EU wil heffingen op Oekraïense import schrappen

De Europese Commissie wil heffingen op de Oekraïense export naar de Europese Unie tijdelijk schrappen. Dat moet Oekraïne dit jaar een voordeel van bijna een half miljard euro opleveren, zo liet de commissie dinsdag weten.

"Hiermee openen we de deur voor Oekraïense importen in de Europese Unie", zei Europees commissaris voor handel Karel De Gucht in het Europees Parlement in Straatsburg. "Dit zal de werkgelegenheid en het bedrijfsleven in Oekraïne ten goede komen."

De maatregel is onderdeel van de elf miljard euro aan steun die Kiev vorige week donderdag kreeg toegezegd tijdens een speciale EU-top in Brussel. "Dit is een concrete en tastbare maatregel van de EU om Oekraïne te steunen", aldus commissievoorzitter José Manuel Barroso.

Het schrappen van de tarieven levert Oekraïne 487 miljoen euro op, vooral in de agrarische sector (393 miljoen euro), maar ook voor textiel, auto's en chemische producten. Behalve voor auto's geldt de maatregel niet andersom. Voor export van de EU naar Oekraïne moeten wel Oekraïense douanerechten worden betaald.

Oekraïense boeren krijgen voor 82 procent vrije toegang tot de EU-markt. Voor graan, varkens- en rundvlees, gevogelte en enkele andere producten geldt slechts een gedeeltelijke liberalisatie. Ook is er voor sommige goederen een overgangsperiode zodat EU-producenten zich kunnen voorbereiden op de tolvrije import uit Oekraïne.

Met deze maatregel wil de commissie nu al delen uitvoeren van een vrijhandelsverdrag, dat deel uitmaakt van een vergaand associatieakkoord tussen de EU en Oekraïne. Het besluit van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in november om dit akkoord niet te ondertekenen maar met Rusland in zee te gaan, leidde uiteindelijk tot zijn val.

Barroso hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het plan snel goedkeuren zodat het in juni in werking kan treden. Het schrappen van de heffingen geldt tot 1 november, aldus De Gucht. "Tegen die tijd hopen we dat het handelsverdrag getekend is."

De maatregel zal ook voor de Krim gelden, waar pro-Russische leiders zich bij Rusland willen aansluiten. "De Krim is onderdeel van Oekraïne, dus kunnen producenten op de Krim ook profiteren van het wegvallen van de heffingen", aldus De Gucht. Wel zal streng worden gecontroleerd of producenten uit Rusland de EU-heffingen niet via de Krim proberen te omzeilen.