FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 maart 2015

Cosby nog lang niet klaar met optreden

Bill Cosby is voorlopig nog niet van plan te stoppen met zijn optredens. Dat heeft de komiek aan zijn fans laten weten in een nieuwe videoboodschap. Foxnews heeft de video op de website staan.

In de video heeft Bill een fan aan de telefoon. Hij zegt dat hij gaat optreden in Virginia en dat het een goede show gaat worden. "Je weet dat ik hilarisch ben", aldus Cosby die in de afgelopen maanden door veel vrouwen is beschuldigd van seksueel misbruik. Een aantal van zijn laatste optredens werd afgezegd, maar de shows die nog plaatsvinden trekken nog wel veel bezoekers.

"Lieve fans, ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn leuke videoboodschap. Hey, hey, hey, ik ben voorlopig nog niet klaar", laat de 77-jarige Bill volgens Fox weten.

Het is voor het eerst sinds de beschuldingen van seksueel misbruik dat Bill zijn fans een videoboodschap stuurt. In interviews wilde Bill het verschillende keren niet hebben over de aantijgingen aan zijn adres.

Airbus investeert in laboratoria

Airbus is bezig met het opzetten van een netwerk aan technische laboratoria die de tijdspanne tussen innovatieve ideeën en toepassingen moet verkleinen. Dat maakte de Europese vliegtuigmaker maandag bekend.

Airbus heeft 400.000 euro gestoken in een lab op het hoofdkwartier van de onderneming in Frankrijk. Ook staan laboratoria in India en Duitsland gepland.

Volgens Airbus is er ruimte nodig om innovaties, met name op het gebied van defensie, sneller in te passen in de burgerluchtvaart. Daarbij werkt Airbus samen met medewerkers en leveranciers die in het lab hun innovaties uitvoerig kunnen testen. Met name op het gebied van veiligheid verwacht het concern snel resultaat.

Beveiliging Britse parlement opgeschroefd

De beveiliging bij het Britse Houses of Parliament wordt aangescherpt. Dat heeft parlementsvoorzitter John Bercow maandag gezegd. Het besluit is genomen, omdat zaterdag een man acht uur lang op het dak van het House of Commons rondliep. De man werd uiteindelijk pas zondagochtend opgepakt.

Volgens Bercow zijn er meteen maatregelen getroffen om de gaten in de beveiliging te dichten. Dinsdag verschijnt er een rapport over het incident. De 23-jarige Braydon Liam Anderson is opgepakt en aangeklaagd voor vandalisme en het betreden van verboden gebied.

Het parlementsgebouw is strengbeveiligd en wordt bewaakt door gewapende agenten. Eerder is het actievoerders echter ook al gelukt om op het dak van het gebouw te klimmen.

Italië klaagt toeristen aan om beschadigen Colosseum

Twee Amerikaanse toeristen zijn aangeklaagd in Italië omdat ze hun namen in het Colosseum hebben gekerfd. Dat heeft de Italiaanse politie bekendgemaakt. Het gaat om twee vrouwen van 21 en 25, maar hun namen zijn niet vrijgegeven.

De vrouwen werden zaterdag in Rome betrapt toen ze hun voornamen in een muur in een van de hogere gedeelten van het Colosseum krasten. Ze zijn voorlopig op vrije voeten gesteld, maar worden vervolgd voor het ernstig beschadigen van een monument.

Volgens Lorenzo Iacobone van de carabieneri hebben de dames hun excuses aangeboden, maar is daarmee de kous zeker niet af. "Ze hebben hun namen in eeuwenoude stenen gekrast. Het is niet als schrijven met een pen, waarbij het later kan worden schoongemaakt."

Het is niet de eerste keer dat het Colosseum het slachtoffer wordt van vandalen. In november kraste een Russische toerist zijn initialen in de stenen. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een boete van twintigduizend euro. Vier andere vandalen gingen de Rus in 2014 voor. Een Canadees probeerde zelfs een stuk steen van het Colosseum te stelen.

Nederlander gepakt voor schietpartij België

Een Nederlander zit vast na een schietpartij in België. Daarbij was een vrouw zondag gewond geraakt. Een onderzoeksrechter in Hasselt heeft maandag besloten dat hij langer vast moet blijven zitten. Over zijn identiteit is nog niet veel bekend.

De schietpartij gebeurde in het dorp Hamont-Achel, vlak over de grens bij het Brabantse dorp Budel. Een Nederlandse vrouw die daar woont, had onlangs schriftelijke bedreigingen in haar brievenbus gekregen. Daarom liet ze de Nederlandse man naar haar huis komen, mogelijk omdat ze dacht dat hij achter de dreigementen zat. Toen hij bij haar huis aankwam, ontstond een schietpartij. Vanuit de woning werd ongeveer zeven keer naar buiten geschoten. Een vrouw die met de Nederlander was meegekomen, werd daarbij geraakt.

Het is niet duidelijk of de Nederlander vast zit vanwege de bedreiging of de schietpartij.

Speciale EU-belastingcommissie van start

De speciale belastingcommissie van het Europees Parlement (EP) gaat van start. De commissie, waarin ook drie Nederlandse Europarlementariërs zitten, gaat de komende zes maanden de belastingdeals van grote multinationals met Europese landen onder de loep nemen.

Het EP heeft lang gesteggeld over de manier waarop het zou reageren op de onthullingen over de deals die in Luxemburg zijn gesloten (LuxLeaks). Na lang getouwtrek werd besloten een speciale commissie op te richten en niet het zwaardere middel van een parlementaire enquête in te zetten.

De opgerichte onderzoeksgroep gaat niet alleen kijken naar belastingdeals in Luxemburg, of Nederland dat ook onder vuur ligt wegens belastingconstructies met bedrijven zoals de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Deze commissie zal ook met voorstellen komen om belastingontduiking en -ontwijking tegen te gaan.

NEC wint ook van Jong FC Twente

N.E.C. Nijmegen heeft maandagavond ook de uitwedstrijd tegen Jong FC Twente tot een goede einde gebracht. De koploper van de Jupiler League versloeg de beloftenploeg met 1-0.

Het is allang niet meer de vraag of maar wanneer de Nijmeegse club kampioen wordt en terugkeert naar de eredivisie. Het verschil met nummer twee Eindhoven bedraagt maar liefst achttien punten. Christian Santos kopte N.E.C. na 42 minuten op voorsprong in Emmen, de uitvalbasis van Jong FC Twente sinds het speelveld van De Veste in Enschede in beroerde staat verkeerd

Trainer Ruud Brood kon het zich permitteren om topschutter Sjoerd Ars en buitenspeler Alireza Jahanbakhsh uit zijn basisformatie te houden. Beide aanvallers zijn licht geblesseerd maar vermoedelijk weer snel inzetbaar.

Alle uitslagen van maandag:
Jong Ajax - Almere City FC 3 - 1
Jong PSV - Helmond Sport 0 - 0
Jong FC Twente - NEC 0 - 1

Opstelten en Teeven treden af

Het beste nieuws van vandaag komt uit Den Haag: minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven gaan zo hun aftreden aankondigen. Dit besluit zullen ze tijdens een persconferentie om 22.00 uur toelichten.

Het ontslag komt nadat vandaag het verloren bonnetje in de bonnetjesaffaire rond crimineel Cees H. boven water is gekomen. Deze persconferentie kunt u live volgen op NPO 2. Hier op FOK! doen we live verslag.

Update 22.07 uur:
De persconferentie is begonnen. Opstelten aan het woord over de affaire waarbij hij de affaire doorspreekt.

Update 22.09 uur:
Opstelten geeft toe dat er informatie achter was gehouden door het ministerie. Dat er te lang onduidelijkheid is geweest. Hij neemt zelf de verantwoordelijkheid voor de zaak en neemt daarom ontslag bij de koning.

Update 22.12 uur:
Teeven heeft tevens zijn ontslag aangeboden bij de koning. Volgens hem niet alleen omdat het moet, maar ook omdat hij van mening is dat hij niet verder kan functioneren zonder Opstelten. Maar hij voegt hieraan toe dat er niets mis was met de deal, op een enigszins boze toon. Hij staat hiermee volledig achter de deal die daarbij gesloten is en de som die was overgemaakt.

Update 22.25 uur:
Minister President Mark Rutte heeft naar aanleiding van het aftreden een korte verklaring gegeven: "Vanavond hebben Ivo Opstelten en Fred Teeven besloten hun ontslag aan te bieden. Ik kan hierbij niets anders doen dan het besluit te respecteren. Ze hebben voor zichzelf besloten dat het terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment op kan en wil toevoegen is dat ik zowel Opstelten als Teeven grote dank zeg voor alles wat ze in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest hiermee twee gedreven vakmensen."

Update 23.03 uur:
De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat minister Blok tijdelijk waarneemt voor zowel minister Opstelten als staatssecretaris Teeven. 

Arsenal schakelt Manchester United uit in FA Cup

Louis van Gaal moet een prijs in zijn eerste seizoen bij Manchester United uit zijn hoofd zetten. In de kwartfinales van de FA Cup ging de ploeg onderuit tegen Arsenal. Het werd 1-2. 

Uitgerekend Danny Welbeck maakte in de tweede helft het winnende doelpunt voor The Gunners. De aanvaller werd opgeleid door Manchester United, maar afgelopen zomer mocht hij vertrekken. Volgens Van Gaal zou de Engelse aanvaller niet veel meer aan speeltijd toekomen, waarna Arsenal toehapte.

Op Old Trafford kregen de toeschouwers voor de pauze een wervelend bekerduel te zien. Het spel golfde op en neer, waarbij Arsenal enkele keren gevaarlijk werd vanuit de counter. Na 25 minuten kwamen de Londense bezoekers ook op voorsprong. Alex Oxlade-Chamberlain hield meerdere tegenstanders bezig, voordat hij Nacho Monreal wist te vinden. De Spanjaard schoot raak in de korte hoek: 0-1.

Lang kon de titelverdediger in de FA Cup echter niet van die voorsprong genieten. Vier minuten na de openingstreffer bracht Wayne Rooney de score namelijk in evenwicht. De international vond tussen Per Mertesacker en Laurent Koscielny een zee van ruimte om een voorzet van Ángel Di María in te koppen.

Rooney scoorde daarmee alweer voor de veertiende keer in zijn carrière tegen Arsenal. Tegen geen enkele andere club was hij zo vaak trefzeker. Door een foutje van Wojciech Szczesny kon United bijna nog een keer scoren, maar de Poolse doelman kon de bal in tweede instantie nog net pakken.

Kort voor rust moest Szczesny opnieuw ingrijpen toen Di María het Londense doel onder vuur nam. De sluitpost van Arsenal had echter een goede redding in huis. In de tweede helft kwam het eerste gevaar via de thuisploeg, dat de laatste zes thuiswedstrijden tegen The Gunners allemaal won. Toch kwam het team van Arsène Wenger na een uur wel weer op voorsprong.

Doelpuntenmaker Welbeck mocht een aantal oud-teamgenoten daarbij wel bedanken. Eerst verkeek Phil Jones zich op een hoge bal, waarna Antonio Valencia de bal wilde terugspelen op keeper David De Gea. Welbeck anticipeerde echter goed en hij onderschepte de pass, waarna hij De Gea kon uitspelen en 1-2 maakte.

Uit een vrije trap van Di María kreeg Manchester United al snel een grote kans om langszij te komen. Chris Smalling schoot uiteindelijk over. Aan de andere kant voorkwam De Gea vervolgens dat Santi Cazorla de wedstrijd besliste met een volley.

Door een domme actie van Di María kwam United in de slotfase toch verder in de problemen. De Argentijn kreeg een gele kaart wegens een fopduik. Toen hij scheidsrechter Michael Oliver bij het shirt pakte om verhaal te halen, kreeg Di María ook daarvoor een gele kaart en dus rood.

Arsenal wist de zege vervolgens over de streep te trekken en zich te plaatsen voor de halve finales op Wembley. Voor Manchester United is het bekeravontuur dus voorbij. The Mancunians zullen voor het eerst in zo'n 25 jaar twee seizoenen op rij geen enkele prijs veroveren.

'Nieuw bewijs in dopingzaak VfB Stuttgart'

Het vermoeden dat bij VfB Stuttgart in de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig doping gebruikelijk was, is versterkt door onderzoek van de SWR. De regionale tv-zender onthulde maandag dat in een strafdossier van de officier van justitie, dat nu in het staatsarchief van Freiburg ligt, talrijke geschreven rekeningen zijn gevonden van Armin Klümper.

Deze destijds in Freiburg gevestigde sportarts, die een boete kreeg wegens fraude, stuurde die aan de Bundesligaclub voor de levering van medicamenten, waaronder Megagrisevit. Dat is een anabole steroïde, ook bekend als clostebol. Volgens de nota's zijn deze spierversterkende middelen bijvoorbeeld in juni en oktober 1978 bij VfB bezorgd.

De commissie die onderzoek deed naar betrokkenheid van de plaatselijke universiteit bij doping, maakte vorige week bekend dat behalve Stuttgart ook SC Freiburg van deze praktijken wordt verdacht. Klümper, die tegenwoordig in afzondering leeft in Zuid-Afrika, zou de sleutelfiguur zijn geweest. Beide Duitse clubs ontkennen.

Grieken bereid tot overleg over steun

De nieuwe Griekse regering is bereid tot overleg met de internationale geldschieters over haar besparings- en hervormingsplannen. De onderhandelingen beginnen woensdag in Brussel.

Dat maakte de voorzitter van de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden), Jeroen Dijsselbloem, maandag bekend na overleg van de groep in Brussel. Tot nu toe hield de regering van de radicaal-linkse premier Alexis Tsipras de boot af. Het overleg is echter nodig om het huidige internationale steunprogramma voor het noodlijdende Griekenland af te ronden. De hulp was onlangs tot eind juni verlengd.

Eerder maandag hamerde Dijsselbloem nog op de noodzaak voor een begin van de gesprekken.

Vernieuwde Kuip van de baan

Het huidige plan om stadion De Kuip van Feyenoord te vernieuwen is definitief van de baan. De betrokken partijen hebben dat maandag na uitvoerig onderzoek besloten.

Feyenoord en BAM spraken al een klein jaar over een vernieuwde Kuip. De stadionbouwer werd vorig jaar mei uitgekozen om met de Rotterdamse club te onderhandelen over renovatie, waarvan de kosten aanvankelijk op 200 miljoen euro waren begroot. De kosten bleken echter beduidend hoger uit te vallen.

Het is nog niet bekend wat er nu gaat gebeuren. Woensdag maken de partijen meer bekend op een persconferentie.

Voetbalsters spelen gelijk tegen Engeland

De Nederlandse voetbalsters hebben maandag de groepsfase van de Cyprus Cup afgesloten met een gelijkspel tegen Engeland (1-1). Vivianne Miedema, de grote vedette van Oranje, scoorde tegen de nummer zes van de wereldranglijst.

Het elftal van bondscoach Roger Reijners verloor eerder van Australië (1-0) en speelde gelijk tegen Finland (0-0). Oranje voetbalt woensdag om de zevende plaats tegen Schotland.

Apple introduceert ResearchKit

Apple introduceert vandaag ResearchKit, een framework op basis van opensourcesoftware dat ontworpen is voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, waarmee artsen en wetenschappers vaker en nauwkeuriger gegevens van deelnemers kunnen verzamelen met behulp van iPhone-apps. Onderzoeksinstellingen hebben inmiddels al apps met ResearchKit ontwikkeld voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. De gebruikers beslissen zelf of ze aan een studie willen deelnemen en hoe hun gegevens uitgewisseld worden.

'Er zijn al miljoenen klanten die iOS-apps gebruiken om hun gezondheid te monitoren en te verbeteren. Nu er wereldwijd honderden miljoenen iPhones in gebruik zijn, zagen we een kans voor Apple om een nog groter effect te sorteren door mensen in staat te stellen deel te nemen en bij te dragen aan medisch onderzoek', aldus Jeff Williams, senior vice president of Operations bij Apple. 'Met ResearchKit krijgt de wetenschappelijke gemeenschap toegang tot een gevarieerde, mondiale bevolking en tot meer manieren dan ooit om gegevens te verzamelen.'

ResearchKit tovert iPhone om tot een hulpmiddel voor medisch onderzoek. Als de gebruiker toestemming geeft, krijgen apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren, die door apparaten en apps van andere fabrikanten worden gemeten. HealthKit is een software-framework dat Apple met iOS 8 heeft geïntroduceerd om ontwikkelaars mogelijkheden te bieden om gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten communiceren. ResearchKit kan de gebruiker ook vragen om toegang tot de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps-sensoren in iPhone om inzicht te krijgen in het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en geheugen van de patiënt.

'We zijn enthousiast over het gebruik van deze nieuwe ResearchKit-tools van Apple om eenvoudig met een iPhone-app het aantal deelnemers te vergroten en snel nog meer informatie te verzamelen. Met de gegevens die hiermee worden verzameld, komen we een stap dichter bij de ontwikkeling van persoonlijke zorg', vertelt Patricia Ganz, arts en docent aan de UCLA Fielding School of Public Health en directeur van Cancer Prevention & Control Research aan het Jonsson Comprehensive Cancer Center van UCLA. 'Met de toegang tot meer gevarieerde, door patiënten gerapporteerde gezondheidsgegevens kunnen we een beter begrip krijgen van de langetermijneffecten van behandelingen van kanker en van de ervaringen van patiënten met borstkanker.'

Een ander voorbeeld die Apple geeft is de app 'Parkinson mPower' dat ontwikkeld is door Sage Bionetworks en de University of Rochester, en helpt patiënten met de ziekte van Parkinson hun symptomen bij te houden door activiteiten te registreren met de sensoren van hun iPhone. Deze activiteiten zijn onder meer een geheugenspel, tikken met de vingers, spreken en lopen. De gegevens uit de activiteiten en de evaluaties uit de telefoon worden gecombineerd met gegevens van veel verschillende andere deelnemers om het onderzoek naar de ziekte van Parkinson te stimuleren, waardoor dit de grootste en meest veelomvattende studie naar de ziekte ter wereld wordt.

ResearchKit

Al 22.500 euro ingezameld voor fontein Rome

Bij diverse particuliere acties is inmiddels al 22.500 euro ingezameld voor het herstel van de Barcaccia-fontein in Rome. Dit heeft de vereniging Salviamo La Barcaccia (Laat ons de Barcaccia redden) maandag laten weten.

Scholieren van het Celeanum Gymnasium in Zwolle overhandigden maandag een symbolische cheque ter waarde van 3200 euro aan de gemeente Rome. Volgens wethouder Paolo Masini (Onderwijs en Sport) toont de inzamelactie aan dat Nederlanders van Rome houden en dat de criminele Feyenoord-'fans' die in de hoofdstad van Italië tekeer gingen, een 'absolute minderheid' zijn, aldus de krant Il Tempo.

