Cees H. drugscrimineel in jaren 80 en 90

Cees 'Puk' H. was in de jaren tachtig en negentig een bekende drugscrimineel. Hij werd voor zijn aandeel in zijn internationaal opererende organisatie veroordeeld tot een celstraf en tot betaling van een megabedrag aan met de drugshandel verdiend fortuin. In daaropvolgende procedures brokkelde dat af tot enkele tonnen.

Cees H. werd opgepakt nadat de hasjboot Coral Sea II in de Amsterdamse haven aan de ketting werd gelegd. In 1994 claimde het Openbaar Ministerie in Amsterdam liefst 500 miljoen gulden van H., die een centrale rol zou hebben gespeeld in de grote hasjbende.

Vanaf eind jaren tachtig zou het misdaadsyndicaat honderdduizenden kilo's hasj over de wereldzeeën hebben getransporteerd, onder meer naar Nederland. De bende had meerdere vertakkingen naar de bovenwereld.

In 2000 kwamen justitie en H. tot een schikking. De huidige staatssecretaris Fred Teeven was toen degene die als officier van justitie de deal sloot. Daarbij betaalde Cees H. het OM een boete van 750.000 gulden. In ruil daarvoor kreeg de crimineel geld terug dat vaststond op een Luxemburgse rekening.

De hoogte van het bedrag is lang onduidelijk gebleven. Tot voor kort hield minister Ivo Opstelten het op 1,25 miljoen gulden. Inmiddels blijkt dat bedrag fors hoger dan voorgespiegeld.