CD: Dr. Living Dead - Crush The Sublime Gods

Een paar weken nadat ik de Zweedse thrashmetal band Dr. Living Dead samen met een drietal andere bands zag optreden in Poppodium Romein in Leeuwarden viel opeens het nieuwe album van de groep in mijn brievenbus. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik tot dat concert nog nooit van de band had gehoord, maar bij het concert in de Friese hoofdstad kreeg ik het gevoel alsof de band met een tijdsmachine uit het Californië rond 1985 naar 2015 was gehaald. Dr. Living Dead is namelijk een band die zich duidelijk heeft laten inspireren door de betere thrashbands uit die tijd zoals Suicidal Tendencies, S.O.D., D.R.I en Anthrax, om maar eens een paar voorbeelden te noemen. Op Crush The Sublime Gods laten de Zweden deze mooie tijd herleven met een opvallend energiek album.

Dr Living Dead - 2

Dr. Living Dead is een band die in 2007 werd opgericht en die in de afgelopen jaren al een tweetal album uitbracht op het label High Roller Records. Nadat de band vorig jaar een platencontract tekende bij Century Media is nu het eerste album op het grotere platenlabel een feit en het valt dan ook te hopen dat de groep met Crush The Sublime Gods eindelijk de erkenning zal krijgen die ze al zolang verdienen. Het album levert namelijk de muziek zoals liefhebbers van de hierboven al genoemde bands die zo kunnen waarderen. Beukende drums, scheurende snaren en een strot die door merg en been weet te gaan. Dit is thrashmetal oftewel eerlijke muziek zonder opsmuk en fratsen.

Net zoals veel stonerbands het nooit zal lukken om hun voorliefde voor bands als Black Sabbath te maskeren horen we bij Dr. Living Dead dat deze kerels zijn opgevoed met muziek van het al eerder genoemde Suicidal Tendencies en Slayer. De invloed van laatstgenoemde band is vooral goed hoorbaar in de tracks 'Civilized To Death' en 'Scanners'. 'Eternal Darkness of the Fucked up Mind' en 'No Way Out' hadden ook zo uit de pen van Cyco Myco kunnen komen. Maar ook met tragere tracks als 'Another Life' en 'Force Fed' weet de groep zich prima te redden.

Met hun derde plaat Crush The Sublime Gods heeft de groep een plaat afgeleverd die eigenlijk geen zwak moment kent, maar als we toch de hoogtepunten van de plaat zouden moeten benoemen dan zijn dat wel het instrumentale 'Salvation', het woest moshende 'Triggerkiller', dat wel heel duidelijk op 'Stormtroopers of Death' van de gelijknamige band is gebaseerd, en de knallende 6 minuten durende afsluiter 'Wake Up … Join The Dead'.

Dr Living Dead!
Dr Living Dead!

Dr. Living Dead zal geen hoge punten schoren als het op originaliteit aankomt maar dat mag zeker de pret niet drukken. Je kunt tenslotte beter een goed album met een herkenbaar geluid hebben dan een vernieuwend album dat nergens naar klinkt. Crush The Sublime Gods van Dr. Living Dead is gewoon zwaar verplichte kost voor ieder die op zijn tijd een stevige bak thrashmetal kan waarderen en die graag naar de hierboven genoemde bands mag luisteren. Vinylfanaten die de exemplaar van de gelimiteerde editie van de plaat op zilverkleurig of blauw vinyl op de kop weten te tikken worden ook nog eens beloond met een tweetal bonustracks.