FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 maart 2014

Borst vermoedelijk twee dagen dood in garage

Oud-minister Els Borst lag waarschijnlijk al twee dagen dood in haar garage voordat ze vorige maand werd gevonden door twee vriendinnen. Dat heeft de politie dinsdagavond gezegd in het programma Opsporing Verzocht. Een woordvoerder zei dat inmiddels met zekerheid is te zeggen dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen.

De 81-jarige Borst is vermoedelijk op zaterdag 8 februari omgebracht nadat ze naar het D66-congres in Amsterdam was geweest. Pas maandagavond werd ze gevonden. Ze had haar jas nog aan, wat erop wijst dat er iets gebeurd is vlak nadat ze thuiskwam. Wat er is gebeurd, is nog altijd niet duidelijk.

De politie vraagt getuigen die Borst op 8 februari hebben gezien, zich te melden. Ook wordt gezocht naar een vrouw en een verwarde man die mogelijk belangrijke informatie hebben. De vrouw liep rond de thuiskomst van Borst door de Ruysdaellaan, de straat waarin ze woonde. De man belde anderhalve week eerder 's ochtends vroeg aan bij Borst. Volgens de politie is het mogelijk dat hij later nog een keer is geweest.

In een bosvijver bij het huis van Borst vond dinsdag een duikactie plaats. Duikers hebben 'een aantal dingen' uit de vijver gevist, maar of dat iets met de dood van de oud-minister te maken heeft kan de politie nog niet zeggen. "Of het wat betekent, weten we nog niet. Er zijn nog geen concrete resultaten", zei een woordvoerder.

FOK!toen: Crosby, Stills, Nash & Young - Dťjŗ Vu (1970)

Vandaag richten we het vizier op misschien wel het allermooiste hippiealbum dat ooit werd uitgebracht. Het is vandaag namelijk precies 44 jaar geleden dat het epische album Déjà Vu van de supergroep Crosby, Stills, Nash & Young in de platenwinkels verscheen. Een album dat, net als Pink Floyd's Dark Side of the Moon en Mike Oldfield's Tubular Bells tot de mijlpalen in de muziekgeschiedenis van de zeventiger jaren mag worden gerekend. Een mooie reden om eens in FOK!toen een blik te werpen op dit meesterwerk.

Crosby, Stills, Nash & Young - D?j? Vu
Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de supergroep Crosby, Stills, Nash & Young moeten we terug naar 1966. Het was namelijk in dat jaar dat Neil Young (gitaar), Stephen Stills (gitaar), (gitaar), Bruce Palmer (bas) en Dewey Martin (drums) de band Buffalo Springfield oprichten. De groep zou vooral bekend worden door hun hit 'For What it’s Worth', maar bij het optreden op het beroemde Monterey Pop Festival in juni 1967 had Young de band weer verlaten en was vervangen door Doug Hastings (The Daily Flash) en gastmuzikant David Crosby (The Byrds).

Graham Nash had ondertussen zijn groep The Hollies verlaten en was naar de Verenigde Staten vertrokken. Begin 1968 ging The Buffalo Springfield uit elkaar en zat Stephen Stills zonder band. Stills en Nash besloten om als duo verder te gaan en namen samen met Jefferson Airplane's Paul Kantner een vroege versie op van 'Wooden Ships'. In juli 1968 zijn Stephen Stills, David Crosby en Graham Nash te gast op een feestje van Joni Mitchell. Het was op dit feestje dat het trio haar allereerste optreden doet, waarbij het liedje 'You Don't Have To Cry' van Stills veel indruk zou maken op de aanwezige gasten door de hemelse samenzang.

Crosby, Stills & Nash
Crosby, Stills & Nash

Crosby, Stills & Nash
Nadat het trio afgewezen was bij een auditie voor Apple Records kregen Crosby, Stills & Nash een contract aangeboden door Ahmet Ertegün van Atlantic Records. Het trio had ondertussen geschikte managers gevonden in de persoon van Elliot Roberts en David Geffen. Roberts zorgde dat de ego's niet teveel botsten terwijl alle zakelijke afhandelingen door Geffen werden afgehandeld.

Toen bekend werd dat de drie mannen een nieuwe groep zouden beginnen was er meteen al een probleem. Nash was contractueel nog verbonden aan Epic Records, de Noord-Amerikaanse ditributeur van de platen van The Hollies. Geffen maakte echter een mooie deal met Epic. In ruil voor Ritchie Furay's band Poco mocht Nash vanaf dat moment zijn muziek uitbrengen bij het Atlantic label.

In juni 1968 gaan Crosby, Stills & Nash met drummer Dallas Taylor naar Wally Heider's Studio in Los Angeles om daar in een kleine tien maanden tijd het titelloze debuutalbum op te nemen. Op 29 mei 1969 verscheen het baanbrekende album Crosby, Stills & Nash dat een grote inspiratiebron zou vormen voor veel singer-songwriters uit het begin van de zeventiger jaren. Met hun combinatie van folk, country, rock en melodieuze popmuziek met maatschappijbetrokken teksten waren Crosby, Stills & Nash eveneens een groot voorbeeld voor artiesten zoals The Eagles, Jackson Browne, Fleetwood Mac en vele anderen.

Zowel 'Marrakesh Express' als 'Suite: Judy Blue Eyes' worden op single uitgebracht. In Nederland staat de laatstgenoemde single in januari 1969 op de 30e plaats in de Top 40, maar is een week later alweer uit de lijst verdwenen.

Crosby, Stills, Nash & Young - D?j? Vu (Franse persing)
Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu (Franse persing)

Neil Young
Na het succes van het debuutalbum werd er van de groep verwacht dat ze ook optredens gingen verzorgen. Het probleem was echter dat Stephen Stills het leeuwendeel van de instrumenten had ingespeeld en zodoende moest men op zoek naar bandleden voor de band om deze nummers ook live te kunnen vertolken. De groep ging in eerste instantie op zoek naar een toetsenist en hadden Steve Winwood gevraagd of hij interesse had. Winwood was echter druk met zijn band Blind Faith die net was opgericht. Platenbaas Ahmet Ertegün vroeg zich af of Neil Young, die hij nog kende van Buffalo Springfield, geen interesse had om zich bij de groep te voegen.

Nadat de muzikanten elkaar een aantal keren hadden ontmoet werd besloten dat de groep werd uitgebreid met de Canadees. Young liet echter wel weten dat hij muziek wilde blijven maken met zijn nieuwe begeleidingsband Crazy Horse. Daarnaast werd de groep uitgebreid met bassist Bruce Palmer, die eerder al met Neil Young in het bandje Munah Birds (met Rick 'Superfreak' James op zang!) en met Young en Stills in de groep Buffalo Springfield gespeeld. Palmer had alleen de slechte eigenschap om met enige regelmaat door de politie opgepakt te worden met drugs en het duurde dan ook niet lang voordat hij weer uit de band was verdwenen en opgevolgd werd door de 19-jarige Motown-bassist Greg Reeves.

Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock
Crosby, Stills, Nash & Young - Woodstock

Woodstock
Op 17 augustus 1969 doen Crosby, Stills, Nash & Young hun allereerste optreden in het Auditorium Theater in Chicago, met Joni Mitchell als voorprogramma. Tijdens dat optreden sprak de band al over een volgend optreden dat plaats zou vinden in een dorpje genaamd Woodstock, maar geen van de bandleden had ook maar een idee wat hun te wachten stond. Bij het optreden in Chicago opende het kwartet met 'Suite: Judy Blue Eyes' om daarna af te sluiten met een indrukwekkende cover van The Beatles' 'Blackbird'.

Crosby, Stills, Nash & Young - Our House
Crosby, Stills, Nash & Young - Our House

Een dag later kregen Crosby, Stills, Nash & Young hun echte vuurdoop toen ze om 3 uur 's nachts een tweetal sets mochten spelen voor een publiek van zo'n 500.000 hippies op het legendarische Woodstock Festival. De eerste akoestische set werd gespeeld door Crosby, Stills & Nash, gevolgd door een electrische set van Crosby, Stills, Nash & Young. Daarna werd de set door het viertal afgesloten met een toegift, waarbij twee akoestische nummers werden gespeeld. Crosby, Stills, Nash & Young zouden nadien ook optreden op het roemruchte Altamont Festival en op het Big Sur Folk Festival, maar bij het grote publiek zou de groep vooral naam maken door het optreden op Woodstock. Kijk hieronder voor de volledige setlijst van dat concert:

Akoestische Set
'Suite: Judy Blue Eyes'
'Blackbird'
'Helplessly Hoping'
'Guinnevere'
'Marrakesh Express'
'4 + 20'
'Mr. Soul'
'Wonderin''
'You Don't Have to Cry'

Electrische Set
'Pre-Road Downs'
'Long Time Gone'
'Bluebird'
'Sea of Madness'
'Wooden Ships'

Akoestische toegift
'Find the Cost of Freedom'
'49 Bye-Byes'

Crosby, Stills, Nash & Young - D?j? Vu (Tsjechoslowaakse persing)
Crosby, Stills, Nash & Young - Déjà Vu (Tsjechoslowaakse persing)

Déjà Vu
Vanaf juli 1969 waren Crosby, Stills, Nash & Young samen met Dallas Taylor en Greg Reeves in Wally Heider's Studio in Los Angeles begonnen aan de opnames voor hun eerste album. Stephen Stills zou later berekenen in hoeveel uur het album Déjà Vu tot stand was gekomen en kwam op zo'n 800 uur studiotijd uit. Ook waren er gastbijdrages van Jerry Garcia op pedal steel in 'Teach Your Children' en John Sebastian op mondharmonica in het titelnummer.

Op 11 maart 1970 lag de plaat voor het eerst in de betere platenwinkels. Déjà Vu ging als warme broodjes over de toonbank en zo ongeveer elke vijftigplusser met een voorliefde voor populaire muziek heeft dit epische album in zijn platencollectie gehad. Van het album werden vier nummers op single uitgebracht: 'Woodstock' (maart 1970), 'Teach Your Children' (mei 1970), 'Our House' (september 1970) en 'Carry On' (november 1970). In de Verenigde Staten gingen tussen 1970 en 2012 zo'n 7 miljoen exemplaren van Déjà Vu over de toonbank. Daarmee behaalde het album zevenmaal de platina status.

Het album

Kant A

Kant A:
A1 Carry On 4:25
A2 Teach Your Children 2:53
A3 Almost Cut My Hair 4:25
A4 Helpless 3:30
A5 Woodstock 3:52

Kant B

Kant B:
B1 Déjà Vu 4:10
B2 Our House 2:59
B3 4 + 20 1:55
B4 Country Girl 5:05
B5 Everybody I Love You 2:20

Man (79) krijgt telefoontje dat hij dood is

Francesco Giuzio, een 79-jarige man uit het Zuid-Italiaanse Bari, kreeg onlangs een telefoontje dat hij al bijna 6 jaar dood is. Zijn bank zei dat te hebben vernomen van de burgerlijke stand van de gemeente. Daar bovenop kwam een brief van het pensioenfonds: of hij de 72.000 euro te veel betaald pensioen wilde terugbetalen. En zijn arts mocht de 'dode' geen broodnodige medicijnen voor zijn diabetes meer voorschrijven.

Giuzio ging verhaal halen op het gemeentehuis. Daar had men geen verklaring voor de vergissing. Erg verantwoordelijk voelden de ambtenaren zich niet voor de pijnlijke fout. Uiteindelijk kreeg Giuzio een 'certificaat van bestaan in leven' mee waarmee de bejaarde man zelf allerlei instanties moest aflopen, aldus de krant Corriere della Sera dinsdag.

Man (79) krijgt telefoontje dat hij dood is
Man (79) krijgt telefoontje dat hij dood is (Foto: ANP)

[CL] Uitslagen achtste finales (11/03/2014)

Vanavond werden de eerste twee returns in de achtste finales van de Champions League gespeeld. Bayern München had tegen Arsenal na de 0-2 zege in Londen nu thuis aan een 1-1 gelijkspel genoeg om de kwartfinales te bereiken. Het AC Milan van Clarence Seedorf slaagde daar niet. Na de 0-1 thuisnederlaag tegen Atlético Madrid werd ging het nu in Spanje met 4-1 onderuit.

Bayern München - Arsenal

Voor Arsenal was de opdracht in de return even duidelijk als zwaar: ten minste twee keer scoren. Op een kwartiertje in de tweede helft na, maakten de Gunners daarop nooit echt aanspraak. De Londenaren konden als team niets uitrichten en ook individueel (weer een tegenvallende Mesut Özil bijvoorbeeld) waren de spelers niet opgewassen tegen die van Bayern.

Olivier Giroud kopte na een halfuur uit een hoekschop in de handen van Manuel Neuer, maar meer dan een mogelijkheidje was dat niet. Bayern stelde daar aanvankelijk vooral veel balbezit tegenover. Arjen Robben raakte na twintig minuten de bal verkeerd na een prima voorzet van Franck Ribéry, waardoor zijn inzet over het doel ging. De grotere kansen bewaarde Bayern voor het laatste kwartier voor rust.

Mario Götze bediende Robben in de zestien, en diens uithaal eindigde op de voet van Bacary Sagna. Een minuut later kopte Mario Mandzukic een metertje over uit een voorzet van Bastian Schweinsteiger. Op twee oprispingen van de snelle Alex Oxlade-Chamberlain na, beperkte Arsenal zich tot tegenhouden. Een onwetende zou uit het spelbeeld geconcludeerd hebben dat Bayern moest scoren om de laatste acht te bereiken, in plaats van Arsenal.

Na rust ging dat zo door. Totdat Schweinsteiger de ban brak voor Bayern. Over en uit voor Arsenal, zou je denken. Ware het niet dat meteen daarna Lukas Podolski, na een duwtje in de rug van Philip Lahm, alleen nog maar Neuer voor zich zag en de bal op fenomanele wijze hoog in het doel schoot: 1-1. Bayern was na de gelijkmaker aangeslagen, ondanks het feit dat de Duitsers nog steeds een uitstekende uitgangspositie hadden voor de volgende ronde. Meteen na de goal is Podolski weer weg en kan hij Giroud in het midden bedienen. De bal kwam net niet aan en dus geen goal, net als even later bij een afstandsschot van Oxlade-Chamberlain.

De minuten erna bleef bij Bayern de controle even zoek. Arsenal toonde eindelijk in deze wedstrijd eens karakter en leek weer te geloven in een stunt. Tekenend was het moment waarop Neuer de bal verkeerd uittrapte en de Engelsen daaruit net niet gevaarlijk konden worden. In het slotkwartier had Bayern de controle weer terug en zocht het naar de beslissende goal. De Duitse Rekordmeister had op dat ene Londense stormpje na eigenlijk geen moeite gehad met Arsenal. De strafschop die Robben in de slotminuten alsnog wist te versieren, werd door invaller Thomas Müller gemist. Het was een van de weinige lichtpuntjes voor Arsenal, die weer de kwartfinale mislopen (1-1).

Atlético Madrid - AC Milan

AC Milan moest een 1-0 nederlaag in het eigen San Siro zien goed te maken. Met Kaká en Mario Balotelli als creatieve aanspeelpunten hoopte Clarence Seedorf op een meevaller in zijn nog prille trainerscarrière. Maar de hoop van Milan en Seedorf werd al na 150 seconden, oftewel 2,5 minuut de kop ingedrukt. Koke legde een afgemeten voorzet over Milan-verdediger Adil Rami neer bij Diego Costa. De makkelijk scorende spits tikte al springend á la Johan Cruijff de bal met zijn teen achter doelman Christian Abbiati.

Na die vroege openingstreffer leek Atlético Madrid de wedstrijd volledig in handen te nemen. De Spaanse ploeg zette Milan met de rug tegen de muur. Maar met enkele steken naar voren kwam Milan toch uit de verdrukking. De grote kansen bleven uit, maar het balbezit voor de bezoekers nam toe. Na 27 minuten werd Milan beloond met een doelpunt uit de eerste grote kans. Andrea Poli kapte zijn man uit aan de rechterkant en zijn voorzet werd - met wat geluk - binnengekopt door Kaká.

Tien minuten later kopte Kaká bijna de 1-2 binnen, maar hij had zijn vizier net te hoog staan. Vlak voor rust kreeg Milan echter weer een klap te verwerken. Arda Turan schoot van de rand zestien via het dijbeen van Adil Rami de bal over de kansloze Christian Abbiati binnen voor de 2-1.

Na rust probeerde Milan het wel, maar het was duidelijk dat de Italiaanse ploeg kwaliteit en moraal tekort kwam. Daarentegen wachtte het geslepen Atlético de juiste momenten af. Twintig minuten voor tijd kwam zo'n moment, toen Raul Garcia in de lucht te sterk was voor Nigel de Jong en de 3-1 binnenknikte. Vlak voor tijd pikte Diego Costa zijn tweede doelpuntje mee door schuin de 4-1 achter Abbiati te schuiven.

AC Milan kreeg een pijnlijk lesje in hoe een Europese topclub van tegenwoordig eruit ziet. Atlético Madrid lijkt uitgegroeid van 'dark horse' naar kanshebber voor de Champions League. De andere ploegen moeten zeker rekening houden met deze sterke Spaanse club.


300: Rise of an Empire

Ruim acht jaar na de verfilming van Frank Miller's waanzinnige comic, verschijnt er nu een sequel in de wereld van 300. Jaren is er over gesproken, maar na veel uitstel en afstel is de film er dan eindelijk. Was deze film het wachten waard, of is dit weer een onnodige vervolgfilm? Een hoofdrolspeler zonder charisma die tegen een lekker wijf moet vechten. Het verhaal is flinterdun, net als de actie. Al met al een onnodige sequel, die leuk is om op een regenachtige zondagmiddag thuis op de bank te bekijken. Met het lekkere weer op dit moment zal ik echter de donkere bioscoopzaal lekker links laten liggen en de dvd of blu-ray in de herst opzetten.

Vi šr bšst! (We are the best!)

Twee dertienjarige meisjes uit het Stockholm van de jaren 80 besluiten een punkband te beginnen. Terwijl iedereen hen ervan probeert te overtuigen dat punk dood is, gaan ze door met hun plannen en beginnen Klara en Bobo; hun tweekoppige punkband. Al gauw merken ze dat hun onervarenheid hen in de weg zit en besluiten ze een derde lid toe te voegen, Hedvig in dit geval. Hedvig is een begaafd gitariste, maar vanwege haar christelijke opvoeding wordt ze door niemand geaccepteerd, tot nu.

Teeven wuift kritiek 'witwasoperatie' weg

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) maakt zich geen zorgen over de gevolgen van de berichtgeving over een deal die hij als officier van justitie sloot met een drugshandelaar. Tegenover de NOS zegt hij dat er niets aan de hand is.

"Ik was toen officier van justitie en de minister was verantwoordelijk voor het Openbaar Ministerie. Ik weet precies wat er gebeurd is, maar de minister voert het woord. Ik maak me totaal geen zorgen", aldus Teeven.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur laat via Twitter weten dat hij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om verdere opheldering heeft gevraagd over de deal. Volgens Teeven zijn er veertien jaar geleden ook al Kamervragen gesteld. Toen was er 'niks aan de hand', zegt hij. "En dat is nog steeds zo."

Nieuwsuur bracht het nieuws over de deal van Teeven dinsdagavond naar buiten. In 2000 werd meer dan vijf miljoen gulden aan zwart geld door justitie witgewassen, terwijl de Belastingdienst van niets wist. De drugshandelaar, Cees H., moest 750 duizend gulden betalen, de rest van de miljoenen werden via justitie teruggestort. Deskundigen zeggen dat de deal tegen de regels was.

Rusland: financiŽle steun VS aan OekraÔne illegaal

De financiële steun die de Verenigde Staten willen geven aan de Oekraïense regering is illegaal, aangezien de regering in Kiev niet legitiem is. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken dinsdag verklaard, meldt persbureau Reuters.

"Het financieren van een onwettig regime dat met geweld aan de macht is gekomen is illegaal en in strijd met de Amerikaanse wet", aldus de verklaring van het ministerie. De verklaring lijkt een kopie van een uitspraak die de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj eerder op de dag deed.

Het Russische ministerie waarschuwde Washington ook voor de gevolgen van het 'onvoorwaardelijk toegeven aan radicale elementen'. Volgens Rusland bestaat de nieuwe regering in Kiev hoofdzakelijk uit fascisten en radicale nationalisten.

Mensenrechtenchef VN zegt bezoek aan Krim af

De plaatsvervangend secretaris-generaal voor de mensenrechten van de Verenigde Naties heeft een bezoek aan de Krim afgezegd. Ivan Simonovic ziet af van zijn bezoek aan het Oekraïense schiereiland omdat de luchthaven in Simferopol gesloten is voor vluchten uit andere delen van Oekraïne, meldden de VN dinsdag.

Simonovic was dinsdag in Charkov, in het oosten van Oekraïne. Voor woensdag staat een bezoek aan Lviv, in het westen van het land, op de agenda. "Wat hij verder de komende dagen doet moet nog duidelijk worden", aldus een VN-woordvoerder.

Nog geen witte rook voor bankenunie

De EU-lidstaten en het Europees Parlement lijken nog ver van een akkoord over een bankenunie, zo bleek dinsdag na overleg in Brussel van de Europese ministers van financiën en economische zaken. Het Griekse EU-voorzitterschap gaat woensdag naar het parlement in Straatsburg om verder te onderhandelen.

"De standpunten van de twee partijen liggen nog ver uit elkaar", zei Eurocommissaris voor interne markt Michel Barnier, die namens de Europese Commissie meepraat, na het overleg van de ministers. De discussie gaat over de wijze waarop falende banken moeten worden afgewikkeld in het zogeheten Single Resolution Mechanism.

Zo is er onenigheid over de vraag wie moet beslissen dat een bank geliquideerd moet worden, de commissie (zoals het parlement wil) of de lidstaten. Ook over de tijdspanne waarin er één gemeenschappelijke stroppenpot moet komen verschillen de meningen.

De Griekse minister van financiën, Giannis Stournaras, kreeg dinsdag van de lidstaten een mandaat mee om in Straatsburg met het parlement verder te onderhandelen, samen met zijn Nederlandse collega en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Wat dat mandaat behelst wilde Stournaras na afloop niet onthullen, wel dat het dinsdag "lange, moeilijke maar constructieve besprekingen" waren geweest.

"We kunnen niet alle wensen van het parlement accepteren, maar we zijn bereid om tot een oplossing te komen", zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble na afloop. Een bron bij het overleg zei dat de besprekingen moeizaam verlopen, maar verwachtte toch dat er een compromis uit de bus zal rollen. "Soms heb je een crisis nodig om vooruit te komen."

PSV wil graag verder met ervaren Park

PSV hoopt Ji Sung Park in de zomer definitief over te nemen van Queens Park Rangers. De middenvelder annex aanvaller speelt dit seizoen op huurbasis bij PSV. Hij was met name in de beginfase van het seizoen geen vaste klant bij de ploeg van trainer Philip Cocu, dit omdat hij nog niet 100% fit was toen hij zich aansloot bij de groep.

Inmiddels vervult hij een belangrijke rol bij de Brabanders. De 33-jarige Park moet nog een besluit nemen wat hij na dit seizoen gaat doen. Mocht zijn voorkeur uit gaan naar een langer verblijf in Eindhoven, dan juicht PSV dat toe.

"Het kost hem steeds meer moeite te herstellen na wedstrijden", vertelt technisch manager Marcel Brands tegen Voetbal International. "Hij zal daarom eerst moeten bepalen of hij nog verder wil en of hij dat hier wil. Als we dat signaal krijgen, dan gaan we actie ondernemen. Ji is een geweldige speler voor ons. Op het veld, maar ook erbuiten", stelt Brands, die Park in de zomer naar PSV haalde om het groot aantal doorbrekende jonkies te ondersteunen.

De Zuid-Koreaanse routinier is de laatste weken samen met Oscar Hiljemark en Stijn Schaars een vast drietal op het middenveld van PSV. Toevallig of niet: er werd zes keer achtereen gewonnen.

Halep naar kwartfinale Indian Wells

Tennisster Simona Halep heeft vandaag de kwartfinale van het masterstoernooi in Indian Wells bereikt. Op het hardcourt in de Californische woestijn was de nummer zes van de plaatsingslijst in drie sets Eugenie Bouchard (18) uit Canada de baas: 6-2, 1-6, 6-4.

Bij de laatste acht neemt de Roemeense het nu op tegen Casey Dellacqua uit Australië. Zij hoefde niet in actie te komen omdat tegenstander Lauren Davis met voedselvergiftiging afzegde.

Bij de mannen bereikten Marin Cilic en Roberto Bautista Agut de vierde ronde. Cilic (24) troefde Tommy Robredo (16) uit Spanje met 6-4, 6-3 af. De Kroaat is de eerste speler die dit tennisjaar twintig keer won. De Spanjaard Bautista Augut klopte Jarkko Nieminen uit Finland met 6-2, 4-6, 7-6 (6).

