Raad wil band Nederland en Libië versterken

Redactie

Een recent opgerichte raad wil de relatie tussen Nederland en Libië versterken. Het Dutch Libyan Cooperation Council (DLCC) wil bekijken hoe Nederland kan helpen om Libië tot een stabiel en veilig land te maken. Dat schrijft de Libische krant Libya Herald.

De raad richt zich ten eerste op een plan om een gezondheidssysteem van goede kwaliteit in Libië te creëren. Inmiddels hebben voorbereidende gesprekken plaatsgevonden tussen partijen uit beide landen over het trainen en onderwijzen van studenten geneeskunde. Dat moet zowel in Nederland als in Libië gebeuren.

Oprichter en voorzitter van DLCC Herman Klijnsma laat weten dat dit gezondheidsproject in de toekomst mogelijk te groot en ingewikkeld zal worden en hoopt op een samenwerkingsverband met de Europese Unie of de Verenigde Naties. Klijnsma werkt binnen de raad samen met de Libische arts Hakim Aljadk, die verantwoordelijk was voor de gewonden die vorig najaar tijdens de opstand tegen Moammar Gadhafi in een Nederlands ziekenhuis werden verzorgd.

In januari staan gesprekken gepland met autoriteiten en bedrijven uit Libië en Nederland om het initiatief van de raad verder vorm te geven.