CD: The Skints - FM

De laatste dagen beginnen we steeds meer zin aan de komende lente te krijgen en dat komt niet alleen door het steeds beter wordende weer. Een tijdje geleden viel een exemplaar van het nieuwe album van The Skints op de mat en sinds die dag is het schijfje eigenlijk ook niet meer uit de cd-speler meer weg te branden. The Skints is namelijk een kwartet uit Londen dat een stomende mix maakt van traditionele roots reggae, dub, ska en punk. Hun nieuwste album FM is vanaf vandaag bij de betere platenwinkels te vinden.

The Skints - FM

FM is een heerlijk conceptalbum geworden waarop we een willekeurige dag meemaken in de studio van de Londense radiopiraat 103 Skints. Al vanaf de eerste tonen doet de plaat dan ook meteen denken aan het reggaestation uit Grand Theft Auto. Met FM heeft de band, bestaande uit Jamie Kyriakides (zang en drums), Joshua Waters Rudge (zang en gitaar), Jonathan Doyle (bas) en Marcia Richards (zang, orgel, piano, synthesizers), een uitermate gevarieerd album afgeleverd, waarop alle uithoeken van de reggae worden bezocht. Uiteraard worden deze tracks afgewisseld door intermezzo's van een aantal rasta-deejays.

The Skints - FM 2

Daarbij wordt de groep op FM dan ook nog eens bijgestaan door gastmuzikanten zoals de Britse reggae-artiesten Tippa Irie, Horseman en rapper MC Rival, die samen voor een zo mogelijk nog diverser geluid zorgen, waardoor je bijna het idee krijgt dat je naar een verzamelalbum luistert. Toch bevat het album op Easy Star Records op één nummer na alleen eigen composities, waarbij we zo nu en dan ook wel eens moeten denken aan de Nederlandse band Beef. Bij een band als The Skints zou je bij een cover toch snel gaan denken aan een obscure reggaetrack maar de eigenzinnige Britten verkozen om het nummer 'My War' van de Amerikaanse hardcore-punkband Black Flag om te bouwen tot een swingend stuk reggae.

The Skints - FM 3

Met FM hebben The Skints een album afgeleverd waardoor je meteen weer zin krijgt aan zo'n fijn lentezonnetje. Liefhebbers van een verfrissende reggaeplaat kunnen we zeker aanraden om dit album eens een goede luisterbeurt te geven.