Zoekactie naar verdwenen vliegtuig uitgebreid

De zoekactie naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines dat zaterdag met 239 passagiers aan boord plots van de radar verdween is inmiddels uitgebreid naar de westkant van Maleisië. Eerder gingen de autoriteiten er nog vanuit dat het toestel boven de Zuid-Chinese Zee verdween, maar nu wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat het toestel boven de Straat van Malakka, ingeklemd tussen het Indonesische eiland Sumatra en Maleisië, is neergestort.

Nog altijd zijn er geen resten van het toestel gevonden. Het vertrok zaterdag vanuit Kuala Lumpur, in het westen van Maleisië, naar Beijing. Het vliegtuig vloog over land richting de Golf van Thailand. Vervolgens verdween het van de radar, zonder dat de piloten een noodsignaal uitstuurden. Mogelijk is het toestel boven de Zuid-Chinese Zee neergestort of is het omgedraaid om terug te keren naar Kuala Lumpur. Negen vliegtuigen en 24 schepen uit negen landen zoeken naar sporen van het verdwenen vliegtuig.

Hoe het mogelijk is dat het toestel zomaar verdwijnt is nog altijd een raadsel, al lijkt het er op dat terrorisme niet waarschijnlijk is. Eerder werd nog gespeculeerd dat de twee mannen die aan boord waren gegaan met een gestolen paspoort wellicht de hand hadden in de verdwijning. Maar volgens Interpol en de Maleisische autoriteiten is dat onwaarschijnlijk. De mannen, twee Iraniërs van 19 en 29 jaar, wilden naar verluidt asiel aanvragen in Europa.

Volgens secretaris-generaal van Interpol Ronald Noble kochten de mannen hun tickets in Thailand. Vervolgens reisden ze op hun Iraanse paspoort naar Maleisië. Daar zouden ze hun Iraanse paspoorten hebben omgeruild voor een gestolen Oostenrijks en een gestolen Italiaans paspoort. Op foto's van Interpol, die dinsdag werden vrijgegeven, is te zien hoe de twee mannen samen in het vliegtuig stappen. Hoewel volgens Noble terrorisme vermoedelijk niet de oorzaak is dat het toestel spoorloos is verdwenen, is de zorg over het reizen met een gestolen paspoort daardoor niet minder geworden.

Ook de Maleisische autoriteiten menen dat terrorisme onwaarschijnlijk is. "We denken dat hij geen lid van een terreurgroep is", zei politiechef Khalid Abu Bakar over de 19-jarige Iraniër die van plan zou zijn geweest om asiel aan te vragen in Duitsland.