Politie geniet en ziet af tijdens nucleaire top

De dertienduizend politieagenten die vooraf en tijdens de Nuclear Security Summit in Den Haag werkzaam waren, hebben zowel genoten van hun werk als afgezien. Dat meldt politievakbond ACP op basis van reacties van zijn leden.

"De ervaringen zijn divers. Veel collega's hebben laten weten hoe goed het is gegaan, maar er zijn er ook bij die hebben gemeld hoelang ze moesten werken en dat ze vervolgens geen slaapplek hadden", zo is te lezen in een verklaring op de website van de grootste politiebond.

Uit het hele land hebben agenten laten weten hoe zij hun aanwezigheid in Den Haag hebben ervaren. "Er gaan dingen helemaal niet goed. Het was een wonder geweest als dat wel het geval was. Maar er is saamhorigheid, de sfeer is goed en we slepen elkaar er doorheen. We helpen elkaar waar nodig. Ik ben bekaf, maar ik geniet volop!", schrijft een agent aan de ACP.

Een ander, die een dienst heeft gedraaid van 23,5 uur, meldt dat er niet geleerd is van de fouten die zijn gemaakt bij de troonswisseling vorig jaar. "Er was geen aflossing. Ik kon wel blijven slapen, maar het hotel was volgeboekt. Toen ben ik maar naar huis gegaan. Gevolg: 23,5 uur gewerkt."

Ook zijn er klachten over het eten. "'s Ochtends om 10.00 uur hebben we een lunchpakketje gekregen waar we tot 17.00 uur mee moesten doen. We hebben geen warm eten gehad. Schandalig!" En ander sluit zich daarbij aan. "Geen warm eten gekregen. Er waren alleen chocoladerepen, koek en chips te verkrijgen. Uiteindelijk lagen we na een dienst van 11.00 uur tot 02.30 uur in bed zonder gegeten te hebben."

Er klinkt ook een tegengeluid. "Niet zeuren, je moet trots zijn dat je dit mag doen. Neem een boterham extra mee!", schrijft een agent. "Zoek anders een andere baan", stelt een ander. Positievere reacties zijn er echter ook. "Bij ons is het redelijk goed geregeld, maar ik maak me wel zorgen om het welzijn van collega's die veel uren draaien", meldt iemand. "Het is top. We zijn trots dat we hieraan kunnen meewerken en genieten volop van de zon, het goede hotel en de voorzieningen", besluit een ander.

Met de inzet van dertienduizend politiemensen was de nucleaire top de grootste veiligheidsoperatie ooit voor de politie. "Er is enorm hard gewerkt. Collega's hebben hun stinkende best gedaan om alles in goede banen te leiden en gaten te dichten. Zij verdienen alle complimenten", laat voorzitter van de ACP Gerrit van de Kamp weten.