Tilburg mobiliseert spoorgemeenten na ongeluk

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) en de Tweede Kamer kunnen op korte termijn een brandbrief verwachten van de gemeenten aan de zogenoemde Brabantroute over de veiligheid op het spoor. De Tilburgse wethouder Mario Jacobs heeft dat maandagavond gezegd in de gemeenteraad naar aanleiding van de treinbotsing vrijdag in Tilburg.

Gemeenten tussen Zwijndrecht en Venlo maken zich zorgen over vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor door het dichtbevolkte gebied. Er zijn extra zorgen omdat vanaf april wordt gewerkt aan de Betuweroute in Duitsland waardoor er tot 2022 meer goederentreinen door Brabant en Limburg gaan rijden.

Vrijdag botste een stoptrein achterop een stilstaande goederentrein in Tilburg. De machinist van de passagierstrein was voorbij een rood sein gereden. Acht inzittenden raakten lichtgewond. Door de botsing lekte het brandbare butadieen uit de goederentrein. Het treinverkeer tussen Tilburg en Breda was door het ongeluk tot zondag verstoord.

Politieke spanning rond Opstelten en Teeven

De politieke spanning rond minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is maandag verder opgelopen vanwege de deal die zijn staatssecretaris Fred Teeven vijftien jaar geleden sloot met een drugshandelaar. Maandag werd bekend dat een betalingsbewijs van het bedrag is gevonden. En daaruit blijkt dat toch 4,7 miljoen gulden aan de crimineel is overgemaakt en niet de 2 miljoen die de minister tot nu toe had volgehouden.

De oppositiepartijen SP, D66 en ChristenUnie hebben al aangekondigd de kwestie hoog op te nemen. Maandagavond moet de minister de Kamer nog antwoord geven op ongeveer honderd vragen die vorige week zijn gesteld. Dinsdag is een debat gepland. De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben maandag nog niet gereageerd.

Het bewijs van de betaling is een schermprint uit een financieel overzicht in een systeem dat al jaren niet meer in gebruik is. Opstelten had de Tweede Kamer steeds voorgehouden dat er binnen Justitie geen betalingsbewijs was te vinden. Na nieuwe onthullingen van Nieuwsuur vorige week liet hij opnieuw zoeken op het departement en bij het Openbaar Ministerie (OM).

Nieuwsuur meldde bewijzen te hebben gezien dat het ging om 4,7 miljoen gulden. Hiermee was de suggestie geboren dat Opstelten de Tweede Kamer vorig jaar verkeerd heeft ingelicht en dat is een 'doodzonde' in de politiek. Opstelten is politiek verantwoordelijk voor het handelen van Teeven destijds als officier van justitie.

De nu gevonden digitale bevestiging is een betaling aan advocaat Doedens ten behoeve van Cees H. van 4,7 miljoen gulden. Zondag lukte het alsnog om met specialistische kennis de gegevens weer zichtbaar te maken, zo meldden bronnen binnen Justitie maandag.

De zaak draait om Cees 'Puk' H. die in de jaren tachtig en negentig een bekende drugscrimineel was. Hij werd veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag, van met de drugshandel verdiend fortuin. In 2000 kwamen justitie en H. tot een schikking. Cees H. betaalde het OM een boete van 750.000 gulden. In ruil daarvoor kreeg de crimineel de miljoenen terug die vast stonden op een Luxemburgse rekening.

Update 21.45 uur:
Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven zullen om 22.00 uur een persconferentie houden. Er gaan sterke geruchten dat ze hun aftreden aankondigen. Mocht dit zo zijn, is het beste nieuws van de dag een feit.

Apple kondigt nieuwe MacBook Pro en Air aan

Vandaag brengt Apple naast de geheel vernieuwde macbooks ook nieuwe versies uit van de 13-inch MacBook Pro met Retina-display, met het compleet nieuwe Force Touch-trackpad, Intel Core-processors van de vijfde generatie en Intel Iris Graphics 6100, twee keer snellere flashopslag en een batterij die nog langer meegaat.

Ook presenteert Apple vandaag de nieuwe versie van de 11-inch en de 13-inch MacBook Air met Intel Core-processors van de vijfde generatie, Intel HD Graphics 6000 en Thunderbolt 2. De 13-inch MacBook Air heeft bovendien tot twee keer snellere flashopslag gekregen, waardoor de ideale notebooks voor dagelijks gebruik nu nog beter zijn geworden.

'Vandaag presenteren we belangrijke nieuwe versies van de populaire 13-inch MacBook Pro met Retina-display, de 11-inch MacBook Air en de 13-inch MacBook Air', vertelt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. 'De 13-inch MacBook Pro heeft de nieuwste processors gekregen, krachtiger grafische mogelijkheden, snellere flashopslag, een batterij die nog langer meegaat en het compleet nieuwe Force Touch-trackpad. Verder hebben we de 11-inch en de 13-inch MacBook Air voorzien van nieuwste processors en grafische voorzieningen en snellere Thunderbolt 2, en heeft de 13-inch MacBook Air tot twee keer snellere flashopslag gekregen.'

De 13-inch MacBook Pro met Retina-display is ook voorzien van het compleet nieuwe Force Touch-trackpad dat een nieuwe mate van interactiviteit aan de Mac toevoegt. Het nieuwe trackpad heeft ingebouwde krachtsensoren waardoor je overal kunt klikken, en voelbare feedback krijgt. Je kunt de hoeveelheid druk die nodig is om een klik te registreren aan je eigen smaak aanpassen. Op het Force Touch-trackpad is ook een nieuwe beweging mogelijk: force-klikken, een klik gevolgd door een wat hardere duwbeweging, voor taken als het opvragen van de definitie van een woord, het snel inzien van een kaart of het bekijken van een voorvertoning van een bestand.

De 13-inchMacBook Pro met Retina-display is vandaag verkrijgbaar, met een 2,7-GHz dual-core Intel Core i5-processor met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 8 GB geheugen en 128 GB flashopslag vanaf € 1449 incl. btw.

MacBook Air is ook vanaf vandaag verkrijgbaar. De 11-inch MacBook Air wordt geleverd met een 1,6-GHz processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,7 GHz en 4 GB geheugen en is verkrijgbaar met 128 GB flashopslag vanaf € 999 incl. btw en met 256 GB flashopslag vanaf € 1249 incl. btw. De 13-inch MacBook Air wordt geleverd met een 1,6-GHz processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,7 GHz en 4 GB geheugen en is verkrijgbaar met 128 GB flashopslag vanaf € 1099 incl. btw en met 256 GB flashopslag vanaf € 1349 incl. btw.

Macbook Pro

Apple kondigt nieuwe MacBook aan

Apple kondigt vandaag de nieuwe MacBook aan. Elk onderdeel van de nieuwe MacBook is opnieuw ontworpen om tot een Mac te komen die nog maar 13,1 mm dik is en slechts 0,9 kilo weegt.

De nieuwe MacBook is voorzien van een 12-inch Retina-display, een door Apple ontworpen toetsenbord dat dunner is en uiterst snel reageert, het compleet nieuwe Force Touch-trackpad dat een nieuw interactief niveau toevoegt aan de Mac, een compacte USB-C-poort voor gegevensoverdracht, video-uitvoer en opladen met één enkele connector en een nieuw batterij-ontwerp. En voor het eerst is MacBook verkrijgbaar in drie aluminium afwerkingen: goud, zilver en spacegrijs.

'Met deze nieuwe MacBook die slechts 13,1 mm dik is en maar 0,9 kilo weegt, heeft Apple het begrip notebook een nieuwe invulling gegeven. Het is de dunste en lichtste Mac ooit', zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing bij Apple. 'Elk onderdeel van de MacBook onthult een nieuwe innovatie. Van het ontwerp zonder ventilator, het superdunne Retina-display en het toetsenbord op volledige grootte dat 34 procent dunner is, tot het compleet nieuwe Force Touch-trackpad, de veelzijdige USB-C-poort en het baanbrekende gelaagde batterij-ontwerp vormt deze nieuwe MacBook de toekomst van de notebook.'

Het nieuwe trackpad heeft ingebouwde krachtsensoren waardoor je overal kunt klikken, en voelbare feedback voor een snel en uniform contact. Je kunt de hoeveelheid druk die nodig is om een klik te registreren zelfs aan je eigen smaak aanpassen. Op het Force Touch-trackpad is ook een nieuwe beweging mogelijk: force-klikken, een klik gevolgd door een wat hardere duwbeweging, voor taken als het opvragen van de definitie van een woord, het snel inzien van een kaart of het bekijken van een voorvertoning van een bestand.

Nieuw is de USB-C-poort. USB-C is een nieuwe norm en biedt mogelijkheden voor opladen met een hoger wattage, gegevensoverdracht volgens USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps) en DisplayPort 1.2 – allemaal in één enkele connector die maar een derde van de grootte heeft van een traditionele USB-poort. De nieuwe MacBook is ook uitgerust met een nieuw batterij-ontwerp dat is opgebouwd uit individuele lagen. Het gevolg is een MacBook met een batterijcapaciteit die 35 procent hoger ligt dan mogelijk is met een traditionele batterij. Met deze batterij kun je tot wel 9 uur draadloos internetten en tot 10 uur films uit iTunes afspelen.

Het apparaat is vanaf vrijdag 10 april verkrijgbaar. Er zijn verschillende versies te configureren. Zo is er een laptop met een 1,1-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,4 GHz, 8 GB geheugen, 256 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1449 incl. btw, en met een 1,2-GHz dual-core Intel Core M-processor met Turbo Boost-snelheden tot 2,6 GHz, 8 GB geheugen, 512 GB flashopslag en Intel HD Graphics 5300-processor vanaf € 1799 incl. btw.

Macbook

Apple Watch eind april beschikbaar

De nieuwste gadget van Apple, de Apple Watch, is per 24 april verkrijgbaar en gaat op 10 april in de voorverkoop. Dat maakte Apple-topman Tim Cook maandag bekend tijdens het speciale persevenement van de techgigant. Het is nog onduidelijk wanneer het horloge in Nederland beschikbaar is.

Cook sprak van 'veel landen', waaronder Frankrijk, China en Groot-Brittannië. De horloges kosten tussen de 349 en 1099 dollar. Het apparaatje, dat vorig jaar september voor het eerst aan het publiek werd getoond, is een kruising tussen een smartphone en een horloge. Het is in drie verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en communiceert via Bluetooth en wifi met de iPhone en heeft een accu die 18 uur meegaat.

Met het horloge kunnen gebruikers onder meer smartphone-notificaties ontvangen, bellen, de mp3-speler van de iPhone bedienen, spraakopdrachten laten uitvoeren en volledige e-mailberichten lezen. Het is ook mogelijk om via Apple Pay met de Apple Watch te betalen en om een Uber-ritje aan te vragen. Verder is het horloge een verkapte fitnesscoach.

Apple Watch

Wereldwijd 700 miljoen iPhones verkocht

Sinds de introductie van de eerste iPhone in juni 2007 heeft Apple wereldwijd ruim 700 miljoen iPhones verkocht. Dat zei topman Tim Cook maandag bij het Apple-persevenement in San Francisco.

In het laatste kwartaal van 2014 was de iPhone de best verkochte smartphone ter wereld, aldus Cook. De markt voor iPhones zou in een jaar tijd bijna twee keer zo snel zijn gegroeid als de rest van de smartphonemarkt.

apple iphone 6

De leukste sporttweets van week 10

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Zo doet Andrea Pirlo dat:

Bij Lotus zijn ze druk met inpakken voor de eerste grand prix:

Hij is er eindelijk, de pas waarmee de renners van LottoNL-Jumbo altijd onderweg wat te eten kunnen halen bij de plaatselijke Jumbo-supermarkt:

Het staat Erben Wennemars best goed:

Uit de oude doos:

Het was de warmste 8 maart ooit, dus helaas:

Lleyton Hewitt is pas sinds een paar dagen op Twitter te vinden maar heeft nu al bijna 13,5 duizend volgers:

Baard of geen baard? Of gewoon beide:

Oeps:

De route van een vliegtuig dat voor de TV-verbindingen zorgt bij het langlaufen is best bijzonder:

Tja, is het stadion nog ergens nuttig voor:

Hierdoor moet je wel van FC Dordrecht houden:

Cees H. drugscrimineel in jaren 80 en 90

Cees 'Puk' H. was in de jaren tachtig en negentig een bekende drugscrimineel. Hij werd voor zijn aandeel in zijn internationaal opererende organisatie veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag aan met de drugshandel verdiend fortuin. In daaropvolgende procedures brokkelde dat af tot enkele tonnen.

Cees H. werd opgepakt nadat de hasjboot Coral Sea II in de Amsterdamse haven aan de ketting werd gelegd. In 1994 claimde het Openbaar Ministerie in Amsterdam liefst 500 miljoen gulden van H., die een centrale rol zou hebben gespeeld in de grote hasjbende.

Vanaf eind jaren tachtig zou het misdaadsyndicaat honderdduizenden kilo's hasj over de wereldzeeën hebben getransporteerd, onder meer naar Nederland. De bende had meerdere vertakkingen naar de bovenwereld.

In 2000 kwamen justitie en H. tot een schikking. De huidige staatssecretaris Fred Teeven was toen degene die als officier van justitie de deal sloot. Daarbij betaalde Cees H. het OM een boete van 750.000 gulden. In ruil daarvoor kreeg de crimineel geld terug dat vaststond op een Luxemburgse rekening.

De hoogte van het bedrag is lang onduidelijk gebleven. Tot voor kort hield minister Ivo Opstelten het op 1,25 miljoen gulden. Inmiddels blijkt dat bedrag fors hoger dan voorgespiegeld.

Terreurniveau België omlaag

Het gevaar voor een terreuraanslag in België is iets gedaald. Het waarschuwingsniveau gaat dinsdag omlaag van drie (ernstig) naar twee (gemiddeld). Dat heeft de Belgische premier Charles Michel maandagavond gezegd. België kent vier alarmniveaus.

Het dreigingsniveau was half januari verhoogd van niveau twee naar drie. Dat gebeurde na een grote antiterreuractie in Verviers. Daar werden twee jihadverdachten gedood door de politie. Er waren ook invallen in Brussel en Vilvoorde. Sindsdien patrouilleren militairen op straat. Dat blijven ze in elk geval tot het einde van de week doen.

Docenten zeggen vertrouwen in bestuur UvA op

Rethink UvA, een groep actievoerende docenten van de Universiteit van Amsterdam, heeft maandag het vertrouwen opgezegd in het college van bestuur (cvb) van de UvA. Rethink besloot hiertoe tijdens een vergadering in het Maagdenhuis, toen het college weigerde in te gaan op de eisen van Rethink.

Rethink eist onder meer een democratischer universiteitsbestuur en een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van de onderwijsinstelling. Volgens Rethink ondersteunt de vakbond FNV de eisen van de docenten.

Rethink wil samen met de studenten die het Maagdenhuis bezetten, vrijdag een 'grote demonstratie' organiseren.

Stomdronken trucker raakt van de Autobahn

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur heeft in stomdronken toestand een ongeluk gehad op de Duitse Autobahn. In de bocht van een knooppunt kon hij zijn combinatie niet meer op de weg houden. De truck lag scheef in de berm. De 39-jarige man bleef ongedeerd, maar uit een controle bleek dat hij 2,04 promille alcohol in zijn bloed had, vier keer zo veel als toegestaan.

Dat meldde de Duitse politie maandag. Het ongeluk gebeurde zondagavond rond 22.00 uur op de A31 in Duitsland. Pas rond 05.30 uur kon de weg weer worden vrijgegeven.

Team Roompot rijdt alle Ardennenklassiekers

Team Roompot verschijnt ook aan de start bij Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. De Nederlandse wielerploeg kreeg maandag een wildcard van wedstrijdorganisator ASO voor beide klassiekers.

De Pro Continentale ploeg was al zeker van deelname aan de Amstel Gold Race en rijdt dus alle Ardennenklassiekers.

Cruijff steunt Van Praag bij kandidatuur FIFA

Johan Cruijff heeft zich in een promotiefilmpje achter de kandidatuur van Michael van Praag voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA geschaard.

"Michael van Praag is al vijftig jaar een vriend van me, een heel goede kennis", zegt de beroemde nummer veertien. "Iemand die ik altijd om hulp kon vragen. Waarom ik hem om hulp vroeg? Hij is integer en denkt goed na. Ik ben er trots op dat hij een gooi doet naar het voorzitterschap van de FIFA."

Van Praag hoopt op 29 mei tijdens de verkiezingen meer stemmen te krijgen dan Sepp Blatter, de 78-jarige Zwitser die de wereldvoetbalbond sinds 1998 regeert. Ook de Portugees Luis Figo en prins Ali Bin al-Hussein uit Jordanië zijn nog in de race om het voorzitterschap van de FIFA.


Het filmpje van Johan Cruijff (YouTube)

Guardado en PSV bereiken principeakkoord

PSV heeft de eerste horde genomen om Andrès Guardado ook na dit seizoen in Eindhoven te houden. Eerder vandaag bereikten de Eindhovenaren een principeakkoord met de Mexicaanse aanvaller, die dit seizoen op huurbasis voor de ploeg uit de Lichtstad speelt.

"Met Guardado komt het wel goed. We weten wat hij wil en daar komen we wel uit. Wij kunnen aan zijn voorwaarden voldoen", aldus technisch manager Marcel Brands aan De Telegraaf. Ondanks dit akkoord blijft de opstelling van Valencia allesbepalend.

De Spaanse club verhuurt Guardado dit seizoen aan PSV. De overeenkomst tussen die partijen loopt nog maar één jaar door. Het is echter niet duidelijk wat Valencia precies wil. Dit moet in de komende periode dus duidelijk worden.

'Regering moet naar Amsterdam verhuizen'

Het duurt nog even voordat het 1 april is, maar de graaiers van 50Plus hebben er alvast een voorschot op genomen: de bejaarden hebben bedacht dat de Tweede Kamer maar verplaatst dient te worden naar het Amsterdamse IJburg. Samen met de Eerste Kamer, de Raad van State en alle ministeries. Daarvoor zou even een nieuw eiland opgespoten moeten worden, nabij de Amsterdamse yuppenwijk.

De reden van dit lumineuze idee is dat vanaf 2018 het Tweede Kamercomplex een ingrijpende renovatie ondergaat, die tot ongeveer 2033 gaat duren (schatting: MV).

Voor Jan Nagel reden genoeg om maar eens naar alternatieven te kijken. Het is het opperhoofd der babyboomers namelijk een doorn in het oog dat de regering niet in de hoofdstad zetelt. Hiermee zitten we namelijk in dezelfde situatie als Bolivia, Tanzania en Benin. Een rijtje waar Nederland niet tussen heurt, in de ogen van Nagel.

