Apple introduceert ResearchKit

Apple introduceert vandaag ResearchKit, een framework op basis van opensourcesoftware dat ontworpen is voor medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek, waarmee artsen en wetenschappers vaker en nauwkeuriger gegevens van deelnemers kunnen verzamelen met behulp van iPhone-apps. Onderzoeksinstellingen hebben inmiddels al apps met ResearchKit ontwikkeld voor onderzoek naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. De gebruikers beslissen zelf of ze aan een studie willen deelnemen en hoe hun gegevens uitgewisseld worden.

'Er zijn al miljoenen klanten die iOS-apps gebruiken om hun gezondheid te monitoren en te verbeteren. Nu er wereldwijd honderden miljoenen iPhones in gebruik zijn, zagen we een kans voor Apple om een nog groter effect te sorteren door mensen in staat te stellen deel te nemen en bij te dragen aan medisch onderzoek', aldus Jeff Williams, senior vice president of Operations bij Apple. 'Met ResearchKit krijgt de wetenschappelijke gemeenschap toegang tot een gevarieerde, mondiale bevolking en tot meer manieren dan ooit om gegevens te verzamelen.'

ResearchKit tovert iPhone om tot een hulpmiddel voor medisch onderzoek. Als de gebruiker toestemming geeft, krijgen apps de beschikking over gegevens uit de Gezondheid-app zoals gewicht, bloeddruk, bloedsuikerwaarden en het gebruik van astma-inhalatoren, die door apparaten en apps van andere fabrikanten worden gemeten. HealthKit is een software-framework dat Apple met iOS 8 heeft geïntroduceerd om ontwikkelaars mogelijkheden te bieden om gezondheids- en fitnessapps met elkaar te laten communiceren. ResearchKit kan de gebruiker ook vragen om toegang tot de versnellingsmeter, microfoon, gyroscoop en gps-sensoren in iPhone om inzicht te krijgen in het loopgedrag, eventuele motorische beperkingen, fitness-gegevens, spraak en geheugen van de patiënt.

'We zijn enthousiast over het gebruik van deze nieuwe ResearchKit-tools van Apple om eenvoudig met een iPhone-app het aantal deelnemers te vergroten en snel nog meer informatie te verzamelen. Met de gegevens die hiermee worden verzameld, komen we een stap dichter bij de ontwikkeling van persoonlijke zorg', vertelt Patricia Ganz, arts en docent aan de UCLA Fielding School of Public Health en directeur van Cancer Prevention & Control Research aan het Jonsson Comprehensive Cancer Center van UCLA. 'Met de toegang tot meer gevarieerde, door patiënten gerapporteerde gezondheidsgegevens kunnen we een beter begrip krijgen van de langetermijneffecten van behandelingen van kanker en van de ervaringen van patiënten met borstkanker.'

Een ander voorbeeld die Apple geeft is de app 'Parkinson mPower' dat ontwikkeld is door Sage Bionetworks en de University of Rochester, en helpt patiënten met de ziekte van Parkinson hun symptomen bij te houden door activiteiten te registreren met de sensoren van hun iPhone. Deze activiteiten zijn onder meer een geheugenspel, tikken met de vingers, spreken en lopen. De gegevens uit de activiteiten en de evaluaties uit de telefoon worden gecombineerd met gegevens van veel verschillende andere deelnemers om het onderzoek naar de ziekte van Parkinson te stimuleren, waardoor dit de grootste en meest veelomvattende studie naar de ziekte ter wereld wordt.

ResearchKit