Hoelang zijn we van Joran af?

Afgelopen vrijdag werd Joran van der Sloot ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 28 jaar. Maar ook Peru kent vaak strafvermindering toe bij goed gedrag, dus het zou heel goed kunnen dat Van der Sloot veel eerder vrijkomt dan in 2038, dat meldt RTL nieuws. Wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden?

Volgens de advocaat van Van der Sloot gedraagt hij zich voorbeeldig in de gevangenis. Zo zou Van der Sloot studeren en werken en nooit bij problemen betrokken zijn. Dat zou betekenen dat Van der Sloot in principe in aanmerking kan komen voor maximale strafvermindering. Als dat het geval is, dan kan hij over zes jaar al vrijkomen.

Maar ook in de Verenigde Staten hangt hem nog een celstraf boven het hoofd. Van der Sloot heeft namelijk de moeder van Natalee Holloway geprobeerd af te persen en in de staat Alabama, waar moeder Holloway woont, staat daar een maximale celstraf van 25 jaar op. De kans dat Peru Van der Sloot uitlevert aan de VS wordt groot geacht.

Mocht Van der Sloot niet in aanmerking komen voor strafvermindering en daarna nog uitgeleverd worden aan de VS en hij krijgt daar de maximale straf, dan komt Van der Sloot dus pas over 50 jaar weer vrij. Strafvermindering wegens goed gedrag bestaat in de VS niet.

De kans op strafvermindering in Peru en een redelijke straf in de VS ligt het meest voor de hand. Dat zou inhouden dat Van der Sloot waarschijnlijk over een jaar of 25 tot 30 weer een vrij man is. Hij is dan halverwege de vijftig.