'Tweeling vaak bestempeld als raar'

Darren en Denzel hopen de komende weken hoog te eindigen in De Nationale Tweelingtest die SBS6 vanaf maandag uitzendt. De 21-jarige tweelingbroers uit hartje Amsterdam, die als twee druppels water op elkaar lijken, hebben beiden de drang de komende weken te worden verkozen tot de ultieme tweeling van Nederland. Tijd voor een kennismaking.

Nooit eerder zagen Darren en Denzel zoveel eeneiige tweelingen bij elkaar tijdens de castingdag in De Efteling. Denzel: "We waren daar met 150 tweelingen. Een normaal mens heeft al moeite met één tweeling. In onze groep moesten we twintig mensen uit elkaar zien te houden. Nu weten we hoe het voelt voor eenlingen die moeite hebben om ons uit elkaar te houden. Sindsdien heb ik daar meer begrip voor."

Darren is blij met De Nationale Tweelingtest. "Er zijn veel talentenshows voor mensen met talent. Tweelingen worden vaak bestempeld als raar, vreemd en leuk. Mensen hebben altijd verschillend meningen over tweelingen. Nu heb je een programma met heel veel tweelingen. Zo kan het publiek zien hoe een tweeling in elkaar zit en waarom we op elkaar lijken en in hoeverre ons gedrag overeenkomt", vertelt Darren. "Het zijn wetenschappelijke testen. Het is ook voor ons echt een graadmeter voor hoe identiek we zijn."

Denzel vult aan: "'Aan de hand van de opdrachten in het programma kan het publiek zien waarom tweelingen zo close zijn. En hoe we samenwerken, want we moeten nauw samenwerken om verder te komen naar de volgende rondes."

De Amsterdamse studenten hopen met het programma een paar vooroordelen weg te nemen over tweelingen. Darren: "Een vriendin kwam eens met een hele rare vraag. Ze vroeg 'als jij diarree hebt, heeft Denzel dat dan ook?' Dat slaat nergens op. Als dat zo zou zijn, zijn we geen normale mensen meer, maar gewoon aliens. Het is een misvatting dat wij als tweelingbroers tegelijk ziek zijn. Als dat zo is, heeft hij me aangestoken."

De telepathie-test noemt Darren het leukste experiment. ''We krijgen veel vragen over telepathie. Vaak is het gewoon instinct dat we elkaar aanvoelen. Nu gingen we het eens testen. Denzel kreeg in een aparte kamer een spin op zijn lichaam en er was een clown die hem liet schrikken. Ik als ontvanger kreeg allemaal draadjes op mijn lichaam om mijn reactie te kunnen registreren. Uiteindelijk ontstond er een soort van telepathie. De scores daarvan zien wij ook pas in de uitzending."

Darren en Denzel streven naar hoge resultaten. "We willen hoog eindigen", zegt Darren. "Maar het wordt moeilijk. Er doen zoveel goede tweelingen mee. We blijven onszelf en doen ons best."

Zowel Darren als Denzel heeft een vriendin. In het verleden hebben ze weleens dezelfde vriendin gehad. Darren: ''Ik had een keertje een vriendin. Een paar maanden nadat het uitging, had mijn broer een relatie met haar.? Denzel: "Mijn relatie met haar duurde aanmerkelijk langer. We hebben nu allebei een vriendin. We vallen op hetzelfde type meisjes. Ze spannen wel een beetje samen tegen ons. Ze beginnen de beste vriendinnen te worden, gaan samen naar feestjes en hebben dezelfde voorkeur voor uitgaansgelegenheden en delen dezelfde meningen. Ze proberen dat we alles met ons vieren doen.?

De jongens vinden dat niet erg. "We zien elkaar elke dag en doen heel veel leuke dingen samen. We zijn supporter van Ajax, kijken dezelfde films, luisteren naar dezelfde muziek en we bezoeken dezelfde festivals. Alles wat we leuk vinden hebben we met elkaar gemeen'', zegt Darren. "Als we zijn afgestudeerd gaan we samen een huisje zoeken. Voordat we beiden een gezin stichten, willen we nog samenwonen." Denzel: "We zijn de beste vrienden en kunnen goed met elkaar opschieten. Tot die tijd blijven we lekker samen."

Het was wel even wennen voor de jongens dat ze voor het programma dezelfde kleding moesten gaan dragen. Dat doen ze al jaren niet meer. Darren: "Gek is het wel, maar je raakt er weer snel aan gewend. In het programma doen de andere tweelingen het ook, dus het lijkt normaal."