Verdwaalde kinderen straal genegeerd

Als je door een groot winkelcentrum wandelt en je ziet twee kleine meisjes hulpeloos om zich heen kijken, helemaal alleen. Wat zou je doen? Hen vragen of ze hulp nodig hebben lijkt voor de hand liggend. Een sociaal experiment van de Britse tv-zender Channel 5 nuanceert dat al te brave antwoord echter.

Maya (5 jaar) en Uma (7 jaar) dwaalden voor het experiment een uur lang in een winkelcentrum. Ondertussen werden de twee in geobserveerd door verborgen camera's.

Die legden vast hoe ruim 600 volwassenen de kinderen straal negeerden. Eén oudere mevrouw, Pearl Pitcher, vroeg uiteindelijk aan de meisjes of ze kon helpen. 'Ze stond daar al zo lang alleen, en ik zag niemand in de buurt waar ze zou bij horen. Ik twijfelde eerste wel of ik haar wel zou aanspreken, maar heb het dan toch gedaan voor de zekerheid', sprak de vrouw bezorgd.
'Ik had niet verwacht dat er zo weinig mensen zouden stoppen' reageert de moeder van de meisjes. 'Het is choquerend dat mensen een kind alleen zien, maar dat ze er gewoon voorbij wandelen.'

Gevraagd naar een verklaring zeggen wetenschappers dat het drukke en gejaagde leven een van de oorzaken is. Verder hebben mensen ook angst om kinderen te helpen. 'Het gaat om angst dat hun help verkeerd zou geïnterpreteerd worden, zeker bij mannen is dat het geval. Maar eigenlijk zouden mensen meer moeten denken aan het kind in plaats van aan het beeld dat andere mensen van hen zouden hebben.'