Mario vs Donkey Kong: Tipping Stars

Mario vs Donkey Kong: Tipping Stars is een platform puzzelspel dat je doet denken aan Lemmings. Deze titel komt uit voor Wii U en 3DS, maar het is om twee redenen in essentie hetzelfde spel.

Je speelt namelijk met de stylus en de Wii U-controller. Het grote scherm is dus voor huisgenoten die suggesties en opbouwende kritiek kunnen aandragen. Daarnaast hoef je het spel maar één keer te kopen en dan kun je het op beide platforms spelen. Ook je save is bereikbaar voor beide versies, dus je kunt verder waar je bent gebleven.

Je weet wat je kunt verwachten: het is Nintendo, het is Mario, dus genieten. Dit is een 2D-spel dat er goed uitziet. Het draait echt om de puzzels en er zijn geen afleidende fratsen toegevoegd. De muziek is nogal kinderachtig, maar aanstekelijk. Het wordt in ieder geval nooit storend.

Level

Het doel van het spel is om poppetjes naar de uitgang van een level te begeleiden. Er zijn muren, spiesen, vijanden en afgronden om langs te manoeuvreren. In het level zijn allemaal sterren te vinden, maar die heb je niet nodig om je doel te halen. De speler kan de omgeving aanpassen door onder andere bruggen te creëren, paden af te sluiten en door kanonnen en (mini-)trampolines te plaatsen. De beginlevels hebben één deur, maar dat worden er al snel meer. Ieder poppetje moet door de deur die speciaal voor hen bestemd is.

Met je prestatie behaal je brons, zilver of goud en dat vertaalt zich in een, twee of drie sterren. Deze sterren heb je nodig om meer keuzes te hebben in de editor en om je ego te strelen. Wil je als een echte streber goud, dan dien je een snelle tijd neer te zetten en alle sterren te pakken.

De levels in Mario vs Donkey Kong: Tipping Stars zijn gegroepeerd in verschillende werelden. In elke wereld leer je weer iets nieuws en worden er meer spelregels toegevoegd.

Warehouse

Zoals gezegd, begeleid je in Mario vs Donkey Kong: Tipping Stars poppetjes en als je een fout maakt, dan springen ze met radertjes uit elkaar. Waren het echte wezens geweest, dan hadden we prachtige fonteinen van bloed mogen aanschouwen, maar helaas. Dit geeft de indruk, samen met de aankleding en de muziek, dat Nintendo echt kinderen voor ogen had als het publiek. Vreemd genoeg worden de levels wel snel moeilijker. Serieus uitdagend moeilijker. Het lijkt mij sterk dat een kind zonder hulp van een ouder ver in het spel kan komen.

Mario vs Donkey Kong: Tipping Stars heeft een level editor, waarmee je zelf levels kunt ontwerpen. Dit leek mij extreem suf, maar werd meteen mijn favoriete onderdeel. De editor zit heel goed in elkaar en je hebt meteen toegang tot heel veel verschillende elementen. Door meer werelden vrij te spelen, kun je ook meer achtergronden en thema’s ontgrendelen voor de editor.

In de online modus kunnen anderen jouw level spelen en als waardering jou sterren als fooi geven (“tipping stars”). Dat is een mooie beloning en wederom egostrelend. Alhoewel het misschien mooier is als je vrienden niet door je levels heen kunnen komen.

Mario vs Donkey Kong: Tipping Stars komt 20 maart uit voor Wii U en 3DS.