Eerste Nederlandse schansspringer in World Cup in ruim 10 jaar

heywoodu

Het heeft meer dan tien jaar geduurd, maar komende week staat er eindelijk weer een Nederlandse schansspringer aan de start van een World Cup-wedstrijd. Lars Antonissen heeft zondag bekendgemaakt dat hij op de legendarische Holmenkollen in Oslo - het mekka van de noordse sporten - zijn debuut op het allerhoogste niveau zal gaan maken.

In januari was er al sprake van dat de 19-jarige Antonissen misschien in Sapporo mee zou doen aan de World Cup, omdat hij er een week daarvoor drie wedstrijden sprong in de Continental Cup, de tweede divisie van het internationale schansspringen. Om financiële redenen kon dat echter geen doorgang vinden. "We zitten een beetje krap bij kas en het zou veel te duur worden om nog een week in Japan te blijven voor één World Cup", aldus Antonissen tegenover FOK!sport

De Nederlandse schansspringer is positief over zijn kansen tijdens de World Cup in Oslo: "Ik wil vooral kijken hoe alles gaat in de World Cup, maar in principe moet ik met mijn normale sprongen de kwalificatie kunnen overleven en dat is dan ook mijn doel." Om dat te bereiken zal Antonissen zich komende zaterdag bij de beste 50 van het deelnemersveld moeten springen. "Direct punten halen (top-30, red.) zou helemaal mooi zijn natuurlijk, maar we beginnen klein."

De laatste keer dat Nederland bij de mannen een deelnemer had aan de World Cup is al meer dan elf jaar geleden. Op 30 november 2003 sprongen Boy van Baarle en Christoph Kreuzer in het Finse Kuusamo naar respectievelijk de 69e en 71e plek. Bij de vrouwen kwamen Wendy Vuik en Lara Thomae in de afgelopen jaren in actie in de World Cup, maar beiden zijn inmiddels gestopt met schansspringen. 

Het World Cup-weekeinde in Oslo begint wat betreft wedstrijden op zaterdag 14 maart met de kwalificatie om 16.45 uur. Deze zal waarschijnlijk live op Eurosport en/of het Duitse ARD of ZDF te zien zijn, net als de wedstrijd die direct na de kwalificatie volgt. Zondag begint de kwalificatie om 13.00 uur, met wederom aansluitend de wedstrijd.