Emma Watson blijkt feministengekkie

In de uren na haar speech over mannenhaterij feminisme voor de VN in september kon Emma Watson naar eigen zeggen al direct rekenen op dreigementen. In een interview met Facebook vertelt ze dat de agressieve reacties haar juist meer motiveerde door te gaan te strijden voor gelijkwaardigheid tussen de geslachten.

"Het maakte me meer vastberaden. Ik was echt woedend", vertelt de actrice over de reeks aan dreigementen. "Het maakte me zo boos dat ik voelde dat juist dit de reden is waarom ik dit moet doen. Mochten ze de bedoeling hebben me af te schrikken: het tegenovergestelde is gelukt."

De 24-jarige actrice probeert haar geloof in gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in de praktijk te brengen, maar dat gaat niet altijd even gemakkelijk. "Ik nam iemand mee uit eten en ik koos het restaurant uit en bood aan te betalen. Ik moet zeggen dat het wat vreemd en oncomfortabel uitpakte", vertelt Watson. "Hij voelde zich niet zeker over de situatie, maar het mooie was dat we een gesprek konden voeren over waarom het ongemakkelijk was." Uiteindelijk kwamen de twee wel tot een consensus: "Deze keer kies en betaal ik en volgende keer kies en betaal jij."

Het is overigens verstandig als mannen er niet zonder meer vanuit gaan dat vrouwen graag willen betalen, het vuil buiten willen zetten of hun jas aan je willen afstaan als het koud is. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de grote meerderheid van de vrouwen niet alleen geen mannenhater feminist is maar het ook wel fijn vindt als de man sterk maar galant is. Watson haalt hier galant zijn en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen nogal door elkaar.