Chinees cel in om lekken over schandaalmanagement

Een Chinese man die bijzonderheden over de gevallen politiechef Wang Lijun online plaatste is tot zeven dagen cel veroordeeld. Dat meldde de Chinese staatspers zaterdag.

De man, volgens Dagblad Chengdu een hotelbediende met de naam Mao, 'lekte moedwillig geheimen van de veiligheidsdienst', schrijft de krant. Uit de informatie die Mao naar buiten bracht bleek dat politiechef Wang na zijn vertrek uit het Amerikaanse consulaat in februari niet op een kuurvakantie ging om therapeutische behandelingen te ondergaan, zoals de autoriteiten beweerden. Wang werd in werkelijkheid door veiligheidsagenten naar Beijing begeleid.

Wang, de gewezen politiecommandant van Chongqing, had zijn toevlucht gezocht in het consulaat in Chengdu om daar de louche praktijken van partijbons Bo Xilai en diens vrouw Gu Kailai uit de doeken te doen. Wangs noodsprong ontketende een schandaal dat de Chinese bestuurselite in grote verlegenheid bracht.

Gu Kailai is inmiddels veroordeeld voor moord en Wang zelf voor onder meer desertie en corruptie. Bo viel in ongenade en moest inrukken als partijbaas van Chongqing. Ook hem hangt een strafzaak boven het hoofd.

De Chinese regering deed er alles aan het schandaal en haar daaropvolgende ingrijpen stil te houden, maar hotelbediende Mao doorkruiste die opzet. Mao kreeg de vluchtinformatie en persoonlijke gegevens van Wang en zijn escorte van veiligheidsagenten doorgespeeld van een vriend bij de luchtvaartmaatschappij.