangeressen de groep nieuw leven in gaan blazen. Wellicht worden de nieuwe leden voor de groep gecast via een televisieshow op VTM. Entertainmentbedrijf Studio 100 heeft de plannen nog niet bevestigd.

Imtech verkleint verlies

Imtech is afgelopen jaar opnieuw diep in de rode cijfers geëindigd, maar het verlies was met 559 miljoen euro wel een vijfde kleiner dan in 2013. Dat maakte de technisch dienstverlener, die nog altijd de gevolgen van een groot boekhoudschandaal verwerkt, woensdag bekend.

Het verlies is het gevolg van een groot aantal eenmalige posten, zoals reorganisatiekosten en afschrijvingen op de boekwaarde van de Duitse en Oost-Europese activiteiten, die aan de basis stonden van de problemen van het bedrijf. Volgens topman Gerard van de Aast heeft Imtech zijn financiële situatie afgelopen jaar 'genormaliseerd' en zijn de operationele prestaties verder verbeterd.

De omzet kwam uit op 3,9 miljard euro. Dat is 7,7 procent minder dan een jaar eerder. Het operationeel verlies, voor rente, belastingen en afschrijvingen, werd verkleind van 78 miljoen naar 32 miljoen euro. In het lopende boekjaar verwacht Imtech weer een positief operationeel resultaat te behalen.

The Last Guardian is weer veilig

Sony heeft het handelsmerk 'The Last Guardian' weer veilig gesteld voor naamdieven, dus we kunnen allemaal weer dromen dat de game ooit uitkomt op PlayStation 3. Of is het ondertussen PlayStation 4 met Morpheus?

The Last Guardian is al in 2009 aangekondigd, maar het blijft maar ergens achter de schermen bij Sony. Fumito Ueda, bekend van ICO en Shadow of the Colossus, werkt er wel, dan weer niet en dan weer wel aan en Sony weet niet eens meer of ze er over willen praten. We gaan het zien of het ooit nog uitkomt. Believe!

Kim Kardashian heeft te vaak seks

Kim Kardashian raakt maar niet zwanger. Volgens haar dokter zou dat kunnen komen omdat ze te vaak seks heeft, vertelt de socialite aan E! News.

"Ik heb er alles aan gedaan om zwanger te worden", vertelt de vrouw van Kanye West. "Er is een lijst van dingen die je niet zou moeten doen en daar heb ik me tien maanden lang perfect aan gehouden."

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van realityserie Keeping Up With The Kardashians schepte ze op over haar seksleven: ze zou het wel 500 keer per dag doen. "De dokter zei dat ik misschien teveel seks heb", vertelt Kim. "Hij zei dat één keer beter is. We hebben alles geprobeerd." Die 500 keer was natuurlijk overdreven, ze geeft aan dat ze het in werkelijkheid 'maar 15 keer' per dag doet.

Ze heeft alle instructies nauwkeurig gevolgd om zwanger te worden en omdat dat niet heeft geholpen, gaat ze het nu anders proberen. "Ik ga alles doen dat ik wil doen. Hopelijk word ik zwanger door alles fout te doen. Ik ga mijn strategie compleet veranderen."

Pac-man is boosaardig in Pixels-film

Als je al dacht dat we het dieptepunt gezien hebben met de aloude Mario-film, dan komt Sony Pictures Entertainment met Pixels, een film waarin aliens de vorm aannemen van videogamepersonages zoals Pac-man, Donkey Kong en Space Invaders. Om het leed nog wat te verergeren speelt Adam Sandler de hoofdrol.

Pixels komt deze zomer uit in de biosocoop voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de popcorn.

Brand bij 'oefenwoningen' brandweer Zutphen

In de wijk in Zutphen waar in oktober door de brandweer brand werd gesticht in huizen om te onderzoeken hoe een brand zich ontwikkelt, is in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand uitgebroken. Drie sloopwoningen, in een rijtje van vier, staan in brand, liet een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland weten.

De brand werd even na 02.00 uur gemeld en was volgens de woordvoerder snel onder controle. ,,Het vuur kan zich niet uitbreiden.'' De woningen in de wijk De Achtermars op bedrijventerrein De Mars worden gesloopt en zijn dichtgetimmerd. Er was volgens de woordvoerder dan ook niemand binnen.

Moskou en Ankara praten over gasleiding

Rusland heeft dinsdag met Turkije gepraat over plannen voor een belangrijke gaspijpleiding. De presidenten Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan spraken telefonisch over Turkish Stream. Die leiding moet gas vanuit Rusland via Turkije en Griekenland naar de rest van Europa brengen, heeft het Kremlin laten weten. Het is niet bekend wat de leiders hebben gezegd.

Rusland is al langer bezig om gas buiten Oekraïne om naar Europa te vervoeren. Er ligt een grote leiding in de Oostzee, Nord Stream genaamd. Die werd in 2011 in gebruik genomen.