Omdat 50-plussers nu eenmaal geld zat hebben, is meteen maar aan de architect van de Stopera gevraagd om iets leuks te bedenken. Deze kwam dus met een nieuw complex van 900.000 vierkante meter tegenover het bakfietsenwalhalla. Kosten: 1,5 miljard euro. Dit zou in vijf jaar tijd even gerealiseerd moeten worden.

"Het wordt iets heel specifieks met een ongekende wereldwijde uitstraling'", beweert architect Cees Dam.

Ook voor hetgeen achterblijft in de hofstad heeft Nagel een oplossing: dat moet verkocht worden. Het binnenhof kan een museum worden.

Geen Noord-Europese wielerklassiekers voor Boonen

Tom Boonen is maandag tijdens de eerste etappe van Parijs-Nice hard onderuit gegaan. Na zijn valpartij heeft hij op moeten geven. De Belg van Etixx-QuickStep reed achterin het peloton en kwam op achttien kilometer van de finish in Contres ten val.

Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de schade is bij Boonen, die in 2012 voor het laatst de Ronde van Vlaanderen won. Alles wijst erop dat hij zijn sleutelbeen heeft gebroken. Mocht zijn sleutelbeen echt gebroken zijn, dan zal hij dit voorjaar niet meer in actie kunnen komen. 

Update 18.50 uur

Tom Boonen kan waarschijnlijk toch deelnemen aan de Vlaamse klassiekers. De Etixx-Quick Step-kopman heeft bij zijn val in Parijs-Nice geen sleutelbeenbreuk opgelopen. Wel heeft Boonenlast van een verrekking in zijn linkerschouder, zo bleek na een bezoekje aan het ziekenhuis. De Belg moet een aantal dagen rust houden. 

Update 19.35 uur

Etixx-Quick Step heeft een medische update gegeven rond Tom Boonen. Hij heeft een verrekking in zijn schouder opgelopen. Deze blessure zorgt ervoor dat Boonen drie tot zes weken niet kan deelnemen aan wedstrijden. Hij kan definitief een streep zetten door het Vlaamse wielervoorjaar. Dinsdag zal worden besloten over er er nog een operatie nodig is. 

Weinig schuwe wolf wandelt door woonwijken

De provincie Groningen wil de wolf die sinds zaterdag in ons land rondzwerft, verdoven en verplaatsen als hij vaker in bewoonde gebieden opduikt, omdat de kans op incidenten te groot is. Het opmerkelijk weinig schuwe dier vertoonde zich maandag in Hoogezand, waar hij door een woonwijk met winkels liep.

Volgens wolvendeskundige Leo Linnartz kan het een probleem worden als het dier vaak in woongebieden vertoeft. "Als besloten wordt het dier te verdoven, heb ik daar begrip voor. Wat moet, dat moet", zegt Linnartz, die verbonden is aan de organisatie Wolven in Nederland.

Als de wolf moet worden verdoofd, wordt ook DNA afgenomen. Dan kan worden gekeken waar hij precies vandaan komt. Voor een wolf uit Duitsland is hij volgens Linnartz ongebruikelijk weinig schuw. Ook in Zweden zijn wolven minder bang voor mensen. Als het dier wordt gevangen, krijgt het ook een chip en zender om op een andere plek weer te worden uitgezet.

Linnartz vindt dat de wolf nu nog natuurlijk gedrag vertoont. Maar zijn weinig schuwe gedrag kan volgens Linnartz wel leiden tot problemen. "Mensen kunnen in de verleiding komen hem te voeren", aldus Linnartz. Het advies aan mensen is vooral afstand te bewaren, zeker als je met een hond bent. Wolven jagen op allerlei prooidieren: van herten en zwijnen tot aan knaagdieren als muizen en ratten.

De wolf werd zaterdag voor het eerst in Drenthe gezien. Hij is de eerste wolf die in Nederland sinds 1897 is gesignaleerd en komt uit Duitsland. Hier werd hij vorige week herhaaldelijk gezien in de deelstaat Nedersaksen, die grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel. Het plan was hem te vangen en te onderzoeken op hondsdolheid. Voor het zover kwam was het dier de grens over.

Als het onderzoek op hondsdolheid negatief had uitgepakt, was het beest weer vrijgelaten. Dat zou gepaard zijn gegaan met afschrikwekkende maatregelen, zoals veel lawaai of rubberen kogels. Die hadden ervoor moeten zorgen dat de wolf voorgoed geen zin meer heeft om te dicht in de buurt van mensen te komen.

In de jaren tachtig is de wolf in Europa tot beschermde diersoort verklaard. Het dier is sindsdien bezig aan een opmars in onder meer Duitsland. In Nedersaksen zijn er steeds meer problemen met wolven. De afgelopen maanden hebben wolven steeds weer schapen, runderen en herten gedood, aldus de Duitse regionale omroep NDR.

 

Open deur: mannen drinken het meest

Mannen slaan meer alcohol achterover dan vrouwen. Gemiddeld genomen dan natuurlijk, voordat ik drankverslaafde Foksters op m'n nek krijg. Maar een Brits onderzoek laat zien dat beide sekses tijdens hun leven door vergelijkbare stadia gaan, wanneer het op zuipen aankomt.

Zo laat het onderzoek zien dat zowel mannen als vrouwen tijdens de puberteit een duidelijke piek hebben op de hoeveel geconsumeerde spraakwater. Tijdens de middelbare leeftijd is het drankgebruik stabiel, maar wat minder dan daarvoor. Wanneer het tijd wordt voor een leesbrilletje en eventueel een rollator, dan daalt het drankgebruik.

Opvallend is dat jongeren de meeste drank naar binnen gieten, maar dat ouwetjes zo'n beetje elke dag drinken, zij het dan in minder grote hoeveelheden dan de jongeren, die gemiddeld selchts twee maal per week de keel smeren . De onderzoekers zijn van mening dat dit kan betekenen dat ouderen wat vaker afhankelijk zijn van een dagelijkse portie drank. Iets dat lijkt op therapeutisch zuipen.

25-jarige mannen drinken ongeveer 10 drankjes per week, terwijl vrouwen van dezelfde leeftijd slechts op een schamele 5 glaasjes per week komen. Tijdens het onderzoek gaven opvallend veel vrouwen aan dat ze slechts een keer per maand gaan pimpelen en/of wat drinken tijdens een speciale gelegenheid.

Hoewel het een onderzoek zich richt op het Verenigd Koninkrijk, laat het ongeveer dezelfde cijfers zien als een vergelijkbaar onderzoek binnen de Verenigde Staten. Klein verschilletje: Amerikanen drinken ietsiepietsie minder dan de Britten.

'AIVD sluit stakingsacties voor nieuw cao niet uit'

Ook werknemers van inlichtingendienst AIVD willen een fatsoenlijke cao Rijk, meldden de vakbonden maandag. Bijna 900 werknemers ondertekenden hiertoe een oproep aan minister Stef Blok (Rijksdienst). Dat is volgens de bonden een ruime meerderheid van het AIVD-personeel

Rijksambtenaren zitten al vier jaar zonder nieuwe cao. De vakbonden voeren sinds enkele maanden met petities actie om aan deze periode zonder loonsverhoging een einde te maken. Duizenden ambtenaren van verschillende rijksdiensten schaarden zich al achter de eis van CNV, FNV, AC Rijksvakbonden en CMHF.

Dat nu ook medewerkers van de AIVD zich laten horen, is volgens bestuurder Loek Schueler van CNV Overheid bijzonder. "Normaliter zou hier weinig animo voor zijn, gezien het plichtsbesef van de medewerkers en hun opgave voor de veiligheid van ons land. Die tijd is nu voorbij.''

De bonden maken halverwege deze maand de balans op. Ze sluiten stakingsacties en werkonderbrekingen niet uit.

Tirreno start met individuele tijdrit in plaats van ploegentijdrit

De organisatoren van de etappekoers Tirreno-Adriatico hebben de openingsrit van woensdag veranderd van een ploegentijdrit in een proloog. Ze besloten dat maandag met het oog op de verwachte sterke wind in Toscane.

De deelnemers openen nu de wedstrijd met een individuele race tegen de klok over 5,4 kilometer in Lido di Camaiore. De ploegentijdrit was eveneens in de Italiaanse vakantieplaats gepland en zou ruim 22 kilometer lang zijn.

In de vijftigste editie van de Tirreno-Adriatico komen met Alberto Contador, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali drie favorieten voor de eindzege van de Ronde van Frankrijk in actie. De Brit Chris Froome vindt zich nog niet sterk genoeg om woensdag aan de start te verschijnen.

Teeven-deal bedroeg toch 4,7 miljoen

Er is toch 4,7 miljoen gulden gemoeid geweest met de deal van toenmalig officier van justitie Fred Teeven, nu staatssecretaris, en een drugshandelaar. Een bevestiging van dit bedrag is gevonden. Betrouwbare bronnen hebben dit maandag gezegd naar aanleiding van berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Over de hoogte van de deal was ophef ontstaan. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) had vorig jaar aan de Tweede Kamer gemeld dat het om nog geen 2 miljoen gulden zou gaan. Maar dat klopte niet, zo meldde Nieuwsuur vorige week. Het tv-programma zei zich te baseren op stukken die het had ingezien.

Fred Teeven (Foto: Novum)
Fred Teeven (Foto: Novum)

Ruben Nicolai stopt bij BNN

Ruben Nicolai gaat weg bij BNN. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. "Wij zijn er enorm trots op dat opnieuw een BNN'er, die ooit als jong talent binnenkwam, uitvliegt. Het zit in het DNA van een jongerenomroep besloten dat jongeren groot worden", aldus de omroep in een verklaring.

Katja Schuurman, Bridget Maasland, Jeroen Pauw, Ruud de Wild, Eddy Zoëy, Nicolette Kluijver en Coen en Sander gingen Nicolai al voor. "Een natuurlijke beweging die eens in de zoveel tijd plaatsvindt, om ruimte te maken voor nieuw talent."

BNN vindt het jammer dat Nicolai vertrekt. "We hebben altijd een beetje pijn in het hart als iemand het BNN-nest gaat verlaten, maar we begrijpen ook de keuze die Ruben maakt."

De presentator vertrekt per 1 april bij de omroep. Nicolai presenteerde programma's als Je zal het maar hebben, De nationale IQ-test en De allerslechtste chauffeur van Nederland. Ook was hij te zien in het populaire programma De Lama's.

Uitlaten honden loopt uit op drama

Het uitlaten van twee honden is zondagmiddag in Almere uitgelopen op de dood van beide dieren.

Twee baasjes lieten 's middags hun viervoeters uit. Ze kwamen elkaar tegen in de Clemenceaustraat. Hoewel beide honden waren aangelijnd, wist een van de dieren zich los te rukken en viel de andere hond aan. Er ontstond een gevecht met een gewonde hond als resultaat. De eigenaar daarvan werd zo kwaad dat hij het aanvallende dier neerstak met een mes.

Medische zorg door medewerkers van de Dierenambulance mocht niet meer baten; beide honden stierven aan hun verwondingen. De politie onderzoekt de zaak. "Er is nog veel onduidelijk", liet de politie maandag weten. Aanhoudingen zijn nog niet verricht.

'Duitse wolf liep richting Nederland'

In Nedersaksen, de Duitse deelstaat die grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel, is vorige week herhaaldelijk een wolf gesignaleerd die zich 'atypisch' gedroeg, bijvoorbeeld door in woonwijken te komen. De plaatsen waar hij werd gesignaleerd, schoven steeds verder op naar het westen, richting Nederland.

Dit zegt Dunja Rose, wolvendeskundige van het ministerie van Milieu, Energie en Klimaatbescherming van Nedersaksen. Er zijn in Nedersaksen vorige week plannen gemaakt over hoe moest worden omgegaan met de 'atypische' wolf. "Wolven zijn normaal extreem schuw. Je hoeft maar in je handen te klappen en hij loopt weg'', aldus Rose. De 'Nedersaksische' wolf zou worden gevangen en onderzocht op hondsdolheid, als hij weer was opgedoken.

Hatsune Miku: Project Mirai DX debuuttrailer

Sega heeft zowel de debuuttrailer als de opening cinematic van de aankomende 3DS rhythm game Hatsune Miku: Project Mirai DX vrijgegeven.

De game zal 48 nummers tot zijn beschikking hebben, meerdere game modes, stijlen, verschillende moeilijkheidsgraden. Daarnaast zijn er aanpassingopties, theater mode en is er de mogelijkheid om je eigen nummers te componeren. Je kunt je Player Cards delen via StreetPass en SpotPass.

Hatsune Miku: Project Mirai DX komt uit voor 3DS op 26 maart in Noord-Amerika, 28 maart in Japan en 29 maart in Europa.

Meningen verdeeld over Britse songfestivalact

Net als in Nederland is in Groot-Brittannië de bekendmaking van de Songfestivalinzending elk jaar weer goed voor de nodige controverse. De ene helft van het land ziet het helemaal zitten met de door de BBC uitverkoren act, de andere helft voorziet een historische nederlaag. Het kersverse duo Electro Velvet is maandag hetzelfde lot beschoren.

De Britse omroep BBC onthulde zondagavond dat Electro Velvet met het nummer Still in Love With You op 23 mei de nationale eer mag verdedigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Wenen. Het duo, dat bestaat uit Alex Larke en Bianca Nicholas, hoeft zich niet eerst te bewijzen in een halve finale. Omdat de BBC een van de grote geldschieters van het Europese liedjesfestijn is, mag de Engelse inzending altijd direct door naar de finale.

Uit de commentaren van deskundigen en de reacties op social media blijkt dat Groot-Brittannië behoorlijk verdeeld is over de kansen die het gelegenheidsduo met zijn uptempo-swingnummer maakt. De muziekrecensent van The Guardian noemt de act een nachtmerrie. De Britse 'Cornald Maas' zegt op Twitter: "We hebben slechtere inzendingen gehad". De voorzitter van de Songfestivalfanclub had er 'meer van verwacht'.

De deelnemers zelf zien het in ieder geval wél zitten. Alex Larke zegt op de officiële Songfestivalwebsite: "Ik voel me ongelofelijk bevoorrecht en nederig om Groot-Brittannië te mogen vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Wenen, zeker tijdens deze historische zestigste editie. We hebben een geweldig nummer en zullen zo hard mogelijk werken om het evenement naar huis te halen en ons land trots te maken."

Still in Love With You van Electro Velvet werd gekozen uit honderden inzendingen die de afgelopen weken bij de BBC binnenkwamen. De omroep had iedereen met Songfestivalambities opgeroepen een act in te zenden.


Electro Velvet - Still in Lve With You

Xbox One-bundel met Halo: The Master Chief Collection aangekondigd

Eind maart zullen we in Nederland de kans krijgen om de gehele saga van The Master Chief te beleven door de Halo: The Master Chief Collection Xbox One bundel. De prijs gaat 399 euro worden.

Deze exclusieve bundel bevat een standaard Xbox One-console en de game Halo: The Master Chief Collection - waarin het complete verhaal van The Master Chief verteld wordt in vier Halo-games: Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3 en een downloadcode voor Halo 4.

Halo: The Master Chief Collection bevat 45 campaign missies, plus meer dan honderd multiplayer en Spartan Ops maps in 1080p en 60fps. De game geeft ook toegang tot de live-actie digitale serie van executive producer Ridley Scott, Halo: Nightfall. Dan heb je in ieder geval genoeg te doen voordat de Xbox exclusives van dit jaar, waaronder Fable Legends, Halo 5: Guardians, Rise of the Tomb Raider en Forza Motorsport 6 uitkomen.

Xbox One-bundel

100 kilo cocaïne tussen wijnflessen in Tiel

Medewerkers van een bedrijf in Tiel hebben maandag bijna 100 kilo cocaïne gevonden in een container met wijn. De lading harddrugs zat in drie grote pakketten die bovenop de dozen met wijnflessen lagen, liet het Openbaar Ministerie weten. De waarde is zo'n 3,5 miljoen euro.

De container kwam vorige week aan in de Rotterdamse haven en was afkomstig uit Chili. In Panama is de container nog op een ander schip gezet, liet het OM weten.

Het bedrijf waar de coke werd ontdekt, had waarschijnlijk niets met de smokkel te maken. Justitie gaat ervan uit dat het de bedoeling van de smokkelaars was om de drugs voor aankomst in Tiel uit de container te halen. Dat is om onbekende redenen niet gebeurd.

Huis PVV-kandidaat weer doelwit

De woning van de Brabantse PVV-kandidaat Jake Owen Raats in Etten-Leur is maandag weer bekogeld met een steen. Er raakte maandag niks beschadigd, maar de politie is extra alert omdat er inmiddels al zes meldingen zijn geweest over aanvallen op het huis van de PVV'er. De aanvallen lijken toe te nemen sinds er een PVV-poster voor de ramen hangt.

De politie laat weten dat er extra wordt gesurveilleerd rondom het huis maar dat er nog geen verdachten in beeld zijn.

Raats zag vrijdag drie jongeren wegfietsen nadat een ruit was vernield. Hij deed aangifte. Raats staat op nummer twaalf van de kandidatenlijst van de PVV in Noord-Brabant.

PVV-leider Geert Wilders noemde het maandag onaanvaardbaar dat kandidaten met geweld worden geconfronteerd. Hij vindt dat ze moeten worden beschermd.

OM eist boete voor nazivergelijking

Een journalist uit Alkmaar verdient wat justitie betreft een boete van 750 euro omdat hij het cultuurbeleid van de gemeente Alkmaar met dat van de nazi's had vergeleken. Het Openbaar Ministerie eiste die straf maandag voor de rechtbank. Naast de geldboete eist justitie een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur tegen lokaal journalist André Hoogeboom.

"Vervang de nazi's door OPA en Duitsland door Alkmaar en je komt op dezelfde kunstfilosofie uit", had Hoogeboom geschreven in het lokale blad Go!72. OPA staat voor Onafhankelijke Partij Alkmaar. Die partij zit in het gemeentebestuur van de stad. Ook de wethouder van Cultuur is van de OPA.

Volgens het OM is de manier waarop Hoogeboom zijn kritiek heeft geuit, "onnodig grievend".

'KPN-glasvezel postcodecheck incorrect'

De postcodecheck van de KPN die bepaalt welke glasvezelabonnementen leverbaar zijn, blijkt niet altijd naar behoren te werken. Mensen die 500/500 Mbit hebben aangevraagd krijgen veelal te maken met enorme wachttijden, omdat het systeem wel meldt dat de beloofde snelheid beschikbaar is en dus besteld kan worden, maar dit niet het geval is.

