Arsenal schakelt Manchester United uit in FA Cup

Louis van Gaal moet een prijs in zijn eerste seizoen bij Manchester United uit zijn hoofd zetten. In de kwartfinales van de FA Cup ging de ploeg onderuit tegen Arsenal. Het werd 1-2.

Uitgerekend Danny Welbeck maakte in de tweede helft het winnende doelpunt voor The Gunners. De aanvaller werd opgeleid door Manchester United, maar afgelopen zomer mocht hij vertrekken. Volgens Van Gaal zou de Engelse aanvaller niet veel meer aan speeltijd toekomen, waarna Arsenal toehapte.

Op Old Trafford kregen de toeschouwers voor de pauze een wervelend bekerduel te zien. Het spel golfde op en neer, waarbij Arsenal enkele keren gevaarlijk werd vanuit de counter. Na 25 minuten kwamen de Londense bezoekers ook op voorsprong. Alex Oxlade-Chamberlain hield meerdere tegenstanders bezig, voordat hij Nacho Monreal wist te vinden. De Spanjaard schoot raak in de korte hoek: 0-1.

Lang kon de titelverdediger in de FA Cup echter niet van die voorsprong genieten. Vier minuten na de openingstreffer bracht Wayne Rooney de score namelijk in evenwicht. De international vond tussen Per Mertesacker en Laurent Koscielny een zee van ruimte om een voorzet van Ángel Di María in te koppen.

Rooney scoorde daarmee alweer voor de veertiende keer in zijn carrière tegen Arsenal. Tegen geen enkele andere club was hij zo vaak trefzeker. Door een foutje van Wojciech Szczesny kon United bijna nog een keer scoren, maar de Poolse doelman kon de bal in tweede instantie nog net pakken.

Kort voor rust moest Szczesny opnieuw ingrijpen toen Di María het Londense doel onder vuur nam. De sluitpost van Arsenal had echter een goede redding in huis. In de tweede helft kwam het eerste gevaar via de thuisploeg, dat de laatste zes thuiswedstrijden tegen The Gunners allemaal won. Toch kwam het team van Arsène Wenger na een uur wel weer op voorsprong.

Doelpuntenmaker Welbeck mocht een aantal oud-teamgenoten daarbij wel bedanken. Eerst verkeek Phil Jones zich op een hoge bal, waarna Antonio Valencia de bal wilde terugspelen op keeper David De Gea. Welbeck anticipeerde echter goed en hij onderschepte de pass, waarna hij De Gea kon uitspelen en 1-2 maakte.

Uit een vrije trap van Di María kreeg Manchester United al snel een grote kans om langszij te komen. Chris Smalling schoot uiteindelijk over. Aan de andere kant voorkwam De Gea vervolgens dat Santi Cazorla de wedstrijd besliste met een volley.

Door een domme actie van Di María kwam United in de slotfase toch verder in de problemen. De Argentijn kreeg een gele kaart wegens een fopduik. Toen hij scheidsrechter Michael Oliver bij het shirt pakte om verhaal te halen, kreeg Di María ook daarvoor een gele kaart en dus rood.

Arsenal wist de zege vervolgens over de streep te trekken en zich te plaatsen voor de halve finales op Wembley. Voor Manchester United is het bekeravontuur dus voorbij. The Mancunians zullen voor het eerst in zo'n 25 jaar twee seizoenen op rij geen enkele prijs veroveren.