Boom mag hopen op deelname voorjaarsklassiekers

Lars Boom mag nog altijd hopen op deelname aan de voorjaarsklassiekers. De elleboogbreuk van de wielrenner van Belkin valt namelijk mee. Dat maakte de Nederlandse wielerploeg vanavond bekend. Boom moet een week rust houden. Hij brak zijn elleboog gisteren bij een valpartij in Parijs-Nice.

Belkin stelt dat Boom het na zijn week rust van dag tot dag moet aankijken. De Vlijmenaar is normaal gesproken een van de speerpunten van Belkin in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

NŁrburgring overgenomen voor 100 miljoen euro

De Nürburgring heeft binnenkort een nieuwe eigenaar. De curatoren van het Duitse circuit hebben het verkocht aan Capricorn Group. Elke twee jaar vindt de Grand Prix van Duitsland plaats op het circuit. Het overnamebedrag komt uit op een totaal van honderd miljoen euro.

De Capricorn Group is een bedrijf dat een vestiging heeft bij de Nürburgring en houdt zich bezig met autosport- en luchtvaartproducten. De onderneming heeft de intentie uitgesproken om alle huidige activiteiten van het circuit voort te zetten. Tevens zullen ze het complex verder uitbreiden tot het centrum voor autotechnologie. Er zal 25 miljoen euro geïnvesteerd worden in de Nürburgring.

Er waren twee serieuze bieders, dit meldden de curatoren. De keuze is niet alleen gevallen op diegene met het meeste geld, maar ook is er gekeken wie de beste toekomstperspectieven biedt voor de regio. De andere bieder was H.I.G. Capital, een investeringsmaatschappij. Formule 1-baas Bernie Ecclestone had eerder al eens bod gedaan van vijftig miljoen dollar, maar dit werd later weer ingetrokken.

De Capricorn Group zal per 1 januari 2015 eigenaar zijn van de Nürburgring.

IsraŽl betuigt spijt voor doodschieten Palestijn

Israël betreurt het incident van dinsdag waarbij een Jordaanse rechter werd doodgeschoten bij de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag gezegd.

De spijtbetuiging van Netanyahu toont het belang dat Israël hecht aan goede banden met Amman. Jordanië is één van de slechts twee Arabische landen die een vredesakkoord met Israël hebben getekend. Jordanië en Israël hebben sterke banden op het gebied van veiligheid.

De rechter werd neergeschoten bij de grensovergang van Allenby toen hij volgens het Israëlische leger het wapen van een Israëlische soldaat probeerde te grijpen. Zijn begrafenis in de Palestijnse stad Nablus werd bijgewoond door ongeveer duizend mensen. Het lichaam van de rechter werd met een militair konvooi door de stad gereden, waarbij toeschouwers anti-Israëlische leuzen riepen en zongen.

Israël en Jordanië gaan de dood van de rechter samen onderzoeken.

Octomom moet in april weer naar de rechtbank

Octomom moet op 16 april weer in de rechtbank verschijnen. Dat heeft een Amerikaanse rechter dinsdag bepaald. Nadya Suleman, zoals de 38-jarige moeder van veertien kinderen inclusief een achtling eigenlijk heet, wordt beschuldigd van uitkeringsfraude.

Het gaat om vier aparte voorvallen van uitkeringsfraude. Eerder liet Suleman al weten onschuldig te zijn aan drie aanklachten, dinsdag zei ze ook onschuldig te zijn aan de vierde.

Naar schatting is Octomom de Amerikaanse staat zo'n 26 duizend dollar schuldig. Ook hangt haar een gevangenisstraf van zes jaar en vier maanden boven het hoofd. De verwachting is echter dat de aanklager een deal sluit met haar advocatenteam omdat Suleiman zo veel kinderen heeft.

OekraÔense journalisten op de Krim vrijgelaten

Drie Oekraïense journalisten en twee activisten die zondag werden opgepakt op het Oekraïense schiereiland de Krim zijn vrijgelaten. Dat heeft de Oekraïense internetkrant Oekrajinska Pravda dinsdag gemeld.

Waar de vijf werden vastgehouden en waarom ze werden opgepakt is nog steeds onduidelijk. Het vijftal zou inmiddels in de Zuid-Oekraïense regio Cherson verkeren, ten noorden van de Krim.

Journalisten en buitenlanders worden de laatste tijd vaker gehinderd op de Krim. Vorige week keerde de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Krim, de Nederlander Robert Serry, vroegtijdig terug van het schiereiland nadat gewapende lieden hem duidelijk hadden gemaakt dat hij niet welkom was. Ook een militaire delegatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa werd de toegang tot de Krim geweigerd.

Amstel Hotel mocht drinkende sommelier niet ontslaan

Een sommelier van het Amstel Hotel in Amsterdam is vorig jaar ten onrechte ontslagen voor het inschenken van een wijntje voor zichzelf. Hoewel de huisregels voorschrijven dat drank onder werktijd niet mag, handelde het hotel zelf ook niet goed.

De man moest daarom weer worden aangenomen, oordeelde de rechtbank in Amsterdam vorige maand. De man is inmiddels weer aan de slag, laat een woordvoerder van het hotel desgevraagd weten.

De wijnkelner van het vijfsterrenhotel werd in november op staande voet ontslagen toen hij ook zichzelf een alcoholische versnapering gunde. De man, die al meer dan dertig jaar in dienst is bij het hotel, was al eerder gewaarschuwd dat hij niet mocht drinken onder werktijd.

Volgens de rechter deelde het hotel op de bewuste avond dat de man werd betrapt zelf drank uit aan collega's van de man. Bovendien betwist de rechtbank de verklaringen die enkele getuigen aflegden.

Het hotel moest de sommelier daarom weer aannemen of een dwangsom met een maximum van 75.000 euro betalen. Ook moest het salaris van de sommelier dat hij sinds november had misgelopen nog worden uitbetaald.

'Meerderheid voor verscherpen vuurwerkregels'

Een ruime meerderheid van de Nederlanders juicht het voorstel om op oudejaarsdag pas vanaf 23.00 uur vuurwerk af te steken toe. Zo'n 78 procent is enthousiast over het plan van de vier grote steden. Ook het idee om de verkoop van vuurwerk uit te stellen tot 30 december wordt positief ontvangen. Ruim 82 procent van de ondervraagden is voor.

De cijfers komen uit een enquête die RTL Nieuws onder ruim zeshonderd mensen liet houden en waarover het dinsdag bericht. Tien procent zegt op voorhand al dat zij zich niet zullen houden aan de eventuele nieuwe regels. Vooral mannen zijn minder enthousiast over de voorstellen van de steden.

De ondervraagden twijfelen overigens wel of aangepaste afsteektijden voor minder overlast zorgen. Bijna de helft denkt dat de overlast over het algemeen afneemt, maar dat geldt niet voor overlast van illegaal vuurwerk.

Volgens RTL is er verder maar weinig verschil tussen jongeren en ouderen. Bijna iedereen ziet een beperking van de afsteektijden als een voordeel. Wel zijn ze verdeeld over de vraag of de regels landelijk moeten worden aangepast. Zo is in de leeftijdsgroep tussen de 50 en 65 jaar bijna 82 procent voorstander tegen bijna 69 procent in de categorie 18 tot 34-jarigen.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen de periode om vuurwerk af te steken drastisch inkorten. Op oudejaarsavond zou dat alleen van 23.00 uur tot 01.00 uur moeten mogen, zo staat in een brief namens de burgemeesters aan het kabinet. Nu mag vuurwerk al vanaf 10.00 uur worden afgestoken en mag dat nog tot 02.00 uur doorgaan. Vuurpijlen en ander knalwerk mag al vanaf 28 december worden verkocht.

Bijrijdster Justin Bieber klaagt krant aan

Chantel Jeffries klaagt de Amerikaanse krant New York Daily News aan. De Amerikaanse zat naast Justin Bieber in een Lamborghini toen hij in januari werd aangehouden. Jeffries zegt dat de krant onterecht heeft vermeld dat zij een strafblad heeft en dat ze Bieber zou hebben aangezet tot een race met zijn vriend, r&b-zanger Khalil Amir Sharieff, die in een Ferrari zat.

Jeffries, die in rechtbankdocumenten wordt omschreven als studente, model en ondernemer, klaagt New York Daily News aan voor een nog onbekend bedrag aan schadevergoeding. Ook sommeert ze de krant in het vervolg geen foutieve berichtgeving over haar te plegen.

Bieber werd op 23 januari in de boeien geslagen in Miami Beach. Hij werd aangehouden na een illegale straatrace. Daarvan bleek bij nader inzien geen sprake. Wel zat de zanger onder invloed van alcohol, medicijnen en drugs achter het stuur van een gehuurde Lamborghini. Ook reed hij rond zonder geldig rijbewijs en zette hij een grote mond op bij zijn arrestatie. Hij moet op 5 mei voorkomen.

Ook volgende maand dient Bieber zich bij de rechter te melden. Op 14 april buigt een rechter in Toronto zich weer over een mishandeling van een limousinechauffeur waarbij Bieber in december betrokken zou zijn geweest.

Doodsoorzaak Eindhovense baby nog onbekend

De doodsoorzaak van de baby die maandag in een brandgang werd gevonden in Eindhoven is nog altijd onbekend. Dinsdag is sectie gepleegd maar over de uitslag is nog niets te zeggen, meldt de politie. Wel is inmiddels duidelijk dat het om een meisje gaat.

Het technisch onderzoek in en rond de woning van de verdachten, een 27-jarige man en een 26-jarige vrouw, is afgerond. De politie heeft sporen veiliggesteld die worden meegenomen in het verdere onderzoek. Dinsdagavond vindt nog wel aanvullend onderzoek plaats in het huis aan de Klundertstraat.

De politie kan nog niet met zekerheid zeggen of de verdachten de ouders van van het kindje zijn. Vermoedelijk is de vrouw de moeder van het meisje maar aanvullend onderzoek moet dat nog bevestigen. Het duo blijft ondertussen vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de baby.

Het stoffelijk overschot van het kind werd gevonden in een tas door een voorbijganger. Of het meisje überhaupt geleefd heeft, kan de politie nog niet zeggen.

Mogelijk constant aanwezige huisdieren in Fable Legends

Ontwikkelaar Lionhead Studios heeft een behind-the-scenesvideo uitgebracht voor Fable Legends. In de video vertelt game director David Eckelberry hoe de wereld in elkaar steekt en wat je kunt doen.

Een van de dingen waarvan Eckelberry zegt dat het een realistische optie is, zijn pets. Lionhead denkt zelfs na over pets die constant aanwezig zijn bij de personages. 

Een speciale feature bij Fable Legends is dat je straks niet alleen de goede held kunt spelen, maar dat je ook de keuze hebt om de slechterik te spelen en je best te doen om de helden zo veel mogelijk dwars te zitten.

Verder vertelt Eckelberry in de video dat de omgevingen weinig tot niet veranderen tussen de quests door. Hierdoor kunnen de slechteriken beter strategieën bedenken tegen de helden.

Fable Legends komt exclusief uit op Xbox One. Er is nog niets bekend over een mogelijke releaseperiode.

'Teeven betrokken bij illegale witwasoperatie'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is in 2000 als officier van justitie betrokken geweest bij een opmerkelijke deal met een drugscrimineel. Meer dan vijf miljoen gulden aan zwart geld werd door justitie witgewassen, terwijl de Belastingdienst van niets wist. Dat meldt Nieuwsuur dinsdagavond.

Het gaat om een ontnemingsschikking waarin Cees H. volgens het actualiteitenprogramma op het eerste gezicht 750 duizend gulden aan de staat betaalt, maar uit de rest van de schikking blijkt dat er feitelijk geld wordt witgewassen ten gunste van H. De miljoenen aan zwart geld werden namelijk via justitie teruggestort aan de drugscrimineel op voorwaarde dat de Belastingdienst niet werd geïnformeerd.

Waarom justitie dit zo regelde, is nog onduidelijk. Mogelijk heeft het Openbaar Ministerie informatie over andere criminelen gekregen maar dat is volgens de advocaat van H. niet juist. Zijn cliënt heeft destijds überhaupt geen informatie gegeven, zegt hij tegen Niewsuur.

Teeven had volgens Nieuwsuur geen toestemming van het College van procureurs-generaal over het buitensluiten van de Belastingdienst. Dato Steenhuis, toen verantwoordelijk voor alle ontnemingen met criminelen, zegt tegen het programma dat de deal nooit zou zijn goedgekeurd als het college op de hoogte was geweest. Pas twee maanden later, toen de deal niet meer terug te draaien was, informeerde Teeven het college.

Deskundigen zeggen tegen Nieuwsuur dat de deal in strijd is met alle regels. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zegt in een reactie dat de overeenkomst wel conform de toenmalige wet- en regelgeving was.

VVD wil van uitkeringsverdrag met Marokko af

Nederland moet een verdrag met Marokko opzeggen om zo de export van kinderbijslag en andere uitkeringen aan banden te kunnen leggen. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Anoushka Schut dinsdagavond in EenVandaag.

"Drie jaar lang zijn we nu al aan het onderhandelen met Marokko, om het verdrag aan te passen, om de uitkeringen te kunnen verlagen, maar dat wil Marokko helemaal niet", stelt het Kamerlid tegenover EenVandaag. "Dan zit er maar één ding op, en dat is het verdrag per direct opzeggen."

Het geduld bij de liberalen is op. "Hoe lang moeten we nog naar de pijpen van Marokko dansen?", stelt Schut, die spreekt van 'disrespect' van Marokko tegenover Nederland.

Het kabinet wil de uitkeringen kunnen stopzetten van Marokkanen die in Nederland hebben gewerkt, maar weer zijn teruggekeerd naar hun thuisland. Het gaat daarbij om de kinderbijslag en het kindgebondenbudget. Ook wil minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) de hoogte van de uitkeringen die overblijven aanpassen aan het welvaartsniveau van Marokko. Het bedrag valt hierdoor lager uit.

De bewindsman werd eerder door de rechter teruggefloten. Het zogeheten Sociale Zekerheidsverdrag met Marokko zou het terugschroeven van de uitkeringen juridisch onmogelijk maken. Asscher heeft het opzeggen van het verdrag nooit uitgesloten, maar wil eerst proberen om Marokko langs diplomatieke weg te bewegen om het verdrag aan te passen. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de export van uitkeringen.

Politie geeft nieuwe informatie in zaak-Borst

In het programma Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond voor de tweede keer aandacht besteed aan het onderzoek naar de dood van oud-minister Els Borst. De politie geeft een update van de zaak en roept de hulp in van het publiek bij een aantal vragen. Ook wordt nieuwe informatie over het onderzoek vrijgegeven. "Niet alles zal bekend zijn", zegt een woordvoerder.

In een bosvijver bij het huis van Borst vond dinsdag een duikactie plaats. De politie kan nog geen resultaten melden. De zegsman wil ook niet ingaan op speculaties dat de vijftien duikers op zoek waren naar een metalen voorwerp. "Dat heeft een van de duikers gezegd, maar dat was zeker niet ons doel."

Volgens de zegsman is 'alles' wat de vijftien duikers dinsdag hebben aangetroffen meegenomen. De zoekactie was 'absoluut' niet opgezet vanwege speciale aanwijzingen. "We willen gewoon alles uitsluiten", zegt de woordvoerder.

De 81-jarige oud-D66-politica overleed een maand geleden. De politie gaat uit van een misdrijf. Borst werd dood gevonden in de garage van haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Het bos dat grenst aan de woning van Borst werd al eerder doorzocht met hulp van de mobiele eenheid.

[PS] Derde keer goud voor Petushkov

Russisch biatleet Roman Petushkov heeft tot nu toe een score van drie uit drie. Vandaag pakte Petushkov op zijn derde onderdeel het goud. Na de 7,5 kilometer biatlon en de 15 kilometer cross-country pakte hij vandaag het goud op de 12,5 kilometer biatlon. 

De 36-jarige Rus stond samen met twee andere Russen op het podium. Voor de tweede keer deze Spelen werd het een 'sweep'. Alexey Bichenok pakte het zilver, het brons was er voor Grigori Murigin. De vierde Rus, Ivan Goncharov, kwam 43 seconden tekort voor het eremetaal. 

Van links naar rechts: Alexey Bichenok, Roman Petushkov en Grigori Murigin.

[PS] Sochi dag 5, de leukste tweets

Net als tijdens de Olympische Winterspelen verzamelen we elke dag hier op FOK!sport de leukste tweets over de Paralympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Herman heeft er vandaag zin in:

Maar die zon van Herman bleef achterwege:

En in de bergen was het mistig:

Soms zit het mee........ en soms zit het tegen:

Vandaag stond er weer een kraker tussen Rusland en de Verenigde Staten op het programma:

De Nederlandse fans zijn altijd opvallend aanwezig, ook nu weer in Sochi:

Op de Olympische Spelen waren de broeken van de curlingheren van Noorwegen helemaal de bom. Op de Paralympische Spelen stelen de Slowaken de show met hun truien:

De Krim is nog niet binnen, maar in de tussentijd had Vladimir Putin een ontmoeting met Phil Craven (voorzitter van het IPC):

Vandaag kwam Anna Jochemsen weer in actie, het zat haar helaas niet mee:

Met wat mist........:

Er werken talloze vrijwilligers op de Paralympics, in de bergen hebben ze een mooi kaartje hangen waar ze allemaal vandaan komen:

De Russen hielden een ruimtestation met zo ongeveer alleen plakband en touwtjes in de lucht. Ook in Sochi blijkt hoe oerdegelijk de Russische techniek is:

We sluiten vandaag af met de mooiste foto's van de dag:

Strootman reageert: "Ik kom sterker terug"

Kevin Strootman zag zijn WK-droom dit weekeinde in duigen vallen.  Strootman raakte in het duel tusseen AS Roma en Napoli van afgelopen zondag zwaar geblesseerd. Na ruim tien minuten spelen kwam de middenvelder verkeerd neer, waardoor hij de kruisband van zijn linkerknie afscheurde.

Maandag werd na een MRI-scan duidelijk dat de herstelperiode tussen de vier en vijf maanden bedraagt, waardoor Strootman het WK in Brazilië moet missen. Een enorme aderlating voor Oranje, maar vooral een persoonlijk drama voor de 24-jarige linkspoot.

Toen het nieuws maandagmiddag de voetbalwereld bereikte, kwamen er veel reacties van diverse spelers en trainers. Velen wensten de voormalig PSV'er succes met zijn herstel en staken hem via sociale media een hart onder de riem. Dinsdag kwam Strootman zelf met een reactie.

"Ik wil mijn (ex-)teamgenoten, collega's, vrienden en iedereen bedanken voor de steun die ik krijg", laat Strootman via Twitter weten. "Vanaf nu focus ik me op mijn herstel en zorg ik dat ik sterker terug zal komen."

[vid] Lily Allen komt met clip, album

De tegendraadse Britse zangeres Lily Allen heeft gisteren een videoclip voor haar nieuwe single 'Our Time' online gezet. Dat meldde ze zelf via Facebook. Verder komt binnenkort haar eerste album in vijf jaar uit.

De video in kwestie:


Vorige maand lanceerde ze nog de clip van haar vorige single, 'Air Balloon', waarin nogal wat referenties aan drugsgebruik zitten.

Daarnaast komt er op 2 mei een nieuw album uit, Sheezus geheten. Het van tevoren bestellen van de derde plaat in haar oeuvre is inmiddels mogelijk. 

Allen gaf enkele jaren geleden te kennen de brui aan muziekmaken te geven. Destijds werd dat door vele fans direct betwist, waaronder uw verslaggever zelve.

Haar 'laatste' tour zou door zo'n uitspraak een stuk beter boeren, al is mevrouw getalenteerd genoeg om volle zalen te trekken zonder hulp. Ze scoorde hits met de singles 'The Fear', 'Fuck You', 'Smile', 'LDN', 'Not Fair' en 'Hard Out Here' en had succes met de albums Alright, Still (2006) en It's Not Me, It's You (2009).

Zo gelooft ondergetekende rotsvast dat men over honderd jaar onderstaand nummer nog steeds draait en in verband brengt met de identiteitscrisis die de Westerse wereld in het begin van de 21ste eeuw doormaakt(e), alsook de misdaden die er o.a. onder het Bushregime werden gepleegd.


De B-kant van de vinylsingle van 'The Fear': 'Kabul Shit'. Liedtekst hier.

Dominic Cooper voelt veel druk bij WoW-film

Dominic Cooper, die momenteel speelt in de verfilming van Need for Speed, heeft zich recent gecommiteerd aan de verfilming van World of Warcraft. In een gesprek met website computerandvideogames.com zegt Cooper een grote druk te voelen bij het maken van deze film.

Hij zegt dat, juist omdat de wereld van World of Warcraft een heel specifieke wereld is, het een grote uitdaging is om fans van de game tevreden te stellen.

"Het is beangstigend, omdat het een heel specifieke wereld is, waarin werkelijk mensen wonen en leven en waarschijnlijk meer tijd in die wereld hebben geleefd dan in de echte wereld, wat op zich al angstaanjagend is.

Dominic Cooper sluit aan bij een lijstje behoorlijk bekende acteurs, waaronder Ben Foster (X-Men: The Last Stand), Travis Fimmel (The Vikings), Paula Patton (Mission: Impossible: Ghost Protocol), Toby Kebbell (Prince of Persia The Sands Of Time) en Rob Kazinsky (True Blood).

De World of Warcraft-film wordt pas in 2016 verwacht in de bioscopen.

Dominic Cooper wil wraakthriller opnemen (Novum)

[PS] Russen nu wel door dankzij zege op VS

Voor het Russische ijssleehockeyteam werd het een dag van hoop en vrees. Er werd door de Russen opnieuw gevreesd voor een vroegtijdige uitschakeling, net zoals het ijshockeyteam overkwam bij de Olympische Winterspelen. Door dat Zuid-Korea vanochtend verloor van Italië, konden de Russen al opgelucht ademhalen. 

In een prachtige wedstrijd versloeg Rusland de aartsrivalen uit de Verenigde Staten met 2-1. Dankzij dat resultaat zal Rusland Canada ontlopen in de halve finales. In plaats daarvan zal Rusland het op moeten nemen tegen Tsjechië of Noorwegen. De Verenigde Staten zullen zich klaar moeten maken voor de kraker tegen het Canadese team.

Zuid-Korea kon door het verlies op Italië een plek bij de laatste vier wel vergeten. Door een verrassende zege op Rusland eerder dit toernooi hadden de Koreanen van een nog puntloos Italië een voorschot kunnen nemen op een plek in de halve finales. Italië was alleen met 2-1 te sterk voor Zuid-Korea.

De Tsjechen zullen wel aan de bak moeten. Dankzij Noorwegen, die wonnen met 2-0 van Zweden, moest Tsjechië in de volgende wedstrijd van topfavoriet Canada moeten winnen om nog een plek bij de laatste vier te bemachtigen. Dát mislukte. Een goal van Canadees Greg Westlake zorgde ervoor dat de Tsjechen verloren met 1-0 van Canada. 

Het Russische ijssleehcokeyteam wat zeer blij was met de winst op de Verenigde Staten.

PSV wil Ritzmaier langdurig vastleggen

Marcel Ritzmaier heeft het bestuur van PSV overtuigd in zijn verhuurperiode bij SC Cambuur. De middenvelder krijgt een meerjarig contract in Eindhoven. Volgens Voetbal International is dat naar voren gekomen uit een onderhoud tussen Ritzmaier en de clubleiding van PSV. De middenvelder maakt dusdanig veel indruk in Leeuwarden dat zijn oorspronkelijke werkgever hem na de zomer graag terugziet in Noord-Brabant.

De 20-jarige Ritzmaier hikte in het voorbije seizoen al tegen een basisplek aan bij PSV. Toen koos hij er in de zomer alsnog voor om elders ervaring op te doen. Bij Cambuur is hij het hele seizoen een vaste waarde.

PSV heeft sowieso al de optie om de Oostenrijker voor een extra seizoen vast te leggen. Het bestuur is echter van zins om hem een nieuwe langdurige verbintenis onder de neus te schuiven.

Aanvankelijk stelde het talent de enige voorwaarde aan een nieuw contract bij PSV dat hij aan spelen zou toekomen. Die kans is aanwezig nu het middenveld van de grootmacht al het hele seizoen op kritiek kan rekenen. Bovendien is Ola Toivonen in de winterstop vertrokken naar Stade Rennes.

Ritzmaier valt bij Cambuur vooral op door zijn dominante rol in de ploeg. Hij etaleert regelmatig zijn gevoel voor techniek. Bovendien pakt hij nog wel eens zijn goaltje mee: in 24 wedstrijden voor Cambuur kwam hij drie keer tot scoren en leverde hij vijf assists.

Rode kaart Spurs-speler Kaboul kwijtgescholden

De rode kaart die Tottenham Hotspur-speler Younes Kaboul zaterdag tegen Chelsea kreeg, is kwijtgescholden. Dat heeft de Engelse voetbalbond FA dinsdag bekendgemaakt. De Franse verdediger botste na een klein uur met Chelsea-aanvaller Samuel Eto'o. Scheidsrechter Michael Oliver oordeelde dat Kaboul Eto'o een scoringskans ontnam.

