Zwavelzuur gelekt in kanaal Gent-Terneuzen

Bij het bedrijf PVS Chemicals in Gent is dinsdagochtend 200 kubieke meter zwavelzuur gelekt. Een gedeelte hiervan is in het kanaal Gent-Terneuzen terechtgekomen. Volgens het Havenbedrijf is er echter geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt de VRT.

Het lek is ontstaan in een tank op het bedrijfsterrein. Hierdoor kwam het zuur in de lucht en deels in het kanaal terecht. De zuidwestenwind zorgde ervoor dat de dampen direct verdund en afgevoerd werden. "De dampen die vrijkwamen, waren op dat moment hinderlijk en gevaarlijk in een straal van een tien meter rondom de lozingspijp. Door de twee Beaufort sterke zuidwestenwind werden de dampen sterk verdund en direct afgevoerd in de hogere luchtlagen, waardoor ze geen hinder meer vormden", aldus woordvoerder Johan Bresseleers van het Havenbedrijf Gent.

Op diverse plaatsen heeft de brandweer metingen verricht. Het water in het kanaal had op 2,5 meter van het bedrijf en bij het Nederlandse Sas van Gent een neutrale PH-waarde. "Op het moment van de lozing in het kanaal was men door de hoge waterstand aan het spuien in de richting Terneuzen. Hierdoor werd het zwavelzuur in het water zeer sterk verdund", zegt Bresseleers.