Uitdrukking 'OK' bestaat 175 jaar
De wereldwijd gebruikte lettercombinatie 'OK' om aan te geven dat alles in orde is, bestond afgelopen zondag 175 jaar. De uitdrukking verscheen op 23 maart 1839 voor het eerst in een artikel van de Boston Morning Post, in die tijd de populairste krant van Amerika.
Vanaf toen begon een gestage opmars, maar pas na de Tweede Wereldoorlog werden de twee letters een universele uitdrukking. 'De vaakst uitgesproken of neergeschreven uitdrukking op de hele planeet, nog voor mama', zegt professor Allan Metcalf, auteur van 'OK. The Improbable Story of America's Greatest Word.'
Volgens de geleerde - en ook volgens het Britse Oxford-woordenboek - is OK een afkorting van 'oll korrekt', dat ontstond door het verkeerd schrijven van 'all correct' ('alles is in orde'). Metcalf verwerpt andere verklaringen, zoals dat OK een afgeleide is van de Schotse uitdrukking 'och aye' of het Griekse 'ola kala' ('alles is goed').
OK raakte in de jaren 1840 in het Amerikaanse woordgebruik echt ingeburgerd dankzij de democratische presidentskandidaat Martin Van Buren, die in Old Kinderhook woonde. Van Buren - inderdaad van Nederlandse afkomst - was erg nauwgezet en punctueel. Brieven aan hem werden geadresseerd 'OK Van Buren', waarbij OK zowel op de woonplaats Old Kinderhook als 'Oll Korrect' zou slaan.
De foute spelling zelf zou dan weer afkomstig zijn van de vrouw van president Andrew Jackson, Van Burens voorganger. Zij had kennelijk een dingetje met spelling want ze spelde ook 'Urop' in plaats van 'Europe'.