Door het kwijtschelden van de rode kaart kan Kaboul zondag gewoon meespelen in de volgende Londense derby die de Spurs spelen. Dan komt Arsenal op bezoek op White Hart Lane.

Afluisterbevoegdheden nog niet verruimd

Het kabinet is er nog niet over uit of de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden moeten krijgen om telefoon- en internetverkeer af te luisteren. Een commissie heeft eerder geadviseerd om ook afluisteren via de kabel mogelijk te maken, maar het kabinet is daar nog niet aan toe.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen 'omdat dit nauw luistert', heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het kabinet denkt nog na over 'een relevante norm, waarbij de privacy van Nederlandse burgers blijft gewaarborgd'.

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen nu alleen telefoongesprekken aftappen via de ether. Volgens een in december verschenen rapport van de commissie-Dessens is dat achterhaald, nu door technologische ontwikkelingen het meeste telefoon- en dataverkeer via kabels verloopt.

De commissie adviseerde het kabinet afluisteren via de kabel ook toe te staan en tegelijkertijd de controle op de geheime diensten te vergroten. Ook moest de Tweede Kamer meer informatie in het openbaar krijgen. Volgens het kabinet is er al gezorgd voor betere aansturing van de AIVD en wordt alle informatie die gepubliceerd kan worden, in het openbaar met de Kamer gedeeld.

Plasterk zegt wel dat hij 'ongemak' voelt. "Het noodzakelijk heimelijke karakter van de diensten verhoudt zich slecht met het rechtzetten van misstanden in het openbaar." Plasterk kwam vorige maand in grote politieke problemen nadat was gebleken dat hij in de media verkeerde informatie had gegeven over het verzamelen van metadata door de geheime diensten.

Werkloos? Word beul!

Zit je al maanden op je zolderkamer en wil je wel eens de handen uit de mouwen steken, dan is er nu een leuke vacature. Oké, je moet niet te beroerd zijn om naar Sri Lanka te verhuizen, maar dan heb je wel een toffe baan. Het Aziatische land is namelijk op zoek naar een nieuwe beul.

Het Ministerie van Justitie dacht de juiste kandidaat te hebben gevonden. Uit 176 sollicitanten werd een geschikte persoon gevonden. Maar toen de beste man na een gedegen opleiding de galg zag, stond hij toch minder sterk in zijn schoenen. Hij besloot de baan niet aan te nemen.

Sri Lanka zoekt dus een nieuwe man (of vrouw) die criminelen wil opknopen. Haast is geboden, want er wachten nog 405 mannen om te worden opgehangen. Desondanks is de laatste executie in 1976 uitgevoerd.

Nederlandse inlichtingendiensten over de schreef

De Nederlandse inlichtingendiensten zijn in enkele gevallen over de schreef gegaan bij afluisteroperaties. Voor grootschalige, NSA-achtige praktijken is echter geen bewijs. Dat is de conclusie van een dinsdag verschenen rapport van de CTIVD, de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten.

De inlichtingendienst AIVD zet volgens het rapport agenten in 'op een manier die in feite neerkomt op de inzet van een tap, zonder hiervoor toestemming te vragen aan de minister'. Ook de bevoegdheid om te hacken wordt zodanig gebruikt dat feitelijk sprake is van een tap, maar zonder dat daarvoor toestemming wordt gevraagd.

De militaire inlichtingendienst MIVD gaat zijn boekje te buiten bij het afluisteren via de ether. De MIVD mag kort meeluisteren om te kijken of de dienst op het goede spoor is, maar niet voor het selecteren van nieuwe 'targets'. Deze overtreding is al eerder geconstateerd, maar de MIVD is er desondanks mee doorgegaan.

Volgens de CTIVD verzamelen AIVD en MIVD niet stelselmatig illegaal persoonsgegevens. Dat de Nederlandse diensten informatie van buitenlandse partners gebruiken die is verkregen door massaal afluisteren, is volgens de commissie toegestaan. Er zijn geen aanwijzingen dat de AIVD en MIVD buitenlandse diensten expliciet hebben gevraagd methoden in te zetten die in Nederland verboden zijn.

"In een enkel geval wordt een bevoegdheid ingezet waar geen wettelijke grondslag voor is", zei CTIVD-voorzitter Harm Brouwer dinsdagavond, nadat hij achter gesloten deuren de Tweede Kamer had geïnformeerd over zijn rapport. "We hebben geen aanwijzingen gevonden dat stelselmatig buiten de wet om gegevens zijn verworven in Nederland door de beide diensten."

Volgens D66-Kamerlid Gerard Schouw staat het rapport 'bol van de onrechtmatigheden'. Hij wil dat de diensten zich aan de wet gaan houden en dat er meer waarborgen komen bij het verzamelen van metadata. Schouw wil op korte termijn een gesprek met de CTIVD en binnen een maand een debat met Plasterk.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is bezorgd over de bevindingen van de CTIVD. "De commissie zegt dat er door de veiligheidsdiensten niet in alle gevallen rechtmatig is gehandeld. Dat baart GroenLinks zorgen. Veiligheidsdiensten handelen te veel volgens het principe: als we geen toestemming vragen kan dat ook niet geweigerd worden."

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei dat hij verwacht dat het kabinet de onrechtmatigheden rechtzet. Meer wilde hij direct na het gesprek met Brouwer niet kwijt.

Earth Hour 2014

29 maart: Earth Hour 2014. Ieder jaar organiseert WNF het Earth Hour om aandacht te vragen voor de natuur. Het gaat niet meer om dat uurtje dat je de lichten uit houdt; dat is enkel het signaal om te laten zien dat je om de aarde geeft.

We moeten zorgvuldiger omgaan met de aarde, plekken zoals The Great Barrier Reef bijvoorbeeld. Maar daar stopt het niet, er wordt dit jaar gecrowdfund voor de Filipijnen!

`

#YourPower

[vid] 20 wildvreemden zoenen

Gisteren zette filmmaakster Tatia Pilieva een filmpje online dat in één dag al 6 miljoen maal bekeken is. Ze vroeg voor het project twintig wildvreemden om elkaar te zoenen.

Het filmpje ging 'viral' en infecteerde behalve wereldwijde media inmiddels ook het sociale mediaprofiel van uw trouwe verslaggever via meer dan een handvol (voornamelijk vrouwelijke) Facebookvrienden.

In reacties wordt de 'spanning en onbeholpenheid ongelooflijk erotisch' genoemd. "Simpel en complex tegelijkertijd." 

Een ander stelt: "Ik verwachtte niet onder de indruk te zijn. Ik bedoel, ongemakkelijke eerste zoenen met vreemdelingen, dat klinkt als elke bar die ik ooit bezocht. Dit, echter... dit was lief, romantisch en grappig. Ik vind het leuk. Het verwarmde mijn cynische hart." 

Bekijk het hier:

AZ had geen schuld aan illegale scheidsrechter

De UEFA heeft bepaald dat AZ geen schuld had aan het spelen onder een illegale scheidsrechter tijdens een trainingskamp in 2012. Dat heeft de Alkmaarse club dinsdag bekendgemaakt. De Bulgaarse arbiter Lachezar Yonov floot in het Turkse Belek de duels van AZ tegen Werder Bremen en Wehen Wiesbaden. Dat deed hij onder de naam van zijn geblesseerde landgenoot Raitcho Raitchev. Yonov is in 2011 levenslang geschorst.

De arbiter trok de aandacht door tijdens AZ - Werder Bremen de Alkmaarders een dubieuze strafschop te geven, een doelpunt van Werder onterecht af te keuren en twaalf minuten blessuretijd te laten spelen. Tijdens AZ - Wehen Wiesbaden kende hij twee dubieuze strafschoppen toe. Yonov handelde mogelijk in opdracht van gokkers.

De tuchtinspecteur van de UEFA onderzocht de zaak twee jaar lang en oordeelde dat AZ geen blaam treft. De organisatie van de oefenwedstrijden werd berispt.

Trappende Coutinho wacht mogelijk schorsing

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek begonnen naar ADO Den Haag-doelman Gino Coutinho. De 31-jarige Coutinho zou tijdens de wedstrijd tegen RKC Waalwijk zondag een trappende beweging hebben gemaakt op het bovenbeen van Romeo Castelen. Dat meldt de KNVB dinsdag.

De aanklager wil een verklaring van Coutinho over het incident, dat rond de 42e minuut plaatsvond. ADO en de speler hebben tot woensdag 12.00 uur de tijd om te reageren. De Haagse club speelde met 1-1 gelijk in Waalwijk.

[vid] Vechter ruft man vol in bakkes

Een Amerikaanse worstelaar heeft dit weekend op smerige wijze een wedstrijd gewonnen. Terwijl zijn tegenstander lijkt te winnen, ruft hij de beste man vol in zijn bakkes.

De wedstrijd had plaats in het kader van North American Grappling Association's Grappling Championship. En daar gaat het er soms ruig aantoe.

In de bewuste beelden lijkt een donkergetinte man (een neger, voor de kenners) een blanke man in de houdgreep te nemen. Maar de tegenstander blijkt slimmer. Als de donkere man met zijn hoofd bij de kont van de onderliggende man komt, laat naastgenoemde een flinke scheet ontsnappen.

De neger rolt van de man af en lijkt het volgende te zeggen: "Hij heeft in mijn gezicht geruft. Je heb in mijn gezicht geruft, man!" Vervolgens draait hij zich om om vervolgens op de mat zijn maaginhoud te deponeren.

Met ondersteunende beelden. Eet smakelijk!

Bijen steken na auto-ongeluk 500 keer

Zondag knalde een auto tegen een boom in de buurt van Los Angeles. Nou gebeurt dat wel vaker, maar niet altijd krijgen de inzittenden vervolgens duizenden laaiende bijen achter zich aan.

Het klinkt als een tekenfilmscenario: de auto was nauwelijks tot stilstand gekomen toen de twee inzittenden -vrouwen van 17 en 51- plots door een boze zwerm werden belaagd.

Eenmaal ter plaatse constateerde de hulpsheriff dat de 51-jarige vrouw inmiddels in een zwembad in een achtertuin was gesprongen om aan de bijen te ontkomen. De 17-jarige vrouw lag kermend op straat.

De agent spoot eerst een brandblusser op haar leeg en pakte vervolgens een tuinslang om de insecten van haar af te spuiten.

Volgens hulpverleners werden beide vrouwen honderden keren gestoken door de bijen, wier zwerm zich toevallig in de boom genesteld had. De televisiereportage in het bronbericht spreekt van minstens 500 steken.

Ook de hulpsheriff werd gestoken, maar hoefde niet in het ziekenhuis te worden opgenomen. Bij de vrouwen was dat wel het geval. De bijenzwerm zelf is inmiddels door ongediertebestrijders uit de boom weggehaald.

Toch een boekenweekgeschenk

Stakkers. Analoge stumperds. Klanten van Polare. Ze hebben het niet makkelijk. Staan ze eerst voor een gesloten deur wegens wel, geen, of toch wel en toch maar weer geen faillissement, krijgen ze nu voor straf ineens geen boekenweekgeschenk. Want daar is geen geld voor. Een betere manier om het laatste restje van je harde kern klandizie van de kaart te vegen kan ik niet bedenken. Sowieso zou Polare toch een vernieuwend concept worden? Het enige wat ik heb zien veranderen is het naambordje boven de ingang. Daar stond inderdaad 'Polare'. Maar verder was het gewoon dezelfde stoffige oersaaie winkel waar bejaarde boekenwormen zich langzaam maar gestaag door de materie knagen.

Wahlberg geŽerd met MTV Generation Award

Mark Wahlberg wordt tijdens de MTV Movie Awards in het zonnetje gezet. De acteur krijgt op 13 april in Los Angeles de MTV Generation Award uitgereikt. Dat heeft de muziekzender maandag bekendgemaakt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een artiest met een indrukwekkende staat van dienst.

De 42-jarige Wahlberg krijgt de gouden popcorntrofee uit handen van de hoofdrolspelers uit de tv-serie Entourage. De acteur was de uitvoerend producent van de serie, die bovendien losjes op zijn leven was gebaseerd. Van Entourage verschijnt volgend jaar een verfilming.

MTV eert Wahlberg voornamelijk vanwege zijn veelzijdigheid. "Van Dirk Diggler tot The Departed. Van The Basketball Diaries tot Ted en van Entourage tot The Fighter. Voor de camera en achter de camera, hij heeft het allemaal gedaan en hij is altijd memorabel", somt de directeur van de zender op. "Mark boeit al twintig jaar het publiek van MTV en voor deze zeldzame prestatie belonen we hem."

Jamie Foxx mocht de prijs vorig jaar in ontvangst nemen. Ook Johnny Depp en Reese Witherspoon werden eerder geëerd met het beeldje. De uitreiking van de filmprijzen wordt dit jaar aan elkaar gepraat door Conan O'Brien. De films American Hustle en The Wolf of Wall Street zijn met ieder acht nominaties de koplopers bij de MTV Movie Awards.


Mark Wahlberg geëerd met MTV Generation Award (Foto: Novum)

Schaken acht de tijd rijp voor transfer

Met zijn 31 jaar is Ruben Schaken in de herfst van zijn carrière aanbeland. De ervaren flankspeler wil zijn geluk graag in het buitenland beproeven. Schaken werkte zich op relatief late leeftijd op naar de Nederlandse top, en is benieuwd geraakt naar een leven als voetballer buiten de landsgrenzen.

Aankomende zomer is naar eigen zeggen het moment om die droom te verwezenlijken. "Elke speler wil een keer in het buitenland spelen, vooral ik", zo vertrouwde hij RTV Rijnmond toe. "Tot op heden is het er nooit van gekomen, ik heb het zelf ook een paar keer laten lopen. Als het er een keer van moet komen, is het deze zomer."

Schaken wist als jeugdspeler niet door te breken bij Ajax, en belandde via een omweg bij SC Cambuur. Via BV Veendam en VVV-Venlo verdiende hij uiteindelijk een transfer naar Feyenoord. In Rotterdam schopte de geboren Amsterdammer het tot international.

In zijn zoektocht naar een buitenlands avontuur is de aanvaller afhankelijk van de belangstelling. Indien een transfer uitblijft schikt hij zich zonder morren in zijn rol bij Feyenoord. "Ik speel bij de mooiste club van Nederland, we hebben topsupporters. Het is dan ook geen straf om netjes je contract uit te dienen."

Schaken kwam dit seizoen tijdens 25 competitieduels in actie, waarvan hij er negentien vanaf het startsignaal mocht meemaken. Daarin kwam hij vier keer tot scoren.

Film met Spaaij & Kraaijkamp wint in VS

De Nederlandse film Geen Klote! met William Spaaij en Johnny Kraaijkamp jr. heeft op het 48 Hour Film Project in New Orleans de prijs voor beste korte film gewonnen. Spaaij werd ook uitgeroepen tot beste acteur. De film won ook in de categorieën regie en montage.

In totaal werden ruim 21 duizend films ingezonden. Geen Klote! is ook te zien in een onderdeel van 48 Hour Film Project op het filmfestival van Cannes, dat in mei plaatsvindt.

De film gaat over een jongen die besluit dat hij vrouw wil worden. Maar dan moet hij aan zijn vader gaan vertellen dat hij met de hormoonbehandeling wil beginnen.

Geen Klote! was niet de enige Nederlandse productie die zondag in de prijzen viel. Zo won Mama's As uit Nijmegen de prijs voor beste scenario, Fred's Last Minute uit Leeuwarden de prijs voor beste acteursensemble, en Blokje Om uit Utrecht in de categorieën beste muziek en beste geluidsontwerp.


Film met Spaaij & Kraaijkamp wint in VS (Foto: Novum)

Het Meisje en de Dood naar VS

De Nederlandse film Het Meisje en de Dood gaat naar de Verenigde Staten. Het drama met Sylvia Hoeks in de hoofdrol gaat op 25 april in première in New York, daarna in andere Amerikaanse steden. Bij succes gaat de film in nog meer steden draaien. Dat laat producent Jos Stelling Films gisteren weten.

Het Meisje en de Dood gooit al langer hoge ogen in het buitenland en was al op meerder festivals te zien. Het kostuumdrama is vooral in Rusland populair, wellicht vanwege de Russische acteurs die dragende rollen in de film spelen en omdat de film verwijst naar grote Russische schrijvers als Poesjkin en Tsjechov.

Het Meisje en de Dood gaat over de Russische arts Nicolai die terugkeert naar een oud bordeel waar hij ooit de courtisane Elise, de rol van Hoeks, ontmoette. In Nederland deed de film het niet geweldig. Ondanks vijf Gouden Kalveren kreeg de film geen lovende recensies en ook het publiek bleef weg.


Het Meisje en de Dood naar Verenigde Staten (Foto: Novum)

Man wil redders aanklagen voor half miljoen

Een man die in september bij overstromingen vast kwam te zitten in zijn auto en wiens leven toen door brandweerlieden is gered, overweegt nu de hulpdiensten aan te klagen voor een half miljoen dollar.

De man, Roy Ortiz, komt uit Broomfield, Colorado en vindt dat zijn redders er veel te lang over hebben gedaan om hem uit het water te halen. Dat duurde uiteindelijk namelijk twee uur.

Hoewel de advocaat van Ortiz zegt dat 'hij natuurlijk dankbaar is omdat de duikers een grote rol speelden in het redden van zijn leven die dag', ging het allemaal niet snel genoeg.

Volgens Ortiz zagen de hulpverleners hem aanvankelijk over het hoofd en merkten ze pas later op dat er iemand vast zat in Ortiz' bijna helemaal ondergedompelde auto.

"Ik begon opnieuw te schreeuwen en herrie te maken om hen te laten weten dat ik nog leefde." Behalve de reddingswerkers krijgt ook het bestuur van Boulder County, Colorado er van langs.

Ortiz stelt dat emotionele schade, schade aan zijn auto en ziekenhuiskosten van 40.000 dollar voorkomen hadden kunnen worden als de weg afgesloten zou zijn geweest door de lokale autoriteiten. Deze kosten zitten inbegrepen in de claim van 500.000 dollar.

Scenarist Ridley ontkent vete met regisseur McQueen

Scenarist John Ridley zegt dat er niets aan de hand is tussen hem en regisseur Steve McQueen. Vorige week zondag won de Amerikaan een Oscar voor zijn script van het slavernijdrama 12 Years a Slave, maar vergat McQueen te bedanken tijdens zijn speech. Meteen ging het gerucht dat de twee niet met elkaar door een deur konden.

"Ik heb er spijt van, maar vergeet niet dat ik zo'n 24 uur eerder Steve nog uitgebreid had bedankt bij de Spirit Awards", zegt Ridley tegen het Amerikaanse blad Entertainment Weekly. "Die man heeft mijn leven veranderd. Bij de Oscars heb je zo'n halve minuut voor je dankwoord en als je het podium op moet, lijkt het net alsof alle zuurstof uit de kamer wordt gezogen."

Ridley weet zich nog allerlei details te herinneren. "Ik weet nog dat ik mijn vrouw tweemaal omhelsde en dat Meryl Streep mijn arm aanraakte. David O. Russell gaf me een knuffel. Iedereen denkt altijd dat wij ruzie hebben."

Eenmaal op het podium was het niet noemen van McQueen niet zijn enige misser, vindt Ridley. "Ik heb een zekere Gayle uitgebreid bedankt voor haar hulp met mijn scenario. Dat is dus mijn vrouw. Ik denk dat de meeste mensen dat niet duidelijk was. Gelukkig begreep zij het wel."

Het ging Ridley eigenlijk helemaal niet om de mensen in de zaal, maar om Solomon Northup, op wiens autobiografische verhaal de film is gebaseerd. "Ik wilde alleen maar iemand bedanken die vanaf het begin in me heeft geloofd. Daarna moest alle tijd gaan naar Solomon."

12 Years a Slave gaat over Northup, een vrije Amerikaan in New York die wordt ontvoerd en als slaaf verkocht in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar komt hij uiteindelijk terecht bij een sadistische plantage-eigenaar, een rol van Michael Fassbender.

Uiteindelijk is Ridley blij dat de hele controverse bij de Oscars ging om zijn vermeende vete met McQueen. "Onze film werd eerst verguisd omdat hij martelen zou verheerlijken of alleen maar het schuldgevoel van de blanken wilde wegnemen omtrent de slavernij. Tijdens de Oscars ging het alleen maar om wie wie wel of niet bedankte."


Scenarist Ridley ontkent vete met regisseur McQueen (Foto: Novum)

The Witcher 3: Wild Hunt komt in februari 2015

The Witcher 3: Wild Hunt komt niet meer in 2014. In een open brief heeft ontwikkelaar CD Projekt laten weten meer tijd nodig te hebben om de kwaliteit van de game te garanderen. De release staat nu voor februari 2015 gepland.

In de brief is onder andere te lezen wat CD Projekt wil bereiken met de game. Het ultieme doel is om de speler een onvergetelijke ervaring te bezorgen, wat bereikt moet worden met de jarenlange ervaring die de ontwikkelaars hebben opgedaan. Om deze ervaring te bezorgen is veel speciale zorg nodig, fine-tuning en zeer regelmatig testen.

Dit zorgde ervoor dat de mensen achter The Witcher zich eens goed over het project hebben gebogen en, helaas, tot de conclusie zijn gekomen meer tijd nodig te hebben om de kwaliteit te leveren die ze voor ogen hebben. ''The decision we made was difficult, thoroughly considered, and ultimately clear and obvious. We could have released the game towards the end of this year as we had initially planned. Yet we concluded that a few additional months will let us achieve the quality that will satisfy us, the quality gamers expect from us. Consequently, we have set the release of The Witcher 3: Wild Hunt for February 2015.''

The Witcher 3: Wild Hunt is in ontwikkeling voor PlayStation 4, Windows en Xbox One.

Tien auto's betrokken bij kettingbotsing Almere

Op de A6 bij Almere zijn dinsdag aan het begin van de avond tien auto's betrokken geraakt bij een kettingbotsing. Als gevolg daarvan een deel van de A6 en de A27 afgesloten voor verkeer. Dat meldt de ANWB. Het ongeluk vond rond 16.45 uur plaats. Er zijn verschillende gewonden gevallen, maar over de ernst kan de verkeersdienst niets zeggen.

Het verkeer op de A6 kon in eerste instantie nog via de vluchtstrook, maar toen hulpdiensten ter plaatse kwamen werd de weg tussen Almere-Buiten-Oost en Almere Buiten helemaal afgesloten. Als gevolg van de problemen op de A6 is ook de A27 tussen Almere en Almere Hout afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

Rijkswaterstaat verwacht dat de wegen nog tot 19.30 uur gesloten blijven.

Sudeikis volgt Chevy Chase op

Jason Sudeikis treedt waarschijnlijk in de voetsporen van Chevy Chase. De 38-jarige komiek, die vorig jaar na tien jaar afzwaaide bij sketchshow Saturday Night Live, is benaderd voor de rol van I.M. Fletcher. De gehaaide onderzoeksjournalist werd in de jaren tachtig vertolkt door Chase in de films Fletch en Fletch Lives.

Het nieuwe deel heet Fletch Won. Na drie jaar sleutelen aan het scenario is er eindelijk een versie waar de studiobazen en de producenten tevreden over zijn, weet het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. De melige toon van de Chase-films wordt ingeruild voor een 'Beverly Hills Cop-stijl'.

Sudeikis was eerder te zien in films als We're the Millers en Horrible Bosses. De Fletch-films zijn gebaseerd op de boeken van Gregory McDonald. De eerste in de reeks van twaalf verscheen in 1974.


SNL-ster Jason Sudeikis volgt Chevy Chase op (Foto: Novum)

EU werkt aan nieuwe sancties tegen Rusland

De Europese Unie bereidt nieuwe sancties tegen Rusland voor die maandag al kunnen worden opgelegd. Dat hebben Frankrijk en Duitsland dinsdag gezegd. Het gaat volgens hen om uitreisverboden en het bevriezen van tegoeden.

De Duitse minister van buitenlandse zaken Walter Steinmeier zei dat de EU maandag beslist of er nieuwe sancties worden opgelegd als de situatie op het Oekraïense schiereiland de Krim niet verbetert. De ministers van buitenlandse zaken van de EU komen maandag bijeen.

De strafmaatregelen komen bovenop de sancties die de Verenigde Staten en de EU vorige week tegen Rusland instelden vanwege de Russische bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim. De EU-landen zijn verdeeld over hoe snel sancties aan Moskou moeten worden opgelegd en hoe ver deze moeten gaan.

Gemengd slot voor Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag verdeeld. In Amsterdam en in Frankfurt bleven de graadmeters in de plus, terwijl Londen en Parijs de winsten aan het einde van de dag prijsgaven. Een sterkere dan verwachte toename van de Duitse export bood enige steun aan de handel. De stemming bleef echter zeer voorzichtig door de politieke spanning tussen Oekraïne en Rusland.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,2 procent hoger op 394,29 punten. De MidKap steeg met 0,1 procent tot 667,36 punten. De beurs in Parijs daalde echter met 0,5 procent en ook de FTSE in Londen verloor 0,2 procent.

