'Veel Russische gezanten zijn spion'

Rusland zet een derde van zijn diplomatieke staf in Zweden in om in het geheim inlichtingen te verzamelen. Dat heeft de Zweedse veiligheidsdienst SÄPO woensdag gezegd.

Volgens SÄPO-chef Wilhelm Unge zijn de Russische spionnen 'hoogopgeleid en vaak jonger dan in de tijd van de Sovjet-Unie'. "Ze zijn gedreven, doelgericht en sociaal competent." Rusland wordt dan ook omschreven als 'de grootste bedreiging voor Zweden'. Na Rusland worden Iran en China genoemd als grootste bedreigingen.

Vorig jaar verijdelde SÄPO een aantal pogingen van Rusland om Zweedse technologie in handen te krijgen om die vervolgens voor militaire doeleinden te gebruiken. Unge weigerde echter details te geven. De Russische ambassade reageerde niet op verzoeken om toelichting.

SÄPO heeft eerder al gewaarschuwd dat Rusland zijn politieke, economische en militaire spionageactiviteiten in Zweden heeft opgevoerd. "Er zijn honderden Russische inlichtingenagenten in Europa en het Westen. Ze schenden ons territorium elke dag", zei Unge op een persconferentie. "Wat opmerkelijk is, is dat ongeveer een derde van het Russische diplomatieke personeel in werkelijkheid geen diplomaat is, maar agent. Waarom sturen we ze het land niet uit? Contraspionage heeft als complicatie dat we andere regeringen volgen. Dit wordt direct een politieke kwestie. Wij hebben dus niet de mogelijkheid om te beslissen wie er wel of niet in Zweden mogen zijn. Dat is aan de regering."