Europese beurzen overwegend in de min

De Europese aandelenbeurzen stonden maandag halverwege de middag overwegend in de min. Beleggers verwerken onder meer tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland en Japan. De vrees voor een snellere renteverhoging in de Verenigde Staten bepaalde de stemming op de beurs.

De AEX-index in Amsterdam noteerde circa een uur na de openingsbel op Wall Street 0,5 procent lager op 487,41 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 740,46 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden beide 0,5 procent in. De DAX in Frankfurt steeg 0,1 procent. Eerder werd bekend dat de Duitse export in januari sterker dan verwacht is gekrompen.

De Europese Centrale Bank (ECB) begon maandag zoals aangekondigd met de opkoop van staatsobligaties om de economie te stimuleren. De ECB zal de komende anderhalf jaar voor 60 miljard euro per maand aan leningen opkopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties. Op die manier hoopt de ECB de matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Naar verluidt heeft de centrale bank in ieder geval Duitse leningen opgekocht.

Het kunstmestbedrijf OCI was veruit de sterkste daler in de AEX met een min van ruim 13 procent. Het verlies is te wijten aan het feit dat de bouwdivisie van het Egyptische bedrijf sinds maandag is afgesplitst. Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop met een plus van 2,5 procent. Oliemaatschappij Shell boekte een plus van 0,4 procent ondanks een adviesverlaging bij UBS.

Bij de kleinere bedrijven klom Batenburg Techniek 0,7 procent. Het installatiebedrijf boekte vorig jaar winst en verwacht ook in 2015 een positief resultaat. Wessanen pluste 0,1 procent. De natuurvoedingsspecialist verkoopt zijn Amerikaanse drankentak American Beverage Corporation (ABC) aan Harvest Hill Beverage Company voor meer dan 50 miljoen euro.

WPP steeg in Londen 0,8 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het grootste reclamebureau ter wereld liet weten het nieuwe jaar sterk te zijn begonnen.

De euro was 1,0856 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 50,06 dollar. Brentolie kostte juist 0,6 procent minder, op 59,40 dollar per vat.