De DAX in Frankfurt sloot 0,5 procent hoger. Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau bleek dat de Duitse export in januari met 2,2 procent is gestegen. Economen hadden een exportgroei van 1,5 procent verwacht.

Grootste stijger in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een winst van 4,1 procent. Pakketvervoerder TNT Express, die het Nederlandse onderdeel TNT Fashion Group wil verkopen aan een consortium van Belspeed en Netlog Group, was een van de hekkensluiters met een min van 1,5 procent.

Ook Ahold leverde 1,5 procent in, ondanks een verdere uitbreiding van het concern. Het moederbedrijf van Albert Heijn koopt 50 winkels van supermarktconcern Spar in Tsjechië en wordt daarmee het grootste supermarktmerk in het land.

Bij de kleinere bedrijven verloor AND International Publishers 8,4 procent. De digitale kaartenmaker boekte in 2013 minder winst dan een jaar eerder, bij een dalende omzet. Van Lanschot won 1,6 procent, nadat de vermogensbeheerder in 2013 weer winst wist te boeken. Beleggers waren ook tevreden over de jaarresultaten van detacheerder DPA en beloonden het aandeel met een koerswinst van 3,9 procent.

In Frankfurt won autofabrikant Volkswagen 1,7 procent. Het Duitse automerk Audi, onderdeel van Volkswagen, verwacht voor het eerst meer dan een half miljoen auto's in China te verkopen.

De euro was 1,3860 dollar waard, tegen 1,3878 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 100,18 dollar per vat. Brentolie steeg 0,1 procent in prijs tot 108,17 dollar per vat.

Helms tekent voor komedie Epic Fail

Ed Helms speelt de hoofdrol in de komedie Epic Fail. Dat schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De film gaat over een speciale eenheid die de Verenigde Staten wanhopig van de ondergang probeert te redden.

De 40-jarige Helms, onder meer bekend van de The Hangover-films, tekent samen met Nicky Weinstock ook voor de productie van Epic Fail. Helms kruipt in de komedie in de huid van The Walrus, de leider van de speciale eenheid.


Ed Helms tekent voor komedie Epic Fail (Foto: Novum)

Bij derde huishoudens beheert vrouw de huishoudpot

In iets meer dan een derde van de Nederlandse huishoudens is de vrouw de baas over het huishoudgeld. In 56 procent van de gevallen wordt die pot gezamenlijk beheerd. In een op de tien huishoudens is dat voorbehouden aan de heer des huizes. Dat zegt financieel adviesplatform mijngeldzaken.nl dinsdag na een steekproef onder duizend Nederlanders.

Niet alleen de huishoudfinanciën worden meestal door zowel de man als de vrouw in de gaten gehouden. Ongeveer de helft van de huishoudens doet samen de belastingaangifte. Verzekeringen zijn voor 57 procent een gezamenlijke klus, evenals pensioenen. Als dat niet het geval is, is het meestal de man die deze zaken regelt. In het geval van belastingaangiftes is dit bijvoorbeeld 38 procent man, tegen 14 procent vrouw.

De onderzoeksresultaten kunnen afwijken doordat in het onderzoek niet naar geaardheid is gevraagd. Als een invuller van de vragenlijst aangaf man te zijn en aangaf dat zijn partner bijvoorbeeld de belastingaangifte invulde, werd ervan uitgegaan dat die partner een vrouw was.

Ongeveer 35 procent van de Nederlanders spaart elke maand, blijkt uit het onderzoek. Een op de vijf ondervraagden spaart wel, maar niet maandelijks. Als Nederlanders sparen, is dit meestal voor huishoudelijke apparatuur (57 procent), voor een vakantie (47 procent) en als appeltje voor de dorst. Elf procent spaart niet. Twintig procent zou wel willen, maar krijgt het niet voor elkaar wat geld opzij te zetten.

Bij meer dan de helft van de ondervraagden daalde het vertrouwen in banken de afgelopen twee jaar, zo blijkt verder. Zeven op de tien ondervraagden vinden banken te passief omdat ze geen waarschuwingen en tips van hun bank krijgen over de manier waarop men de geldzaken beter kan regelen.

Degenkolb wint nu wel in Parijs-Nice

John Degenkolb heeft de derde etappe in Parijs-Nice gewonnen. Na twee tweede plaatsen was de Duitser van Giant-Shimano dinsdag na een rit van 180 kilometer de sterkste in de massasprint. Op het circuit van Magny-Cours bleef hij de Australiër Matthew Goss en de Spanjaard José Joaquín Rojas voor.

Moreno Hofland, die maandag verrassend naar de ritzege sprintte, eindigde als tiende. Achter Degenkolb en Nacer Bouhanni staat de 22-jarige Belkin-renner derde in het klassement. Degenkolb neemt de gele leiderstrui over van de Fransman, die de openingsetappe won.

Romain Feillu, Julien Fouchard en Perrig Quéméneur gaven de etappe kleur. Quéméneur hield het langste stand, maar op het racecircuit werd ook hij door het peloton ingerekend.

'Robin Thicke zet bloemetjes buiten'

Die Robin Thicke: het ene na het andere fascinerende nieuwsfeit wordt dankzij hem de wereld in geslingerd. Wat is er dit keer aan de hand? Hij lijkt zijn aanstaande ex-vrouw niet meer door eindeloze smeekbedes en klaagzangen terug te willen gaan veroveren.

Thicke, die voornemens is getrouwd te blijven met jeugdliefde Paula Patton terwijl zij van hem af wil, zou er goed aan doen om haar jaloers te maken - dan komt ze vanzelf wel terug. Dat stelden FOK!'ers in elk geval in de reacties onder eerdere berichten over de huwelijkse perikelen van de zanger.

TMZ meldt dat Thicke maandagavond eindelijk eens niet met een gitaar onder haar balkon stond te jengelen, maar een avond heftig ging stappen. Dat deed hij met o.a. Dave Chappelle en Lil Twist in de DBA, een club die bekendstaat om de schaarsgeklede medewerksters.

Thicke vertrok overigens rond één uur 's nachts weer - alleen. Het zou voor hem en mevrouw Patton wellicht een goed idee zijn als hij de volgende stap in het verwerkingsproces definitief zou hebben bereikt. Dit weekend stond hij namelijk nog op het podium liefdesliedjes aan haar op te dragen.


Thicke lijkt lastig om te kunnen gaan met de 'blurred line' tussen echtgenote en ex.

OVSE-waarnemers ook naar oosten OekraÔne

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa stuurt opnieuw een ploeg waarnemers naar Oekraïne. De waarnemers moeten behalve de Krim nu ook het oosten van het land in de gaten houden.

De interim-regering in Kiev heeft om de verlenging en uitbreiding van de OVSE-missie gevraagd. Zij vreest dat pro-Russische strijders ook in Oost-Oekraïne de macht overnemen en vervolgens zullen aansturen op aansluiting bij Rusland.

Russischgezinde en waarschijnlijk ook Russische troepen hebben de Krim sinds vorige week in handen. Het Oekraïense schiereiland, waar Russischtalige inwoners de meerderheid uitmaken, houdt zondag een referendum over een hereniging met Rusland.

De nieuwe machthebbers op de Krim lieten OVSE-waarnemers tot dusver niet toe. Maandag beweerden zij de OVSE echter te hebben uitgenodigd om zondag toezicht te houden op de volksraadpleging.

'Werkgevers moeten discriminatie toegeven'

Werkgevers moeten erkennen dat zij discrimineren bij het aannemen van personeel. Dat stelt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) in reactie op het Jaarrapport Integratie 2013 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat dinsdag is verschenen.

Bedrijven moeten zich volgens het SMN niet langer laten leiden door vooroordelen en hun verantwoordelijkheid nemen. De bal voor het aanpakken van discriminatie ligt dan ook vooral bij hen, aldus de organisatie in een verklaring. "Pas dan kunnen we aan tafel en een dialoog voeren", zegt secretaris Aissa Zanzen.

Uit het rapport van het SCP blijkt dat de werkloosheid onder niet-westerse migranten met zestien procent ruim drie keer zo hoog is als bij autochtone Nederlanders, van wie vijf procent werkloos is. Van de migrantenjongeren is 28 procent werkloos, tegenover tien procent van de Nederlandse jongeren. Van de Marokkaanse jongeren is zelfs 37 procent werkloos.

SMN noemt de cijfers 'schrikbarend' en wil dat de overheid inzet op een hardere aanpak van discriminatie en een effectiever arbeidsmarktbeleid. De organisatie heeft daarom een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. Daarin worden vraagtekens gezet bij het huidige beleid en aangedrongen op aanvullende maatregelen.

"Het huidige beleid werkt niet. Dat is al langer bekend", stelt Zanzen. De organisatie doet zelf geen voorstellen voor maatregelen die de situatie moeten veranderen. "De werkgevers moeten eerst maar eens erkennen dat ze discrimineren. Daarna gaan we in gesprek en willen we best een aantal voorstellen op tafel leggen."

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) liet eerder dinsdag al weten dat hij binnenkort met een 'stevig pakket maatregelen' komt om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Meer antisemitische incidenten door Twitter

Het aantal geschreven antisemitische uitingen is vorig jaar fors gestegen. Werden in 2012 nog 16 incidenten geregistreerd, vorig jaar waren dat er zestig. Dat blijkt uit de dinsdag verschenen Monitor antisemitische incidenten van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI).

De stijging wordt volgens het CIDI veroorzaakt door Twitter. Vooral tieners uiten daar hun vooroordelen over joden, zo stelt de organisatie. Het CIDI noemt de stijging 'zorgelijk'. Ook omdat uit onderzoek blijkt dat behalve joden, ook andere minderheidsgroeperingen in Nederland worden gediscrimineerd.

De organisatie wil daarom dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) landelijk onderzoek gaan doen naar de vooroordelen onder jongeren.

In totaal registreerde het CIDI vorig jaar 147 antisemitische incidenten. In 2012 waren dat nog 114.

SuÔcidale man met parasol getaserd

Een man die de Starbucks uit was gezet omdat klanten zich aan hem ergerden en daarna in het rond zwaaide met een parasol, werd onlangs getaserd door ter plaatse aangekomen bromsnorren. 

Het voorval vond plaats in Santa Monica, Californië, werd gefilmd en is op de website van TMZ te bekijken. De man was volgens de agenten verward en zwaaide vervaarlijk in het rond met een parasol. Ook zei hij zelfmoord te willen gaan plegen.

De agenten besloten daarop de man een flinke opdonder te geven met een taser, waarna hij direct ineen zeeg. Daarna begon hij te schreeuwen dat het een aard had. De man zit momenteel wegens zijn geestesproblematiek vast en is naar het ziekenhuis gestuurd voor een mentale check-up.

De uitspraak 'het volk krijgt de regering die 't verdient' blijkt uit de poll op TMZ maar weer eens waar te zijn: op de vraag 'Excessief geweld?' antwoordde 80 procent van de bijna 15.000 respondenten 'nee'.

Dat de video recentelijk is opgenomen kan worden afgeleid uit het feit dat de huidige nummer één-hit in de VS, 'Dark Horse' van Katy Perry, op de achtergrond afspeelt - op z'n eigen beurt weer oorzaak van controverse.

Sylvie Meis: nooit meer voetballer

Sylvie Meis wil nooit meer een relatie met een voetballer. "Ik heb me het afgelopen jaar ontdaan van alles wat bij een huwelijk met een voetballer hoort", zegt Meis, wier scheiding van Rafael van der Vaart breed werd uitgemeten in de pers, in Vogue. "Ik ben geen spelersvrouw meer en zal het nooit meer zijn."

De 35-jarige presentatrice heeft zich naar eigen zeggen altijd gestoord aan de manier waarop met voetballers wordt omgegaan. "De kindse manier waarop volwassen mannen worden behandeld. Alsof ze niet zelf kunnen nadenken", legt ze uit. "Op trainingskampen wordt bepaald hoe laat je naar bed moet, wat je eet voor je ontbijt, wanneer je wel en niet mag praten. Je wordt in een bus gezet en van hier naar daar gereden."

De ex-voetbalvrouw kon zich daar moeilijk mee verenigen. "Ik ben geen kuddedier. Ik wil niet aan het ontbijt horen dat ik mijn telefoon niet mag aanzetten omdat dat nou eenmaal de regels zijn."

In het interview met Vogue doet de presentatrice nog een andere onthulling: ze leed tijdens haar studententijd aan een eetstoornis. "Ik at steeds minder, werd heel mager, droeg ruime sweaters om het gewichtsverlies te verbergen. Het is inherent aan mijn karakter: alles onder controle houden."

Toen Meis haar eerste vriendje kreeg, ging de stoornis over. "Pas op mijn twintigste werd ik voor het eerst verliefd. Dankzij die relatie begon ik mijn lichaam te ontdekken. Het heeft even geduurd voor ik weer normaal met eten kon omgaan. Daar heeft Raf later ook in geholpen. Hij introduceerde sport bij mij. Ik ben er nu extra trots op dat ik gezond met mijn lijf bezig ben."

FA schorst Pardew voor zeven wedstrijden

De manager van Newcastle United Alan Pardew mag de komende zeven wedstrijden niet langs de lijn plaats nemen bij wedstrijden van zijn club. De Engelse voetbalbond legde deze schorsing op na de kopstoot die hij anderhalve week geleden uitdeelde aan Hull City-speler David Meyler. 

Van de zeven duels schorsing zijn de eerste drie met een stadionverbod. Dat betekent dat hij bij de wedstrijd van zijn club Newcastle United niet aanwezig mag zijn. Bij de overige vier wedstrijden mag hij wel op de tribune plaats nemen.

De 52-jarige manager krijgt tevens een boete van 60.000 Britse pond, bijna 72.000 euro. Pardew moest al eerder 100.000 pond (120.000 euro) overmaken aan zijn werkgever vanwege de kopstoot. 

EU wil heffingen op OekraÔense import schrappen

De Europese Commissie wil heffingen op de Oekraïense export naar de Europese Unie tijdelijk schrappen. Dat moet Oekraïne dit jaar een voordeel van bijna een half miljard euro opleveren, zo liet de commissie dinsdag weten.

"Hiermee openen we de deur voor Oekraïense importen in de Europese Unie", zei Europees commissaris voor handel Karel De Gucht in het Europees Parlement in Straatsburg. "Dit zal de werkgelegenheid en het bedrijfsleven in Oekraïne ten goede komen."

De maatregel is onderdeel van de elf miljard euro aan steun die Kiev vorige week donderdag kreeg toegezegd tijdens een speciale EU-top in Brussel. "Dit is een concrete en tastbare maatregel van de EU om Oekraïne te steunen", aldus commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Het schrappen van de tarieven levert Oekraïne 487 miljoen euro op, vooral in de agrarische sector (393 miljoen euro), maar ook voor textiel, auto's en chemische producten. Behalve voor auto's geldt de maatregel niet andersom. Voor export van de EU naar Oekraïne moeten wel Oekraïense douanerechten worden betaald.

Oekraïense boeren krijgen voor 82 procent vrije toegang tot de EU-markt. Voor graan, varkens- en rundvlees, gevogelte en enkele andere producten geldt slechts een gedeeltelijke liberalisatie. Ook is er voor sommige goederen een overgangsperiode zodat EU-producenten zich kunnen voorbereiden op de tolvrije import uit Oekraïne.

Met deze maatregel wil de commissie nu al delen uitvoeren van een vrijhandelsverdrag, dat deel uitmaakt van een vergaand associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Het besluit van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in november om dit akkoord niet te ondertekenen maar met Rusland in zee te gaan, leidde uiteindelijk tot zijn val.

Barroso hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het plan snel goedkeuren zodat het in juni in werking kan treden. Het schrappen van de heffingen geldt tot 1 november, aldus De Gucht. "Tegen die tijd hopen we dat het handelsverdrag getekend is."

De maatregel zal ook voor de Krim gelden, waar pro-Russische leiders zich bij Rusland willen aansluiten. "De Krim is onderdeel van Oekraïne, dus kunnen producenten op de Krim ook profiteren van het wegvallen van de heffingen", aldus De Gucht. Wel zal streng worden gecontroleerd of producenten uit Rusland de EU-heffingen niet via de Krim proberen te omzeilen.

Erdogan krabbelt terug met verbod Youtube

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn dreigement ingeslikt om Facebook en Youtube in Turkije in de ban te doen.

Met het verbod wilde Erdogan verdere verspreiding voorkomen van in het geheim gemaakte opnamen die hem in verband zouden brengen met corruptie. De regering zegt dat de corruptie-aantijgingen en de zogenaamde opnamen zijn gefabriceerd door volgelingen van de invloedrijke geestelijke Fethullah Gülen die bij politie en justitie zijn geïnfiltreerd.

Erdogan zei in de Turkse krant Yeni Safak, die op de hand van Ankara is, dat de regering vastbesloten is de strijd aan te binden met 'verzonnen en gemanipuleerde' opnames op het internet. Hij voegde daar echter aan toe dat een totaal verbod op sociale media 'niet aan de orde is'.

Hogenkamp naar tweede ronde in Sao Paulo

Richel Hogenkamp heeft dinsdag de tweede ronde van het ITF-toernooi in Sao Paulo bereikt. De Nederlandse tennisster won met 6-4 en 6-4 van de Spaanse Lucia Cervera Vazquez. In de volgende ronde stuit Hogenkamp op thuisspeelster Nathalia Rossi of de als tweede geplaatste Irina-Camelia Begu uit Roemenië.

Voor de 21-jarige Doetinchemse, die 205e staat op de wereldranglijst, is het haar tweede toernooi in Brazilië op rij. Ze haalde vorige week in Campinas de kwartfinale.

Armin van Buuren in Madame Tussauds

Armin van Buuren krijgt een wassen beeld. "Ik heb binnenkort een gig bij Madame Tussauds", schrijft de dj op Instagram. Van Buuren plaatste ook een foto waarop hij lachend naar zijn evenbeeld kijkt.

Wanneer het beeld van Van Buuren in het museum staat, is niet bekend. Madame Tussauds was dinsdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar. De dj wordt in het museum onder meer vergezeld door de wassen versie van zijn collega Tiësto.

Schuld Hoeness aan fiscus ruim 27 miljoen euro

De belastingschuld van Uli Hoeness valt fors hoger uit. Volgens de fiscale recherche moet de voorzitter van Bayern München 27,2 miljoen euro betalen. Dat werd dinsdag duidelijk op de tweede procesdag van de rechtszaak tegen hem wegens belastingfraude, meldt de Duitse krant Bild.

Hoeness wordt ervan beschuldigd grote sommen geld te hebben doorgesluisd naar een geheime Zwitserse bankrekening. De aanklager ging aanvankelijk uit van een bedrag van 3,5 miljoen euro, maar de 62-jarige Duitser liet maandag weten dat hij zelf had becijferd dat hij de fiscus voor nog eens vijftien miljoen euro had opgelicht. Die berekening blijkt dus voorzichtig.

Hoeness ontdook in totaal voor 24,7 miljoen euro aan belasting, zo liet de fiscale recherche dinsdag weten. Daar komt bij dat hij nog tweeënhalf miljoen euro aan belastingen moet betalen.

Als Hoeness, die zich vorig jaar zelf aangaf bij de fiscus, schuldig wordt bevonden, riskeert hij een celstraf van maximaal tien jaar. Zelf hoopt de markante voorzitter, die tot het laatst toe alles in het werk stelde om een strafzaak te voorkomen, weg te komen met een boete.

De kans dat de rechter donderdag al uitspraak doet is klein. Waarschijnlijk wordt het proces verlengd om extra informatie te verzamelen.

NOS steekt extra tonnen in verslag verkiezingen

De NOS trekt de portemonnee voor de verslaggeving rond de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. De NOS investeert 'enkele tonnen' meer dan voorgaande edities. "Tv maken kost geld", zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, in een reactie. "We moeten op heel veel locaties tegelijk zijn."

Aan de vooravond van de verkiezingen organiseert de NOS een verkiezingsdebat waarin landelijke en voor het eerst ook lokale politici in debat gaan. De landelijke partijleiders zijn in Den Haag te gast. Vanuit daar wordt geschakeld met lokale debatten in Arnhem, Rotterdam en Groningen.

"We hebben gekeken naar hoe we de verslaggeving regionaler kunnen maken", legt Gelauff uit. "Daar is het debat een goed voorbeeld van. Tegelijk moet er aandacht zijn voor het landelijke, want soms hebben regionale verkiezingen gevolgen voor de landelijke politiek", zegt de hoofdredacteur, verwijzend naar het aftreden van Jozias van Aartsen als VVD-fractievoorzitter in 2006 na een teleurstellend verkiezingsresultaat.

De NOS werkt sinds enkele weken ook nauwer samen met de regionale omroepen. Een aantal redacteuren van regionale media heeft een plek op de NOS-nieuwsvloer in Hilversum. Ook tijdens de verslaggeving van de gemeenteraadsverkiezingen is de samenwerking intensief.

Gelauff is enthousiast over het project. "Het is ons voorportaal richting de regionale omroepen en dat heeft al geleid tot de verkiezingskaart op de website, die we echt samen hebben gemaakt."

Boete voor kredietverlener achter voorschotje.nl

Flitskredietverlener Your Finance heeft een boete gekregen van twee miljoen euro. Dat meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag. Het bedrijf bood tussen mei 2011 en februari 2012 zonder vergunning flitskrediet aan op voorschotje.nl.

Consumenten konden op voorschotje.nl tegen nul procent rente lenen. Dan moesten ze wel drie dagen wachten op hun krediet. Wilden leners sneller geld hebben, moesten ze 25 euro per 150 euro krediet betalen. Volgens de AFM is 1,29 euro het maximum voor spoedoverboekingen.

Als consumenten te laat terugbetaalden, rekende Your Finance bovendien veel te hoge kosten. Wie te laat zijn schulden voldeed, kreeg direct een boete van 17,50 per 150 euro krediet, terwijl maar zeven cent per dag is toegestaan. Na negen dagen kwam daar nog eens 17,50 bovenop.

Voorschotje.nl was shirtsponsor van voetbalclub NEC in het seizoen 2011-2012, de periode dat het in overtreding was. De website bestaat niet meer.

Legerhelikopter roest te snel

De nieuwe militaire helikopter NH90 kampt met 'bovenmatige corrosie en slijtage'. Dat is gebleken na inzet van de helikopter voor de kust van Somalië en in het Caribisch gebied, meldt minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

"De corrosie en slijtage die zijn aangetroffen, zijn groter dan op grond van de ouderdom van de helikopter, het aantal vlieguren en ervaringen met andere maritieme helikoptertypen zou mogen worden verwacht", schrijft Hennis. De slijtage wordt veroorzaakt door ontwerpfouten, assemblagefouten en incomplete onderhoudsinstructies.

Defensie heeft 'intensief contact' met de maker van de helikopter, een consortium van Agusta, Eurocopter en Stork Fokker Aerospace. Die onderkent de problemen en is bezig met het zoeken naar oplossingen, meldt Hennis. Eind maart komen de eerste voorstellen. Defensie onderzoekt of de fouten op de fabrikant kunnen worden verhaald, en bekijkt de verdere gevolgen van de problemen. Eind april heeft Hennis meer zicht op de aard en omvang van het probleem.

Ook waren er veel klachten over het geluid van de helikopter. Uit onderzoek is echter gebleken dat het geluidsniveau onder de norm zit. Het aantal gevallen van gehoorschade bij bemanningsleden is niet bovengemiddeld, meldt Hennis, die de helikopter eerder een hoofdpijndossier noemde vanwege de problemen bij de levering.

'CIA bespioneerde computernetwerk Congres'

De CIA heeft tegen de regels in een computernetwerk doorzocht dat bedoeld is voor gebruik door leden van het Amerikaanse Congres en hun medewerkers. Dat heeft senator Dianne Feinstein, de voorzitter van de inlichtingencommissie in de Senaat, dinsdag gezegd.

De zaak draait om computers in het hoofdkwartier van de CIA, die gebruikt kunnen worden door medewerkers van het Congres om geheime CIA-documenten in te zien. Het netwerk werd opgericht naar aanleiding van een onderzoek naar het gebruik van martelmethoden door de CIA ten tijde van de regering-Bush. Een rapport over de martelpraktijken werd vorig jaar opgesteld.

Volgens Feinstein is het computernetwerk in januari doorzocht door de CIA. De senator zei dat ze zich ernstig zorgen maakt 'dat de zoektocht van de CIA een schending is van de scheiding der machten die is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet'. De inspecteur-generaal van de CIA heeft de zaak doorverwezen naar het ministerie van justitie 'omdat de kans bestaat dat CIA-personeel een misdaad heeft begaan', aldus Feinstein.