Om de snelheid beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld mensen die al een 100/100 Mbit verbinding hebben, moet "in de wijkcentrale een aantal nieuwe kaarten worden geplaatst die ook de capaciteit van 500/500 MB aankunnen", aldus KPN in een reactie. "Dit is in een aantal centrales nog niet gerealiseerd." Ondanks het reeds aanwezig zijn van een glasvezelverbinding lopen de wachttijden dus alsnog enorm op.

De vertragingen met betrekking tot de levertijd kunnen oplopen tot meer dan een maand, waarbij klanten zelf achter de kont van de KPN aan moet zitten. Overigens onsuccesvol. KPN kan "het proces van de kaarten helaas niet versnellen".

Ook het overstappen van een bestaand abonnement van KPN-glasvezel naar een ander abonnement van KPN-glasvezel verloopt niet vlekkeloos.

"Ben je al klant van KPN en wil je extra diensten of sneller internet bestellen? Bestel dan het pakket waarin alles zit dat je wilt, incl. de opties die je nu al in je pakket hebt en wilt houden. Wij zorgen ervoor dat je abonnementen automatisch en naadloos in elkaar over gaan." zo meldt de website. In de praktijk blijkt er verder niets te gebeuren. De klantenservice meldt desgewenst: "Nieuwe bestellingen via de website worden niet verwerkt doordat er reeds een lopend abonnement is."


Rutte: handen af van alle kandidaten

Premier Mark Rutte heeft maandag opgeroepen tot respect voor iedereen die op een kieslijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat. "Handen af van alle kandidaten. In het bijzonder roepen de incidenten tegen PVV-kandidaten de afgelopen dagen weerzin bij mij op'', stelde hij.

Verscheidene PVV-kandidaten zijn de afgelopen tijd doelwit geweest van bedreigende acties. Huizen en een auto werden beklad, en ruiten werden ingegooid. PVV-leider Geert Wilders vindt dat de bedreigde kandidaten moeten worden beschermd. Eerder vroeg hij zich al af waarom Rutte en andere politici de bedreigingen aan het adres van de PVV ,,doodzwijgen''.

Rutte zegt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de situatie nauwlettend in de gaten houdt en dat er in overleg met het Openbaar Ministerie tot maatregelen wordt besloten. "Democratie is een groot goed en kan alleen gedijen in een sfeer van vrijheid en respect voor alle kandidaten'', aldus de premier.

Poetin geeft prijs aan Tsjetsjeense leider Kadyrov

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag aan de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov de Orde van Eer, een hoge onderscheiding, toegekend. Kadyrov noemde zondag een van de verdachten van de moord op oppositiepoliticus Boris Nemtsov nog 'een echte patriot'.

Vijf verdachten van de moord op Nemtsov werden zondag in Moskou voorgeleid. Zaur Dadayev, de man die door Kadyrov werd geprezen, legde volgens de rechtbank een bekentenis af. Kadyrov zei dat Dadayev een 'zeer religieuze man' was en dat hij beledigd was door opmerkingen van Nemtsov over de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Dadayev en een andere verdachte zijn zondag in staat van beschuldiging gesteld. De anderen zijn nog niet officieel aangeklaagd, maar blijven voorlopig wel vastzitten.

Poetin heeft ook een prijs toegekend aan Andrej Loegovoj, die door de Britse politie wordt beschuldigd van de vergiftiging van Aleksander Litvinenko, een voormalige agent van de KGB. Litvinenko werd in 2006 in Groot-Brittannië vergiftigd met het zeer radioactieve polonium-210. Loegovoj heeft altijd ontkend iets met Litvinenko's dood te maken te hebben gehad en Rusland weigert hem en een andere verdachte uit te leveren aan Groot-Brittannië.

'Geen geld voor alcoholslot, rijbewijs terug'

Mensen die in het verleden een alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen, maar het slot niet hebben laten inbouwen omdat zij het niet konden betalen, moeten hun rijbewijs terugkrijgen. Dat is de inzet van een kort geding dat volgende week woensdag dient voor de rechtbank in Den Haag. Mensen die betrapt zijn met te veel alcohol op, maar die geen alcoholslot laten inbouwen, zijn hun rijbewijs voor vijf jaar kwijt.

De advocaten die de zaak tegen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en de Staat hebben aangespannen, doen dat namens twee cliënten die in het verleden het alcoholslotprogramma opgelegd hebben gekregen maar dat vanwege financiële motieven nooit hebben kunnen laten inbouwen. Een uitspraak in hun zaak kan voor andere mensen in dezelfde situatie weer aanleiding zijn om een procedure te beginnen.

Verdachte mishandeling conductrice langer vast

De man die vorige week een conductrice zwaar mishandeld zou hebben in de trein van Schiphol naar Hoofddorp blijft langer vastzitten. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag gemeld.

Het onderzoek naar de mishandeling wordt voortgezet. De 44-jarige Amsterdamse conductrice van de NS liep breuken op in haar gezicht en is vrijdag geopereerd. In de buurt hielden agenten een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan voor de mishandeling.

GVB-bussen mogelijk beschoten met luchtbuks

Bussen van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zijn de afgelopen dagen vermoedelijk beschoten met een luchtbuks. Volgens een woordvoerster sneuvelden vrijdag en in de nacht van zondag op maandag in Noord ruiten van in totaal vier bussen van de lijnen 35 en 37. Niemand raakte hierdoor gewond.

De politie denkt dat het mogelijk om beschietingen met een luchtbuks gaat, liet ze maandag weten na een bericht hierover op de lokale zender AT5. Het vervoersbedrijf gaat aangifte doen. "Dit is volstrekt onacceptabel. De veiligheid van onze medewerkers en reizigers staat voorop."

Momenteel overlegt het GVB met de politie over welke maatregelen nodig zijn. Of de bussen de route langs de Werktuigstraat en de Tuigerstraat, waar de incidenten gebeurden, gaan mijden, is nog niet bekend. "Als dat wordt aanbevolen, zullen we dat zeker doen", zei de woordvoerster.

Beroep tegen vrijspraak Heerlens raadslid

Het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van het Heerlense raadslid Roel Leers voor schending van zijn ambtsgeheim.

De rechtbank oordeelde weliswaar dat het raadslid zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden, maar sprak hem vrij vanwege een fout van het OM. Volgens de beschuldigingen had het raadslid geciteerd uit de geheime bijlagen van een raadsvoorstel maar dat klopt niet precies, aldus de rechter. Omdat hij de geheime informatie uit een andere bron had dan het OM beweerde, werd hij vrijgesproken.

Het OM meent nog steeds dat de beschuldigingen kloppen, maar als het nodig is kan die fout in hoger beroep ook nog worden hersteld, zei een woordvoerster maandag.

Burgemeester Paul Depla van Heerlen deed destijds aangifte tegen het raadslid omdat hij geheime informatie had gepubliceerd over de (lage) huurprijs die het Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg betaalt voor een voormalig CBS-gebouw in Heerlen.

Kristoff wint eerste etappe Parijs-Nice

Met een machtige sprint heeft wielrenner Alexander Kristoff maandag de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Noor van Katusha was aan het slot van een rit over 196 kilometer van Saint-Rémy-lès-Chevreuse naar Contres weer duidelijk de snelste spurter van het peloton.

Kristoff finishte vlak voor de Franse sprinters Nacer Bouhanni en Bryan Coquard. Moreno Hofland was met een zevende positie de beste Nederlander. Michal Kwiatkowski, de Poolse winnaar van de proloog, houdt de leiderstrui. De eerste etappe werd gekleurd door een lange ontsnapping van Thomas Voeckler en Anthony Delaplaca. De Fransen pakten een voorsprong van zes minuten maar werden anderhalve kilometer voor de finish achterhaald.

Tom Boonen heeft Parijs-Nice verlaten. De Belg kwam hard ten val in de eerste etappe en heeft mogelijk een sleutelbeen gebroken.

Aandeel vrijwilligers verschilt per provincie

De deelname aan vrijwilligerswerk verschilt per provincie. In Friesland, Overijssel en Utrecht is het aandeel het grootst met 55 tot 58 procent van de inwoners. Naar verhouding zijn inwoners van Zuid-Holland (46 procent) en Limburg (44 procent) op dit vlak het minst actief.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2012 en 2013. Ook als rekening wordt gehouden met de samenstelling van de bevolking, zoals leeftijd, herkomst, opleidingsniveau en religie, blijven de regionale verschillen bestaan.

'Koophuis verliest glans als investering'

Een koophuis verliest steeds meer zijn glans als investering. De huizenprijzen stijgen de komende tien jaar over het algemeen veel minder dan in de afgelopen decennia en aan de randen van het land gaan de prijzen vaak omlaag. Dat voorspelt ING in een maandag gepubliceerd rapport.

Door de vergrijzing, de aanpak van de hypotheekrenteaftrek, strengere financieringsregels en sterkere schommelingen in inkomens verwacht de bank dat huizen in de periode tot 2025 gemiddeld slechts 2 procent per jaar duurder worden. Tussen 1970 en 2014 gingen de huizenprijzen nog met 5,6 procent per jaar omhoog.

ING benadrukt de aanzienlijke verschillen binnen het land. In de steden nemen de prijzen wat harder toe dan gemiddeld, terwijl aan de randen van het land de vergrijzing flink toeslaat. "Een substantiële groep woningbezitters zal rekening moeten houden met een gelijkblijvende waarde van hun huis in het komende decennium", voorspelt ING. "Voor veel Nederlanders zal daarmee het eigen huis haar gouden glans als investering verliezen."

Onderzoek woning vermist gezin afgerond

Het forensisch onderzoek in en bij de woning van het vermiste gezin uit het Gelderse Doorwerth is afgerond. De politie zoekt naar het gezin dat zondag verdween.

De omgeving van hun hoekwoning aan de Johanniterweg was maandagmiddag afgezet. Agenten doorzochten de woning, namen foto's, voerden een buurtonderzoek uit en bekeken de omgeving.

De vijf kinderen van het vermiste gezin zijn onder de tien jaar. Het jongste kind is een pasgeboren baby, laat de politie weten.

De ramen van de woning zijn kapot. In het huis is het een enorme ravage. Volgens buurtbewoners werd de politie zondag gealarmeerd nadat er een enorm kabaal in het huis was geweest.

Dichter H.H. ter Balkt overleden

Dichter H.H. ter Balkt is overleden. Dat heeft zijn uitgeverij, de Bezige Bij, maandag gezegd. Ter Balkt ontving veel van de belangrijkste literaire prijzen, waaronder in 2003 de P.C. Hooftprijs. Hij overleed in zijn woonplaats Nijmegen. Ter Balkt (76) had al enige tijd een broze gezondheid.

Herman Hendrik ter Balkt, geboren in Usselo in 1938, was ook prozaïst, toneelschrijver en vertaler. Volgens de Nederlandse Poëzie Encyclopedie schreef hij zijn eerste versje op zijn negende. Hij werkte aanvankelijk als onderwijzer. In 1969 verscheen zijn eerste poëziebundel. Tot in de jaren zeventig publiceerde hij onder het pseudoniem Habakuk II de Balker.

De dichter kreeg voor zijn omvangrijke oeuvre meerdere prijzen, waaronder ook de Constantijn Huygensprijs, de Herman Gorterprijs en de Karel de Groteprijs. Vorig jaar verscheen 'Hee hoor mij Ho simultaan op de brandtorens', waarin in liefst 1800 pagina's veel van zijn oeuvre en ook niet eerder gepubliceerd werk is gebundeld. Ter Balkt schreef talloze bundels, zoals Boerengedichten, Tegen de bijlen en Vliegtuigmagneet.

Laaglandse hymnen (drie bundels, 2003) is een verzameling sonnetten waarin Ter Balkt de vaderlandse geschiedenis beschrijft vanaf de steentijd tot het heden, inclusief doelpunten van Dennis Bergkamp.

Carice van Houten doet stem in Simpsons

Actrice Carice van Houten heeft een rol in de populaire animatieserie The Simpsons bemachtigd. De aflevering waarin zij te horen is, wordt op 3 mei in de Verenigde Staten uitgezonden.

Dat heeft haar agent maandag bekendgemaakt. Het personage dat zij inspreekt is een vijftienjarig meisje.

Van Houten is zeer vereerd met haar bijdrage aan de serie. "Ik ben een enorme Simpsons-fan", stelt ze. "Altijd als ik in Hollywood was en mensen vroegen me: 'wat is je doel, wat is je ultieme droom?', zei ik als eerste: 'een stemmetje in de Simpsons!' Cooler dan dit wordt 't niet. Ai caramba!"

Voor zover bekend is Van Houten de eerste Nederlander die deze eer te beurt valt in het recordaantal van 25 seizoenen dat The Simpsons inmiddels bestaat. De actrice is binnenkort te zien in het nieuwe seizoen van HBO-hit Game of Thrones waarin zij een vaste rol heeft.

Reparateurs Rozendaal onwel naar ziekenhuis

Twee mannen zijn maandag tijdens hun werk aan een verwarmingsinstallatie in Rozendaal (Gelderland) onwel geworden. Ze zijn met verschijnselen van koolmonoxidevergiftiging naar het ziekenhuis in Arnhem gebracht. Dit meldt de brandweer.

De mannen waren aan het werk bij de oranjerie, een bijgebouw, van kasteel Rosendael. Daar woedde een dag eerder een brandje. De twee waren in een ondergrondse ruimte bezig met reparaties. ,,Ze zijn maar heel kort binnen geweest'', zei een woordvoerster van de brandweer. Maar die korte tijd was genoeg om de eerste symptomen van vergiftiging op te wekken: ze kregen hoofdpijn en voelden zich niet lekker. Daarop werd direct medische hulp ingeroepen.

Beide slachtoffers wisten wel op eigen kracht uit de ondergrondse ruimte te komen. Ambulancepersoneel controleerde de mannen en besloot hen mee te nemen naar het ziekenhuis.

Europese beurzen overwegend in de min

De Europese aandelenbeurzen stonden maandag halverwege de middag overwegend in de min. Beleggers verwerken onder meer tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland en Japan. De vrees voor een snellere renteverhoging in de Verenigde Staten bepaalde de stemming op de beurs.

De AEX-index in Amsterdam noteerde circa een uur na de openingsbel op Wall Street 0,5 procent lager op 487,41 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 740,46 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden beide 0,5 procent in. De DAX in Frankfurt steeg 0,1 procent. Eerder werd bekend dat de Duitse export in januari sterker dan verwacht is gekrompen.

De Europese Centrale Bank (ECB) begon maandag zoals aangekondigd met de opkoop van staatsobligaties om de economie te stimuleren. De ECB zal de komende anderhalf jaar voor 60 miljard euro per maand aan leningen opkopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties. Op die manier hoopt de ECB de matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Naar verluidt heeft de centrale bank in ieder geval Duitse leningen opgekocht.

Het kunstmestbedrijf OCI was veruit de sterkste daler in de AEX met een min van ruim 13 procent. Het verlies is te wijten aan het feit dat de bouwdivisie van het Egyptische bedrijf sinds maandag is afgesplitst. Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop met een plus van 2,5 procent. Oliemaatschappij Shell boekte een plus van 0,4 procent ondanks een adviesverlaging bij UBS.

Bij de kleinere bedrijven klom Batenburg Techniek 0,7 procent. Het installatiebedrijf boekte vorig jaar winst en verwacht ook in 2015 een positief resultaat. Wessanen pluste 0,1 procent. De natuurvoedingsspecialist verkoopt zijn Amerikaanse drankentak American Beverage Corporation (ABC) aan Harvest Hill Beverage Company voor meer dan 50 miljoen euro.

WPP steeg in Londen 0,8 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het grootste reclamebureau ter wereld liet weten het nieuwe jaar sterk te zijn begonnen.

De euro was 1,0856 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 50,06 dollar. Brentolie kostte juist 0,6 procent minder, op 59,40 dollar per vat.

Concert Crosby, Stills & Nash verplaatst

Het concert van Crosby, Stills & Nash is op 24 september in de Heineken Music Hall en niet in het Concertgebouw. Het concert is wegens productionele redenen verplaatst.

Concertorganisator Mojo kon afgelopen zaterdag de voorverkoop niet beginnen, maar meldt maandag dat het concert op 24 september gewoon doorgaat. De voorverkoop gaat woensdag alsnog van start.

Tijdens de tour spelen Crosby, Stills & Nash nummers uit hun rijke oeuvre, maar ook komen nieuwe nummers van elk individueel bandlid voorbij. De tour begint in Londen op 12 september en eindigt 11 oktober in Oslo.

Geen machtsmisbruik aanbesteding ov Limburg

Bij de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS) zich niet schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) maandag laten weten aan de NS. De kartelwaakhond legt dan ook geen boete op.

Vervoerder Veolia beschuldigde de NS van het overtreden van de Spoorwegwet. De NS zou concurrenten meer laten betalen voor het gebruik van ov-chippalen op stations.

NS-dochter Abellio mag nu voor een periode van vijftien jaar het ov in de provincie verzorgen. Abellio kondigde eerder aan met bussen van VDL Nedcar te gaan rijden. De order zou gaan over maximaal 260 bussen.

De uitkomst van het ACM-onderzoek is opvallend. Vorige week meldden media nog dat de NS een miljoenenboete zou krijgen. Ze baseerden dat op een conceptrapport van de autoriteit.

Eerste kievitsei gevonden in Schelluinen

Het eerste kievitsei van dit jaar is zondag gevonden in Schelluinen (gemeente Giessenlanden) in Zuid-Holland. Dat zei een woordvoerster van de Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied (SBNL) maandag.

Het ei is gemeld bij het samenwerkingsverband LandschappenNL, dat vaststelde dat het een vers ei was. Het is echter niet geraapt, want dat is verboden.

Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen 2015 begonnen. Zoeken van kievitseieren is een traditie in Nederland. In ons land broeden jaarlijks ongeveer 200.000 kievitsparen. Dat is een kwart van de totale Europese populatie.

'Saudi's snoeren Zweden de mond'

De Zweedse minister van buitenlandse zaken Margot Wallström zegt dat Saudi-Arabië heeft verhinderd dat zij een vergadering van de Arabische Liga in Caïro zou toespreken. Zij was daar maandag voor uitgenodigd, maar door Saudische tussenkomst is haar toespraak geschrapt, zei zij tegen de Zweedse publieke radio.

"Ze hebben heftig gereageerd op wat wij gezegd hebben over democratie en mensenrechten", zei Wallström. De Zweedse minister heeft felle kritiek geleverd op de recente geseling van de Saudische blogger Raif Badawi, die schuldig is verklaard aan belediging van de islam. Ook had Wallström kritiek op de vrouwenrechtensituatie in het aartsconservatieve koninkrijk.

