Betogers in Keulen de straat op tegen bezoek Erdogan

In de Duitse stad Keulen zijn zaterdag duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Er worden dertigduizend mensen uit diverse Europese landen verwacht. Honderden agenten zijn op de been om het bezoek in goede banen te leiden. Erdogans bezoek staat in het teken van een congres van de Unie van Europees-Turkse Democraten, die tien jaar bestaat.

Veel demonstranten kochten T-shirts met de opdruk 'Overal Taksim, overal verzet'. Op het Taksimplein in Istanbul werden vorig jaar grootschalige protesten gehouden tegen de conservatieve regering van Erdogan, die met harde hand werden opgebroken door de autoriteiten. Op spandoeken stonden teksten als 'Tayyip Erdogan, de wolf in schaapskleren' en 'Moordenaar Erdogan'. De alevitische gemeenschap in Duitsland had tot het protest opgeroepen.

Sommige betogers droegen gele bouwvakkershelmen met de tekst 'Soma' erop, een verwijzing naar de stad waar zich vorige week een mijnramp voltrok die aan 301 mensen het leven kostte. Na de ramp werd bekend dat tijdens controles in de mijn was gevaarlijke concentraties gas waren vastgesteld, maar dat daar niks mee werd gedaan. Erdogan gedroeg zich tijdens een bezoek aan Soma weinig diplomatiek. Een van zijn medewerkers werd gefotografeerd terwijl hij een man die tegen Erdogan demonstreerde schopte, terwijl de man al op de grond lag. De man is inmiddels ontslagen Erdogan zelf deelde een tik uit aan een demonstrant. Hij zei dat als 'je de premier uitjouwt, je een tik krijgt'.

De officiële reden van Erdogans bezoek is het jubileum van de Unie van Europees-Turkse Democraten, maar algemeen wordt aangenomen dat het een verkapte verkiezingsbijeenkomst is. Erdogan doet in augustus hoogstwaarschijnlijk een gooi naar het presidentschap, ofschoon hij zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld. In Duitsland wonen anderhalf miljoen Turken die stemgerechtigd zijn in Turkije.