CIA-directeur John Brennan liet vorige week weten dat Feinstein wat hem betreft veel te hard van stapel loopt. "Ik ben zeer ontsteld dat sommige leden van de Senaat besloten hebben valse beschuldigingen te uiten over het optreden van de CIA, beschuldigingen die niet worden gestaafd door de feiten", schreef Brennan. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat de autoriteiten die deze zaak bestuderen zullen vaststellen of er fouten zijn gemaakt, en of dat bij de uitvoerende of de wetgevende macht is gebeurd."

'Mobiele betaalapp wordt mikpunt criminelen'

Betalingsfraude via mobiele betaalapps van banken kwam tot nu toe nog niet voor, maar het is vrijwel zeker dat dit jaar de eerste meldingen naar buiten komen. Dat zeiden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Betaalvereniging Nederland dinsdag bij een toelichting op de cijfers van fraude in betalingsverkeer in 2013.

"Banken zijn in een 'rat race' verwikkeld met criminelen", verklaart voorzitter van de NVB Chris Buijink. Criminelen proberen nieuwe openingen te vinden, terwijl banken de gaten proberen te dichten. Mobiel bankieren is relatief nieuw, en dus zullen criminelen hun pijlen daarop gaan richten. Hoewel de resultaten volgens Buijink zeer positief stemmen, is er 'geen reden om achterover te leunen'. "Boeven worden steeds inventiever", zegt hij.

Uit de cijfers bleek dinsdagochtend dat de schade van fraude met betalingsverkeer vorig jaar is verminderd van 81,8 naar 33,3 miljoen euro. Bijna tien miljoen kwam door fraude bij internetbankieren, bijna zeven miljoen door skimmen. Ook diefstal van passen en creditcardfraude leverde schade op. Percentueel valt de totale schade echter mee: in totaal werden er vorig jaar in Nederland 1,5 miljard banktransacties gedaan, waarbij in totaal 480 miljard euro van rekening wisselde.

Skimmen, het aflezen van magneetstrips van bankkaarten, kwam in de tweede helft van 2013 bijna niet meer voor. De schade bedroeg in die periode minder dan een miljoen euro. Over het hele jaar was de schade door skimmers 6,8 miljoen euro. Ook het verlies door malware oftewel schadelijke software nam af, van 22 miljoen naar 4,1 miljoen euro.

De sterke afname is enerzijds een gevolg van beleid van de banken, die veel geld steken in het versterken van de beveiliging en anderzijds een vergroot bewustzijn van de consument, die voorzichter omgaat met betalingen, blijkt uit de analyse. Dat laatste zou onder meer komen door reclamecampagnes. Het aantal fraudepogingen is niet afgenomen.

Phishing, pogingen om klanten onder valse voorwendselen bankgegevens te ontfutselen, blijft een probleem. Vorig jaar slaagde een phishingpoging 3500 keer. Juist doordat banken hun beveiliging beter op orde hebben richten criminelen zich weer meer op deze tak van sport, zeggen NVB en Betaalvereniging Nederland. Ook door het traject naar de invoering van het nieuwe Europese betaalsysteem SEPA zien criminelen kansen. Bijvoorbeeld door een valse mail te sturen dat de bank gegevens van de klant nodig heeft door de aanstaande verandering.

Hoe veel van die 33,3 miljoen euro aan schade precies door gedupeerden zelf moest worden gedragen, is bij de NVB niet bekend. Banken zouden schade 'vrijwel altijd' vergoeden, incidenteel zou de schade op het slachtoffer zelf worden verhaald.

Banken vergoeden de schade niet als er sprake is van grove nalatigheid door de gedupeerde. Banken moeten daarbij bewijzen dat iemand zichzelf onvoldoende heeft beschermd tegen fraudeurs, niet andersom. Buijink vindt dat redelijk. "Doe tenminste de deur dicht", zegt hij.

Kerkpenningmeester de cel in voor verduistering

Een oud-penningmeester van een kerk in Steenwijk moet een maand de cel in omdat hij ruim 163.000 euro van de kerk had verduisterd. De rechtbank in Zwolle legde hem dinsdag ook een taakstraf van tweehonderd uur en elf maanden voorwaardelijke celstraf op. Daarnaaast moet de man het gestolen bedrag terugbetalen en draait hij ook op voor de onderzoeks- en proceskosten.

De penningmeester maakte gedurende vier jaar stelselmatig grote bedragen van de kerk over naar zijn eigen bankrekeningen. Hij wist dit verborgen te houden voor de kascontrolecommissie van de kerk door de boekingen op verschillende manieren in de financiële administratie te verwerken en hun niet in alle stukken inzage te geven. Met het geld verhoogde de in 1964 geboren man zijn levensstandaard en die van zijn gezin.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zijn eigen belang boven dat van de kerk, die dacht een betrouwbare penningmeester te hebben, en haar leden heeft geplaatst. Omdat de zaak voor de man en zijn gezin ingrijpende gevolgen heeft gehad en de terugbetaling van het verduisterde bedrag door een langdurige gevangenisstraf ernstig zou worden bemoeilijkt, legden de rechters een groot deel van de gevangenisstraf in voorwaardelijke vorm op. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Transfer Van Persie dichterbij met opmerkelijke clausule

Robin van Persie heeft een clausule in zijn contract waardoor hij met andere clubs mag praten wanneer Manchester United niet bij de eerste vier in de Premier League eindigt. Door deze clausule behoort een vertrek van de spits bij Manchester United tot de mogelijkheden.

De ploeg van manager David Moyes staat op de zesde plaats met negen punten achterstand op de nummer vier Manchester City. Een eventuele transfer zal altijd nog goedgekeurd moeten worden door de clubleiding en ook over de transfersom zullen de clubs het eens moeten zijn. Maar de kans dat Van Persie volgend seizoen niet meer op Old Trafford speelt, is door deze clausule groter.

In de Engelse media wordt Van Persie al het hele seizoen in verband gebracht met een transfer. De resultaten blijven uit en hij zou niet goed overweg kunnen met Moyes. Afgelopen weekend nog werd hij tegen West Brom na een uur gewisseld toen hij met al geel op zak tegen een rode kaart aan zat.

Het is tekenend voor de situatie waarin de voetballer zit. Vorig seizoen schoot Van Persie United nog naar de titel terwijl dit seizoen staat in het teken van blessureleed, een mindere vorm en ruzies met Moyes achter de schermen. Van Persie zou ontevreden zijn over de trainingsintensiteit onder Moyes. Na afloop van de met 2-0 verloren uitwedstrijd tegen Olympiakos in de Champions League liet de aanvoerder van Oranje doorschemeren dat zijn mindere vorm te wijten was aan het spel van zijn ploeggenoten.

Van Persie wordt 31 in augustus. Het lijkt voor hem dan ook de laatste kans om nog in een andere competitie aan de bak te kunnen. Real Madrid, Inter, Juventus en Monaco zijn de clubs die de situatie van de aanvaller scherp in de gaten houden.

Wanneer hij besluit te vertrekken bij United, lijkt de kans klein dat hij in Engeland blijft. Arsène Wenger ziet het niet zitten om hem terug naar Arsenal te halen en bij Liverpool kunnen ze zijn salaris niet ophoesten. Alleen Chelsea en Manchester City zouden realistische opties zijn.

Laatste week jaar van Luigi met nieuwe aanbiedingen

Eerder berichtten wij al van de uitverkoop van geselecteerde Luigi-titels. Nu heeft Nintendo aangekondigd dat we voor de laatste week van het jaar van Luigi wederom drie afgeprijsde titels mogen verwachten.

Van 13 tot en met 18 maart zullen Luigi's Mansion 2Dr. Luigi en Super Mario Bros. 2 afgeprijsd zijn in de Nintendo eShop. Daarna is het helaas uit met de pret en zal Luigi weer plaatsnemen in de schaduw van zijn broer. Luigi, het ga je goed!

Jaar van Luigi sale2

[PS] Superlatieven voor Paralympics Sochi

De Paralympics in Sochi zijn in alle opzichten een groot succes. Een recordaantal kaartjes is verkocht, de opbrengsten uit commerciële contracten zijn hoger dan ooit en het Russische publiek is fantastisch, zegt voorzitter Phil Craven van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) dinsdag. "De Spelen overtreffen onze stoutste verwachtingen", aldus de Brit.

Inmiddels zijn in Sochi al meer dan 300.000 toegangskaarten verkocht en daarmee is het record van 230.000 verkochte kaartjes bij de Paralympische Spelen van Vancouver in 2010 al ruim overtroffen. De Paralympics in de Russische badplaats duren nog tot en met 16 maart. Het zogeheten marketingprogramma leverde de IPC een recordbedrag van 95 miljoen dollar (68,5 miljoen euro) op. "De Paralympics in Sochi zijn aan het uitgroeien tot de beste en succesvolste ooit", aldus Craven.

Extreemrechts Oostenrijk roert zich vaker

De Oostenrijkse autoriteiten hebben vorig jaar ruim tien procent meer aangiftes ontvangen van extreemrechtse delicten. In 2013 zijn 574 'handelingen met een extreemrechts motief' gemeld, tegen 519 in 2012, zei minister van binnenlandse zaken Johanna Mikl-Leitner maandag.

De minister openbaarde de cijfers op verzoek van een parlementariër van de Groenen. Die partij eist nu een diepgaand rapport over het al jaren gestaag toenemend aantal strafbare feiten van neonazi's.

De rechts-populistische FPÖ is in de ogen van de Groenen de aanstichter van de groei van extreemrechts, schrijft de Salzburger Nachrichten. De FPÖ-leden geven extreemrechtse misdrijven met hun 'rechtsradicale en xenofobe provocaties' een schijn van toelaatbaarheid, zei Groenen-parlementariër Albert Steinhauser volgens de Oostenrijkse krant.

Zoekactie naar verdwenen vliegtuig uitgebreid

De zoekactie naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines dat zaterdag met 239 passagiers aan boord plots van de radar verdween is inmiddels uitgebreid naar de westkant van Maleisië. Eerder gingen de autoriteiten er nog vanuit dat het toestel boven de Zuid-Chinese Zee verdween, maar nu wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat het toestel boven de Straat van Malakka, ingeklemd tussen het Indonesische eiland Sumatra en Maleisië, is neergestort.

Nog altijd zijn er geen resten van het toestel gevonden. Het vertrok zaterdag vanuit Kuala Lumpur, in het westen van Maleisië, naar Beijing. Het vliegtuig vloog over land richting de Golf van Thailand. Vervolgens verdween het van de radar, zonder dat de piloten een noodsignaal uitstuurden. Mogelijk is het toestel boven de Zuid-Chinese Zee neergestort of is het omgedraaid om terug te keren naar Kuala Lumpur. Negen vliegtuigen en 24 schepen uit negen landen zoeken naar sporen van het verdwenen vliegtuig.

Hoe het mogelijk is dat het toestel zomaar verdwijnt is nog altijd een raadsel, al lijkt het er op dat terrorisme niet waarschijnlijk is. Eerder werd nog gespeculeerd dat de twee mannen die aan boord waren gegaan met een gestolen paspoort wellicht de hand hadden in de verdwijning. Maar volgens Interpol en de Maleisische autoriteiten is dat onwaarschijnlijk. De mannen, twee Iraniërs van 19 en 29 jaar, wilden naar verluidt asiel aanvragen in Europa.

Volgens secretaris-generaal van Interpol Ronald Noble kochten de mannen hun tickets in Thailand. Vervolgens reisden ze op hun Iraanse paspoort naar Maleisië. Daar zouden ze hun Iraanse paspoorten hebben omgeruild voor een gestolen Oostenrijks en een gestolen Italiaans paspoort. Op foto's van Interpol, die dinsdag werden vrijgegeven, is te zien hoe de twee mannen samen in het vliegtuig stappen. Hoewel volgens Noble terrorisme vermoedelijk niet de oorzaak is dat het toestel spoorloos is verdwenen, is de zorg over het reizen met een gestolen paspoort daardoor niet minder geworden.

Ook de Maleisische autoriteiten menen dat terrorisme onwaarschijnlijk is. "We denken dat hij geen lid van een terreurgroep is", zei politiechef Khalid Abu Bakar over de 19-jarige Iraniër die van plan zou zijn geweest om asiel aan te vragen in Duitsland.

Onderzoeksraad bestudeert veiligheid fietsverkeer

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is bezig met een onderzoek naar de veiligheid van fietsers. Vooral ongelukken waarbij alleen fietsers, brom- en snorfietsers en gehandicaptenvoertuigen betrokken zijn worden onder de loep genomen. De raad verwacht dat er veel mogelijkheden zijn om de veiligheid te verbeteren.

De raad laat dinsdag weten dat er voldoende aanleiding is voor een breed onderzoek, omdat het aantal ongelukken in het fietsverkeer de laatste jaren toeneemt en het aantal fietsers stijgt. Het onderzoek richt zich op het gedrag van fietsers, maar ook op de diversiteit van voertuigen en de infrastructuur.

Het onderzoek neemt ongeveer een jaar in beslag. Ongevallen waarbij behalve fietsers ook een auto, vrachtauto of motor betrokken is worden niet onderzocht. Over de oorzaken en mogelijke oplossingen daarvan is al veel bekend.

Per jaar vallen ongeveer vijftig doden en ruim negenduizend ernstig gewonden in het fietsverkeer bij incidenten waarbij geen auto's of vrachtauto's zijn betrokken. Doordat het aantal fietsers en de variatie aan voertuigen op het fietspad blijft stijgen, neemt aantal ernstige ongelukken naar verwachting ook toe, denkt de raad.

Watch Dogs bŤta op Xbox One online-winkel

De bèta van Watch Dogs was eerder in de online-winkel van de Xbox One te zien maar is inmiddels weer verwijderd. De vraag is nu of het een fout was of dat het inderdaad mogelijk is om spoedig de bèta te kunnen spelen?

Bij de omschrijving stond dat er zowel singleplayer is als multiplayer waarbij je tot en met acht spelers op Xbox Live kunt spelen. Ook neemt het spel iets meer dan 23 gigabyte in beslag, maar of dat nu enkel voor de bèta is of voor het hele spel is nog niet zeker. 

Watch Dogs bèta

Watch Dogs komt uit op 27 mei voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en Windows. De Wii U-versie komt later uit.

Nieuw stadion voor FC Dordrecht

FC Dordrecht krijgt zo goed als zeker een nieuw stadion, dat in 2016 op het sportpark aan de Krommedijk gereed moet zijn. De voetbaltempel kost rond de twaalf miljoen euro en gaat plaats bieden aan zesduizend toeschouwers. Volgens de eerstedivisionist en Ballast Nedam moet het demontabele stadion model staan voor de WK-stadions in Qatar in 2022.

FC Dordrecht heeft de financiering nog niet rond, maar het college van burgemeester en wethouders steunt de stadionplannen. "Na acht jaar strijden lijkt het er toch van te komen en ik heb nog steeds de rotsvaste overtuiging dat het stadion er komt", zei algemeen directeur Ad Heijsman tegen het AD.

Het gemeentebestuur van Dordrecht vond de financiële risico's van een nieuw stadion lange tijd te groot. De plannen van de club konden daardoor lange tijd de ijskast in. Twee jaar geleden gingen beide partijen weer met elkaar in gesprek.

Het stadion in Dordrecht wordt het eerste ter wereld dat uit losse componenten kan worden opgebouwd. Daarmee fungeert het stadion als proef voor de mondiale titelstrijd in Qatar, waar de accommodaties eveneens uit losse, verrijdbare componenten komen te bestaan. Een demontabel stadion verkleint de risico's voor investeerders, omdat het eenvoudiger kan worden verkocht.

Dordrecht gaat ook in het nieuwe onderkomen op kunstgras spelen. Het idee heeft, met een ring en daarboven een promenade, veel weg van Ahoy in Rotterdam.

Lichte aardbeving gevoeld in Groningen

Een lichte aardbeving is dinsdagochtend gevoeld in Groningen. De aardbeving met een kracht van 2.3 op de schaal van Richter deed zich even na 10.00 uur voor in Schildwolde in de gemeente Slochteren op zo'n drie kilometer diepte, meldt het KNMI.

Vanaf een kracht van ongeveer 2.0 kunnen aardbevingen worden gevoeld. Bij RTV Noord, dat meldingen verzamelt, geven verschillende Groningers aan dat deze goed was te voelen. "Het leek net of er een auto tegen het huis aanreed", stelt een bewoner. De zwaarste aardbeving van dit jaar deed zich halverwege vorige maand voor, 3.0 werd gemeten bij Leermens.

Die beving was voor twee waterschappen aanleiding uit voorzorg dijken en infrastructuur te controleren op scheurtjes. Er werden geen bijzonderheden gevonden. De bevindingen worden veroorzaakt door de gaswinning. De zwaarste tot nu toe was er een met een kracht van 3.6 in augustus 2012.

Oehoe heeft het naar zijn zin in Limburg

De oehoe blijkt het naar zijn zin te hebben in Limburg. In de provincie zijn veertien territoria van de grootste uil van Europa gevonden. Dat blijkt uit onderzoek van Ark Natuurontwikkeling. De natuurclub kan nog niet zeggen om hoeveel uilen het precies gaat. "Het zijn er zeker veertien, maar wellicht zijn in sommige gebieden broedende paartjes actief", zegt een woordvoerder van de natuurclub.

Het vervolgonderzoek van Ark gaat zich dan ook richten op het zoeken van nesten en het tellen van de vogels. Het eerste broedende stelletje werd in 1997 gespot in een mergelgroeve bij Maastricht. Volgens Ark zijn er verschillende oorzaken aan te wijzigen voor de spectaculaire stijging van het aantal uilen sinds die tijd.

Dit is de eerste keer dat grondig onderzoek is gedaan naar de populatie oehoes in Limburg. "Het kan zijn dat ze er altijd al waren, maar dat we ze gewoon niet hebben gezien", aldus de zegsvrouw van Ark. Meer waarschijnlijk is echter dat de dieren zijn overgekomen uit de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. "Daar leeft een grote populatie oehoes. Naarmate er meer jonge dieren komen, moeten die steeds verder trekken op zoek naar een eigen gebied."

De oehoe komt vooral voor in bergachtige gebieden en daarom bevalt Limburg hem blijkbaar ook. "De steile wanden van de groeves trekken de uilen aan", zegt de woordvoerder. De uil is echter ook al gespot in zandgroeves en in grote bossen. Onderzoeker René Janssen noemt de resultaten van het onderzoek 'boven verwachting'.

"Hier hadden we op gehoopt, maar dat we echt zo veel territoria hebben kunnen vinden is fantastisch. Oehoes roepen in de ochtend- en avondschemering. Als je dan 's ochtends voor dag en dauw een vrouwtje hoort antwoorden op de roep van een mannetje is dat geweldig", zegt Janssen.

De oehoe is de grootste Europese uil met een gemiddelde hoogte van zo'n 65 cm en een spanwijdte tot bijna twee meter. Het voedsel van de nachtvogel bestaat uit muizen, ratten, konijnen en duiven. Het broedseizoen van de oehoe begint in februari en in de vroege voorjaarsmaanden laten de uilen zich het meest horen.

De oehoes zijn in opdracht van de provincie Limburg twee jaar onderzocht. Het onderzoek moet de provincie en terreinbeheerders inzicht geven over het beheren van de leefgebieden van de uilen.

Gooische Vrouwen 2 rond kerst in bios

Het vervolg op de film Gooische Vrouwen komt eind dit jaar, rond kerst, in de bioscoop. Dat meldde Show Vandaag gisteren. Gooische Vrouwen uit 2011, een vervolg op de tv-serie, was een groot succes en trok ruim 1,9 miljoen bioscoopbezoekers.

Linda de Mol wil niet zeggen waar het tweede deel precies over gaat, maar verklapte wel dat de cast naar Oostenrijk is gegaan om te skiën. Ook gaat iemand trouwen in de film. "Dat er een huwelijksklokje luidt, mag ik wel verklappen." Naast De Mol keren ook Tjitske Reidinga, Lies Visschedijk en Susan Visser terug in de film.

De Mol vindt vervolgfilms vaak slecht, maar heeft er vertrouwen in dat Gooische Vrouwen 2 het wel goed gaat doen. "We hopen dat we 'm minstens zo leuk kunnen maken als de eerste."

Celstraf voor Helmonder die woning liet exploderen

Een 41-jarige man uit Helmond is veroordeeld tot een halfjaar celstraf omdat hij in november 2010 een ontploffing in zijn eigen woning heeft veroorzaakt. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch dinsdag bepaald. Ook moet hij een schadevergoeding van vierduizend euro betalen.

De rechter stelde dat de man de explosie, waardoor in totaal veertien woningen moesten worden ontruimd, heeft veroorzaakt door in zijn appartement de gaskraan open te draaien. Toen een geruime hoeveelheid gas was vrijgekomen, stak de man een sigaret aan en volgde de ontploffing.

De Helmonder heeft met zijn actie volgens de rechtbank veel maatschappelijke onrust en grote materiële schade veroorzaakt. "De verdachte heeft door zijn gedrag bewust het leven van zijn buren in gevaar gebracht", zo stelde de rechter. De man heeft steeds verklaard dat hij zich niets meer van het voorval kan herinneren.

Hij raakte zelf zwaargewond door de explosie en moest met tweede- en derdegraads brandwonden over dertig procent van zijn lichaam naar het brandwondencentrum in Beverwijk worden afgevoerd. Omwonenden raakten niet ernstig gewond. Wel klaagden sommige mensen over piepende oren door de harde knal.

De explosie vernielde de gevel van de woning. Ook de pui van het trappenhuis werd helemaal weggeslagen. Enkele tussenmuren liepen eveneens schade op en ook zorgde brand na de ontploffing voor problemen.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van tien maanden tegen de man geëist.

Dinsdag hoorzitting over zaak Justin Bieber

Justin Bieber krijgt dinsdag tijdens een hoorzitting mogelijk te horen wanneer hij zich moet melden in de rechtszaal wegens onder meer rijden onder invloed. De zaak werd tot twee keer toe uitgesteld, onder meer wegens de commotie die ontstond rond videomateriaal van Biebers arrestatie in januari in Miami Beach.

Een rechter oordeelde vorige week dat de opnames, waarop te zien is hoe een dronken Bieber in een potje plast, moesten worden vrijgegeven. Inmiddels is dat gebeurd. Biebers edele delen zijn bedekt met een zwart blokje. De advocaten van de zanger probeerden de beelden buiten de media te houden.

De 20-jarige zanger kreeg maandag karrenvrachten kritiek over zich heen met betrekking tot een andere zaak. Bieber werd vorige week aan de tand gevoeld over een vechtpartij van zijn bodyguard en beelden van dat verhoor kwamen maandag naar buiten. De zanger werd woedend toen hij werd ondervraagd over Selena Gomez.

"Fantastisch, hoe sommige mensen de acties van anderen verdraaien", twitterde Bieber, die met name werd afgemaakt om zijn arrogante houding. "We hebben allemaal het recht onszelf te verdedigen en ons lastiggevallen te voelen. Ze krijgen ons niet klein", deelde hij met zijn volgers. "We zijn te sterk. We hebben te veel liefde in ons."

Bieber komt de laatste tijd met name in het nieuws vanwege zijn aanvaringen met justitie. Een zaak wegens mishandeling van een limousinechauffeur in Toronto wordt in april voortgezet, zo werd maandag duidelijk. In Los Angeles wordt hij mogelijk aangeklaagd wegens het gooien van eieren naar de woning van zijn buurman.

Beroep ingesteld tegen 'gigastal'

Milieugroepen en omwonenden hebben beroep aangetekend tegen een milieuvergunning voor een megastal in Grubbenvorst. De provincie Limburg heeft de vergunning voor het houden van 35.000 varkens in januari afgegeven.

Wakker Dier, een van de bezwaarmakers, spreekt van een 'gigastal' omdat er volgens de plannen naast de varkens 1,1 miljoen kippen moeten worden gehouden. Dat zijn ongeveer vijf keer zo veel dieren als de limieten die toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (CDA) in 2012 voor stallen in gedachten had.

Het beroep dat is aangetekend richt zich op milieutechnische bezwaren zoals stankoverlast en geluidshinder. Dat wordt vooral gedaan omdat er geen wetgeving bestaat die het dierenleed bestrijdt dat met zo'n megastal gepaard gaat, legt campagneleider Sjoerd van de Wouw uit.

"Veel supermarkten zullen het vlees weigeren vanwege de dieronvriendelijkheid. De varkens worden zo dieronvriendelijk gehouden dat het vlees niet voldoet aan de minimale normen die veel supermarkten ondertussen stellen aan hun goedkoopste varkensvlees: Eén Beter Leven ster van de Dierenbescherming", schrijft de Stichting.

Ook bij de kippen loopt de gigastal volgens de stichting 'hopeloos' achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen. "De kippen zijn de omstreden plofkippen. De moederdieren zullen zelfs nog in kooien worden gehouden."

De provincie moet nog besluiten of de kippen er ook mogen worden gehouden. Als dat uiteindelijk niet mag, bestaat volgens Van de Wouw de kans dat de hele stal niet meer rendabel is.

