[WM Darts] Voorbeschouwing World Matchplay

Vanavond rond de klok van acht wordt het startsein voor de World Matchplay 2013 gegeven. Het presitieuze dartstoernooi, traditioneel gehouden in de Winter Garderns van het Engelse Blackpool, werd liefst dertien maal gewonnen door Phil Taylor. Dit jaar zullen zijn concurrenten alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat de wereldkampioen opnieuw met ₤60.000 naar huis gaat.

Raymond van Barneveld zal in de tweede wedstrijd aan de oche komen tegen debutant Mensur Suljovic. De Oostenrijker is een relatief onbekende voor de Hagenaar maar Barney is in elk geval klaar voor Blackpool.

"Ik hou echt van de Winter Gardens en het is waarschijnlijk de mooiste arena waar wij spelen. Het is lastig om in je ritme te komen als je tegen Mensur speelt, hij is traag en weloverwogen. Mensur heeft het de laatste maanden goed gedaan, ik onderschat hem dus niet. Ik heb veel getraind, ook een paar keer met Kim Huybrechts en ben er klaar voor."

John Part, drievoudig wereldkampioen, zal een gevaarlijke tegenstander vormen voor nummer vier van de wereld James Wade. The Machine voelt zich in ieder geval thuis op dit podium. Hij wist liefst vijf keer tot de finale te schoppen, in 2007 ging hij er met de hoofdprijs vandoor.

James Wade, vijfvoudig finalist in de Winter Gardens (Foto:Proshots)

James Wade, vijfvoudig finalist in de Winter Gardens (Foto:Proshots)
  

Jelle Klaasen sluit de dartsavond af tegen Simon Whitlock. De Alphenaar verkeert momenteel in uitstekende vorm. Naast de vloertoernooien komt El Matador ook op de tv toernooien sterk voor de dag. Op UK Open bereikte hij de laatste 16, op de European Championship kwam hij tot de kwartfinale.

"De snelle Nederlander speelt momenteel uitzonderlijk goed", geeft Whitlock aan. "Hij is een uitdaging. Maar met het huidig niveau en een deelnemersveld met de beste 32 spelers, zal elke partij zwaar zijn. Je zal goed in vorm moeten zijn en daar zal ik mij op concentreren." Als beide mannen wederom in bloedvorm zijn, wordt de eerste avond van de Matchplay 2013 prachtig afgesloten.

De Matchplay duurt t/m 28 juli. De eerste ronde wordt maandag afgesloten. Zondag komen onder andere Michael van Gerwen en Kim Huybrechts in actie. Mighty Mike treft Jaws Colin Lloyd, The Hurricane ontmoet Snakebite Peter Wright. RTL7 doet vanavond vanaf 22:00 uur verslag van het toernooi. De liefhebbers kunnen vanaf 20:00 uur al terecht op de livestream van RTL7darts.nl.

Speelschema zaterdag 20 juli (20:00-0:00) - Eerste ronde

Terry Jenkins (Eng) v Andy Smith (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) v Mensur Suljovic (Oos)
James Wade (Eng) v John Part (Can)
Simon Whitlock (Aus) v Jelle Klaasen (Ned)