Ploegen: "L'Alpe d'Huez te link"

Een dag nadat het peloton de l'Alpe d'Huez heeft beklommen hebben verschillende ploegen zich bij de organisatie gemeld vanwege de veiligheid tijdens de beklimming. Tijdens de rit was de situatie dusdanig agressief dat het risico voor sommige renners te groot werd.

De leiders van de koers ondervonden de meeste problemen. Christophe Riblon, die uiteindelijk de rit op zijn naam schreef, moest een man van zich af slaan. Chris Froome werd gericht met een vlaggenstok geslagen en ploeggenoot Richie Port werd bijna van zijn fiets af geslagen met een vlaggenmast. Ook de Nederlander Robert Gesink constateerde na de rit dat hij blauwe plekken had overgehouden aan het publiek.

Volgens Vacansoleil ploegleider Hilaire Vanderschueren deden de meeste problemen zich voor bij de zevende bocht, de welbekende 'Nederlandse bocht'. "Sommigen probeerden daar gewoon de spiegel van de wagen te slaan. Als we de deuren niet op slot hadden gedaan, dan hadden ze ons gewoon uit de auto getrokken. Zodra we stil stonden, probeerden ze zelfs de wagen te schudden.”

De kwestie rondom de veiligheid op de berg zal worden besproken tijdens de jaarlijkse evaluatie van de Tour de France.

Vive le Vélo over Bocht 7