Het is niet de eerste keer dat een vergunning voor de stal is afgegeven. Vorig jaar vernietigde de Raad van State nog een eerder afgegeven vergunning omdat er onvoldoende inspraak was geboden, maar nu is dus een nieuwe vergunning verleend.

Bleker had in 2012 nog het voornemen om stallen met meer dan 10.000 varkens en 240.000 kippen te verbieden. Hij schoof het besluit echter door naar een volgend kabinet. "Maar het huidige kabinet heeft de megastallen nog geen strobreed in de weg gelegd", schrijft Wakker Dier. "Ondertussen zijn er in ons land al meer dan zeshonderd megastallen gebouwd. In 2005 waren dat er nog 184."

In een ander proces rond de stal vingen omwonenden en de lokale vereniging Behoud de Parel vorige week nog bot. Zij hadden bezwaar aangetekend tegen de bouwplannen. De bewoners hadden aangevoerd dat de plannen de volksgezondheid bedreigen, maar de rechtbank in Roermond hecht meer waarde aan een onderzoek van de GGD. Die concludeerde eerder dat de stal geen invloed heeft op de gezondheid.

Ook wees de rechtbank op de aangevraagde milieuvergunningen. Als die worden verleend mag volgens de rechtbank worden aangenomen dat de omgeving voldoende is beschermd tegen de gevolgen.

Vooronderzoek naar middelvinger Ten Rouwelaar

De aanklager betaald voetbal is een vooronderzoek gestart naar het gedrag van Jelle ten Rouwelaar. De doelman van NAC Breda stak afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse zijn middelvinger op 'naar het lijkt in de richting van Vitesse', meldt de aanklager dinsdag.

De 33-jarige Ten Rouwelaar was boos dat Vitesse de bal niet teruggaf, nadat NAC de bal buiten had getrapt om te kunnen wisselen. Na het duel gaf de keeper al aan spijt te hebben van zijn reactie. "Dat was de emotie, ik moet dat niet doen", zei hij tegen de NOS.

NAC en de speler, die voor eigen publiek met 2-1 verloren van Vitesse, hebben tot woensdag 11.00 uur de tijd om te reageren.

Galifianakis interviewt Obama tussen varens

Zach Galifianakis heeft de Amerikaanse president Barack Obama weten te strikken voor zijn ironische interviewprogramma Between Two Ferns. In het komische programma wordt de president zogenaamd stevig aan de tand gevoeld. "We gaan waarschijnlijk weer een kalkoen gratie geven", zei de president over zijn toekomstplannen. Obama is in het programma om kijkers aan te moedigen een gezondheidsverzekering te nemen.

"Vond je dat deprimerend dat er een kalkoen uit de circulatie ging? Nog een kalkoen die je niet kon eten", vroeg de president de enigszins gezette acteur en presentator. Het programma wordt opgenomen in een sobere studio waarbij interviewer en de geïnterviewde plaatsnemen tussen twee varens.

"Jammer dat je niet een derde keer president kan worden", zei Galifianakis. "Dat zou een beetje zijn als een derde Hangover-film", sneerde Obama terug naar acteur die te zien was in The Hangover-trilogie. "Dat werkte ook niet echt."

"Als ik president was, meneer de president, zou ik echtscheiding voor homoseksuelen afschaffen en dan kijken hoe graag ze nog willen", zei Galifianakis over het homohuwelijk. "Ik denk dat je daarom geen president bent", antwoordde de president.

In de webserie die te zien is op de site Funny Or Die van komiek Will Ferrell, namen eerder al sterren als Bruce Willis, Natalie Portman en Justin Bieber plaats tussen de twee varens. De gesprekken zijn altijd ongemakkelijk en leiden vaak tot wegstormende gasten.

'Antidepressiva kunnen libido blijvend om zeep helpen'

Sommige patiënten die voorheen een normaal seksleven hadden, hebben jaren nadat ze zijn gestopt met antidepressiva nog altijd geen libido. Ook geven ze aan nog altijd aan erectie- of orgasmestoornissen te lijden. Dat bevestigt een woordvoerder van het bijwerkingencentrum Lareb dinsdag na een artikel hierover in de Volkskrant.

Het centrum dat bijwerkingen registreert ontving de afgelopen jaren negentien spontane meldingen over seksuele klachten die aanhielden nadat de depressie over was. Het ging dan om mensen die moderne antidepressiva, bekend als ssri's, hebben geslikt. Voorbeelden daarvan zijn Prozac en Seroxat. Het aantal meldingen lijkt weinig, maar omdat hier geen oproep toe was gedaan en omdat er veel schaamte mee is gemoeid, moet dit volgens het Lareb als een signaal worden gezien.

Dat antidepressiva tijdens het gebruik tot een lager libido lijden is al langer bekend. Maar het was nog niet bekend dat een aantal mensen last houdt nadat het gebruik is gestopt. "Dat kan natuurlijk te maken hebben met de reden dat mensen deze middelen namen. Maar er zaten ook meldingen bij waardoor wij denken dat het toch nodig is hier aandacht voor te vragen", zegt de woordvoerder.

Het centrum benadrukt dat het geen volkomen vaststaand feit is dat de middelen tot een lager libido leiden. "Dit is zeker geen reden om zomaar met het gebruik van deze middelen te stoppen. Maar het heeft wel onze aandacht." Daarom is het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op de hoogte gesteld. "In de regel nemen zij onze meldingen mee bij in hun beoordelingen." Ook verschijnt dit voorjaar een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Daarin worden de casussen omschreven.

NRC oude mail: 'PVV'er wilde overstappen naar de VVD'

PVV-Kamerlid Roland van Vliet wilde vorig jaar overstappen naar de VVD. Fractieleider Halbe Zijlstra (VVD) heeft zijn verzoek echter afgeslagen. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag op basis van oude mails die NRC heeft gekregen van een Haagse bron.

Van Vliet zou op 30 oktober bij Zijlstra hebben geïnformeerd of hij een plek zou kunnen krijgen in diens fractie. Hij ving echter bot. Zijlstra en Van Vliet bevestigen dat zij met elkaar hebben gesproken, maar weigeren op de inhoud van dat gesprek in te gaan, schrijft NRC Handelsblad.

Van Vliet bleef in de PVV. "Zolang ik in de politiek zit, blijf ik PVV-Kamerlid", aldus de PVV'er tegen NRC.

Agent Koeman deed navraag bij Swansea

De toekomst van Ronald Koeman is nog altijd ongewis. Zijn zaakwaarnemer is momenteel druk doende de Engelse markt af te tasten, zo blijkt. De betreffende belangenbehartiger, Guido Albers, deed navraag bij Swansea City. Hij wilde van mede-eigenaar John van Zweden weten of zijn cliënt een optie kan zijn om het stokje van interim-trainer Garry Monk in de zomer over te nemen.

"Albers heeft mij inderdaad benaderd met de vraag of Koeman een geschikte kandidaat is voor Swansea", bevestigt Van Zweden dinsdag in gesprek met Voetbal International. "Mensen leggen logischerwijs met mij de link als er vragen zijn wat betreft Swansea, maar over dit soort zaken ga ik niet."

Swansea ontdeed zich eerder dit jaar van Michael Laudrup, en is nog altijd in een juridische strijd verwikkeld met de Deense oefenmeester. Monk neemt sindsdien de honneurs waar bij de nummer veertien van de Premier League.

Onder de leiding van Monk klimt Swansea weer voorzichtig. Het is dus nog maar de vraag of de club uit Wales in de zomer op zoek gaat naar een nieuwe oefenmeester. Mocht dat laatste het geval zijn, dan ligt het curriculum vitae van Koeman alvast klaar.

"Ik heb het nummer van de zaakwaarnemer van Koeman doorgegeven aan onze voorzitter Huw Jenkins en of er inmiddels contact is geweest weet ik echt niet", zegt Van Zweden. "Ik weet wel dat de club erg tevreden is over Garry Monk." Koeman neemt na afloop van dit seizoen afscheid van Feyenoord, zo maakte hij in februari bekend. Na drie seizoenen in Rotterdam vindt de ervaren keuzeheer het tijd voor een nieuw avontuur.

'PSV bespreekt terugkeer Ritzmaier'

Met zijn sterke spel heeft Marcel Ritzmaier de technische staf van PSV overtuigd van zijn kwaliteiten. Dinsdag gaan beide partijen om tafel. Ritzmaier wordt momenteel door PSV gestald bij SC Cambuur, om ervaring op te doen op Eredivisie-niveau. In Friesland maakte de Oostenrijkse middenvelder een uitstekende indruk tijdens de 25 competitiewedstrijden die hij in actie kwam.

PSV is tevreden over de ontwikkeling van de 20-jarige middenvelder, en knoopt dinsdag een gesprek aan over zijn toekomst. Die lijkt in Eindhoven te liggen, daar de huidige nummer vijf van de Eredivisie over een optie beschikt waarmee Ritzmaiers contract met een jaar verlengd kan worden.

Volgens Voetbal International heeft de clubleiding van PSV echter een nieuw, meerjarig contract in gedachten. De technische staf zou Ritzmaier als een toekomstige basisspeler zien en hem graag voor de lange termijn aan de club binden.

Ritzmaier, die zich vier jaar geleden voor het eerst meldde bij PSV, heeft wel oren naar een terugkeer naar Eindhoven. Hij is evenwel niet bereid om zijn wedstrijden volgend seizoen uitsluitend voor het beloftenteam af te werken.

WaterpoloŽr Gerritse stopt als international

Waterpoloër Willem Wouter Gerritse stopt als international. De aanvoerder van Nederland richt zich na het missen van het EK volledig op zijn maatschappelijke carrière. Dat meldt de zwembond KNZB dinsdag.

In overleg met bondscoach Robin van Galen is ook Tom van Oost gestopt bij Oranje. Verder besloot Van Galen een andere routinier, Matthijs Lucas, niet meer op te roepen.

De 31-jarige Gerritse, die sinds kort een baan heeft bij ING, debuteerde in 2003 voor Nederland. Hij begon bij AZ&PC en speelde vervolgens voor verschillende clubs in Frankrijk, Spanje en Hongarije. Afgelopen zomer keerde hij terug naar Nederland om voor UZSC uit te komen.

De tot Nederlander genaturaliseerde Belg Van Oost speelde alleen dit seizoen officiële interlands voor Oranje, nadat hij eerder ruim honderd keer zijn opwachting voor België had gemaakt. Lucas kreeg van de bondscoach te horen dat hij niet meer in diens toekomstplannen past.

Van der Wiel niet met PSG tegen Leverkusen

Gregory van der Wiel mist het Champions League-duel van Paris Saint-Germain tegen Bayer Leverkusen woensdag. De rechtsback van het Nederlands elftal is deze week in München om zijn knie te laten onderzoeken, meldt de club uit Parijs dinsdag. Van der Wiel heeft last van chronische pijn in zijn rechterknie.

PSG verdedigt zonder de 26-jarige Amsterdammer een riante 4-0 voorsprong op de Duitsers. De terugwedstrijd in Parijs begint woensdag om 20.45 uur.

'Sarandon had affaire met Bowie'

Susan Sarandon heeft in de jaren tachtig een korte romance beleefd met David Bowie. Volgens een ingewijde heeft actrice Melissa McCarthy, die bevriend is met Sarandon, dat onlangs onthuld. De 67-jarige Sarandon en even oude Bowie waren samen te zien in de film The Hunger uit 1983.

"Het is al dertig jaar geleden en Susan heeft er nooit openlijk over gepraat, dus ze was compleet verrast toen Melissa uit de school klapte", aldus de bron. McCarthy praatte naar verluidt haar mond voorbij toen ze Sarandon vorige maand een lifetime achievement award overhandigde bij het Annual Movies for Grownups Awards Gala in Beverly Hills. "Susan is zo cool", kondigde McCarthy Sarandon aan. "Ik bedoel, ze was met David Bowie."

Volgens de ingewijde is Sarandon niet kwaad op McCarthy. "Ze had haar affaire met Bowie wel liever geheim gehouden." Sarandon had van eind jaren tachtig tot 2009 een relatie met Tim Robbins. Bowie trouwde in 1992 met model Iman.

Schšuble sceptisch over bankenunie-akkoord

De Duitse minister van financiën, Wolfgang Schäuble, is sceptisch over de kansen op een tijdig akkoord over de bankenunie met het Europees Parlement. Schäuble is met zijn collega's van de andere lidstaten van de Europese Unie dinsdag in Brussel bijeen om de afspraken hierover rond te krijgen.

"Met het parlement komen we er wel uit, maar het is de vraag of dat lukt met een parlementsvoorzitter die op verkiezingscampagne is", zei Schäuble voor het begin van de vergadering. Dat was een sneer naar de Duitse parlementsvoorzitter Martin Schulz, die kandidaat voor de sociaal-democraten is om de Europese Commissie te leiden.

De ministers staan onder grote druk om een akkoord te bereiken over de manier om falende banken af te wikkelen, het zogeheten Single Resolution Mechanism. Woensdag onderhandelen ze hierover met het parlement, dat het medio april in stemming moet brengen voordat de parlementariërs voor de Europese verkiezingen met reces gaan. Als dat niet lukt wordt de hele regeling zeker zeven maanden uitgesteld.

Na het overleg van de Eurogroep-ministers maandagavond zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem te verwachten dat er eind maart 'zeker' overeenstemming zal zijn. "We moeten een akkoord bereiken, dat is onze taak", zei de Franse minister van economische zaken Pierre Moscovici dinsdagochtend.

Een heikel punt in de onderhandelingen is het bestuur over het SRM, dat nu onder een intergouvernementeel akkoord tussen de lidstaten valt waardoor het parlement er niets over te zeggen heeft. Het parlement wil dat het SRM-bestuur snel kan beslissen om een bank te liquideren, maar de lidstaten willen hierover meebeslissen. "Het kan toch niet zo zijn dat een drietal mensen zonder enige legitimiteit daarover beslissen, daar is een plenaire sessie voor nodig", aldus Schäuble.

De Eurogroep boekte maandag al enige vooruitgang, onder meer met het besluit dat deelnemende landen uit 'hun' aandeel in de stroppenpot voor falende banken aan elkaar kunnen lenen.

Schäuble wil echter niets weten van kredietgaranties om de pot te vullen. "Dan komt het uiteindelijk neer op de belastingbetaler, terwijl het de banken zijn die moeten betalen. Ik wil geen regeling waarbij iedereen grote sommen geld noemt maar niemand betaalt."

Jan Dulles kruipt in huid Jezus

Jan Dulles wordt Jezus. De zanger van de 3JS vertolkt dit jaar de hoofdrol in The Passion, is dinsdag bekendgemaakt. Ook Simone Kleinsma, Stanley Burleson en Beau van Erven Dorens werken dit jaar mee aan de moderne vertelling van het paasverhaal.

"Ik vind het geweldig om in zo'n enorm grote productie de hoofdrol te mogen spelen", reageert Dulles, die naar eigen zeggen niet lang na hoefde te denken toen hem werd gevraagd in de huid van Jezus te kruipen. "Het lijkt me behoorlijk heftig om de rol te spelen van de goedheid zelve in zijn laatste uren."

Religieuze rollen zijn Dulles niet onbekend. De 39-jarige zanger speelde al eens Judas in een Volendamse vertolking van de musical Jesus Christ Superstar. In The Passion neemt musicalacteur Burleson de rol van Judas voor zijn rekening. Kleinsma, die momenteel te zien is in de musical Sister Act, speelt Maria.

Van Erven Dorens praat dit jaar het verhaal over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus aan elkaar. "Ik vind het een enorme uitdaging om de mensen mee te slepen in zo'n inhoudelijk verhaal", reageert Van Erven Dorens. "Helemaal omdat het ook nog live is."

Na drie edities in de Randstad is dit jaar Groningen gastheer van The Passion. De grote live tv-productie vertelt het paasverhaal aan de hand van bekende Nederlandstalige popliedjes. The Passion is een samenwerking van de omroepen EO en RKK, het Nederlands Bijbelgenootschap, de protestantse kerk in Nederland en de rooms-katholieke kerk. Het moderne paasverhaal is dit jaar op donderdag 17 april te volgen.

Jan Dulles

Helft Nederlanders mort over nachtrust

Bijna de helft van de Nederlanders is ontevreden over zijn nachtrust, en ruim een kwart maakt zich er zorgen over. Dat blijkt uit een recente enquête van de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek (NSWO). 41 procent van de duizend ondervraagden neemt in het uur voor ze naar bed gaan een slaapmutsje.

49 procent van de respondenten is niet tevreden met de eigen slaap, 27 procent maakt zich er zelfs zorgen erover. Iets minder dan een derde voelt zich overdag slaperig, een vijfde doet ook een dutje overdag. Slapeloosheid komt voor bij 22 procent van de Nederlanders.

Desondanks wordt vlak voor het slapengaan geregeld cafeïnehoudende drank geconsumeerd. Zo drinkt twaalf procent cola, terwijl negen procent van de ondervraagden nog een kop koffie drinkt. Een op de honderd mensen ziet er geen probleem in een energiedrankje te drinken.

Mannen drinken overigens vaker alcohol voor het slapengaan dan vrouwen. Waar van de mannen de helft vrijwel dagelijks een slaapmutsje neemt, ligt dat percentage bij vrouwen op 35 procent, zo blijkt uit het onderzoek dat werd gepubliceerd in het kader van de Nationale Slaapweek, die tot zaterdag duurt.

De meeste mensen kijken tv voor ze naar bed gaan: drie op de vier. Een op de vijf kijkt ook in bed nog geregeld televisie. Ook met internetten wordt doorgegaan tot de ogen dichtgaan. Zestien procent van de respondenten zegt regelmatig te internetten in bed.

Lichaamsbeweging in het uur voor het slapengaan is minder populair. Drie procent van de ondervraagden sport in het uur voordat ze naar bed gaan. Aan ontspanningsoefeningen en yoga doet maar vijf procent. Seks als veel verrichte activiteit voor het slapengaan wordt genoemd door dertien procent van de ondervraagden.

Negen procent van de Nederlanders hebben vaak of altijd een pilletje nodig om in slaap te vallen. Nog eens 27 procent doet dat soms of zelden.

Nonnen SyriŽ vrij in ruil voor 25 gevangenen

Dertien Grieks-orthodoxe nonnen die werden vastgehouden door Syrische rebellen zijn vrijgelaten in ruil voor 25 mensen die in Syrische gevangenissen zaten. Dat heeft de Syrische regering bekendgemaakt.

Volgens functionarissen uit Qatar en Libanon, de twee landen die bemiddelden tussen de rebellen en Damascus, werden in ruil voor de nonnen honderdvijftig gevangenen vrijgelaten, maar de Syrische regering sprak dit dinsdag tegen. De Syrische minister van informatie Omran al-Zoubi houdt vol dat het gaat om 25 gevangenen. Het komt zelden voor dat de Syrische regering zich uitlaat over een gevangenruil.

De nonnen werden in december ontvoerd door strijders van Jabhat al-Nusra, dat banden onderhoudt met Al-Qaida.

Lekker je privacy verkopen met ING

De bom is gebarsten in bankenland. Grote reus ING heeft zijn staatsschuld nog niet afbetaald, of de bank stort zich in een nieuw klantafstotend avontuur door bankgegevens aan commerciële partijen te verkopen. Maar ING-klant, maakt u zich vooral niet druk: het is énkel en alléén met uw expliciete toestemming dat de ING dit zal doen. Het volgende logische steekwoord van de bank is anonimiteit. De bank zal zéér zorgvuldig met alle gegevens omgaan. Dat geldt natuurlijk óók voor uw gegevens, meneer J. de Vries uit Amsterdam.

Docent weg na 'grensoverschrijdende' chats

Een docent van een vmbo-school in Houten is geschorst omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan 'grensoverschrijdend gedrag'. De leraar had buiten schooltijd contact met leerlingen op social media over onderwerpen waar niet met leerlingen over mag worden gecommuniceerd, meldt de school, Het Houtens.

Voor zover bekend is geen sprake geweest van ongewenst fysiek contact tussen personeelslid en leerling, stelt de school in een verklaring. De docent moet op zoek naar een andere werkkring. In het belang van de betrokkenen wil de school verder geen informatie geven.

Deze week besteden docenten in de les aandacht aan het omgaan met social media en komt de schoolleiding met een leerlingenprotocol over de omgang met Facebook, Whatsapp, Twitter en andere vormen van communicatie via social media.

Winslet krijgt ster op Walk of Fame

Kate Winslet krijgt een plekje op de Hollywood Walk of Fame. De 38-jarige Britse actrice mag maandag de 2520e ster onthullen in Los Angeles. Ze wordt daarbij bijgestaan door onder anderen James Cameron, die haar regisseerde in haar bekendste film Titanic.

"We hebben Kate zijn schitteren in haar rollen en fans over de hele wereld hebben reikhalzend uitgekeken naar de komst van deze speciale dag", laat de organisatie achter de ceremonie weten. Winslet was naast Titanic te zien in films als Heavenly Creatures, Sense and Sensibility en Finding Neverland.

Turkse tiener maanden na rellen overleden

Een Turkse tiener die in coma lag na te zijn getroffen door een traangasgranaat is overleden. Dat heeft zijn familie dinsdag bekendgemaakt. De jongen raakte gewond tijdens de protesten tegen de regering van afgelopen zomer.

De 15-jarige Berkin Elvan overleed in een ziekenhuis in Istanbul. Met zijn heengaan is het aantal doden dat bij de protesten viel opgelopen tot zeker acht. Onder hen was ook een politieagent.

De antiregeringsprotesten braken uit nadat de politie hard had opgetreden tegen betogers die protesteerden tegen bouwplannen in het centrum van Istanbul waar een park voor moest wijken. De demonstraties liepen uit op een protest tegen de regering en in het hele land gingen mensen de straat op om meer democratische vrijheden te eisen. Elvan kwam per ongeluk in een demonstratie terecht toen hij brood ging kopen.

PvdA wil goedkopere nieuwbouw

Gemeenten moeten een 'sociale grondprijs' gaan rekenen aan corporaties en ook moeten de bouwleges fors omlaag. Hierdoor blijven koop- en huurwoningen betaalbaar voor lagere inkomens. Dat staat in een tienpuntenplan van de PvdA voor de woningmarkt dat dinsdagochtend werd gepresenteerd. Het plan is opgesteld door ongeveer honderd lokale PvdA-lijsttrekkers en de Tweede Kamerfractie.

De partij van Diederik Samsom vindt dat iedereen 'goed en betaalbaar' moet kunnen wonen. Het knelpunt zit momenteel vooral bij de middeninkomens en dat moet veranderen. In veel grote steden bedraagt de huur voor een woning in de vrije sector al gauw duizend euro, en dat is voor gemiddelde gezinnen onbetaalbaar, stelt Kamerlid Jacques Monasch.

"Daarom vindt de PvdA dat ook middeninkomens recht hebben op een betaalbare sociale huurwoning." Dat wil de partij onder meer bereiken door gemeenten te bewegen lagere grondprijzen en bouwleges te rekenen. Ook mogen de totale woonlasten voor een nieuwe woning in de sociale huursector niet boven de zevenhonderd euro uitkomen.

Verder moeten nieuwe woningen energieneutraal worden gebouwd; dat scheelt ook in de toekomstige woonlasten. Ook moet de doorstroming een impuls krijgen en moeten woningen voor ouderen met voorrang worden aangepast. Dat zorgt ervoor dat ouderen ook daadwerkelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

'Rechtsbijstandplan Teeven moet direct van tafel'

Het is 'onacceptabel' om mensen die een geschil met bijvoorbeeld een aannemer of een provider voor de rechter willen brengen uit te sluiten van gefinancierde rechtsbijstand. Het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet dan ook 'direct van tafel'. Dat stelt de Consumentenbond dinsdag.

De bond roept de Eerste Kamer op om dinsdag niet akkoord te gaan met de voorgenomen bezuinigingsplannen op de rechtsbijstand. De plannen zijn volgens de consumentenorganisatie in strijd met de grondwet en het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.

Mensen hebben recht op hulp van een door de overheid betaalde advocaat wanneer zij die nodig hebben in een consumentenzaak en niet zelf kunnen betalen, zo stelt de bond. "Het is principieel onjuist om nu te zeggen: je mag naar de rechter, maar als het over consumentenzaken gaat, sta je er alleen voor", aldus directeur van de Consumentenbond Bart Combée. Hij vreest dat er schrijnende situaties ontstaan als de plannen van Teeven worden doorgevoerd. "Je creëert hiermee klassenjustitie."

Mensen met een laag inkomen kunnen op dit moment van de overheid een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor een advocaat. Ook kunnen ze terecht bij een Juridisch Loket voor gratis advies. De kosten zijn voor het Rijk de afgelopen tien jaar echter flink opgelopen. Het budget moet in 2018 daarom met 85 miljoen omlaag zijn gebracht. Mensen moeten, ook al hebben ze weinig geld, meer zelf bijdragen.

