Maatregelen supers na paardenleeduitzending Radar

Supermarktketens Jumbo en Albert Heijn nemen maatregelen om paardenleed in Noord- en Zuid-Amerika te voorkomen. Deen stopt zelfs helemaal met de inkoop van paardenvlees uit de continenten. Dat stellen ze in een verklaring naar aanleiding van een uitzending van TROS Radar.

Radar zond maandagavond een reportage uit over de wijze waarop de paarden die geïmporteerd worden uit Noord- en Zuid-Amerika lijden voordat zij in het vleesschap terecht komen. Omdat de uitzending volgens Radar een 'storm van verontwaardiging' veroorzaakte, voelden de supermarkten zich genoodzaakt te reageren.

Jumbo en Albert Heijn beloven de zaak direct te onderzoeken en waar nodig direct in te grijpen. Deen gaat nog een stap verder. In een reactie verklaart het bedrijf per direct te stoppen met de inkoop van paardenvlees uit Noord- en Zuid-Amerika.

Naar aanleiding van de uitzending vroeg PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers tijdens het vragenuur dinsdag minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om opheldering. De minister gaf daarbij aan dat ze voor een betere etikettering op de verpakking van paardenvlees is. Ook wil ze de kwestie bij de Europese Unie aankaarten.