Wereldleiders arriveren voor top

De wereldleiders die deelnemen aan de nucleaire top zijn dinsdag vanaf 09.00 uur aangekomen bij het World Forum voor de tweede dag van de Nuclear Security Summit. In de middag moet er een slotverklaring zijn, die op een persconferentie zal worden toegelicht door premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Barack Obama.

Halverwege de ochtend staat een informele bijeenkomst op de agenda. De NSS-deelnemers buigen zich dan over de toekomst van de reeks topconferenties over nucleaire beveiliging. De formule is uitgewerkt, zei de Nederlandse hoofdonderhandelaar Piet de Klerk al aan de vooravond van de top.

Op de NSS in Den Haag volgt nog een laatste editie in Washington. Die afsluitende top, in 2016, is de vierde in de reeks die in 2010 op initiatief van Obama begon. De Amerikaanse president stapte dinsdagochtend overigens niet uit bij het World Forum, hij gaat vermoedelijk eerst langs de ambassade van de VS.

De eerste dag van de Nuclear Security Summit stond vooral in het teken van de komst van Obama. Die bracht maandagochtend vlak na aankomst een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. 's Middags opende Rutte de top. De regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders sloten de dag af met een diner met het koningspaar op Paleis Huis ten Bosch.