Ook komen niet alle zaken meer in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Advocaten zijn er niet blij mee, die vergaren vaak een stevig deel van hun inkomen door gesubsidieerd rechtsbijstand te verlenen. In november demonstreerden driehonderd van hen daarom al bij de rechtbank in Amsterdam.

Naar aanleiding van alle ophef zegde Teeven toe om te onderzoeken of het mogelijk was om de bezuinigingen te verzachten. Hij ging hiervoor in gesprek met onder meer de Nederlandse Orde van Advocaten en diverse specialisatieverenigingen. De uitkomsten zijn voor de Consumentenbond echter niet voldoende gebleken.

De Consumentenbond biedt de Eerste Kamer voor aanvang van het debat over de rechtsbijstand dinsdag daarom een met mes doorkliefd Burgerlijk Wetboek aan. De bond wil zo op 'symbolische wijze' duidelijk te maken dat het mes in de rechtsbijstand de 'doodsteek is voor het recht van de consument'.

Defensie koopt nieuwe telefoons tegen afluisteren

Het ministerie van Defensie heeft nieuwe, tegen afluisteren beveiligde telefoons besteld bij het Zweedse bedrijf Sectra. Dat bevestigt het ministerie dinsdag. De nieuwe telefoon vervangt het oude model van dezelfde leverancier.

Defensie koopt een onbekend aantal toestellen van het type Tiger 7401, bedoeld voor staatsgeheime telefonie tussen bijvoorbeeld defensiemedewerkers onderling of met NAVO-partners. Het nieuwe contract heeft een waarde van ongeveer 580 duizend euro.

Het toestel is samen met inlichtingendienst AIVD ontwikkeld. Hij is zowel via vaste als mobiele netwerken te gebruiken en ondersteunt ook beveiligde mobiele communicatie binnen de Europese Unie en de NAVO.

Daarnaast heeft defensie 'een optie genomen' op een nieuwe app van Sectra om sms- en belverkeer op Android-smartphones te versleutelen. De app is te gebruiken op een speciale geheugenkaart.

Defensie werkt al sinds 2004 samen met het Zweedse bedrijf voor het beveiligen van communicatie bij onder meer alle krijgsmachtonderdelen. Sectra heeft ook veel andere Europese overheden als klant.

Guardiola: "Arsenal niet aan de bal laten"

Bayern München moet voorkomen dat Arsenal naar hartenlust kan combineren in de return van de achtste finales van de Champions League. Dat stelt trainer van de Duitsers Pep Guardiola. De titelhouder verdedigt dinsdagavond in eigen huis een 2-0 voorsprong op de Engelsen.

"Het is simpel. Als wij de bal hebben en gedegen aanvallen, gaan wij door naar de volgende ronde" legt Guardiola uit. "Maar als Arsenal veel de bal heeft en wij laten ze aanvallen, hebben ze ongelooflijk veel kwaliteit en winnen zij."

De Spaanse succestrainer stak ook Uli Hoeness een hart onder de riem. De Bayern-voorzitter gaf maandag op de eerste procesdag van de rechtszaak tegen hem wegens belastingfraude direct toe schuldig te zijn.

"Hoeness is de belangrijkste man binnen deze club", zei Guardiola. "Daar kwam ik al snel achter in de zeven acht maanden dat ik hier nu werk. We houden van hem, maar we helpen hem het meest door te winnen. We concentreren ons op de wedstrijd."

Duitsland: steun EU en NAVO voor Baltische staten

De Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, kunnen rekenen op de steun van de Europese Unie en de NAVO. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier dinsdag gezegd. De voormalige Sovjetstaten maken zich grote zorgen over de Russische agressie in Oekraïne en vrezen dat hun hetzelfde lot wacht.

Steinmeier zei dat de situatie in de Baltische staten 'speciaal' is door de aanwezigheid van een forse Russische minderheid in het land. Maar de EU en de NAVO 'laten de Baltische staten er niet alleen voor staan', aldus Steinmeier, die dinsdag overleg voerde met de Estlandse minister van buitenlandse zaken Urmas Paet. Steinmeier bezoekt later ook de Letse hoofdstad Riga en de Litouwse hoofdstad Vilnius voor politiek overleg.

Krim wil onafhankelijke staat worden

Als de inwoners van de Krim ervoor kiezen zich af te splitsen van Oekraïne en zich aan te sluiten bij Rusland dan wordt de Krim een onafhankelijke staat. Daar heeft het parlement van de Krim dinsdag overeenstemming over bereikt. Zondag kunnen inwoners van het schiereiland zich in een referendum uitspreken over de onafhankelijkheid.

Het parlement van de Krim nam dinsdag een 'verklaring van onafhankelijkheid van de autonome republiek de Krim' aan. In het document is vastgelegd dat de Krim een onafhankelijke staat wordt als de inwoners kiezen voor aansluiting bij de oosterbuur. Westerse landen hebben de stembusgang afgekeurd en menen dat die niet-legitiem is.

Verkoop fysieke spellen drukt omzet gamesoftware

De Nederlandse markt voor gamesoftware heeft vorig jaar 3,7 procent aan omzet ingeleverd. De daling kwam volledig op het conto van games die in de winkel worden gekocht, en dan vooral spellen speciaal voor de pc. De verkoop van internetspellen steeg juist. Dat maakte brancheorganisatie NVPI dinsdag bekend.

De totale omzet uit gamessoftware kwam vorig jaar uit op 247,3 miljoen euro, aldus het door GfK uitgevoerde onderzoek. De omzet uit fysieke pc-games daalde met ruim 28 procent tot 19,8 miljoen euro. De omzet uit de grootste gamesmarkt, die voor consoles, kwam 11,6 procent lager uit op 165,5 miljoen euro.

De omzet uit online gedownloade games, op bijvoorbeeld de smartphone of de pc, steeg met bijna de helft, tot 62 miljoen. Deze cijfers zijn nog exclusief de omzet uit abonnementen op games of aankopen binnen spellen.

Voor dit jaar verwacht de NVPI dat het aandeel online games nog verder toeneemt. De nieuwe consoles, de PS4 en de XBoxOne, zullen echter ook voor goede resultaten zorgen, laat voorzitter Henk Hoogendoorn in een toelichting weten.

Seedorf wil geloof zien bij AC Milan

Volgens trainer Clarence Seedorf kan AC Milan nog altijd de kwartfinale van de Champions League bereiken. De Italianen moeten dinsdag in Spanje een 1-0 achterstand tegen Atletico Madrid ombuigen. "We moeten positief denken en optimistisch zijn", vertelde Seedorf op een persconferentie.

Milan beleefde zaterdag een slechte generale door bij Udinese met 1-0 te verliezen, maar dat verandert volgens de Nederlander niets aan de kansen van zijn ploeg. "Ik heb vertrouwen in mijn team en ik weet dat ze zullen antwoorden op het veld. We moeten onszelf ervan overtuigen dat we het geweldig kunnen doen tegen Atletico."

Lichtpuntje voor Seedorf is de rentree van Mario Balotelli, die in de eerste wedstrijd in San Siro uitviel door een schouderblessure. De Madrilenen hebben met Diego Costa echter ook een topspits in de gelederen. "Het zijn twee belangrijke spelers voor hun teams", weet ook de oud-international.

"Ik heb Atletico veel zien spelen dit jaar en hoewel Diego een fantastische speler is, speelt het hele team sterk", vervolgt Seedorf. "We moeten de tegenstander respecteren, maar we zijn klaar voor deze strijd en willen het shirt en de club eer aan doen."

Onderzoek naar Tristan van der V. blijft geheim

De slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn krijgen geen inzage in een onderzoek naar de geestelijke gezondheidstoestand van schutter Tristan van der V. tijdens het incident. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. Het hof volgt daarmee de uitspraak die de rechtbank in Den Haag vorig jaar deed.

Slachtoffers en nabestaanden vinden dat Van der V. nooit een wapenvergunning had mogen krijgen. Daar waren volgens hen genoeg signalen voor. Zij stelden daarom de overheid en de politie aansprakelijk voor de door hen geleden schade. Om hun zaak te kunnen onderbouwen eisten zij inzage in onderzoeken die voor en na de schietpartij naar de schutter zijn gedaan.

In bijna alle onderzoeken kregen zij na de uitspraak van de rechtbank al inzage, maar niet in een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie. Dat onderzocht hoe het was gesteld met de geestelijke gezondheid van Van der V. tijdens de schietpartij. Het onderzoek moest onder meer verklaren hoe hij tot zijn daad kwam en hoe kan worden voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.

In dat rapport staan volgens het hof 'zeer persoonlijke en vertrouwelijke gegevens over Tristan en zijn ouders'. Er is volgens het hof geen wettelijke grondslag voor de eis van de slachtoffers. Zij hebben geen recht dat zwaarder weegt dan het recht op privacy van de ouders.

Na de soortgelijke uitspraak van vorig jaar toonde advocaat Veeru Mewa zich niet bijzonder teleurgesteld. Hij wees er toen op dat hij negentig procent van de documenten die hij wilde hebben voor een bodemprocedure tegen de staat inmiddels in handen had. "Dat is genoeg informatie voor een kansrijke procedure."

Janoekovitsj: nationalisten willen oorlog

De macht in Oekraïne is nu in handen van ultranationalisten en neofascisten die een burgeroorlog willen ontketenen. Dat heeft de afgezette president Viktor Janoekovitsj dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Rostov aan de Don in het zuidwesten van Rusland.

Janoekovitsj liet weten dat hij zichzelf nog altijd ziet als de president van Oekraïne en opperbevelhebber van het leger in het Oost-Europese land. De voor 25 mei geplande presidentsverkiezingen in Oekraïne noemde hij illegaal.

Het parlement van Oekraïne zette Janoekovitsj op 22 februari af. Hij vluchtte daarna naar Rusland.

Janoekovitsj: nationalisten willen oorlog
Janoekovitsj: mijn pen (Foto: ANP)

[PS] Skiester Jochemsen wederom onderuit

Skiester Anna Jochemsen is er op het eerste onderdeel van de paralympische supercombinatie, de slalom, niet in geslaagd de finish te halen. Nog voordat ze halverwege was ging de 28-jarige Jochemsen tegen de vlakte, net als op de afdaling eerder tijdens de Paralympische Spelen. 

Met de slalom en reuzenslalom nog te gaan lijkt het voor Jochemsen bijzonder moeilijk te worden om nog een succes te maken van haar optreden in Sochi. Op de super-G werd ze weliswaar zesde, maar met twee uitvalbeurten was geen rekening gehouden. 

Het skiën begon met uren vertraging vanwege dichte mist. Om deze reden werd de super-G verplaatst naar een nader te bepalen tijdstip, waardoor de combinatie begon met de slalom. Bij de visueel beperkte vrouwen gaat Aleksandra Frantceva aan de leiding. De Russische, die eerder al zilver en brons won in Sochi, gaat de Australische Mel Perrine en de Britse Jade Etherington voor. 

In de categorie staand, waar Jochemsen meedeed, is Marie Bochet nog altijd oppermachtig. De Française won eerder al de afdaling en super-G, en gaat met ruim twee seconden voorsprong aan de tweede run van de supercombinatie beginnen. De Duitse Andrea Rothfuss staat op plek twee, voor de Amerikaanse Stephanie Jallen.

Jochemsen heeft haar stempel nog niet op de Spelen kunnen drukken (Foto: Pro Shots/GEPA)
Jochemsen heeft haar stempel nog niet op de Spelen kunnen drukken (Foto: Pro Shots/GEPA)

Krim wil oorlogsschepen OekraÔne houden

De leiders op de Krim willen de oorlogsschepen van Oekraïne die in de wateren van het schiereiland liggen in beslag nemen. Dat heeft de pro-Russische premier van de autonome Krimrepubliek, Sergej Aksjonov, dinsdag gezegd.

De Krim kan bij een referendum op 16 maart meebepalen of het schiereiland onderdeel wordt van Rusland of deel van Oekraïne blijft. Als de Krim voor aansluiting bij Moskou kiest, wil Aksjonov de Oekraïense oorlogsschepen niet teruggeven aan de autoriteiten in Kiev.

Vorige week liet Rusland een groot schip zinken bij de Krim om Oekraïense marineschepen het uitvaren te beletten.

Kuipers fluit Europees duel Juventus en Fiorentina

Björn Kuipers fluit donderdag het Europa League-duel tussen Juventus en Fiorentina. De wedstrijd in Turijn begint om 21.05 uur. Het wordt Kuipers negentiende optreden in het tweede Europese clubtoernooi. Twee weken geleden leidde hij nog de ontmoeting tussen Eintracht Frankfurt en FC Porto.

Kuipers, die dit seizoen al drie Champions League-wedstrijden mocht fluiten, wordt donderdag bijgestaan door assistenten Angelo Boonman Erwin Zeinstra, meldt de KNVB dinsdag. Hassel Steegstra is de vierde man en Pol van Boekel en Richard Liesveld zijn de vijfde en zesde officials.

Bas Nijhuis was de laatste Nederlandse scheidsrechter die een thuisduel van Juventus onder zijn leiding had. Dat was op 2 oktober 2012 in de Champions League tegen Skakhtar Donetsk (1-1).

'Leer verstandelijk gehandicapte ouderen zweten'

Verstandelijk gehandicapte ouderen moeten leren zweten. Ze bewegen vaak veel te weinig, maar kunnen niet zomaar aan het sporten worden gezet. Eerst moeten ze uitleg krijgen over waarom ze bijvoorbeeld zweten bij lichamelijke inspanning. "Anders kunnen ze er erg van schrikken als dat opeens gebeurt", zegt een woordvoerder van het Erasmus MC dinsdag.

De aan het ziekenhuis verbonden hoogleraar Heleen Evenhuis onderzocht hoe drie zorgorganisaties omgaan met verstandelijk gehandicapte ouderen. Zij concludeerde dat de patiënten gemiddeld erg ongezond oud worden. Als naar fitheid, het aantal chronische ziekten en het medicijngebruik wordt gekeken zitten zij op 50-jarige leeftijd al op het niveau van 75-plussers. Tachtig procent heeft twee of meer chronische ziekten en 47 procent zelfs vier of meer.

Door een gebrek aan lichamelijke activiteit hebben veel 50-plussers een slechte conditie. Daardoor hebben ze minder kracht, vallen ze sneller en lopen ze meer kans op botbreuken. Het moet volgens Evenhuis vanzelfsprekend worden dat deze mensen dagelijks bewegen, en dan op zo'n manier dat ze er fit van worden.

Tijdens de studie is daarom een beweegprogramma opgesteld en uitgetest. Als verstandelijk beperkte ouderen eerst een goede uitleg over de werking van het lichaam krijgen zijn ze volgens de onderzoeker goed te motiveren actief te bewegen. Uit de studie zou blijken dat ze hier baat bij hebben.

Om de gezondheid van deze groep te verbeteren, moet de langdurige zorg volgens het ziekenhuis anders worden georganiseerd. Ook het zorgaanbod van de gemeenten zou hierop moeten worden aangepast. Bij zorgopleidingen zouden de toekomstige begeleiders van deze ouderen lessen hierin moeten krijgen.

IsraŽlische drone stort neer in Gazastrook

Een drone van het Israëlische leger is dinsdag neergestort in de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. De Skylark-drone crashte volgens het leger als gevolg van een technisch probleem. Het leger onderzoekt het probleem.

Israël zet drones in om informatie te verzamelen over de activiteiten van opstandelingen in Gaza. In de Gazastrook is Hamas aan de macht. Opstandelingen van de beweging zeggen de drone te hebben geborgen, maar wilden verder geen details bekendmaken.

Of door de drone technologie of geheime informatie in handen van Hamas kan komen wilde het leger niet zeggen. Bekend is echter dat de Skylark voorzieningen heeft om te voorkomen dat informatie in handen komt van onbevoegden.

Duikers onderzoeken bosvijver bij huis Els Borst

Zo'n vijftien duikers zoeken dinsdag in een bosvijver bij het huis van de overleden oud-minister Els Borst naar aanwijzingen over haar dood. De 81-jarige oud-politica kwam een maand geleden om het leven door een misdrijf. Ze werd dood gevonden in de garage van haar woning in Bilthoven.

Er zijn 'absoluut' geen speciale aanwijzingen dat in de vijver van 250 meter lang iets is te vinden, maar 'je wil alles uitsluiten', zegt een politiewoordvoerder. Het bos grenst aan de woning van Borst en werd al eerder doorzocht met hulp van de mobiele eenheid.

Hoe Borst om het leven is gekomen wil de politie niet zeggen. "We zijn druk bezig met het onderzoek."

Bemanning ISS weer veilig terug op aarde

Een Sojoez-capsule met aan boord een Amerikaan en twee Russen is veilig teruggekeerd op aarde. Mike Hopkins, Oleg Kotov en Sergej Rjazanski hebben 166 dagen doorgebracht in het internationale ruimtestation ISS. Dat heeft NASA bekendgemaakt.

De capsule kwam, hangend aan een parachute, veilig neer bij de plaats Dchezkazgan in de steppen van Kazachstan. Russische voertuigen arriveerden snel bij de capsule om de bemanning te bevrijden uit hun krappe behuizing. Eerder dreigden zware sneeuwval en harde wind nog roet in het eten te gooien, maar toch werd besloten de terugkeer op aarde niet uit te stellen.

Aan boord van het ISS zijn nu nog de Japanner Koichi Wakata, de Amerikaan Rick Mastracchio en de Rus Michail Tjoerin. Zij blijven er tot half mei. De komende twee weken zijn ze nog met zijn drieën, maar eind maart krijgen ze versterking van drie nieuwe ruimtevaarders.

Lokhoff met Stevens mee naar Stuttgart

Ton Lokhoff gaat met Huub Stevens mee naar VfB Stuttgart. De Brabander was ook de assistent van Stevens bij PAOK Saloniki. Beide trainers werden vorige week ontslagen bij de Griekese club.

Stevens en Lokhoff hebben getekend tot het einde van het seizoen. Het duo zal het kwakkelende Stuttgart moeten behouden voor de Bundesliga. Zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen Werder Bremen.

[NBA] New York verlengt negatieve reeks Philadelphia

Philadelphia 76ers heeft maandag de zeventiende opeenvolgende nederlaag geleden in de Amerikaanse NBA. De laagvlieger ging met 123-110 onderuit bij New York Knicks, dat negende staat in de Eastern Conference.

Philadelphia liep in het eerste kwart twaalf punten weg, maar mede dankzij 28 punten van Tim Hardaway draaiden de Knicks die achterstand al snel om. De formatie uit New York houdt met de vierde zege op rij kans op de play-offs. De achterstand op nummer acht Atlanta Hawks is twee verliespartijen.

Sterspelers LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh hielpen Miami Heat aan een thuiszege op Washington Wizards. De titelhouder, die tweede staat in de oostelijke afdeling, won met 99-90. James was topscorer met 23 punten, een meer dan Wade en Bosh.

Overige uitslagen
Charlotte - Denver 105-98
Brooklyn - Toronto 101-97
Milwaukee - Orlando 105-98
Utah - Atlanta 110-112
LA Clippers - Phoenix 112-105

Meersman gaat niet meer van start in Parijs-Nice

Gianni Meersman zal niet meer starten in Parijs-Nice. De renner van Omega-Pharma Quick Step kwam maandag in de tweede rit op tien kilometer van de finish hard ten val. 

Meersman werd zondag tijdens de eerste rit nog derde. Na de val van dinsdag kreeg Meersman last van zijn rug. Vandaag gaat hij naar een Belgisch ziekenhuis om zijn rug te laten onderzoeken. Meersman kreeg na de tweede etappe nog een tijdstraf van één minuut tien vanwege stayeren achter de wagen van de ploeg. Hij wilde na die val nog snel terugkeren in het peleton. 

Meersman was niet het enige slachtoffer. Ook voor Lars Boom zit Parijs-Nice erop. De renner van Belkin kwam ook ten val en heeft een breukje opgelopen in zijn elleboog. 

VVD verliest terrein onder boeren en tuinders

Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen kan de VVD rekenen op 17,3 procent van de boerenstemmen. Dat meldt onderzoeksbureau Agridirect, dat in februari en maart het kiesgedrag van ruim zevenhonderd agrarische ondernemers peilde. In 2010 stemde nog een kwart van de agrariërs op de liberalen.

Boeren en tuinders stemmen traditioneel op het CDA. Het vertrouwen in de christendemocraten is licht gestegen. Van de agrariërs heeft 42,9 procent plannen op deze partij te stemmen. Dat was vier jaar geleden 41,6 procent.

Het vertrouwen in de lokale partijen is gestegen vergeleken met vier jaar geleden. Bijna veertien procent zegt op 19 maart op een lokale partij te stemmen. In 2010 was dit nog 10,5 procent. Ook de SGP zit in de lift. Kreeg de orthodox-christelijke partij in 2010 nog 9,8 procent van de boerenstemmen, dit jaar kan de SGP rekenen op 11,3 procent.

Obama ontmoet Rutte in Amsterdam

Barack Obama doet over twee weken zoals verwacht ook Amsterdam aan. De Amerikaanse president is op 24 en 25 maart in Den Haag voor de Nuclear Security Summit, maar doet ook de hoofstad aan. Hij heeft 's ochtends op 24 maart een ontmoeting met premier Mark Rutte (VVD) in Amsterdam.

Obama en Rutte staan tijdens de ontmoeting stil bij actuele politieke en economische onderwerpen. De rest van het het programma krijgt momenteel vorm in samenwerking met de gemeente Amsterdam, laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten.

Verwacht wordt dat Obama een of meerdere musea aan het Museumplein bezoekt, waar ook het Amerikaanse consulaat is gevestigd. Volgens hardnekkige geruchten bezoekt de president het Rijksmuseum.

'Kabinet wil alleen fractievoorzitters in Stiekem'

Alleen fractievoorzitters moeten in de zogenoemde commissie Stiekem over het werk van de Nederlandse inlichtingendiensten worden bijgepraat. Kamerleden die over de inlichtingendiensten gaan moeten daar volgens het kabinet geen plek in krijgen, zoals meerdere partijen willen. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van ingewijden.

Het kabinet wil deze Kamerleden op een andere manier voorzien van geheime informatie. Hoe dat moet gebeuren, is nog niet bekend.

In de commissie Stiekem worden nu alleen de fractievoorzitters in de Tweede Kamer bijgepraat over het werk van de AIVD en de MIVD. Onlangs was er onduidelijkheid over wat wel en wat niet aan de commissie is verteld.

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) had de Kamer vorig najaar namelijk verteld dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA 1,8 miljoen metadata in Nederland had verzameld. Pas vorige maand verklaarde hij dat de Nederlandse inlichtingendiensten dit zelf hadden gedaan.

Vervolgens meldde NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen dat het kabinet de commissie Stiekem hier eerder al over had geïnformeerd. Maar niet alle fractievoorzitters zouden de betekenis van de informatie hebben begrepen.

PvdA-leider Diederik Samsom suggereerde ook dat de fractieleiders al waren bijgepraat via de commissie. Dat zou de woede van Samsom verklaren toen een groot deel van de oppositie een motie van wantrouwen tegen Plasterk indiende. De commissie liet daarna echter een verklaring uitgaan waarin stond dat de commissie zich niet geïnformeerd achtte.

Het valt nu niet met zekerheid te zeggen wie wanneer was geïnformeerd. VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil daarom dat Kamerleden die over de inlichtingendiensten gaan ook geheime informatie krijgen. De Kamer zou dan meer inhoudelijk debat kunnen voeren over de inlichtingendiensten. SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks zien zo'n systeem volgens De Telegraaf ook wel zitten.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman wijst er dinsdag in een reactie op dat niet het kabinet, maar de Kamer over het instellen of opheffen van Kamercommissies gaat. "Overigens los je het probleem met de informatievoorziening niet op met het slechts vervangen van de fractievoorzitters door woordvoerder-kamerleden", schrijft zij.

Daarom moet de commissie volgens Voortman uitgebreidere bevoegdheden krijgen en moet er meer informatie worden vrijgegeven. Volgens Voortman moet daarin het voorbeeld van Duitsland en Groot-Brittannië worden gevolgd.

Reiziger met gestolen paspoort was asielzoeker

Een van de twee mannen die met gestolen paspoorten aan boord waren gekomen van het verdwenen Maleisische verkeersvliegtuig was vermoedelijk geen terrorist, maar een 19-jarige Iraniër die asiel wilde zoeken in Duitsland. Zijn moeder wachtte tevergeefs op hem in Frankfurt en nam contact op met de politie.

De andere man die met de Iraniër reisde was op dezelfde dag in Maleisië aangekomen, maar is nog niet geïdentificeerd, zei politiechef Khalid Abu Bakar dinsdag.

De Boeing 777 van Malaysian Airlines verdween zaterdag op een vlucht van Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Beijing. Er waren 239 mensen aan boord. Van het toestel zijn geen noodsignalen opgevangen en tot nog toe zijn ook geen sporen van het wrak gevonden.