Poetin wilde ook een pijplijn door de Zwarte Zee naar Bulgarije, maar de Europese Unie blokkeerde South Stream vorig jaar. Nu vestigt het Kremlin zijn hoop op Turkish Stream.

Moskou en Ankara praten over gasleiding
Moskou en Ankara praten over gasleiding (Foto: ANP)

Neef maakt lied voor Bobbi Kristina

Jerod Brown heeft een nummer uitgebracht ter ere van zijn nicht Bobbi Kristina Brown. Het heet Pray4BK.

Jerod kwam al vaker in het nieuws met opmerkingen over de dochter van Whitney Houston en Bobby Brown die momenteel in een coma in het ziekenhuis ligt. Hij verdedigde pas nog haar vriend Nick Gordon, die zich eerder deze maand op liet nemen in een kliniek voor zijn alcoholverslaving. Nu spreekt Jerod zijn hoop en liefde uit voor zijn nicht in het nummer Pray4BK, waarvan hij een videoclip op YouTube plaatste. "Bid voor BK. Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen. Ik spreek namens mijn nicht Kris", rapt hij.

Op Facebook meldt Jerod dat de opbrengsten van het nummer gaan naar de Martin Luther King Jr 'Be A King' Foundation, die volgens hem mensen met mentale problemen bijstaat. Gossip Cop weet echter te melden dat er geen stichting bestaat met een dergelijke naam. Bobbi Kristina's vader Bobby Brown riep onlangs op de opmerkingen van Jerod te negeren. "Hij blijft in de media verschijnen, maar heeft geen enkel contact met Bobby Brown of de familie. Hij dient genegeerd te worden."

Rutte zet in op tweestrijd met CDA

Premier en VVD-leider Mark Rutte probeert de verkiezingen van woensdag terug te brengen tot een tweestrijd tussen zijn VVD en het CDA. Die partijen kunnen volgens verschillende peilingen, samen met de PVV van Geert Wilders, de grootste worden bij de Provinciale Staten en daarmee ook in de voor het kabinetsbeleid zo belangrijke Eerste Kamer.

In het laatste grote verkiezingsdebat, dinsdagavond bij de NOS, deed Rutte in versterkte mate wat hij de afgelopen weken al vaker deed: een keiharde aanval openen op het CDA van Sybrand Buma. Rutte verwijt het CDA dat die de afgelopen jaren 'geen verantwoordelijkheid nam'. Het CDA deed niet mee bij de 'bevriende oppositie' en sloot geen akkoorden met het kabinet. "Een stem op het CDA is een verloren stem en u laat de hardwerkende Nederlander compleet in de kou staan", zei Rutte tegen Buma.

Die antwoordde door Rutte aan te vallen op diens geloofwaardigheid. "Nederland heeft uw beloften gehoord en de mensen geloven u niet. Het zijn verkooppraatjes. Morgen gaat het om de waarheid en niet om verkooppraatjes." Buma zal ook geen gedoogakkoord sluiten met het kabinet, zegt hij in een interview in de Volkskrant, dat dinsdag online werd gezet. Buma verweet het kabinet verder naïviteit op het gebied van de omgang met extremisme en radicalisering. Hij kreeg voorzichtig steun van PvdA-leider Diederik Samsom voor zijn plan van een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren.

In het laatste verkiezingsdebat kreeg Samsom de wind van voren van SP-leider Emile Roemer. De PvdA heeft voor de verkiezingen 'mooie linkse praatjes', maar is erna rechts. "U bent ongeloofwaardig geworden", zei Roemer tegen Samsom. Die gebruikte hetzelfde argument tegen Roemer als Rutte richting Buma: het aan de zijlijn blijven staan en geen verantwoordelijkheid nemen voor het landsbestuur. "U wilt mij medeplichtig maken aan het rechtse beleid van de afgelopen jaren", antwoordde Roemer. "De SP is niet uitgevonden om de polonaise te lopen op een rechts feestje."

De verkiezingen van woensdag zijn van groot belang voor het kabinet omdat ze de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. VVD en PvdA hebben daar nu alleen een meerderheid met steun van de bevriende oppositie D66, ChristenUnie en SGP. Maar die vijf partijen verliezen mogelijk hun meerderheid. Om wetsvoorstellen aangenomen te krijgen, moeten dan ook andere partijen, als het CDA, de SP of GroenLinks, worden overgehaald om mee te stemmen. Die partijen kunnen dan harde eisen stellen.

Verliest Rutte steun Eerste Kamer? (Foto: Novum)
Verliest Rutte steun Eerste Kamer? (Foto: Novum)

Uitslagen Champions League 17/03/2015

Vanavond werden twee returns gespeeld in de achtste finales van de Champions League. Arsenal kwam op bezoek bij AS Monaco en Atlético Madrid ontving Bayer Leverkusen. 

AS Monaco - Arsenal 0-2 (3-3 agg., AS Monaco door op uitdoelpunten) 

Arsenal was dinsdagavond dichtbij een stunt, maar AS Monaco hield zich in de achtste finale van de Champions League knap staande. Tot de laatste minuut bleef het spannend. Het bleef bij 0-2, waar Arsenal drie doelpunten nodig had. 

