Israël opent inschrijving bouwplannen Oost-Jeruzalem

Israël nodigt aannemers uit in te schrijven op bouwplannen voor 942 nieuwe woningen in Gilo, in het oosten van Jeruzalem. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken dinsdag meegedeeld. In Gilo wonen ongeveer veertigduizend Israëliërs.

Israël heeft in de afgelopen weken plannen ontvouwd voor de bouw van wel vijfduizend woningen in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen zien in de Israëlische plannen een ondermijning van hun claims om in het oosten van Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat te vestigen. Israël heeft het gebied in 1967 veroverd en vervolgens geannexeerd, maar de internationale gemeenschap heeft die annexatie nooit erkend.

Premier Benjamnin Netanyahu zet vaart achter de bouwplannen om de Palestijnen te straffen voor hun stap naar de Verenigde Naties om een Palestijnse staat in Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook erkend te krijgen. Israël stelt dat de Palestijnen een eigen staat alleen kunnen bereiken door onderhandelingen met Israël; de stap naar de VN ziet het als een poging van de Palestijnen om daar onder uit te komen.

De Palestijnen zeggen dat zij door de verhoogde status met sterkere troeven in handen naar de onderhandelingstafel terug kunnen keren. Die besprekingen liepen vier jaar geleden vast, voornamelijk om de voortgaande bouw van Israëlische nederzettingen.


Israël opent inschrijving bouwplannen Oost-Jeruzalem (Foto: Novum)