"Verbeek praat meer met spelers dan De Boer"

Niklas Moisander verruilde AZ afgelopen zomer voor Ajax. Met name qua trainers merkt de Finse verdediger grote verschillen tussen beide clubs.

De wijzen waarop Gertjan Verbeek enerzijds en Frank de Boer hun formaties in het gareel trachten te houden tonen weinig gelijkenissen. Wat betreft visie is het onderscheid minder groot. "Tactisch en voetbaltechnisch zie ik niet veel verschillen", zegt Moisander in het tijdschrift 1900

"De overeenkomst is dat ze beiden van aanvallend voetbal houden. Alleen hun aanpak is anders. Frank is meer relaxed", merkt de in Amsterdam teruggekeerde verdediger. "Een voorbeeld is de lunch. Bij AZ lunchten we altijd samen, dat was verplicht. Bij Ajax is er maar één lunch in de week verplicht."

Het dialoog is een instrument dat Verbeek vaak gebruikt, vertelt Moisander. "Hij praat veel meer met spelers, ook vaak onder vier ogen." Meestal had hij hier geen moeite mee. "Maar het is wel eens moeilijk als je zelf al teleurgesteld bent na een wedstrijd."

"Verbeek zei vaak dat ik te zelfkritisch was. We wonnen een keer ruim van VVV-Venlo, maar in de laatste minuten kregen we door mijn toedoen een penalty tegen. Hoewel we die wedstrijd hadden gewonnen, was ik ontzettend boos op mezelf. Gertjan zei toen tegen mij: 'Je moet als aanvoerder wel een beetje lachen als we gewonnen hebben.' Dat heb ik altijd onthouden."