Wallström toonde zich teleurgesteld over het schrappen van haar toespraak. "Het plaatst ook de Arabische Liga in een moeilijke situatie, omdat dit betekent dat een land een evenement als dit kan tegenhouden."

'Horrorblessure' Chievo-speler Mattiello

Chievo-speler Federico Mattiello heeft zondag in het duel met AS Roma een dubbele beenbreuk opgelopen. De 19-jarige verdediger, gehuurd van Juventus, kwam hard in botsing met de Belg Radja Nainggolan, waarbij het been van Mattiello vast kwam te zitten en dubbelsloeg.

Inmiddels heeft de Italiaan vanuit het ziekenhuis al laten weten dat het naar omstandigheden goed gaat met hem. Wel zal hij zeker negen maanden niet in actie kunnen komen. Nainggolan stuurde nog dezelfde dag via Twitter een bericht naar de Italiaan met zijn verontschuldigingen. "Het spijt me ontzettend dat dit gebeurd is in wat een normaal duel om de bal was. Je zult sterker terug komen dan je was." 

De 'horrorblessure' van Mattiello (Bron: YouTube)

KNWU: "Krachtig beleid blijft noodzakelijk"

Een krachtig beleid blijft noodzakelijk in de strijd tegen doping in de wielersport. Dat concludeert voorzitter Marcel Wintels van de Nederlandse wielerunie KNWU na de publicatie van het rapport van de onafhankelijke commissie CIRC. "Het onderzoek herbevestigt dat de wielersport op de goede weg is en tegelijkertijd grote inspanningen nodig zijn en blijven om de noodzakelijke cultuurverandering verder door te voeren."

Wintels noemt het de grootste winst dat alles over de meest zwarte periode in het wielrennen nu op tafel ligt, ook wat betreft de mondiale bond UCI. "Het ging in die tijd zeker niet zoals we zouden willen. Dat is triest en pijnlijk. Maar we weten nu wel hoe het was en we kunnen nu alleen maar leren van de geschiedenis. Ik kijk nu liever vooruit. Een cultuurverandering vraagt vele jaren van inspanningen en daar moeten we ons voor blijven inzetten."

Wielerpeloton gebruikt ook Viagra

Doping is nog lang niet uitgebannen in de wielersport, blijkt uit het rapport van de commissie die in opdracht van de internationale wielrenunie UCI heden maar vooral verleden onderzocht. Producten om de de aanmaak van rode bloedcellen te bevorderen - en daarmee het duurvermogen - en spierversterkende en herstelbevorderende middelen zijn daarbij favoriet. Maar de commissie sprak ook renners die Viagra en/of Cialis gebruikten, producten die normaal bij erectiestoornissen worden voorgeschreven.

Het zijn medicijnen die niet op de verboden lijst staan en dus niet strafbaar zijn, net als pijnstillers en cafeïne-tabletten die ook veelvuldig zouden worden gebruikt. Een anonieme toprenner zou de commissie hebben verteld dat 90 procent van het peloton nog steeds doping gebruikt. Een ander hield het op 20 procent. De komst van het bloedpaspoort zou nog steeds niet voorkomen dat epo wordt gebruikt, zij het in kleinere hoeveelheden.

Kittel moet Tirreno laten schieten

Wielerploeg Giant-Alpecin begint woensdag aan de rittenkoers Tirreno - Adriatico zonder topsprinter Marcel Kittel. De Duitser is nog niet voldoende hersteld van een virus dat hem in februari parten speelde. "Na de Tour Down Under ben ik ziek geworden en eigenlijk ben ik nog steeds niet 100 procent hersteld daarvan", meldde Kittel die nog wel aan de Ronde van Qatar deelnam maar in overleg met de ploegarts sindsdien niet meer in actie kwam.

Zijn afhaken is een tegenvaller voor ploeg en renner, die de sprintetappes in de Tirreno als eerste doel had benoemd.

Sam Smith slachtoffer van homogeweld

Sam Smith was naar eigen zeggen in zijn jeugd slachtoffer van homogeweld. De zanger heeft onthuld dat hij verbaal en fysiek werd aangevallen door homofoben.

"Nadat ik naar Londen was verhuisd, werd ik na werktijd op de terugweg in mijn nek geslagen. Dit was zeker een geval van homogeweld'', vertelt Sam Smith in The Sun. ''Ik was luid aan het bellen met roze oordopjes in, ik denk dat het vrij duidelijk was dat ik homo was."

De zanger kwam op elfjarige leeftijd uit de kast en hoewel dat door vrienden en familie werd geaccepteerd, kreeg hij wel problemen op school. De Stay With Me-zanger vertelt regelmatig te zijn uitgescholden door jongens van een andere school. ''Ik herinner me dat ze steeds als een razende tekeer gingen als ik op weg naar het treinstation was. Het was erg vernederend, hoewel ik wist dat deze mensen erg dom waren en ongeschoold. Ik voelde me rot als ik met vrienden naar het station liep."

Sam praat openlijk over zijn verleden in de hoop dat hij zijn beroemdheid kan gebruiken om jonge homo's te helpen. Bovendien wil hij ervoor waarschuwen dat homofoob gedrag nog steeds een serieus probleem is.

Cagliari neemt alweer afscheid van Zola

Cagliari heeft al na tweeënhalve maand weer afscheid genomen van trainer Gianfranco Zola. De Italiaanse voetbalclub, die tegen degradatie uit de Serie A vecht, ontsloeg de op Sardinië geboren oud-international maandag 'met bezwaard hart'.

Zola, die zijn carrière als actief voetballer afsloot bij Cagliari, trad in december in dienst als opvolger van Zdenek Zeman. Sindsdien haalde hij met zijn team slechts acht punten uit tien wedstrijden. De laatste drie duels gingen verloren.

Volgens de Italiaanse media wordt overwogen Zeman terug te halen om het seizoen af te maken.

Vermiste kinderen namen vrijdag afscheid van school

Drie kinderen van het vermiste gezin uit het Gelderse Doorwerth hebben vrijdag afscheid genomen op hun basisschool. Ze zouden naar Amerika vertrekken, waar het gezin zou gaan wonen en werken. Dat heeft directeur Rob Hulstein van basisschool De Wegwijzer maandag gezegd.

De moeder van het gezin met in totaal vijf kinderen is van Amerikaanse afkomst. De kinderen die op De Wegwijzer zaten, zijn in de leeftijd van vier tot negen.

Directeur Hulstein tast in het duister over de mogelijke achtergrond van de vermissing. "Wij weten net zo veel als iedereen anders. We hebben afscheid genomen en het volgende bericht was Burgernet-bericht'', aldus de directeur.

Marc-Marie Huijbregts stopt

Marc-Marie Huijbregts speelt de komende twee theaterseizoenen geen cabaretvoorstellingen meer. Hij last een sabbatical in. Eind april speelt hij in De Kleine Komedie in Amsterdam zijn laatste solovoorstelling van zijn theatertournee Florissant.

"Na twee jaar toeren houdt Florrissant op. Dan neem ik vrij. Ik heb geen plan voor een nieuwe solo", vertelt Marc-Marie, die vanaf 14 maart weer te zien is als Lukas Blijdtschap in de KRO-serie Schaep Ahoy.

Marc-Marie Huijbregts (50) maakte zes succesvolle soloprogramma's sinds hij in 1999 de finale van het Camerettenfestival won. "Een nieuwe solovoorstelling moet je ver van tevoren voorbereiden. Ik ben er even klaar mee", zegt de cabaretier. "Voor mij is het zwaar een voorstelling te maken. Dan moet ik naar allemaal nare punten uit mijn leven, want ik kan geen voorstelling maken die - lalala - nergens over gaat. Als ik een voorstelling maak, dan moet het over ingewikkelde zaken uit mijn privéleven gaan. En ik heb niet altijd zin daarnaartoe te gaan."

Dus gaf Marc-Marie zichzelf een cadeau. "Ik zei tegen mezelf 'volgend jaar hoeft het niet'. 'En het jaar daarop hoeft het ook niet'. Ik weet niet hoe het verder gaat, maar voorlopig ga ik geen nieuwe solo maken." Huijbregts overweegt te gaan reizen, maar wil ook gewoon bij De Wereld Draait Door blijven aanschuiven als tafelheer.

De cabaretier en acteur heeft nog genoeg andere ijzers in het vuur, buiten het theater. Vanaf 7 maart zit Marc-Marie met Karen Damen van K3 in het panel van de Vlaamse versie van Het zijn net mensen. Gert Verhulst presenteert deze panelshow over dieren. ''De eerste opnames zitten erop'', vertelt Marc-Marie, die in België al bekendheid geniet door zijn deelname aan De slimste mens. ''Ik laat het maar een beetje gebeuren. Niets hoeft, alles mag. Dat is heel prettig.

Rioolwaterzuivering steeds doeltreffender

Rioolwaterzuiveringsinstallaties werken is ons land steeds doeltreffender. Ze halen meer verontreiniging uit het afvalwater, gebruiken bij dat proces minder elektriciteit, maar ze produceren wel meer energie. Het vrijkomende zuiveringsslib wordt vrijwel geheel verbrand. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2013.

In dat jaar werd bijna 1,9 miljard kubieke meter afvalwater via riolen aangevoerd op de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het gaat daarbij om afvalwater van huishoudens (douche, wc), van bedrijven en om hemelwater dat in het riool belandt.

De afgelopen kwart eeuw zijn onder Europese regelgeving steeds meer zuiveringsinstallaties gemoderniseerd. Het gevolg is dat sloten, plassen, meren en rivieren de laatste twintig jaar schoner zijn geworden.

Cookson: "Armstrong werd Tourheld dankzij UCI"

Lance Armstrong zou niet zeven keer de Tour de France hebben gewonnen als hij geen voorkeursbehandeling had genoten van de internationale wielrenunie UCI. Dat concludeert huidig UCI-voorzitter Brian Cookson uit de bevindingen van een onafhankelijke commissie die het verleden van de wielerfederatie doorspitte.

Volgens het rapport waren de toenmalig bestuurders, onder wie de Nederlandse oud-voorzitter Hein Verbruggen, meer bezig met het imago van de wielersport dan met het ontmaskeren van Armstrong als dopingzondaar. "De UCI heeft Armstrong in 1999 geholpen nadat hij positief testte op cortisonen. Dat is naar mijn mening een cruciaal moment geweest", reageerde Cookson. Armstrong kwam weg met een achteraf gegeven doktersattest waardoor hij een straf ontliep.

4,3 miljoen kijkers zien geile Geert kiezen

Bijna 4,3 miljoen kijkers zagen zondagavond hoe boer Geert koos voor Hetty en boerin Bertie aan Esther vroeg om mee te gaan op citytrip naar Berlijn. Daarmee is Boer zoekt vrouw weer veruit het best bekeken programma van de zondagavond, blijkt uit de ranglijst van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het was ook de best bekeken aflevering van dit seizoen. Bijna een op de twee tv-kijkers (47 procent) stemde voor het keuzemoment af op NPO1.

Ze zagen dat Boer Geert vol overgave zijn droomvrouw koos. "Ik verklaar jou de liefde van mijn leven, wil jij gelukkig met mij worden", vroeg Geert aan Hetty. Boerin Bertie overpeinsde samen met Yvon Jaspers nog eens goed de logeerweek waarin niet alles even soepeltjes verliep. Ze zette alles op een rijtje en concludeerde dat ze zichzelf best is tegengekomen. Toch was ze ook overtuigd van de keuze die ze heeft gemaakt.

Het NOS Journaal wist zondagavond ruim 3 miljoen kijkers aan zich te binden. Op Studio Sport Eredivisie stemden 2,8 miljoen kijkers af.

Vier arrestaties om aanslagen Parijs

De Franse autoriteiten hebben vier mensen opgepakt in verband met de terroristische aanslagen in januari in Parijs, hebben twee bronnen bij de politie en veiligheidsdiensten maandag meegedeeld. Onder hen is een politieagente. Zij is de vriendin van een man die werd opgepakt omdat hij banden had met Amedy Coulibaly, de man die op 8 januari een politieagente doodschoot en een dag later nog vier mensen in een koosjere supermarkt.

De bronnen hadden geen nadere informatie over de twee andere arrestanten. Behalve de drie daders is nog niemand direct in verband gebracht met de aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en de supermarkt. Bij de aanslagen kwamen twintig mensen om het leven, onder wie de daders.

Wielrenner overleden door aanrijding

Een wielrenner is maandagochtend overleden door een verkeersongeval in het Limburgse dorp Roosteren. De man werd aangereden door een auto toen hij de Ruitersbaan overstak, aldus de politie.

Medisch personeel was snel ter plekke, maar de hulp mocht niet meer baten. De wielrenner overleed ter plekke. Het slachtoffer is een man van 83 uit Geulle.

Ram verwacht flinke nasleep van dopingrapport

Herman Ram gaat ervan uit dat het dopingrapport over het wielrennen nog een behoorlijke nasleep zal krijgen. "Er zitten bijlagen bij het rapport die niet gepubliceerd zijn en die door de onafhankelijke commissie alleen aan de UCI zijn overhandigd. Er staan ook zwart geblokte teksten in. Ik ga er vanuit dat de UCI hier toch wel wat mee zal gaan doen en dat dit rapport zeker nog wat los zal gaan maken", stelt de directeur van de Dopingautoriteit.

Ram vindt dat er behoorlijk wat ernstige zaken in rapport zijn opgetekend. "De UCI heeft een negatieve rol gespeeld, want de federatie heeft in het verleden nooit het doel gehad om doping serieus aan te pakken. Er werd alleen maar alles aan gedaan om het probleem weg te werken."

OOR eert 60-jarige Anton Corbijn

Het muziekblad OOR eert deze maand topfotograaf Anton Corbijn, die in mei zestig jaar wordt. Het tijdschrift brengt een speciale editie uit met vier verschillende, door Corbijn zelf geselecteerde covers. Op de voorpagina's staan niet eerder gepubliceerde foto's van Kurt Cobain, Bono, Jeff Buckley en Johnny Rotten.

In het blad zijn twintig pagina's vrijgemaakt voor de kunstenaar, die veel beroemde popsterren op de foto zette. Samen met Corbijn blikt OOR terug op zijn werk en leven, onder meer aan de hand van veel onuitgebracht materiaal.

De fotograaf, die tegenwoordig ook als filmregisseur werkt, begon zijn carrière ooit bij OOR. Hij fotografeerde grote artiesten en maakte platenhoezen voor onder meer U2, Depeche Mode, Metallica, The Rolling Stones en BLØF.

De speciale editie van het muziekblad is vanaf 12 maart te koop. Niet alleen OOR besteedt aandacht aan de zestigste verjaardag van de fotograaf. Het Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag openen op 21 maart een grote overzichtstentoonstelling met werk van Anton Corbijn.

Driveclub krijgt Lamborghini's

De racegame Driveclub krijgt later deze maand een uitbreiding waarmee er vier Lamborghini's toegevoegd worden aan het toch al aardige aantal wagens.

De Veneno, Aventador LP 720-4 50° Anniversario, Huracán LP 610-4 en Gallardo LP 570-4 Squadra Corse komen beschikbaar. Daarbij hoort een nieuwe tour en vijf nieuwe trofeëen. De Lamborghini Expansion-pack is gratis voor mensen met een Driveclub-seizoenspas, maar is ook los verkrijgbaar via PSN. Een prijs is alleen nog niet bekend. Driveclub is al een tijdje uit voor PlayStation 4.

Leger Jemen verjaagt Al-Qaida uit zuidelijke stad

Het Jemenitische leger heeft maandag strijders van Al-Qaida verjaagd uit de stad Mayfan in de zuidelijke provincie Abyan. De extremisten hadden de stad onder de voet gelopen, maar het leger zette met succes een tegenaanval in, zeiden Jemenitische legerfunctionarissen.

Bij de gevechten kwamen vier Jemenitische militairen en zeven Al-Qaida-strijders om het leven.

De Jemenitische tak van Al-Qaida probeert te profiteren van de politieke chaos die in Jemen na een machtsgreep van sjiitische rebellen is ontstaan.

'Grexit blijft groot risico'

Investeerders onderschatten de chaos die zou ontstaan als Griekenland de eurozone verlaat. Daarvoor waarschuwen topmensen uit de financiële sector in Londen, bij een rondgang door de Britse krant Financial Times.

Athene en Brussel bereikten vorige maand weliswaar een akkoord over de tijdelijke verlenging van het huidige Griekse steunprogramma, maar daarmee is Griekenland nog lang niet uit de zorgen. Voordat er geld wordt overgemaakt, moet de Griekse regering haar toezichthouders eerst overtuigen van haar wil om economische hervormingen door te voeren. Daardoor dreigt het land op korte termijn alsnog in financiële nood te komen.

Die problemen kunnen er volgens de kopstukken uit de City nog altijd voor zorgen dat Griekenland de eurozone verlaat. Zo'n 'Grexit' zou volgens hen kunnen leiden tot een verdere ontmanteling van de eurozone en scheuringen in de Europese Unie.

GM sluit deal met activistische belegger

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) trekt de portemonnee om te voorkomen dat een kritische investeerder een zetel weet te bemachtigen in de raad van bestuur. Het bedrijf koopt tussen nu en eind volgend jaar 5 miljard dollar (4,6 miljard euro) aan eigen aandelen in, zo maakte het maandag bekend.

De activistische belegger Harry J. Wilson kondigde vorige maand aan dat hij zich kandidaat zou stellen voor een bestuurszetel bij GM. Hij was kritisch over de financiële prestaties en de beurskoers van het bedrijf, en stelde onder meer een aandeleninkoop voor. Zo'n inkoop is gunstig voor aandeelhouders omdat het dividend daarna over minder aandelen hoeft worden uitgesmeerd.

Wilson ziet af van een bestuurspositie nu GM deels aan zijn wensen tegemoet is gekomen. Hij werd gesteund door investeerders met een totaalbelang van ruim 2 procent in het bedrijf.

OM wil cel en beroepsverbod gymstagiair

Een 21-jarige stagiair uit het Brabantse Berghem die gymles gaf op drie basisscholen in Arnhem en Rheden, heeft tijdens gymlessen en pauzesport elf meisjes in hun kruis en soms ook bij hun borsten betast.

Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM) bewezen. Bovendien drong hij als 20-jarige tijdens seks ook zijn 15-jarige vriendinnetje binnen tegen haar zin, volgens de officier van justitie.

Die eiste daarom maandag voor de rechtbank in Arnhem twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk tegen de man. Daarbij wil de aanklager ook een tienjarig verbod op het werken met minderjarigen als beroeps of vrijwilliger.

