Ajax wil Dnipro omver blazen

Met een aanvallende speelwijze wil Ajax donderdag tegen Dnipro Dnipropetrovsk het Europese avontuur van dit seizoen met nog minimaal twee duels verlengen. "We moeten ze bij de strot grijpen en niet meer bij adem laten komen", zei trainer Frank de Boer over de return van zijn ploeg in de achtste finales van de Europa League.

Makkelijk zal het niet worden, maar trainer en spelers van Ajax geloven dat ze in een uitverkochte ArenA de vorige week opgelopen achterstand (1-0) kunnen repareren. "We moeten niet naïef zijn en in een fuik lopen", stelde De Boer. "Maar de nadruk zal op scoren liggen."

De hoofdtrainer beseft dat zijn ploeg drie keer moet scoren als Dnipro eenmaal succesvol countert. "Maar als we er twee maken, dan kunnen we er ook drie maken", klonk hij strijdbaar. "De laatste tijd slagen we er weer in 60 of 70 procent van een wedstrijd te domineren. We hebben de tegenstander weer lang onder controle."

Afgelopen zondag nog werkte Ajax met een ruime uitzege op Heerenveen (4-1) flink aan het zelfvertrouwen. Toch is het de verwachting dat De Boer zijn basisformatie van voor het duel in het Abe Lenstra-stadion op enkele posities wijzigt. Nick Viergever keert terug van een schorsing en start weer in het centrum van de verdediging. Ricardo Kishna is ook weer in genade aangenomen na een disciplinaire schorsing. "Ricardo snapt dat hij niet slim is geweest", zei De Boer over een uit de hand gelopen discussie met het talent dat vermoedelijk weer start tegen Dnjepr.

De Boer wilde nog niet bevestigen of Daley Sinkgraven opnieuw de voorkeur krijgt boven Thulani Serero. "Dat zou best kunnen", glimlachte hij. Dnipro mist in de volle ArenA niet alleen de zieke hoofdtrainer Myron Markevych. Aanvoerder Ruslan Rotan, rechtsback Artem Fedetskyi en Roman Zozulya, de maker van het enige doelpunt in het eerste duel tussen beide clubs, zijn geschorst. "Dat is een nadeel voor hen, al hebben ze een brede selectie", zei De Boer.

De Boer zou een eventuele uitschakeling van zijn club niet als een blamage zien. "Maar wel als een heel grote teleurstelling", zei hij met de zo goed als verloren titelrace in de eredivisie en uitschakeling in de KNVB-beker in het achterhoofd. De coach liet woensdag op de training niets aan het toeval over en oefende ook op strafschoppen. "Jasper stopte er twee", zei hij over zijn doelman, die bij Ajax of het Nederlands elftal nog nooit een penalty heeft tegengehouden.