17 toeristen gedood bij aanslag op museum Tunesië

In de Tunesische hoofdstad Tunis zou op dit moment een gijzeling gaande zijn. Volgens mediaberichten zouden drie gewapende mannen zich hebben verkleed als Tunesische soldaten en het Bardo Museum zijn binnengedrongen. Van daaruit hebben ze op het parlementsgebouw geschoten en zouden ze op een bus vol toeristen hebben geschoten. Het museum is een zeer populaire trekpleister onder toeristen.  

Volgens de eerste berichten zijn er minstens acht doden gevallen, waaronder 7 Italiaanse toeristen. Andere bronnen spreken echter van Italianen, Spanjaarden, Fransen en Engelsen. Daarnaast zouden ze zeker dertig mensen gegijzeld hebben in het museum. Onder die gegijzelden zouden zich ook veel toeristen bevinden. Het museum is inmiddels omsingeld door de politie en het parlementsgebouw is geëvacueerd. 

In februari koos Tunesie een nieuw parlement dat economische hervormingen wilde doorvoeren en meer democratie wilde brengen. Tevens stond de strijd tegen Islamitische militanten hoog op de agenda.  Gisteren werd bekend dat een van de meest gezochte terroristen van Tunesie, Ahmed Rouissi, is gedood in Libie. Hij zou volgens Tunesische veiligheidsdiensten een hoge commandant zijn van IS in Libie. Hij zou zijn omgekomen bij gevechten bij de stad Sirte. Daarnaast pakte Tunesië in februari al dertig terreurverdachten op. Zij zouden 'spectaculaire' aanslagen voorbereiden in het land. Onder hen zouden ook Syriegangers zijn.

Naar schatting zijn er circa drieduizend Tunesiërs als jihadist naar Syrië, Irak of Libië gegaan, een naar verhouding zeer hoog aantal. Daarover was in Tunesië, zo ongeveer het enige land waar de Arabische Lente positief uit leek te pakken, al grote ongerustheid.

Update 16.55 uur
De gijzeling is inmiddels voorbij. Bij de aanslag op het museum zijn 17 buitenlandse toeristen omgekomen, aldus de BBC. Onder de doden zijn Italianen, Spanjaarden en Duitsers. De overgebleven gijzelaars, waaronder ook Britten en Fransen, zijn bij een operatie door speciale eenheden bevrijd. De aanvallers zouden, verkleed als Tunesische soldaten, het vuur hebben geopend toen de toeristen uit bussen stapten. EU-buitenlandchef Federica Mogherini zegt dat de aanslag door terroristen van IS is gepleegd. Daarvan zijn er zeker twee bij de bevrijding gedood.