Moslima krijgt boete, rellen in Parijs

Enkele honderden medestanders van een overtreder van het Franse verbod op gezichtssluiers zijn vrijdagavond in de Parijse voorstad Trappes op de vuist gegaan met de politie. Vier agenten en een tienerjongen zijn daarbij gewond geraakt. De politie heeft zes personen aangehouden.

Een ruime tweehonderd betogers trokken vrijdagavond op naar een politiebureau in Trappes, dat een kilometer of dertig ten zuidwesten van Parijs ligt. Ze koelden daar hun woede over de arrestatie van de echtgenoot van een donderdag vanwege haar gezichtssluier beboete moslima. Die pikte de bestraffing van zijn eega niet en was de politieman die haar beboette volgens justitie naar de keel gevlogen.

De demonstranten bekogelden de politie vrijdagavond met wat hun maar voor handen kwam. De agenten zetten traangas in om hun belagers bij het politiebureau te verjagen. Een stel vuilnisbakken ging in vlammen op en een bushokje is aan diggelen. Volgens het openbaar ministerie werd een 14-jarige jongen geraakt door een onbekend projectiel. Hij liep een ernstige oogwond op.

In Frankrijk is sinds 2011 een wet van kracht die gezichtsbedekkende sluiers verbiedt.