'Rechtsbijstandplan Teeven moet direct van tafel'
Het is 'onacceptabel' om mensen die een geschil met bijvoorbeeld een aannemer of een provider voor de rechter willen brengen uit te sluiten van gefinancierde rechtsbijstand. Het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet dan ook 'direct van tafel'. Dat stelt de Consumentenbond dinsdag.
De bond roept de Eerste Kamer op om dinsdag niet akkoord te gaan met de voorgenomen bezuinigingsplannen op de rechtsbijstand. De plannen zijn volgens de consumentenorganisatie in strijd met de grondwet en het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens.
Mensen hebben recht op hulp van een door de overheid betaalde advocaat wanneer zij die nodig hebben in een consumentenzaak en niet zelf kunnen betalen, zo stelt de bond. "Het is principieel onjuist om nu te zeggen: je mag naar de rechter, maar als het over consumentenzaken gaat, sta je er alleen voor", aldus directeur van de Consumentenbond Bart Combée. Hij vreest dat er schrijnende situaties ontstaan als de plannen van Teeven worden doorgevoerd. "Je creëert hiermee klassenjustitie."
Mensen met een laag inkomen kunnen op dit moment van de overheid een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor een advocaat. Ook kunnen ze terecht bij een Juridisch Loket voor gratis advies. De kosten zijn voor het Rijk de afgelopen tien jaar echter flink opgelopen. Het budget moet in 2018 daarom met 85 miljoen omlaag zijn gebracht. Mensen moeten, ook al hebben ze weinig geld, meer zelf bijdragen.
Ook komen niet alle zaken meer in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Advocaten zijn er niet blij mee, die vergaren vaak een stevig deel van hun inkomen door gesubsidieerd rechtsbijstand te verlenen. In november demonstreerden driehonderd van hen daarom al bij de rechtbank in Amsterdam.
Naar aanleiding van alle ophef zegde Teeven toe om te onderzoeken of het mogelijk was om de bezuinigingen te verzachten. Hij ging hiervoor in gesprek met onder meer de Nederlandse Orde van Advocaten en diverse specialisatieverenigingen. De uitkomsten zijn voor de Consumentenbond echter niet voldoende gebleken.
De Consumentenbond biedt de Eerste Kamer voor aanvang van het debat over de rechtsbijstand dinsdag daarom een met mes doorkliefd Burgerlijk Wetboek aan. De bond wil zo op 'symbolische wijze' duidelijk te maken dat het mes in de rechtsbijstand de 'doodsteek is voor het recht van de consument'.