Eis OM: vier jaar cel voor Hooijmaijers

Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (53) heeft maandag voor het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep vier jaar cel tegen zich horen eisen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat de vroegere Noord-Hollandse provinciebestuurder zich schuldig heeft gemaakt aan ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

De eis is gelijk aan de straf die het OM eind 2013 vorderde voor de rechtbank in Haarlem. Hooijmaijers werd toen veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

De vroegere provinciebestuurder heeft zich in de ogen van het OM via allerlei corrupte praktijken laten bevoordelen door vastgoedbedrijven, projectontwikkelaars en grondbezitters. "Hij heeft niet alleen het aanzien van de provincie Noord-Holland geschaad, maar van het gehele openbaar bestuur", aldus de aanklager. Die verweet Hooijmaijers dat hij ondanks alle bewijzen blijft ontkennen. In het hoger beroep heeft hij laten blijken dat hij nog steeds niet inziet welke schade hij heeft aangericht, meent het OM.

De aanklager becijferde de totale omvang van de fraude die Hooijmaijers pleegde op ruim een miljoen euro. Tegen zijn echtgenote Jocelyne P. (44), die een belangrijke rol zou hebben gespeeld in de frauduleuze praktijken van haar man, eiste het OM drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf van 240 uur.

Hongarije wil militairen naar Irak sturen

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil toestemming van het parlement om militairen naar Irak te sturen. Door mee te doen aan militaire activiteiten van zijn westerse bondgenoten kan Hongarije eer inleggen en erkenning krijgen voor zijn buitenlands beleid, zei Orbán maandag tegen Hongaarse diplomaten.

Minister van buitenlandse zaken Peter Szijjarto zei eerder dat Hongarije 100 tot 150 militairen kan sturen. Zij zouden moeten samenwerken met Duitse en Italiaanse militairen die trainingscentra voor Iraakse militairen in het noorden van Irak bewaken. De NAVO-militairen helpen zo in de strijd tegen de extremistische groep Islamitische Staat.

De Fidesz-partij van Orbán beschikt in het Hongaarse parlement niet meer over de tweederde meerderheid die nodig is om de militaire missie goed te keuren. Verscheidene parlementsleden van de oppositie zouden waarschijnlijk echter voor de missie stemmen.

Opnames speelfilm Anne Frank in Amsterdam

In Amsterdam zijn deze week opnames van de eerste Duitse bioscoopfilm over het dagboek van Anne Frank, die eind dit jaar in de bioscopen te zien zal zijn. De opnames begonnen eind januari in Keulen.

De filmcrew maakt deze week in Amsterdam de buitenopnames van de stad waar Anne Frank woonde. Er wordt gedraaid op het Merwedeplein, de Brouwersgracht en de Leidsegracht. De crew komt niet bij het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht. Het Achterhuis is nagebouwd in een Duitse studio.

Op het Merwedeplein, waar de familie Frank tot de zomer van 1942 woonde, zijn moderne elementen zoveel mogelijk verwijderd. Lea van Acken speelt de hoofdrol in film. Van Acken (1999) kreeg bekendheid door haar rol in de film Kreuzweg (2014), waarin zij de diep gelovige vrouw Maria speelde. Het is deze maand zeventig jaar geleden dat Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het Noord-Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen stierf. Het Anne Frank Fonds in Bazel steunt het filmproject.

Meerdere aanhoudingen na brand hennepkwekerij

De politie heeft in totaal vijf mensen aangehouden voor een brand op 16 februari in een bedrijfspand in Rozenburg waarin een hennepkwekerij was gevestigd.

Een dag na de brand werd al de 41-jarige huurder van het pand aan de Dwarsweg aangehouden. De politie onderzoekt of illegaal aftappen van stroom leidde tot het ontstaan van de brand. De politie ontdekte vervolgens ook twee andere hennepkwekerijen elders in Rozenburg, waarna nog vier mannen werden aangehouden.

Door de brand in het bedrijfspand moesten bewoners van tien omliggende huizen tijdelijk hun woning uit vanwege rookontwikkeling. Ze werden opgevangen in een brandweerkazerne in de buurt.

Cricketers Engeland blameren zich met uitschakeling in groepsfase WK

De cricketers van Engeland hebben zich geblameerd door al in de groepsfase van het WK uitgeschakeld te worden. In Adelaide was Bangladesh met 15 runs te sterk voor Engeland en daarmee kan Engeland de kwartfinales definitief vergeten.

Engeland won de toss en kozen ervoor om eerst te fielden. Bangladesh kwam in hun inning tot 275 runs tegenover het verlies van zeven wickets. Het was de grootste score ooit voor Bangladesh tegen Engeland. Grote man bij Bangladesh was Mahmudullah Riyad. Hij kwam tot 103 runs en was daarmee de eerste speler van de Tigers die tijdens een WK-wedstrijd een century op het bord wist te krijgen.

Engeland wist wat hun te doen stond in hun inning. 276 runs lopen en dan bleven de kwartfinales nog in het zicht. De Engelsen kwamen echter niet verder dan 260 runs. Na 48.3 overs bowlde Rubel Hossain James Anderson uit en daarmee was de partij klaar. Joss Buttler en Ian Bell waren bij Engeland goed voor respectievelijk 65 en 63 runs. Engeland wist dit toernooi alleen van Schotland te winnen. 

De vier kwartfinalisten uit groep A zijn bekend. Nieuw-Zeeland is al zeker van de groepswinst (10 uit 5). Australië en Bangladesh hebben zeven punten na vijf wedstrijden en Sri Lanka zes. Bangladesh staat voor het eerst in de kwartfinale van het WK. Engeland en debutant Afganistan hebben twee punten na vijf wedstrijden en zijn uitgeschakeld voor de volgende ronde. Ook Schotland kan na de groepsfase naar huis, na vier wedstrijden zijn ze nog puntloos.

In groep B heeft India zich al geplaatst voor de kwartfinale. Zuid-Afrika, Pakistan, Ierland en West-Indies strijden om de overige drie plekken. De groepsfase duurt nog tot 15 maart.

Ook Contador kreeg voorkeursbehandeling UCI

Volgens de commissie die het dopingverleden van wielrenbond UCI onderzocht, heeft niet alleen Lance Armstrong maar ook Alberto Contador een voorkeursbehandeling gehad nadat hij in de Tour van 2010 was betrapt op het gebruik van het verboden middel clenbuterol. Alvorens een procedure te starten, gingen vertegenwoordigers van de UCI eerst in Spanje op bezoek bij de renner om de zaak met hem te bespreken. "De commissie heeft geen voorbeeld kunnen vinden dat dit vaker gebeurde", meldt het rapport.

Hoewel het om een uitermate kleine hoeveelheid clenbuterol ging en het ook nog de Tourwinnaar betrof, vindt de commissie dat voor elke renner dezelfde procedure moet worden gehanteerd. De rapporteurs noemen het bezoek aan Contador een voorbeeld van 'slecht management in crisistijden'. De Spaanse wielerbond sprak Contador vrij maar de renner werd in een door de UCI en wereldantidopingbureau WADA aangetekend beroep alsnog voor twee jaar geschorst door sporttribunaal CAS. De commissie vond geen aanwijzing dat de UCI de zaak had willen verdoezelen.

Tweede toernooizege op rij voor Bacsinszky

Tennisster Timea Bacsinszky heeft zondag (lokale tijd) haar tweede toernooizege op rij behaald. Na haar eindoverwinning vorige week in Acapulco pakte ze ook in Monterrey de titel. Ze deed dit opnieuw ten koste van de Française Caroline Garcia.

Bacsinszky won de finale dit keer met 4-6, 6-2 en 6-4. Vorige week won ze in twee sets (6-3 en 6-0) van haar opponente uit Frankrijk. Het was haar het derde succes op de WTA Tour.

Duitse vrouw bij peshmerga gesneuveld

Een jonge Duitse vrouw die aan de kant van de Koerdische YPG-militie meevocht tegen de groep Islamitische Staat in Syrië is in de strijd gesneuveld. Dat hebben Koerdische functionarissen en activisten maandag meegedeeld.

De 19-jarige Ivana Hoffman vond zaterdag de dood op het slagveld bij het dorp Tel Tamr, zei YPG-woordvoerder Nawaf Khalil. Hoffman, lid van de Marxistisch-Leninistische Communistische Partij van Turkije, had zich ongeveer zes maanden geleden bij de YPG aangesloten, zei Khalil. Serdar Sitr, voorzitter van de Koerdische Oplossing Partij in Irak, en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigden de dood van de Duitse. De precieze omstandigheden van haar dood zijn onduidelijk.

Hoffman, in Duitsland geboren uit Zuid-Afrikaanse ouders, is de derde buitenlandse en de eerste vrouwelijke buitenlandse strijder aan de kant van de Koerden die in de strijd met IS het leven heeft gelaten.

'Gedode Alarasi slachtoffer persoonswisseling'

De in Amersfoort geliquideerde Mohammed Alarasi (22) is mogelijk slachtoffer van een persoonsverwisseling. Dat is ruim een jaar na zijn dood voor de politie het meest aannemelijke scenario, aldus een woordvoerster maandag.

Dinsdag wordt in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de zaak. Het onderzoeksteam houdt er rekening mee dat niet Alarasi, maar de 38-jarige Samir Jabli het doelwit was. Jabli was een bekende van de politie. Hij werd op 1 december doodgeschoten in Amersfoort.

Topoverleg over Griekse crisis in Brussel

In Brussel is er vrijdag topoverleg over de slepende Griekse schuldencrisis. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft dan een gesprek met de Griekse premier Alexis Tsipras.

De ontmoeting begint om 09.00 uur, bevestigde de Europese Commissie maandagmiddag. Tsipras had herhaaldelijk op een dergelijk overleg aangedrongen.

Euroland Griekenland kampt met acute geldproblemen en moet ook nog eens zijn enorme schuldenberg afbouwen. Deze maandagmiddag buigen de ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) zich voor de zoveelste keer over de crisis. Zij bekijken de jongste Griekse voorstellen voor hervormingen.

'Hypocriete' Armstrong hoopt op schone toekomst

Lance Armstrong hoopt dat het internationale rapport naar het dopingverleden leidt tot een schone toekomst voor de wielersport. "Ik ben het CIRC dankbaar dat het op zoek is gegaan naar de waarheid en dat ik hierbij heb kunnen helpen. Ik heb ontzettend veel spijt van de dingen die ik heb gedaan. Maar ik hoop dat deze waarheid zal leiden tot een toekomst zonder doping in de sport waar ik ontzettend veel van houd", aldus Armstrong op zijn website.

Armstrong bekende in 2013 jarenlang verboden middelen te hebben gebruikt. Zijn onthulling heeft uiteindelijk mede tot dit rapport geleid. De Amerikaan, die zijn zeven Tourzeges moest inleveren, hoopt dat het rapport ook een positieve impuls zal geven. "Ik hoop dat jonge rijders over de hele wereld weer kunnen proberen hun dromen waar te maken zonder te hoeven nadenken over onmogelijke keuzes, waar zoveel van mijn vrienden en andere renners mee zijn geconfronteerd."

Uit het CIRC-rapport bleek dat Armstrong jarenlang een enorme voorkeursbehandelijk genoot van de UCI en met name presidenten Hein Verbruggen en Pat McQuiad. Zo konden Armstrong en zijn team advocaten aanpassingen doorvoeren in een onderzoeksrapport naar onder meer doping en werd er geen enkele vorm van gerichte tests toegepast op momenten dat de Texaan sterk verdacht kon worden van EPO-gebruik.

Drie Egyptische militairen gedood door bermbom

Drie Egyptische militairen zijn maandag om het leven gekomen door de ontploffing van een bermbom in het noordoosten van de Sinaï. De bom ontplofte bij een controlepost in de omgeving van het dorp El-Kharouba. Een vierde militair werd met ernstige verwondingen in een ziekenhuis opgenomen, zei een legerfunctionaris.

Politieagenten, militairen en stamleden die banden hebben met de veiligheidsdiensten zijn vaak doelwit van aanslagen in de Sinaï. Voor de meeste aanslagen wordt de verantwoordelijkheid opgeëist door Ansar Beit al-Maqdis, een groep die trouw heeft gezworen aan de extremistische groep Islamitische Staat.

'IS onthoofdt bewakers Libisch olieveld'

De Libische tak van de groep Islamitische Staat heeft acht bewakers van een olieveld dat vorige week onder de voet werd gelopen onthoofd. Een medewerker van het olieveld Al-Ghani die getuige was van de onthoofdingen kreeg een hartaanval en overleed. Dat heeft een Libische legerwoordvoerder maandag gezegd.

Woordvoerder Ahmed al-Mesmari lichtte niet toe hoe het leger aan de informatie was gekomen. Maar de eenheid die met de bewaking van de olievelden is belast is nauw verbonden met het Libische leger. Libië heeft twee rivaliserende regeringen en het leger gehoorzaamt aan die in het oosten van het land.

Bij de aanval vrijdag op Al-Ghani werden vier Filipijnen, twee Bengalezen, een Ghanees, een Oostenrijker en een Tsjech ontvoerd.

ChristenUnie wil 100 miljoen extra voor regio

De ChristenUnie wil dat het kabinet komend jaar 100 miljoen euro extra uittrekt om de situatie in de regio te verbeteren. Het geld moet worden gebruikt om de hoge werkloosheid in gebieden buiten de Randstad aan te pakken, om kleine ziekenhuizen open te kunnen houden en te zorgen voor een goede bereikbaarheid.

Dat zei ChristenUnie-leider Arie Slob maandag in het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z. De ChristenUnie is een van de bevriende oppositiepartijen die het kabinet geregeld in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpt. Die steun is nooit onvoorwaardelijk, aldus Slob. Bij de begrotingsbesprekingen in het voorjaar zal hij het kabinet oproepen met een deltaplan voor de regio te komen. Volgens Slob heeft het kabinet een blinde vlek voor de regio.

Wolf op industrieterrein in Groningen

De wolf die zaterdag was opgedoken in Drenthe, is ook in de provincie Groningen gezien. Zo is het dier gesignaleerd op een industrieterrein in Hoogezand, zegt Leo Linnartz van de organisatie Wolven in Nederland maandag.

De wolf, de eerste in het wild in Nederland in 150 jaar, komt vermoedelijk uit Duitsland. Het beeld tot nu toe is dat hij weinig schuw is. Volgens Linnartz betekent dit dat het dier ergens is opgegroeid waar weinig mensen wonen.

"Wolven die beschoten zijn geweest geven aan hun jongen door dat ze moeten oppassen voor 'tweebenigen'. Maar in Zweden bijvoorbeeld is niet-schuw gedrag onder wolven gebruikelijker omdat ze daar veel minder mensen tegen komen.''


UCI-rapport: "Verbruggen was alleenheerser"

Hein Verbruggen regeerde tussen 1991 en 2005 de internationale wielrenunie UCI als een 'patron absolu', als een alleenheerser. Dat is een van de conclusies van het rapport dat een onafhankelijke commissie heeft samengesteld over het (doping)verleden van de UCI. De Nederlander liet zaterdag al weten niet onder de indruk te zijn van de kritiek nu ook de onderzoekers niet hebben aangetoond dat hij geld zou hebben aangenomen om een positieve dopingzaak van Lance Armstrong onder de mat te schuiven.

Verbruggen wordt omschreven als een een op macht beluste bestuurder die met Armstrong als boegbeeld zijn sport maar vooral zijn status zag groeien, maar te vaak in conflicten belandde die zijn organisatie schaadden. Genoemd worden zijn persoonlijke vete met toenmalig baas van het wereldantidopingbureau WADA Dick Pound en Tourorganisator ASO. Zijn beleid was ondoorzichtig, Verbruggen overlegde slechts met enkele vertrouwelingen.

Gezin met vijf kinderen uit Doorwerth vermist

De politie zoekt een gezin met vijf kinderen uit het Gelderse Doorwerth. Zondag kwamen signalen bij de politie binnen dat het gezin wordt vermist, aldus een politiewoordvoerder maandag. Hij kon er nog niet meer bijzonderheden over vertellen.

Het lijkt erop dat het gezin met de auto is vertrokken. Zondagavond deed de politie via Burgernet een oproep om uit te kijken naar de auto met daarin een man, een vrouw en vijf kinderen in de omgeving van de Johanniterweg in Doorwerth, maar dat had geen resultaat. Maandagmorgen was nog geen spoor van de vermiste familie gevonden.

Doodstraf voor moord op Pakistaanse gouverneur

Een Pakistaans gerechtshof heeft de doodstraf gehandhaafd voor een man die een provinciale gouverneur vermoordde omdat die zich bezondigd had aan godslastering. De aanklachten wegens terrorisme werden echter verworpen.

De veroordeelde, voormalig politiecommando Mumtaz Qadri, behoorde tot de lijfwacht van gouverneur Salman Taseer. Qadri schoot Taseer in 2011 dood, omdat de gouverneur zich had uitgesproken tegen de zogenoemde blasfemiewetten van Pakistan.

Het is niet zeker of Qadri de doodstraf daadwerkelijk zal ondergaan. Pakistan heeft duizenden mensen in de dodencellen, maar voert geen doodvonnissen uit. Alleen voor zaken die verband houden met terrorisme heeft premier Nawaz Sharif in december een uitzondering gemaakt.

Final Fantasy XV-video's laten alles zien

Final Fantasy XV: Episode Duscae (zoals de demo heet) ligt bijna in onze handen. Ondertussen zijn er al heel wat beelden van de game vrijgekomen. De lead designers van de game, Wan Hazmer en Prasert Prasertvithyakarn, presenteerden heel wat elementen van de demo tijdens PAX East.

In de onderstaande video's kun je zien hoe gevechten werken, het buddy-systeem, chocobo's en meer. De demo is alleen verkrijgbaar bij de HD-remake van Final Fantasy Type-0, die op 20 maart uitkomt voor PS4 en Xbox One.

Fans willen Modern Warfare 2-remaster

Een fan is een online petitie gestart (jaja!) om Activision om een Call of Duty: Modern Warfare 2-remaster te vragen. De fan zegt dat de oude versie op PS3 en Xbox 360 onspeelbaar is geworden door hackers, waardoor een nieuwe versie op de huidige consoles niet zou misstaan.

Op het moment van schrijven heeft hij al 48,537 digitale handtekeningen vergaderd. Opvallend is het feit dat hij Jason West als CEO van Infinity Ward noemt. West werd jaren geleden door Activision ontslagen, waarna hij samen met andere ex-medewerkers Respawn Entertainment oprichtte.

Froome meldt zich af voor Tirreno-Adriatico

De Brit Chris Froome doet niet mee aan de rittenkoers Tirreno-Adriatico. De renner van Sky heeft dit maandag via Twitter laten weten. "Ik voel me nog steeds niet goed, dus ik ga het niet redden. Het is een tegenvaller voor mij, maar mijn gezondheid staat voorop", aldus de winnaar van de Tour in 2013.