AS Monaco leek in de eerste minuten zeker niet van plan om maar even wat te gaan verdedigen tegen Arsenal. Naarmate de eerste helft vorderde, kropen de Fransen echter steeds verder in hun schulp. Arsenal was de dominante partij.

De Londenaren hadden pas na tien minuten hun eerste echte kans, maar tegen de rust aan werden dat er steeds meer. Opvallend was dat Paul Koscielny op de lat schoot en werd teruggefloten voor buitenspel. Uit camerabeelden bleek dat de bal via een Monaco-hoofd bij Koscielny belandde.

Olivier Giroud bezorgde trainer Arsène Wenger de o zo belangrijke eerste goal, waardoor de Gunners weer geloofden in een stunt. Zijn eerste poging werd nog gekeerd, maar de tweede keer was het raak. Hij schoot binnen in het dak van het doel.

Vlak voor de rust was Giroud van dichtbij nog maar eens een keer dichtbij een treffer. Monaco-doelman Danijel Subasic stond echter op de goede plaats. Arsenal wist echter voldoende: in de tweede helft zou de wedstrijd nog lang niet gespeeld zijn.

Hoewel, de Londenaren toonden na de rust eigenlijk geen moment dat zij in staat zouden zijn om de ruime overwinning vanavond uit het vuur te halen. Grote kansen waren er niet. Wenger probeerde wat met het inbrengen van Theo Walcott en Aaron Ramsey, maar ook dat haalde niets uit.

Monaco hield het achterin knap dicht, waardoor Arsenal naar verloop van tijd moedeloos raakte. Bij vlagen leek het alsof de Engelsen de bal wel in het doel van Monaco wilden wandelen. Dat schoot echter niet op. Ondanks dat bleef het nog lang spannend in het Lous II-stadion.

Atlético Madrid - Bayer Leverkusen 1-0 (1-1 na negentig minuten, wns)

In een wedstrijd die nauwelijks Champions League-waardig was, heeft Atlético Madrid Bayer Leverkusen na strafschoppen van zich af geschud. Na negentig minuten was het 1-0.

Atlético Madrid-coach Diego Simeone moest voorafgaand aan de wedstrijd al puzzelen met zijn opstelling door de schorsingen van Diego Godin en Tiago. Mandzukic en Griezmann vormden de aanval, waardoor Torres op de bank zat. Na twintig minuten raakte Simeone ook doelman Moya kwijt met een blessure. Reservekeeper Oblak kwam hem vervangen.

Aan de andere kant kreeg Leverkusen een domper te verwerken toen Spahic, de enige die op scherp stond, geel kreeg en geschorst was voor een eventuele kwartfinale. Na een half uur poetste Atlético de in de eerste wedstrijd opgelopen achterstand weg. Na een corner schoot Suarez de bal op goal. Die werd door Toprak van richting veranderd, waarna doelman Leno kansloos was, 1-0.

Even later kreeg Mandzukic een goede kans om de score te verdubbelen. Na een prachtige pass van Arda Turan wachtte de spits te lang, waardoor de kans verkeken was. In de tweede helft werd Atlético Madrid steeds dreigender. Leverkusen kwam er nauwelijks meer uit en bediende zich veelvuldig van de lange bal.

De goal bleef echter lang uit. Griezmann kwam er een aantal keer gevaarlijk door, maar het geluk ontbrak een beetje om tot een echte doelkans te komen. Leverkusen liet na rust niets zien, maar Atlético kwam niet tot scoren, waardoor er na negentig minuten verlengd moest worden. De verlenging was een soort van status quo, waarin spelers meer op de grond lagen dan bezig te zijn met de beslissende goal.

In de penaltyserie was Atlético met 3-2 te sterk voor Leverkusen. Calhanoglu, Toprak en Kiessling misten voor de Duitsers, terwijl Griezmann, Suarez en Torres wel raak schoten voor de Spanjaarden. Daardoor gaat de thuisploeg door naar de kwartfinales en is de achtste finale voor de vierde keer het eindstation voor Bayer Leverkusen.

FC Twente en Ould-Chikh komen er niet uit

FC Twente heeft de onderhandelingen met de talentvolle vleugelspeler Bilal Ould-Chikh over een nieuw contract afgebroken. Volgens de clubleiding lopen momenteel de wensen en mogelijkheden te ver uiteen. De zeventienjarige aanvaller heeft nog een contract tot medio 2016 in Enschede. Hij kwam dit seizoen tot dusver in dertien wedstrijden in actie voor FC Twente.

Dit is een streep door de rekening van de ploeg uit Enschede, die de afgelopen weken al veel tegenslagen te verwerken kreeg. De jonge buitenspeler geldt als een van de grootste talenten van de club en scoorde dit seizoen al een belangrijke goal tegen Heracles Almelo. Als FC Twente nog geld aan hem wil verdienen zal de club hem dus binnen een jaar moeten verkopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.