Vrouwvriendelijke parkeerplaatsen in Seoul

Het stadsbestuur van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul toont ware ridderlijkheid richting het vrouwelijke deel van de bevolking. Het bestuur is namelijk een project gestart om de stad vrouwvriendelijker te maken. Dit uit zich onder andere in het maken van speciale vrouwparkeerplaatsen.

Deze parkeerplekken zijn de natte droom van deze sekse die, gemiddeld genomen, behept zijn met een wat minder goed ruimtelijk inzicht dan mannen. Zo zijn de parkeerplekken langer en breder dan een normaal parkeervak. De vakken zijn beter verlicht en liggen in parkeergarages dichter bij roltrappen en liften. De plekken zijn te herkennen aan de roze belijning en een vrouwenicoon.

De Koreaanse autoriteiten zweren dat het initiatief niets te maken heeft met seksisme of stereotypes. Ze willen ook niet beweren dat vrouwen niet in staat zouden zijn om een auto te parkeren.

Het idee is om de stad wat prettiger te maken voor het zwakke geslacht. Buiten de parkeerplekken om, worden er ook 7000 openbare toiletten gebouwd, die slechts toegankelijk zouden zijn voor dames, meisjes en wijven. Ook worden voetpaden bekleed met een soort veerkrachtig materiaal, zodat het voor vrouwen makkelijker zou zijn om daarop te paraderen met hoge hakken.

Het hele project gaat zo'n 70 miljoen euro kosten.