Cruijff: "Neymar is het probleem"

Twee clubs in het bijzonder liggen Johan Cruijff nauw aan het hart: Ajax en Barcelona. Bij die laatste club zijn volgens de legendarische nummer veertien verkeerde keuzes gemaakt.

De jaren van Catalaanse suprematie in het Europese voetbal lijken voorbij. In de Champions League is Bayern München inmiddels de te kloppen ploeg en ook in de Primera División loopt het niet op rolletjes voor Barcelona, dat met Atlético Madrid en Real Madrid twee geduchte concurrenten voor de titel heeft.

Ook het oogstrelende voetbal waarmee de ploeg zoveel indruk maakte is nog maar zelden te zien. In de Spaanse media wordt het teleurstellende spel van Barcelona voor een groot deel op het conto van trainer Gerardo Martino geschreven. Cruijff denkt daar anders over.

Volgens de voormalige speler en trainer van de Catalanen treft Martino geen blaam. In zijn ogen is het bestuur verkeerd bezig. "Bij iedere club en bij ieder geweldig team moet de trainer zeggenschap hebben over het technisch gedeelte", doceert hij tegenover El Mundo Deportivo. "Daarom verliet Pep Guardiola de club. Omdat het bestuur zich ermee ging bemoeien."

Op de transfermarkt heeft het bestuur bijvoorbeeld verkeerde keuzes gemaakt, vindt Cruijff. "Het huidige probleem van Barcelona is Neymar", zegt hij stellig. "Hij is een geweldige speler, dat is duidelijk, maar je kunt niet een jongen van 21 halen en meerdere spelers die alles gewonnen hebben wegdoen. Niemand van 21 is God."

Voorts kwam Cruijff te spreken over een mogelijke terugkeer naar Barcelona, in de rol van erevoorzitter. Een rentree blijkt zeker niet uitgesloten. "Ik ben niet altijd in Barcelona, want ik reis veel, maar daar zouden we over moeten praten."