Opstelten en Teeven treden af

Het beste nieuws van vandaag komt uit Den Haag: minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven gaan zo hun aftreden aankondigen. Dit besluit zullen ze tijdens een persconferentie om 22.00 uur toelichten.

Het ontslag komt nadat vandaag het verloren bonnetje in de bonnetjesaffaire rond crimineel Cees H. boven water is gekomen. Deze persconferentie kunt u live volgen op NPO 2. Hier op FOK! doen we live verslag.

Update 22.07 uur:
De persconferentie is begonnen. Opstelten aan het woord over de affaire waarbij hij de affaire doorspreekt.

Update 22.09 uur:
Opstelten geeft toe dat er informatie achter was gehouden door het ministerie. Dat er te lang onduidelijkheid is geweest. Hij neemt zelf de verantwoordelijkheid voor de zaak en neemt daarom ontslag bij de koning.

Update 22.12 uur:
Teeven heeft tevens zijn ontslag aangeboden bij de koning. Volgens hem niet alleen omdat het moet, maar ook omdat hij van mening is dat hij niet verder kan functioneren zonder Opstelten. Maar hij voegt hieraan toe dat er niets mis was met de deal, op een enigszins boze toon. Hij staat hiermee volledig achter de deal die daarbij gesloten is en de som die was overgemaakt.

Update 22.25 uur:
Minister President Mark Rutte heeft naar aanleiding van het aftreden een korte verklaring gegeven: "Vanavond hebben Ivo Opstelten en Fred Teeven besloten hun ontslag aan te bieden. Ik kan hierbij niets anders doen dan het besluit te respecteren. Ze hebben voor zichzelf besloten dat het terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment op kan en wil toevoegen is dat ik zowel Opstelten als Teeven grote dank zeg voor alles wat ze in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest hiermee twee gedreven vakmensen."

Update 23.03 uur:
De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat minister Blok tijdelijk waarneemt voor zowel minister Opstelten als staatssecretaris Teeven.