Helen Thomas (92) overleden

De legendarische Witte Huis-journalist Helen Thomas is zaterdag na een langdurig ziekbed overleden. Ze deed al vanaf 1960 verslag en werd uiteindelijk in 2010 gedwongen te stoppen door controversiële uitspraken over Israël. 

Dat meldt de NOS. Ze maakte de presidenten Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush I, Clinton, Bush II én Obama mee. Toen ze begon was ze één van de weinige vrouwelijke journalisten in Washington. Thomas kwam langzaam maar zeker bekend te staan als een keiharde journalist die ook moeilijke en controversiële vragen stelde, doorvroeg als ze onzinantwoorden kreeg en altijd afsloot met de woorden 'thank you, mister President.'

De laatste jaren van haar carrière verliepen weinig voorspoedig. Ze werd niet bepaald geliefd door Bush Jr., die Irak en Afghanistan binnenviel, burgerrechten afschafte, burgers liet bespioneren en gevangenen liet martelen. Ze stelde hem elke keer weer netelige vragen en noemde hem in januari 2003 'de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad.'

In 2010 zei ze over Israël dat 'ze moeten opdonderen uit Palestina.' "Laat ze terug naar huis gaan, naar Polen of Duitsland of de VS." Haar uitspraken werden door het Witte Huis 'beledigend en verwerpelijk' genoemd, ongeacht het feit dat ze zelf joods is, waarna ze een week later excuses aanbood en ontslag nam na een staat van dienst van 50 jaar.

Werkgevers die haar alsnog banen aanboden werden door de media zwartgemaakt en een studiebeurs voor aspirantjournalisten die naar haar was vernoemd, werd door de Amerikaanse Society of Professional Journalists stopgezet.

Ze deed mee aan een afscheidsfilmpje van Clinton en was een graag geziene gast bij The Daily Show en Colbert Report. Zo deed ze mee aan een filmpje voor Colberts historische speech op het White House Correspondent's Dinner van 2006, waarin de talkshowhost de president harder afzeek dan ooit daarvoor of daarna. Al zeven jaar geleden sprak hij in die speech de profetische woorden: "Oh, mocht iemand overigens iets nodig hebben, spreek dan duidelijk en langzaam je wens in je tafelnummer. Een NSA-medewerker zal je cocktail meteen komen brengen." 


Thomas
maakt gehakt van Bush