'Titel N.E.C. voelt als eerherstel'

Het is hectisch in de Goffert, de thuishaven van N.E.C. "Net als een klein jaar geleden", weet algemeen directeur Bart van Ingen. Toen degradeerde de club nadat N.E.C. twintig jaar onafgebroken in de eredivisie had gebivakkeerd. "Ook dan komt er veel op je af, maar dan vooral in negatieve zin. Nu gaat het vooral om zaken als kaartjes voor het uitduel in Maastricht tegen MVV, een mogelijke huldiging, kampioensshirts, wensen en verzoeken van fans en sponsors." Het zijn prettige keuzes voor de directeur van de club die vrijdag al de titel kan veroveren in de Jupiler League.

NEC kan bij winst vrijdag en puntenverlies van FC Eindhoven, thuis tegen Sparta, de eerste echte prijs pakken sinds 1975. Ook toen werd de ploeg, onder leiding van Piet de Visser, kampioen van de eerste divisie. Van Ingen (38) is behalve directeur ook fervent N.E.C.-supporter. "Ik kom hier vandaan en zeg heel eerlijk: het doet iets met je gemoedsrust dat je in tien maanden tijd in zo'n andere situatie bent beland. Ik heb een sterk gevoel van eerherstel."

De degradatie hakte erin. De club moest terug in begroting, van 12,5 naar 8,5 miljoen, maar wilde op het veld niet te veel inleveren. "Er moesten zeventien personeelsleden uit. Dat is niet fijn, een understatement. Het was traumatisch maar het werkt tegelijk ook zelfreinigend. We moesten terug naar de basis, er was geen tijd meer voor ego's. De continuïteit van de club was in het gedrang."

Meteen na de pijnlijke aftocht, via play-offs met Sparta, stelde Van Ingen met de bestuurders een plan op. "We hebben een draai van 180 graden gemaakt: we wilden voornamelijk met Nederlandse spelers gaan werken, met jongens ook die bij de club passen zoals Sjoerd Ars, Gregor Breinburg en Tom Daemen. Met een externe groep investeerders zijn we daarin geslaagd. Maar we hebben wel een zeker risico genomen. We hebben dit jaar wel een ingecalculeerd begrotingstekort van zo'n 2 miljoen euro."

Met een ambitieuze maar realistische visie wil Van Ingen met N.E.C. terugkeren op het hoogste niveau. "We schroeven de begroting op naar zo'n 11 miljoen euro. Door een renovatie en uitbreiding van het stadion hopen we de komende jaren te groeien naar 15 miljoen euro."

Maar eerst moet de titel worden veiliggesteld. "En gaat het nu om kaartjes, de huldiging, gelukkig midden in de stad. Om sleutelhangers, fotomomenten, liedjes die mensen willen opnemen. Je wilt iedereen tegemoetkomen. Dat is lastig maar we genieten met volle teugen, het is een historisch moment."