Europese top in de ban van Griekenland

Een officieus agendapunt zal de Europese top donderdag en vrijdag in Brussel waarschijnlijk domineren: Griekenland. Officieel buigen de regeringsleiders- en staatshoofden zich over energie, Oekraïne en de andere oostelijke partners, Libië en de economische situatie in Europa. Maar een mogelijke minitop over de economische situatie van Griekenland krijgt waarschijnlijk de meeste aandacht.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft gevraagd om een speciale ontmoeting met enkele Europese leiders om het over de economische situatie in zijn land te hebben. Hij wil toezeggingen over nog op de plank liggende leningen. Of er een speciaal beraad plaatsvindt, is nog niet bekend, maar er wordt over gepraat.

Na weken gesteggel wist Athene met de andere eurolanden op 20 februari een deal te bereiken over de verlenging van het steunprogramma. Uitbetaling van nog op de plank liggend geld zou kunnen gebeuren onder de voorwaarde dat Griekenland zijn hervormingsplannen zwart op wit zou zetten en dat deze door de geldschieters zouden zijn goedgekeurd. Maar na dat overleg lijkt er weinig te zijn gebeurd.

Openlijke ergernis is er over deze lakse houding van de Grieken. Veel landen, waaronder Nederland, hameren erop dat afspraken nagekomen moeten worden en dat Griekenland niet moet dralen met de uitvoering. Als Griekenland het anders wil, moeten ze maar praten met de eurogroep, klinkt het in Brussel. En dus is het maar de vraag of een minitop voor Tsipras het gewenste resultaat oplevert.

Een officieel agendapunt is de discussie over de economische sancties tegen Rusland in de nasleep van de crash van vlucht MH17. In juli lopen de sancties af en de grote vraag is of ze nu of later dit jaar verlengd gaan worden of zelfs helemaal niet. Waarschijnlijk spreken de leiders af de naleving van het onlangs gesloten vredesakkoord (Minsk-akkoord) te koppelen aan het aanpassen van de sancties.