De Italiaanse koers pronkte juist met het deelnemersveld omdat voor het eerst vier winnaars van de Tour, Vuelta of Giro tegelijk in één race uit de WorldTour aan de start zouden verschijnen. Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Nairo Quintana schreven in het verleden ook een of meerdere grote rondes op hun naam. Ze zullen nu met z'n drieën vanaf woensdag de strijd aangaan.

Klappen en dansen met Claptrap

Tijdens de afgelopen PAX East hebben Gearbox en Harmonix een onverwachte samenwerking aangekondigd. Het is namelijk later dit jaar mogelijk om met alle Borderlands-personages te dansen in Xbox One-game Dance Central Spotlight.

Vanaf heden zijn Claptrap en Nisha al vrij te spelen in Dance Central Spotlight. Je kunt beide personages ontgrendelen door in het selectiescherm vijf keer op X of vijf keer op Y te drukken.

Nieuwe screenshots Just Cause 3

Ontwikkelaar Avalanche Studios heeft drie nieuwe screenshots uitgebracht waarin een indruk wordt gegeven van de wereld van Just Cause 3. De screenshots laten het lekkere klimaat zien van Medici, het thuisland van hoofdpersoon Rico.

In Just Cause 3 neem je het als Rico op tegen dictator General Di Ravello. De mapgrootte in Just Cause 3 wordt ongeveer even groot als die van de voorganger. Hierbij komt echter dat er meer verticaliteit zit in de wereld, zodat je nu bijvoorbeeld ook in ondergrondse grotten kunt vertoeven.

Just Cause 3 staat gepland voor december dit jaar en komt uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Idioot belt 911 omdat zijn vrouw zijn cocaïne stal

In Alliance, Ohio kreeg de poltie een arrestatie wel heel eenvoudig in de schoot geworpen. De man in kwestie belde namelijk 911 en vertelde de politie dat zijn vrouw er vandoor wilde gaan met zijn zojuist aangeschafte cocaïne.

Toen de politie bij het huis van de man aankwam vonden ze geen cocaïne, maar wel de hulpmiddelen die gebruikt worden bij drugsgebruik.

De man is aangeklaagd wegens onnodig misbruik van de nooddienst 911 en het bezit van drugshulpmiddelen. De man is voorlopig ingesloten in de Clark County Jail.

Politie breekt anti-nucleair protest Greenpeace op

De politie van Parijs heeft maandag een eind gemaakt aan een protestactie van Greenpeace. Activisten van de milieugroep lieten zich aan touwen van een brug over de Seine zakken om spandoeken af te rollen waarin werd opgeroepen tot vermindering van het gebruik van kernenergie. Vijf actievoerders werden opgepakt, zei Greenpeace-woordvoerder Sylvain Trottier.

De actie viel samen met een debat deze week in het Franse parlement over kernenergie. Frankrijk produceert nu ruim twee derde van zijn elektriciteit met kernenergie. De socialistische regering van president François Hollande heeft beloofd dat in de komende tien jaar terugbrengen tot de helft, maar in een wetsvoorstel dat vorige week door de Senaat werd aangenomen wordt geen termijn meer genoemd. Het Franse lagerhuis, de Nationale Assemblee, heeft dat tijdschema wel goedgekeurd.

Straf voor racisme onder voetbalselfie Fer

Drie mensen die racistische teksten hadden geplaatst onder een selfie van international Leroy Fer worden bestraft. Ze krijgen een boete van 360 euro. Als ze niet betalen, dan moeten de verdachten voor de rechter komen. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

Fer plaatste in november een foto op Instagram van hemzelf en acht andere donkere spelers van het Nederlands elftal. De foto werd later op Facebook geplaatst. Dat leidde tot een stroom aan reacties, waaronder racistische.

Brij van wifi-netwerken maakt internet traag

Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen. Wifi-netwerken van huishoudens zitten elkaar steeds meer in de weg, constateert Agentschap Telecom uit onderzoek. Meer dan de helft van de gebruikers ervaart daardoor problemen.

Het agentschap van het ministerie van Economische Zaken heeft op 180 plaatsen gemeten hoeveel data over het draadloze netwerk verstuurd kunnen worden. Uit de metingen bleek dat de frequentie die het meest wordt gebruikt, 2,4 GHz, begint "vol te lopen". Het gevolg: vastlopende Skype-gesprekken, haperende video's en eindeloos ladende websites.

'Tweeling vaak bestempeld als raar'

Darren en Denzel hopen de komende weken hoog te eindigen in De Nationale Tweelingtest die SBS6 vanaf maandag uitzendt. De 21-jarige tweelingbroers uit hartje Amsterdam, die als twee druppels water op elkaar lijken, hebben beiden de drang de komende weken te worden verkozen tot de ultieme tweeling van Nederland. Tijd voor een kennismaking.

Nooit eerder zagen Darren en Denzel zoveel eeneiige tweelingen bij elkaar tijdens de castingdag in De Efteling. Denzel: "We waren daar met 150 tweelingen. Een normaal mens heeft al moeite met één tweeling. In onze groep moesten we twintig mensen uit elkaar zien te houden. Nu weten we hoe het voelt voor eenlingen die moeite hebben om ons uit elkaar te houden. Sindsdien heb ik daar meer begrip voor."

Darren is blij met De Nationale Tweelingtest. "Er zijn veel talentenshows voor mensen met talent. Tweelingen worden vaak bestempeld als raar, vreemd en leuk. Mensen hebben altijd verschillend meningen over tweelingen. Nu heb je een programma met heel veel tweelingen. Zo kan het publiek zien hoe een tweeling in elkaar zit en waarom we op elkaar lijken en in hoeverre ons gedrag overeenkomt", vertelt Darren. "Het zijn wetenschappelijke testen. Het is ook voor ons echt een graadmeter voor hoe identiek we zijn."

Denzel vult aan: "'Aan de hand van de opdrachten in het programma kan het publiek zien waarom tweelingen zo close zijn. En hoe we samenwerken, want we moeten nauw samenwerken om verder te komen naar de volgende rondes."

De Amsterdamse studenten hopen met het programma een paar vooroordelen weg te nemen over tweelingen. Darren: "Een vriendin kwam eens met een hele rare vraag. Ze vroeg 'als jij diarree hebt, heeft Denzel dat dan ook?' Dat slaat nergens op. Als dat zo zou zijn, zijn we geen normale mensen meer, maar gewoon aliens. Het is een misvatting dat wij als tweelingbroers tegelijk ziek zijn. Als dat zo is, heeft hij me aangestoken."

De telepathie-test noemt Darren het leukste experiment. ''We krijgen veel vragen over telepathie. Vaak is het gewoon instinct dat we elkaar aanvoelen. Nu gingen we het eens testen. Denzel kreeg in een aparte kamer een spin op zijn lichaam en er was een clown die hem liet schrikken. Ik als ontvanger kreeg allemaal draadjes op mijn lichaam om mijn reactie te kunnen registreren. Uiteindelijk ontstond er een soort van telepathie. De scores daarvan zien wij ook pas in de uitzending."

Darren en Denzel streven naar hoge resultaten. "We willen hoog eindigen", zegt Darren. "Maar het wordt moeilijk. Er doen zoveel goede tweelingen mee. We blijven onszelf en doen ons best."

Zowel Darren als Denzel heeft een vriendin. In het verleden hebben ze weleens dezelfde vriendin gehad. Darren: ''Ik had een keertje een vriendin. Een paar maanden nadat het uitging, had mijn broer een relatie met haar.? Denzel: "Mijn relatie met haar duurde aanmerkelijk langer. We hebben nu allebei een vriendin. We vallen op hetzelfde type meisjes. Ze spannen wel een beetje samen tegen ons. Ze beginnen de beste vriendinnen te worden, gaan samen naar feestjes en hebben dezelfde voorkeur voor uitgaansgelegenheden en delen dezelfde meningen. Ze proberen dat we alles met ons vieren doen.?

De jongens vinden dat niet erg. "We zien elkaar elke dag en doen heel veel leuke dingen samen. We zijn supporter van Ajax, kijken dezelfde films, luisteren naar dezelfde muziek en we bezoeken dezelfde festivals. Alles wat we leuk vinden hebben we met elkaar gemeen'', zegt Darren. "Als we zijn afgestudeerd gaan we samen een huisje zoeken. Voordat we beiden een gezin stichten, willen we nog samenwonen." Denzel: "We zijn de beste vrienden en kunnen goed met elkaar opschieten. Tot die tijd blijven we lekker samen."

Het was wel even wennen voor de jongens dat ze voor het programma dezelfde kleding moesten gaan dragen. Dat doen ze al jaren niet meer. Darren: "Gek is het wel, maar je raakt er weer snel aan gewend. In het programma doen de andere tweelingen het ook, dus het lijkt normaal."

Offensief tegen Boko Haram

Sinds afgelopen zaterdag zijn tweehonderd legervoertuigen met militairen uit Tsjaad en Niger de grens met Nigeria overgestoken om de strijd aan te binden met de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Dat meldt een inwoner van het grensdorp Bosso in Niger maandag.

Nadat alle voertuigen de grens over waren getrokken klonken er vanuit Nigeriaans grondgebied luide explosies, een teken dat de strijd met Boko Haram was ontbrand, zei inwoner Adam Boukarna.

De buurlanden van Nigeria hebben een multinationaal leger gevormd om Boko Haram het hoofd te bieden. De regering van Niger heeft de grondaanval niet in het openbaar bevestigd en ook de woordvoerder van het Tsjadische leger wilde niet reageren, maar de Kameroense minister van Defensie Edgard Alain Mebe Ngo'o bevestigde het offensief.

Het leger van Kameroen neemt er niet aan deel omdat het is verzocht de grenzen van Kameroen tegen de extremisten te beschermen. De minister zei dat leden van Boko Haram zichzelf en hun voorraden verstoppen in Kameroen en wellicht naar het land zullen uitwijken als de grond hun in Nigeria te heet onder de voeten wordt. Bewoners van mogelijke conflictzones is verzocht daaruit te vertrekken, voegde de minister eraan toe.

De bijna zes jaar oude opstand van Boko Haram in het noordoosten van Nigeria heeft aan ongeveer twaalfduizend mensen het leven gekost. De laatste tijd is de groep ook actiever in de buurlanden van Nigeria. Boko Haram verbond zich zaterdag met de groep Islamitische Staat.

Gezin Etten-Leur bekend door huiselijk geweld

Het gezin waarvan zaterdag de vader en dochter dood werden gevonden in een huis in Etten-Leur was bekend bij hulpinstanties vanwege een melding over huiselijk geweld. Die werd gedaan in augustus 2013 bij het Veiligheidshuis in Bergen op Zoom. De veiligheid van het kind is destijds nader onderzocht, maar reden voor ongerustheid was er niet, vertelde regiodirecteur Kees Swaanen van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant maandag. Ook bij Veilig Thuis (het vroegere Meldpunt Kindermishandeling) is alleen deze ene melding bekend.

In het huis in Etten-Leur werden zaterdag drie doden gevonden. Het gaat om een 41-jarige vader en zijn dochter (9). De identiteit van het derde slachtoffer is nog niet bekend. Met de moeder van het meisje heeft de politie contact gehad.

UvA neemt nog even de tijd voor reactie

De Universiteit van Amsterdam (UvA) komt begin deze week met een reactie op de eisen van een groep docenten over meer democratisering. De groep, verenigd in Rethink UvA, wilde voor maandag 09.00 uur inwilliging van hun eisen. Maar een woordvoerster van de UvA zei dat er ook maandag nog wordt gepraat.

Wie met wie praat wilde ze niet zeggen. ,,We hebben vorige week al aangegeven dat we er begin deze week op terugkomen.'' Studenten die het Maagdenhuis bezetten, ook uit onvrede met het beleid en bestuur van de universiteit, waren maandagochtend niet te bereiken.

Horror-personage in Killer Instinct

Op Pax East 2015 hebben Microsoft en Iron Galaxy een nieuw personage - genaamd Hisako - voor Killer Instinct: Season 2 gepresenteerd. Hisako is een negentien-jarig meisje die niet zou misstaan in een horrorfilm, maar dat is niet het enige opvallende.

Ookal is Hisako een negentien-jarig meisje, heeft ze de laagste bewegingssnelheid van alle personages en is ze erg afhankelijk van counters. Maakt dit haar echter niet minder gevaarlijk. In de onderstaande gameplay-demo van Hisako en Jago, blijkt dat ze diverse epische bewegingen heeft die het mogelijk maken om het lichaam van haar vijand te betreden en hun botten te breken.

'F1-deelname Van der Garde levensgevaarlijk'

Volgens de Formule 1-renstal Sauber is het 'levensgevaarlijk' om Giedo van der Garde zondag bij de openingswedstrijd in Australië te laten meeracen. De advocaat van het Zwitserse team zei dit maandag bij behandeling van het kort geding in het Australische Victoria. De Nederlandse autocoureur spande de zaak aan omdat hij meent contractueel recht te hebben op een van de twee racestoeltjes. De rechtbank doet woensdag uitspraak.

De advocaat van Sauber stelde dat Van der Garde niet in Melboure kan rijden omdat de auto niet voor hem gemaakt is. "Het is levensgevaarlijk voor hem en ook voor de andere coureurs, want hij heeft ook helemaal niet in de auto getest", aldus de raadsman. Volgens Sauber beschikt Van der Garde ook niet over de benodigde licentie en zou het ook twee weken kosten om een stoeltje voor hem te maken.

Voor Zivkovic is geduld soms geen schone zaak

Met een assist op de winnende treffer op Anwar El Ghazi bekroonde Richairo Zivkovic zondag een invalbeurt van een half uur voor Ajax in het thuisduel met Excelsior (1-0). "Ik moet iedere kans grijpen", beseft de aanvaller. "Hoeveel minuten ik ook krijg, ik moet laten zien dat het goed is dat ik start."

Geduld is wel eens geen schone zaak, merkt Zivkovic tijdens zijn eerste seizoen in Amsterdam. "Natuurlijk wil ik snel een basisplaats", zegt de achttienjarige spits, die afgelopen zomer FC Groningen verruilde voor een avontuur in de hoofdstad. "Maar ik moet ook in mezelf investeren. Bij FC Groningen had ik dit seizoen veel meer speeltijd in de eredivisie gekregen. Maar dan was ik nog steeds een spits geweest die veelal na een counter toeslaat. Daar kom ik niet verder mee."

Het liefst wil Zivkovic zo goed worden als Patrick Kluivert, de centrumspits die niet alleen een abonnement op doelpunten had, maar ook anderen bij de club van rood en wit beter liet spelen. "Spits van Ajax zijn, dat is moeilijk", beseft de in Assen geboren aanvaller. "Maar ik zie dat het beter gaat, op trainingen en bij Jong Ajax. Ik heb de juiste keuze gemaakt."

Al achttien doelpunten maakte Zivkovic voor het beloftenelftal van zijn nieuwe club in de Jupiler League. Ook bij afwezigheid van Arkadiusz Milik en Kolbeinn Sigthórsson kreeg hij tegen Excelsior geen basisplaats. "De trainer beslist", erkent Zivkovic. "Ik moet gewoon zorgen dat hij voor mij kiest."

Vanaf de bank zag de zoon van een vader uit Curaçao en moeder uit Servië dat Lasse Schöne tegen Excelsior opnieuw niet kon camoufleren dat hij geen centrumspits is. El Ghazi probeerde de Deen te helpen, maar hij is meer een rechtsbuiten dan centrumaanvaller. Het publiek in de ArenA veerde daarom op toen Zivkovic bij een gelijke stand mocht warmlopen. "Dat was leuk om te horen", zegt de spits, die zichzelf in de eerste minuten van zijn invalbeurt in alle ijver voorbij liep.

"Het is moeilijk om in korte tijd te laten zien wat je kunt. Maar gelukkig gaf ik die assist op El Ghazi. Later werd mijn treffer wegens buitenspel afgekeurd. Maar ik heb me laten zien. Ja, ik weet dat Milik en ook Sigthórsson weer bijna fit zijn. Misschien ga ik woensdag daarom niet mee naar Oekraïne voor het uitduel met Dnjepr Dnjepropetrovsk in de Europa League. Maar ik blijf er alles aan doen om eerste spits van Ajax te worden. Dat moet me gaan lukken", aldus Zivkovic.

Battletoads komen naar Shovel Knight

Phil Spencer heeft op de GDC aangekondigd dat de Battletoads extra personages zijn in de Xbox One-versie van Shovel Knight. De Battletoads werden via de onderstaande teaser geintroduceerd.

Shovel Knight - ontwikkeld door Yacht Club - is een populaire retro platform-game en kende al eerder een release op PlayStation 4 en Wii U. De PlayStation 4-versie had ook Kratos - bekend uit God of War - als extra personage.

Minder vliegrampen maar meer doden in 2014

De luchtvaartsector zal zich 2014 vooral herinneren als het jaar waarin Malaysia Airlines in een halfjaar tijd twee toestellen verloor, waaronder vlucht MH17 die op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur uit de lucht werd geschoten. Toch was het volgens brancheorganisatie IATA het veiligste vliegjaar ooit, met één ongeluk op 4,4 miljoen vluchten. Het aantal slachtoffers lag wel relatief hoog.

In de cijfers die IATA maandag publiceerde is 'MH17' overigens niet meegeteld. Het toestel werd op 17 juli boven Oost-Oekraïne vrijwel zeker met een raket uit de lucht geschoten, waarmee geen sprake was van een ongeluk. De vier vliegtuigen die verloren gingen door de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, werden evenmin opgenomen in de veiligheidsstatistieken voor dat jaar.

Toeterprotest boos en ongerust treinpersoneel

Uit protest tegen het aanhoudende geweld tegen treinpersoneel hebben machinisten overal in het land maandagochtend hun claxon laten horen. Het toeterprotest, om 09.00 uur precies, heeft de steun van de Nederlandse Spoorwegen en de vakbond van rijdend personeel VVMC.

Het oorverdovende geluid van de meertonige claxon - ook wel tyfoon genoemd - was op veel stations te horen. Directe aanleiding voor de toeteractie is het geweld van afgelopen week tegen een 44-jarige conductrice in de trein van Schiphol naar Hoofddorp en tegen een conducteur op een treinstation in Helmond.

Bonden en NS doen een dringend beroep op het kabinet om te zorgen voor extra politie, meer cameratoezicht en aanvullende maatregelen tegen zwervers op stations.

Nederland in trek bij buitenlandse bedrijven

Nederland is in trek bij buitenlandse ondernemers. Afgelopen jaar investeerden die voor 3,2 miljard euro, een recordbedrag, in Nederland. Het datacenter van Google in de Eemshaven (Groningen) is een van de in totaal 187 nieuwe projecten die worden gerealiseerd.