Onderzoekers hebben nog geen enkele mogelijkheid uitgesloten, zoals een kaping, sabotage of persoonlijke motieven van passagiers of bemanningsleden om het toestel te laten neerstorten. Khalid zei dat de politie 'geen informatie of inlichtingen vooraf had over enige betrokkenheid van terroristen'.

Ahold koopt alle Tsjechische Spar-winkels

Ahold koopt vijftig winkels van Spar in Tsjechië voor een bedrag van omgerekend 191 miljoen euro. Dat heeft het supermarktconcern, dat al met 284 Albert-winkels actief is in het land, dinsdag bekendgemaakt. Door de overname wordt Ahold de grootste supermarktketen in het land.

Ahold betaalt het Oostenrijkse Spar 5,245 miljard Tsjechische kronen voor het volledige bedrijf, inclusief kantoren en personeel. Spar had vorig jaar in het land een netto-omzet van twaalf miljard Tsjechische kronen. Volgens een woordvoerder van Ahold is in de supermarktbranche een overnamebedrag van ongeveer 0,4 keer de omzet gebruikelijk. De overname wordt betaald uit de kas van Ahold.

Topman Dick Boer van Ahold spreekt van een 'belangrijke strategische stap'. "Ons grote bestand lokale leveranciers krijgt daarmee toegang tot een nog grotere markt", licht hij toe. Spar-topman Rudolf Staudinger zegt in een verklaring dat zijn bedrijf zich gaat concentreren op andere markten, zoals Italië, Hongarije, Slovenië en Kroatië.

Het Oostenrijkse Spar AG is geen eigenaar van Spar in Nederland. Die winkels vallen onder een Nederlandse holding, grotendeels eigendom van Sligro en Sperwer. De beide bedrijven zijn wel aangesloten bij de Internationale Spar Centrale voor het gebruik van de merknaam.

Ubisoft Toronto werkt aan vijf onaangekondigde projecten

Jade Raymond, studio managing director bij Ubisoft Toronto, heeft gedurende de SXSW-beurs aangegeven dat de studio werkt aan vijf onaangekondigde projecten. Wat deze projecten inhouden is nog niet bekend.

Raymond: ''There are definitely a lot of plates spinning, none of them have been announced.'' Wel gaf Raymond aan dat Ubisoft verder kijkt dan alleen de consoles van de grote drie en pc. Zo moet er meer focus geplaatst worden op smartphones en tablets om de line-up van Ubisoft op deze platformen te versterken. ''A good game on those devices is different from a good game on consoles, so I definitely believe they deserve their own franchises.''

Of dit betekent dat de onaangekondigde projecten ook voor smartphones en tablets zijn, is nog even afwachten geblazen.

Jade Raymond (Ubisoft)

Illegaal toch niet per se strafbaar voor VVD

Met de VVD valt te praten over de strafbaarstelling van illegaliteit, maar daar moet wel wat tegenover staan. "Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, dan valt er over te praten, maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met nu.nl

Coalitiepartijen PvdA en VVD hebben in het regeerakkoord afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt, iets wat in de achterban van de PvdA op veel verzet stuit. De sociaaldemocraten gingen met tegenzin akkoord met deze maatregel, die volgens velen overigens vooral symbolisch is.

De PVV is geschrokken van de uitspraak van Zijlstra. PVV-leider Geert Wilders zou het 'bijzonder laf' vinden als de VVD deze 'belangrijke' maatregel intrekt of verder verzwakt, stelt hij in een schriftelijke reactie. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil de kwestie dinsdagmiddag aankaarten bij Teeven tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

"Het laten varen van de strafbaarstelling van illegaliteit is volkomen onverantwoord nu de terugkeer van illegalen naar de landen van herkomst onder staatssecretaris Teeven al met tientallen procenten is afgenomen, het hem ook niet lukt om gemeentelijke opvang van illegalen aan te pakken en hij bovendien de vreemdelingendetentie beperkt", staat in de verklaring. "Ik wil de toezegging dat het kabinet de problemen niet nog erger maakt door de strafbaarstelling illegaliteit te laten varen."

Christenunie-Kamerlid Joël Voordewind laat via Twitter weten een 'opening' te zien in de opmerkingen van Zijlstra.

In januari bleek al dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) met vertraging kampt rondom het wetsvoorstel hierover. Een onderzoek van de Europese Commissie is later klaar dan gepland, en daar wil Teeven op wachten. De staatssecretaris had de Tweede Kamer eerder toegezegd dat hij bij de uitwerking van zijn plannen kijkt naar de handhaafbaarheid in de praktijk, ook in andere landen.

De kwestie werd onlangs op scherp gezet door de ChristenUnie. Fractievoorzitter Arie Slob zei twee weken geleden toekomstige steun aan het kabinet in te trekken als het plan om illegaliteit strafbaar te stellen niet van tafel wordt gehaald. "Als men doorzet dan zal dat schade opleveren aan onze relatie met het kabinet. Dat betekent dat ik geen afspraken meer kan maken zoals we dat tot nu toe hebben gedaan." De ChristenUnie gaat in ieder geval tegenstemmen.

Slob hekelde Teevens uitspraak dat het 'zoet' van de strafbaarstelling van illegaliteit volgt op het 'zuur' van het kinderpardon. De fractievoorzitter vond dat een stap te ver gaan. De ChristenUnie is belangrijk voor het kabinet omdat de partij met D66 en SGP steun biedt in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen geen meerderheid heeft.

Horner: "Mercedes kan met twee ronden voorsprong winnen"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft Mercedes tot grote favoriet voor de seizoensopener in Australië bestempeld. De Brit weet dat zijn team eind vorig jaar domineerde met negen zeges op rij en dat de kaarten nu heel anders liggen. Lewis Hamilton lijkt de grootste gegadigde voor de winst in Melbourne te zijn.

Horner: "Je zult meer dominantie gaan zien, niet van ons, maar van Mercedes. Als ze in Melbourne twee ronden voor de rest van het veld zouden eindigen zou me dat niet verbazen, na wat we gezien hebben tijdens de wintertests. Het is gigantisch. We weten dat Lewis extreem getalenteerd en snel is. Hij zit in een goed team, dus hij gaat waarschijnlijk als favoriet het seizoen in."

Red Bull heeft een minder goede winter achter de rug. Eerst waren er problemen met de Renault-motor en later vooral koelingsproblemen met de door Adrian Newey ontworpen RB10. Deze is onderhuids flink onder handen genomen, zodat de problemen opgelost moeten zijn. Daarnaast hoopt Horner dat Renault de motor nog weet te verbeteren, ondanks dat de engine freeze al van kracht is. De regerend wereldkampioen gaat er vanuit dat wanneer het Europese seizoen van start gaat een deel van de achterstand gedicht is.

Zenit ontslaat trainer Spalletti

Zenit Sint-Petersburg heeft trainer Luciano Spalletti ontslagen. De 55-jarige Italiaan leidde de Russische club sinds zijn aantreden in december 2009 naar twee landstitels en de winst in het bekertoernooi, maar de laatste maanden stelde Zenit teleur. In elf duels won de ploeg slechts een keer.

Zenit verspeelde onder meer een riante voorsprong in de competitie en is na het gelijkspel tegen Tom van zondag naar de tweede plaats gezakt. Na de 4-2 nederlaag thuis tegen Borussia Dortmund dreigt ook uitschakeling in de achtste finales van de Champions League.

Spalletti volgde bij Zenit Anatoli Davidov op, die het stokje van Dick Advocaat had overgenomen. Eerder was de Italiaan onder meer werkzaam bij AS Roma. Sergei Semak is aangesteld als zijn vervanger.

Van Ginkel houdt hoop op WK

Marco van Ginkel heeft het WK nog niet uit zijn hoofd gezet. De middenvelder sluit deze week volledig aan bij de groepstraining van Chelsea. "De kans dat ik mee ga is klein, maar zo lang er een kans is blijf ik vechten", zei hij dinsdag in De Telegraaf. Van Ginkel scheurde in september zijn voorste kruisband af.

De tweevoudig international trainde sinds vorige maand al met jeugdteams van Chelsea. "Het is stapje voor stapje gegaan. Via onder 16, onder 18 en het laatst bij onder 21 ben ik nu eindelijk terug. Tijdens de interlandweek trainde ik al met een paar jongens van het eerste", aldus de 21-jarige Van Ginkel.

De voormalig Vitesse-speler stelt geen last meer te hebben van zijn knie. "Maar ik ben uiteraard nog niet topfit. Dit seizoen hoop ik nog mijn rentree te maken, maar ik besef dat in de kampioensrace elke wedstrijd belangrijk is en dat mijn terugkeer kan bemoeilijken. Ik blijf keihard werken om terug te komen."

Een rentree van Van Ginkel kan bondscoach Louis van Gaal weer wat meer mogelijkheden geven. Maandag werd duidelijk dat Kevin Strootman er niet bij is in Brazilië. Hij liep in het competitieduel van AS Roma tegen Napoli een kruisbandblessure op en is mogelijk zo'n negen maanden uit de roulatie.

Super Smash Bros. brengt je naar Lumiose City

De hype-machine achter de nieuwe Super Smash Bros. blijft draaien door Sakurai en de dagelijkse updates. Vandaag staat de 3DS-versie in de spotlights met een nieuwe stage gebaseerd op Pokémon X en Pokémon Y.

Lumiose City is de centrale stad in de Pokémon-games voor de 3DS waarvanuit de gehele wereld is te bereiken. Het hoogtepunt van de stad is de Prism Tower, waar de gevechten plaatsvinden als we Sakurai mogen geloven: ''The Prism Tower rises above Lumiose City. Up until a few seconds ago, the fighters were brawling on top of that tower. No, really.''

Super Smash Bros. voor Nintendo Wii U en Nintendo 3DS moet in 2014 uitkomen. 

Lumiose City Smash

[upd] Na jihadi's nu ook stemvee ronselen in moskee

PvdA-voorzitter Hans Spekman heeft sterke verdenkingen van stemmen ronselen voor de PvdA door lijsttrekker Osman Suna. Als dit zo is wil Hans dat Suna opstapt als lijsttrekker.

Hiermee toont Spekman zich een stuk strenger dan tegen PvdA'er Bert van der Roest, waarbij aangifte en royement niet nodig was en Hans zich zelfs boos maakte toen de bestolen daklozenkrant uiteindelijk toch aangifte deed. Over bewijsmateriaal in de ronselzaak heeft Spekman niets te klagen. Omroep Pownews heeft keurig netjes alles vastgelegd in beeld en geluid.

De video van Pownews laat Osman in actie zien. In de plaatselijke moskee wordt er opgeroepen om zoveel mogelijk stempassen te verzamelen die anders niet gebruikt zouden worden en van mensen die nog niet wisten waarop ze zouden gaan stemmen. Ook werd er gevraagd om bij eventuele buren van de moskeegangers naar stempassen te vragen. Mensen moesten dan vast hun handtekening zetten en een kopie van hun ID, rijbewijs, of paspoort meegeven. De partij zou dan later een gemachtigde regelen die namens hen op de PvdA zou gaan stemmen.

Eerder had lijsttrekker Osman op RTV Utrecht nog de PvdA-webmaster in Soest op de vingers getikt omdat deze een inwoner die niet in de gelegenheid was te gaan stemmen had laten weten dat de partij iemand kon regelen om dat namens hem te doen.

Toen Spekman geconfronteerd werd met de beelden van Una zei hij dat het wat hem betreft leek te voldoen aan het ronselen van stemmen. Stemmen ronselen is strafbaar en kan leiden tot vervolging.

Update 09.30 uur
Inmiddels is het complete PowNews item aangaande de PvdA-stemmenfraude beschikbaar. Rutger krijgt complimenten van Hans Spekman voor het goede journalistieke werk dat PowNews geleverd heeft en Suna baalt verschrikkelijk.


Het hele verhaal (bron: PowNews)

Driveclub gaat terug naar de tekentafel

Driveclub moest ooit een launchtitel zijn voor de PlayStation 4, maar nu is niet meer zeker of de game 2014 nog wel haalt. Scott Rohde van Sony geeft aan meer tijd nodig te hebben om van Driveclub een kwaliteitstitel te maken. 

''We really don’t want to release a game before it’s ready. And sometimes, this happens in the normal course of business, where we think we’re on track to deliver what we think is going to be a great game, and when we get closer, we realize that we’d be doing everyone a disservice if we shipped it before it was ready,'' aldus Rohde. Gelukkig is Sony bereid hier de kosten voor te dragen en de game opnieuw te bekijken. Terug naar de tekentafel dus.

Op de vraag of de game nog in 2014 uitkomt, kon Rohde geen specifiek antwoord geven. Een Sony PR-medewerker meldde vervolgens dat we daar binnenkort meer nieuws over kunnen verwachten.

FC Twente wil duidelijkheid van Promes

FC Twente wil deze week nog duidelijkheid van Quincy Promes. De buitenspeler kan een verbeterd contract tekenen waardoor hij tot 2017 vast komt te liggen. Het huidige contract van Promes loopt af in 2015. De clubleiding is zeer te spreken over de prestaties van de aanvaller en wil dan ook graag met hem verder.

Dit seizoen scoorde hij al elf keer en gaf hij zeven assists. Als klap op de vuurpijl maakte hij vorige week woensdag zijn debuut voor het Nederlands elftal in de met 2-0 verloren oefeninterland tegen Frankrijk.

"Wij hebben Quincy een uitstekende aanbieding gedaan die recht doet aan wat hij momenteel laat zien", zegt voorzitter Joop Munsterman in gesprek met Voetbal International. "Meer kunnen en willen we niet doen. De onderhandelingen duren nu al een tijdje, deze week willen we vernemen waar we aan toe zijn."

Het is echter de vraag of Promes zijn handtekening gaat zetten onder het aangeboden contract. Zijn zaakwaarnemer Ersin Akan schat de kans op vijftig procent en schermt met interesse van onder meer Atlético Madrid en Napoli.

"Het is logisch dat er veel belangstelling is voor een speler als Quincy Promes", zegt Akan. "Hij heeft het echter prima naar zijn zin bij FC Twente en wil graag blijven. We moeten met de clubleiding nog een paar details bespreken. Als de uitkomst positief is, zal Promes op korte termijn bijtekenen."

Nadal en Sharapova onderuit in Indian Wells

Voor Rafael Nadal is het tennistoernooi in Indian Wells op een deceptie uitgelopen. De Spaanse nummer 1 van de wereld werd maandag (plaatselijke tijd) in de derde ronde van het prestigieuze Amerikaanse evenement uitgeschakeld. Alexander Dolgopolov stuntte tegen de titelverdediger in drie sets: 6-3, 3-6 en 7-6 (5).

Ook het vrouwentoernooi zag de kampioen van vorig jaar voortijdig afhaken. De Russin Maria Sharapova liet zich verrassen door de Italiaanse qualifier Camila Giorgi: 3-6, 6-4 en 5-7.

Nadal en Sjarapova onderuit in Indian Wells
Nadal en Sjarapova onderuit in Indian Wells (Foto: ANP)

Marihuana levert Colorado 2 miljoen dollar op

Colorado heeft in januari 2 miljoen dollar (bijna 1,5 miljoen euro) opgehaald aan belasting op de legale verkoop van marihuana. Dat heeft de overheid van de Amerikaanse staat gisteren bekendgemaakt.

In totaal werd in januari voor zo'n 14 miljoen dollar aan marihuana verkocht. Dat bedrag zal naar verwachting in de komende maanden niet meer worden gehaald. Kort na de legalisering ontstond een eerste golf van drugstoeristen die uit alle windstreken kwamen om de 83 coffeeshops in Colorado te bezoeken.

De nieuwe belastinginkomsten zullen ten goede komen aan het bouwen en verbeteren van openbare scholen.

Marihuana levert Colorado 2 miljoen dollar op
Marihuana levert Colorado 2 miljoen dollar op (Foto: ANP)

'Jaarlijks tientallen doden maanden niet opgemerkt'

Ieder jaar liggen zeker 36 overledenen langer dan twee maanden onopgemerkt in huis. Dat concludeert het AD dinsdag uit cijfers van 22 van de 24 GGD-regio's in Nederland. Eenzame mannelijke 60-plussers lopen volgens de krant het grootste risico pas lang na hun overlijden te worden gevonden.

Het meest extreme geval werd eind vorig jaar in Rotterdam ontdekt. Daar had een 74-jarige vrouw tien jaar dood in huis gelegen. Die ontdekking leidde tot een discussie over de eenzaamheid van ouderen.

Buren, gemeenten of woningcorporaties merken het volgens de krant vaak pas laat als mensen wegvallen. Vaak gaat het om teruggetrokken mensen voor wie een eenzame leefstijl een overlevingsstrategie is, zegt universitair hoofddocent voor humanistiek Anja Machielse in de krant. "Door teruggetrokken te leven kon niemand hen pijn doen of afwijzen."

Het zijn vaak mensen met psychiatrische aandoeningen. Omdat zulke mensen vaker in steden wonen, komt dit vaker voor in steden dan in dorpen.

5300 comazuipers in 2012

5300 mensen zijn in 2012 bij de spoedeisende hulp (SEH) terechtgekomen met een alcoholvergiftiging. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor, maar fors meer dan tien jaar geleden: in 2003 waren het er nog ongeveer 1500. Dat blijkt uit cijfers die VeiligheidNL dinsdag naar buiten brengt.

De grootste groep comazuipers zijn jongeren tussen de 15 en 25 jaar: zij zijn samen goed voor meer dan de helft van de alcoholvergiftigingen op SEH's. Meer mannen dan vrouwen worden binnengebracht op de SEH nadat ze teveel hebben gedronken (63 procent).

Ook kwamen in 2012 naar schatting 15.000 mensen op de spoedafdeling van een ziekenhuis terecht na een ongeval waarbij alcohol in het spel was. VeiligheidNL denkt dat dat er in werkelijkheid veel meer zijn en dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Dat komt omdat op de SEH niet standaard geregistreerd wordt of er alcohol gedronken is voorafgaand aan het ongeval.

In de meeste gevallen ging het om een ongeval in privésfeer (54 procent), zoals vallen van de trap. In een derde van de gevallen ging het om een verkeersongeval.

5300 comazuipers in 2012
5300 comazuipers in 2012 (Foto: ANP)

Grote steden: na 23.00 uur vuurwerk

De vier grote steden willen dat op oudejaarsdag pas vanaf 23.00 uur vuurwerk mag worden afgestoken. Na middernacht moet het afsteken al om 01.00 uur ophouden, schrijven de burgemeesters volgens De Telegraaf in een brief aan het kabinet.

Momenteel mag vuurwerk op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur worden afgestoken. Na de jaarwisseling mag het afsteken nog tot 02.00 uur doorgaan. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen die periode drastisch inkorten.

"Oudejaarsdag moet een normale dag worden, waarop iemand gewoon zijn werk kan doen, zijn hond kan uitlaten en niet bang hoeft te zijn om boodschappen te doen", zegt burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb namens de steden in de krant.

Ook de periode waarin vuurwerk mag worden verkocht aan particulieren moet volgens de burgemeesters flink worden ingekort. Nu kan dat vanaf 28 december, maar zij vinden dat de verkoop pas op 30 december, een dag voor oudejaarsdag, van start moet gaan.

Dak WK-stadion Sao Paulo geplaatst

Het dak van het Itaquerao-stadion in Sao Paulo is maandag geplaatst. Dat heeft het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht bekendgemaakt. Eind vorig jaar stortte een kraan in op het stadion. Daarbij kwamen twee bouwvakkers om. Bovendien raakte het stadion zwaar beschadigd.

Het plaatsen van de 420 ton zware en 77 meter lange dakconstructie duurde volgens Odebrecht bijna zes uur. Het bedrijf schat dat het Itaquerao nu 98 procent gereed is en dat het op 15 april opgeleverd kan worden. FIFA-secretaris generaal Jérôme Valcke zei onlangs nog dat hij verwachtte dat het stadion half mei af is.

Het stadion in Sao Paulo is de locatie voor de openingswedstrijd van het WK. Op 12 juni spelen gastland Brazilië en Kroatië daar hun pouleduel.

Tinkoff-Saxo legt Colombiaan Beltran vast

De Colombiaanse wielrenner Edward Beltran rijdt de komende twee jaar voor Tinkoff-Saxo. Dat heeft de ploeg van Bjarne Riis maandag bekendgemaakt. De 24-jarige Beltran werd de afgelopen tijd getest en klimmer maakte daarbij veel indruk op Riis.

De Deen heeft dan ook veel vertrouwen in de nieuweling, die sinds begin dit jaar voor Nankang-Fondriest reed. Bij die opleidingsploeg van Tinkoff-Saxo viel hij meteen op. Afgelopen zaterdag, na de Strade Bianche, werd de overgang beklonken.

"De concurrentie in Colombia is enorm", weet Riis. "Edward behoort bij de besten, dus we verwachten natuurlijk veel van hem terwijl hij zich verder ontwikkelt in de Worldtour."

[PD] Rayo Vallecano wint van Real Sociedad

Rayo Vallecano heeft maandag een belangrijke zege geboekt in de strijd tegen degradatie. De Madrileense club won op bezoek bij Real Sociedad met 3-2. Rayo maakte twee keer een achterstand goed voordat Ruben Rochina in de 67e minuut de zege veiligstelde.

Rayo heeft na 27 duels 26 punten en staat negentiende. Nummer achttien Almeria, dat ook onder de degradatiestreep staat, en nummer zeventien Real Valladolid, dat wel op een veilige positie staat, hebben hetzelfde puntenaantal. Sociedad is zesde.

Eerder maandag won Malaga mede door een doelpunt van Nordin Amrabat met 2-0 bij Osasuna. Malaga, dat ook op 26 punten stond, nam door de zege drie punten afstand van de gevarenzone. Osasuna heeft ook 29 punten.

[PS] Sochi vandaag - dinsdag 11 maart

Vandaag is de derde wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Curling Ronde 7: Rusland - Zweden Nee
06.30 uur Curling Ronde 7: Groot-Brittannië - Finland Nee
06.30 uur Curling Ronde 7: Zuid-Korea - Slowakije Nee
06.30 uur IJshockey Voorronde groep B: Zuid-Korea - Italië Nee
07.00 uur Alpineskiën Vrouwen, supercombinatie super-G, visueel beperkt Ja
07.00 uur Biatlon Vrouwen, 10 kilometer, zittend Ja
07.15 uur Alpineskiën Vrouwen, supercombinatie super-G, staand Ja
07.40 uur Alpineskiën Vrouwen, supercombinatie super-G, zittend Ja
07.48 uur Biatlon Mannen, 12,5 kilometer, zittend Ja
07.55 uur Alpineskiën Mannen, supercombinatie super-G, visueel beperkt Ja
08.20 uur Alpineskiën Mannen, supercombinatie super-G, staand Ja
09.00 uur Alpineskiën Mannen, supercombinatie super-G, zittend Ja
10.00 uur Biatlon Vrouwen, 10 kilometer, staand Ja
10.00 uur IJshockey Voorronde groep A: Noorwegen - Zweden Nee
10.20 uur Biatlon Mannen, 12,5 kilometer, staand Ja
11.30 uur Biatlon Vrouwen, 10 kilometer, visueel beperkt Ja
11.45 uur Biatlon Mannen, 12,5 kilometer, visueel beperkt Ja
12.30 uur Curling Ronde 8: Noorwegen - Groot-Brittannië Nee
12.30 uur Curling Ronde 8: Zweden - Slowakije Nee
12.30 uur Curling Ronde 8: China - Canada Nee
12.30 uur Curling Ronde 8: Verenigde Staten - Finland Nee
13.00 uur Alpineskiën Vrouwen, supercombinatie slalom, visueel beperkt Ja
13.10 uur Alpineskiën Vrouwen, supercombinatie slalom, staand Ja
13.30 uur Alpineskiën Vrouwen, supercombinatie slalom, zittend Ja
13.30 uur IJshockey Voorronde groep B: Verenigde Staten - Rusland Nee
13.40 uur Alpineskiën Mannen, supercombinatie slalom, visueel beperkt Ja
14.00 uur Alpineskiën Mannen, supercombinatie slalom, staand Ja
14.35 uur Alpineskiën Mannen, supercombinatie slalom, zittend Ja
17.00 uur IJshockey Voorronde groep A: Canada - Tsjechië Nee

Nederlanders in actie: 

Voor Nederland zal Anna Jochemsen vandaag weer aan de start komen. In de categorie staan in het alpineskiën op de supercombinatie zal zij als vierde starten. Dit zal ongeveer om 07.15 uur (super-G) en 13.10 uur (slalom) plaatsvinden. Nadat ze gisteren zesde werd op de super-G, gaat ze opnieuw proberen om op het podium te komen.

Prominenten:

De Canadees Josh Dueck komt vandaag weer aan de start van de supercombinatie. Zondag, exact tien jaar na zijn ongeluk, pakte hij in zijn zitski al het zilver op de afdaling. Dueck is ook wel bekend van zijn backflip.

Josh Dueck zijn missie op weg naar een backflip in de zitski. (Bron: YouTube)

 

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.