Verder komt het nieuwe Europese hoofdkantoor van Netflix in ons land, breidt boekingssite Expedia het servicecenter in Amsterdam uit, steekt het Canadese bedrijf Northland Power geld in windpark Gemini en krijgt Bergen op Zoom een distributiecentrum van modebedrijf American Eagle. Dat blijkt maandag uit de jaarcijfers van de organisatie die de investeerders helpt naar Nederland te komen, de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) die maandag bekend zijn gemaakt. De investeringen zijn goed voor 6304 banen.

Harrison Ford stabiel na crash

Acteur Harrison Ford ligt nog in het ziekenhuis na zijn noodlanding met zijn sportvliegtuigje en de operatie die daarop volgde. Zijn situatie is stabiel, weet New York Post.

De 72-jarige Indiana Jones-acteur krijgt in het ziekenhuis bezoek van zijn vrouw Calista Flockhart, familieleden en Hollywoodsterren. Calista zat volgens de krant uren aan zijn bed en verliet het ziekenhuis uitgeput.

De luchtvaartautoriteiten hebben nog geen gelegenheid gehad de acteur te ondervragen over de oorzaak van het ongeluk.

Zondag werden foto's van het ongeluk vrijgegeven waarop te zien is hoe Harrison Ford met een nekbrace en liggend op een brancard werd afgevoerd, terwijl hij een bloedende hoofdwond had. Tijdens de crash brak hij zijn enkel en bekken.

'Nog steeds dopingcultuur in het wielrennen'

Er heerst vandaag de dag nog altijd een dopingcultuur in de wielersport. Dat is één van de vele conclusies van de commissie CIRC, die in opdracht van de UCI onderzoek deed naar de dopingproblematiek van de laatste decennia. Maandag werd het rapport door de UCI naar buiten gebracht.

De commissie sprak met bijna 175 mensen van binnen en buiten de wielersport. De getuigenverklaringen leverden een verontrustend beeld op. | "De situatie onder profwielrenners is wel verbeterd, maar dopinggebruik is nog steeds aan de orde van de dag." Volgens de geïnterviewden worden de verboden middelen anders gebruikt. "De grootste zorg tegenwoordig is dat, na de invoering van het biologisch paspoort, men overgegaan is tot kleinere hoeveelheden. Het wordt gecontroleerd toegepast zodat het niet zichtbaar is bij een bloedcontrole."

Tot de getuigen behoren onder andere de oud-renners Lance Armstrong en Michael Boogerd. Ook Chris Froome, winnaar van de Tour de France in 2013, werd ondervraagd. De inhoud van de individuele verklaringen is niet openbaar.

Ook zegt het rapport da dat zaakwaarnemers helpen om in sommige gevallen doping te verstrekken. Voorheen ging dat meestal alleen via artsen en apotheken. Als zaakwaarnemers gaan leveren is de afstand tussen de renner en de dopingleverancier dermate groot, dat de pakkans miniem is. Zaakwaarnemers zijn doorgaans goed ingevoerd en kunnen, als ze een groot netwerk hebben, aan alle behoeften van de renner voldoen. 

Ook één van de voornaamste conclusies is dat de UCI heeft in de jaren tussen 1998 en 2013 doorlopend gefaald heeft om zijn eigen anti-dopingregels te volgen. Oud-voorzitter Hein Verbruggen krijgt er dan ook van langs in het rapport. Positieve dopingtests werden door de UCI-leiding genegeerd, renners kregen voorkeursbehandelingen van de UCI-voorzitter, kritiek werd geuit richting klokkenluiders die doping aan de kaak stelden. "Alle aantijgingen en conclusies rond het anti-dopingprogramma tonen aan dat beslissingen die de UCI-leiding nam, het anti-dopingbeleid hebben ondermijnd", aldus het rapport.

"Doping werd door de UCI-leiding gezien als het gedrag van individuen, niet als een structureel probleem binnen de sport. Volgens de CIRC was er niet genoeg bereidheid om een systeem om het dopingebruik tegen te gaan op touw te zetten. De benadering van doping was er één om het in bedwang te houden met het oog op de gezondheid van de renners. Het was er niet één om doping te bestrijden."

Het rapport geeft de UCI wel wat krediet voor wat ze gedaan hebben. "Het moet gezegd dat de UCI meer stappen ondernam om doping tegen te gaan dan andere internationale sportbonden."

De CIRC begint zijn hoofdstuk Aanbevelingen met de zin: "Wat duidelijk naar voren komt in deze commissie is dat er geen simpele oplossing is voor het dopingprobleem in de wielersport. Eén belangrijke boodschap die de UCI en alle betrokken partijen moeten onthouden, is dat de strijd tegen doping een doorlopend proces is. Zelfs wanneer de aanbevelingen van deze commissie worden doorgevoerd, moeten ze op hun hoede zijn voor het alsmaar veranderende dopinglandschap. Het werk is nooit af."

Het complete rapport van de UCI is hier te lezen. 

Grootste rampenoefening ooit van Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis oefent komende week voor het eerst met het nieuwe burgerhulpnetwerk Ready2Help, waar bijna vijfduizend mensen bij zijn aangesloten. Het is de grootste rampenoefening ooit van de organisatie. Het gaat om een oefening met het oproepsysteem, een praktijktraining en een online-oefening van het netwerk.

De mensen die bij het netwerk zijn aangesloten zijn bereid om bijvoorbeeld tijdens een watersnoodramp zandzakken te komen vullen als daar om wordt gevraagd. Bij een dergelijke ramp is het voor het Rode Kruis van belang via de telefoon of sms een beroep te doen op veel mensen tegelijk. In landen als Oostenrijk is het al een beproefde methode.

Iedereen die zich heeft aangemeld voor Ready2Help ontvangt deze week een sms en een telefonische oproep om te oefenen met het oproepsysteem. Voor het praktijkgedeelte wordt een groep mensen gevraagd zich op een bepaalde locatie in het land te melden om daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken. Daar wordt een rampscenario in scène gezet, waarbij Ready2Help-deelnemers worden ingezet.

De plaats en tijd van de praktijkoefening maakt het Rode Kruis nog niet openbaar, omdat noodsituaties ook niet worden aangekondigd. "Om het netwerk goed te kunnen testen, hebben we zoveel mogelijk participanten nodig. Met een goed voorbereid netwerk kunnen we echt het verschil maken voor mensen in nood en schade van rampen zoveel mogelijk beperken", zegt directeur Gijs de Vries van het Rode Kruis.

'Alle PVV kandidaten moeten worden beschermd'

PVV-leider Geert Wilders vindt dat PVV-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen moeten worden beschermd. Wilders bevestigt berichtgeving in de Volkskrant en noemt het maandag "onaanvaardbaar dat PVV'ers in het hele land, van Noord-Brabant tot Zeeland en Friesland, met aanslagen en geweld worden geconfronteerd''.

Afgelopen tijd werden huizen beklad en ruiten ingegooid bij diverse PVV-kandidaten. Het opsporen van de daders moet net als het beschermen van de PVV-kandidaten prioriteit krijgen, vindt Wilders. "Als deelname aan verkiezingen wordt bedreigd en geweld wordt gebruikt tegen kandidaten staat de democratie op het spel'', stelt de PVV-leider die zich afvraagt waarom andere politieke partijen deze actie's niet veroordelen.

Emma Watson blijkt feministengekkie

In de uren na haar speech over mannenhaterij feminisme voor de VN in september kon Emma Watson naar eigen zeggen al direct rekenen op dreigementen. In een interview met Facebook vertelt ze dat de agressieve reacties haar juist meer motiveerde door te gaan te strijden voor gelijkwaardigheid tussen de geslachten.

"Het maakte me meer vastberaden. Ik was echt woedend", vertelt de actrice over de reeks aan dreigementen. "Het maakte me zo boos dat ik voelde dat juist dit de reden is waarom ik dit moet doen. Mochten ze de bedoeling hebben me af te schrikken: het tegenovergestelde is gelukt."

De 24-jarige actrice probeert haar geloof in gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de praktijk te brengen, maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk. "Ik nam iemand mee uit eten en ik koos het restaurant uit en bood aan te betalen. Ik moet zeggen dat het wat vreemd en oncomfortabel uitpakte", vertelt Watson. "Hij voelde zich niet zeker over de situatie, maar het mooie was dat we een gesprek konden voeren over waarom het ongemakkelijk was." Uiteindelijk kwamen de twee wel tot een consensus: "Deze keer kies en betaal ik en volgende keer kies en betaal jij."

Het is overigens verstandig als mannen er niet zonder meer vanuit gaan dat vrouwen graag willen betalen, het vuil buiten willen zetten of hun jas aan je willen afstaan als het koud is. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de grote meerderheid van de vrouwen niet alleen geen mannenhater feminist is maar het ook wel fijn vindt als de man sterk maar galant is. Watson haalt hier galant zijn en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen nogal door elkaar.

Ton Hooijmaijers (VVD) hoort eis in hoger beroep

De vroegere Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) krijgt maandag in hoger beroep de strafeis tegen hem te horen. Dat gebeurt bij het gerechtshof in Amsterdam.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde Hooijmaijers eerder tot drie jaar gevangenisstraf voor omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Zijn echtgenote werd vrijgesproken.

Het OM had toen vier jaar cel tegen Hooijmaijers geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat die hem op een enkel punt vrijsprak of ontsloeg van rechtsvervolging. Ook hield de rechter rekening met de enorme media-aandacht voor de zaak.

Hooijmaijers heeft altijd ontkend dat hij zich aan enig misdrijf schuldig heeft gemaakt en noemde de zaak onder meer een "politieke afrekenin" en een "persoonlijke hetze. Volgens de rechtbank was daar geen sprake van.

Kinderen stoppen geld het liefst in spaarpot

Kinderen bewaren hun geld verreweg het liefst in de ouderwetse spaarpot. Daarna volgen de bank en de portemonnee als favoriete opbergplekken. Met de lage spaarrentes en de kosten van de bank in ogenschouw nemende is de bank een steeds minder gunstige plek om je spaargeld, zeker als kind als je niet veel hebt, op te bergen. Dat blijkt uit een peiling van platform Wijzer in geldzaken onder ruim vijfhonderd kinderen uit groep vijf tot en met acht van de basisschool.

Kinderen hebben de afgelopen jaren beter inzicht gekregen in hoeveel geld zij hebben. In 2011 wist nog 44 procent hoeveel geld hij heeft en nu is dat gestegen naar 50 procent. Meer dan 70 procent van de kinderen vindt van zichzelf dat hij goed met geld kan omgaan. Vier van de vijf kinderen vinden het belangrijk om te sparen en een kwart van de ondervraagden zegt "best vaak aan geld te denken". Jongens geven het geld vooral uit aan computerspelletjes en speelgoed, terwijl meisjes de euro's besteden aan speelgoed en spullen om zich mooi te maken, zo blijkt.

Hoe ouder kinderen worden, hoe vaker ze een mobiele telefoon hebben. In groep vijf gaat het om ongeveer 20 procent van de kinderen, in groep acht om 86 procent.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de Week van het geld 2015, bedoeld om kinderen in het basisonderwijs te leren omgaan met geld.

Kinderen stoppen geld het liefst in spaarpot
Kinderen stoppen geld het liefst in spaarpot (Foto: ANP)

Chantal Janzen mag Porsche man niet rijden

Chantal Janzen en haar man Marco Geeratz rijden tegenwoordig in een peperdure Porsche door de straten van Amsterdam. Maar Chantal mag van haar eega niet achter het stuur.

Volgens De Telegraaf kostte de bolide van Duitse makelij liefst 234.000 euro. Dat ze nu naast het presenteren van een Duits televisieprogramma ook een Duitse auto rijdt, is echter puur toeval. De auto is er niet gekomen via een sponsorcontract en is ook geen huwelijkscadeau. Marco heeft hem zelf gekocht omdat hij van mooie auto's houdt, verzekert Chantal. "Wat moet ik zeggen? Op het zakelijke vlak doet hij het nog altijd beter dan ik, haha."

De kans dat Chantal binnenkort achter het stuur van de snelle auto kruipt is echter nihil. Het mag niet van Marco. En ook niet van de wet, Chantal heeft namelijk geen rijbewijs. Daarmee wordt de waarde van dit Telegraafnieuwtje minder dan nihil. 

"Ik ben behoorlijk dromerig en snel afgeleid. Dat weet Marco natuurlijk als geen ander en hij vindt het veel te gevaarlijk als ik ga rijden. En zelf heb ik ook niet echt de dringende behoefte om mijn rijbewijs te halen, hoor, ik red me prima zo" aldus het barbiepopje.

FOK! Wat een weer....Temperatuursverschillen

Welkom! De temperatuursverschillen waren erg groot gisteren. In het noordwesten en langs de kust zakte het kwik in de middag weg naar 7 tot 9 graden, terwijl het elders in den lande plaatselijk 18 graden werd. Duidelijk de invloed van het koude zeewater. Verder scheen volop de zon en bleef de laaghangende bewolking lang achterwege.

Vandaag liggen de temperaturen wat lager dan gisteren, al blijven de verschillen vrij groot tussen noord en zuid. In het zuiden kan het nog 14 graden worden, maar in de noordelijke provincies en langs de kust stokt de thermometer al bij 8 graden. De dag beginnen we op veel plaatsen met nevel, mist en laaghangende bewolking. Aan het einde van de ochtend klaart het dan weer op en vanmiddag schijnt dan weer geregeld de zon. Wel zijn er meer wolkenvelden dan gisteren. De wind komt uit het zuidoosten en is zwak tot matig.

Dit droge en rustige weer houdt nog zeker een dag of 10 aan. Mogelijk dat er op vrijdag een spatje regen valt, maar over het algemeen is het droog. S'nachts is het nog wel vrij fris met minima rond de 1 a 2 graden. Overdag stijgen de maxima naar waarden tussen de 8 en 11 graden.

Fijne dag!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Su1
KlapMongeaul was weer voor dag en dauw op...

 Suns2p

Suns3
...om prachtige foto's te maken van de zonsopkomst.

Suns5
Lente met KlapMongeaul!

Krok
Erwin Klein maakte deze schitterende foto van de opkomende Krokusjes in de weide omgeving van Zelhem.

 

 

 

IS getroffen bij aanval op olieraffinaderij

Bij door de VS geleide luchtaanvallen in Syrië tegen Islamitische Staat (IS) is zondag een olieraffinaderij getroffen, die door de terreurorganisatie werd gerund. Dertig mensen zijn gedood.

Onder de slachtoffers zijn werknemers van de raffinaderij alsook militanten van IS, zo heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten laten weten. De geraakte raffinaderij stond ten noordoosten van de stad Tel Abyad, vlakbij de grens met Turkije.

IS heeft uitgestrekte gebieden in Syrië en Irak in beslag genomen en verklaard tot onderdeel van de grensoverschrijdende kalifaat. De gebieden die het controleert omvatten olie-producerende regio's in het noorden en oosten van Syrië.

Haal je kind uit m'n gezicht

Op wat de eerste echte lentedag van het jaar lijkt te zijn zit ik in de bus van werk naar huis. Ik staar blijmoedig uit het raam en luister rustig hypervrolijke K-pop. Plotseling wordt de idyllische rust verstoord: een jochie van een jaar of drie hangt van achter me over de stoel heen, komt met zijn gezicht tot een centimeter of vijf afstand naderbij en schreeuwt keihard in mijn oor: “HALLOOOOO!”

Grote brand in partycentrum Vlaardingen

In Vlaardingen woedt sinds zondagavond 22.30 uur een grote brand in partycentrum Prikkewater aan de Westhavenkade. Volgens de veiligheidsregio bestaat het gevaar dat de brand over kan slaan naar naastgelegen kantoorpanden. Een aantal woningen in de omgeving zijn inmiddels uit voorzorg ontruimd.

Het is niet bekend of er nog mensen in het partycentrum zijn of dat er gewonden zijn gevallen. Volgens een woordvoerder van de politie is daar geen melding van gemaakt. Nooddiensten hebben de brand opgeschaald naar Grip 1 (zeer grote brand).

Eerste Nederlandse schansspringer in World Cup in ruim 10 jaar

Het heeft meer dan tien jaar geduurd, maar komende week staat er eindelijk weer een Nederlandse schansspringer aan de start van een World Cup-wedstrijd. Lars Antonissen heeft zondag bekendgemaakt dat hij op de legendarische Holmenkollen in Oslo - het mekka van de noordse sporten - zijn debuut op het allerhoogste niveau zal gaan maken.

In januari was er al sprake van dat de 19-jarige Antonissen misschien in Sapporo mee zou doen aan de World Cup, omdat hij er een week daarvoor drie wedstrijden sprong in de Continental Cup, de tweede divisie van het internationale schansspringen. Om financiële redenen kon dat echter geen doorgang vinden. "We zitten een beetje krap bij kas en het zou veel te duur worden om nog een week in Japan te blijven voor één World Cup", aldus Antonissen tegenover FOK!sport

De Nederlandse schansspringer is positief over zijn kansen tijdens de World Cup in Oslo: "Ik wil vooral kijken hoe alles gaat in de World Cup, maar in principe moet ik met mijn normale sprongen de kwalificatie kunnen overleven en dat is dan ook mijn doel." Om dat te bereiken zal Antonissen zich komende zaterdag bij de beste 50 van het deelnemersveld moeten springen. "Direct punten halen (top-30, red.) zou helemaal mooi zijn natuurlijk, maar we beginnen klein."

De laatste keer dat Nederland bij de mannen een deelnemer had aan de World Cup is al meer dan elf jaar geleden. Op 30 november 2003 sprongen Boy van Baarle en Christoph Kreuzer in het Finse Kuusamo naar respectievelijk de 69e en 71e plek. Bij de vrouwen kwamen Wendy Vuik en Lara Thomae in de afgelopen jaren in actie in de World Cup, maar beiden zijn inmiddels gestopt met schansspringen. 

Het World Cup-weekeinde in Oslo begint wat betreft wedstrijden op zaterdag 14 maart met de kwalificatie om 16.45 uur. Deze zal waarschijnlijk live op Eurosport en/of het Duitse ARD of ZDF te zien zijn, net als de wedstrijd die direct na de kwalificatie volgt. Zondag begint de kwalificatie om 13.00 uur, met wederom aansluitend de wedstrijd. 

Amiibo's van Nintendo

Als je tegenwoordig een speelgoedwinkel inloopt, vind je naast het rek met Skylanders- en Disney Infinity-poppetjes tegenwoordig ook zogenaamde Amiibo’s van Nintendo. De Amiibo’s zijn vorig jaar eind november gelanceerd en eind januari werd bekend dat er al 5,7 miljoen Amiibo’s waren verkocht. Een succes dus. Maar wat zijn die Amiibo’s en wat kun je ermee?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.