Zambia kan Afrika Cup-titel verdedigen in Zuid-Afrika

Boris (borisz)

Zambia heeft via strafschoppen de Afrika Cup in 2013 bereikt. De titelhouder versloeg Oeganda op eigen veld in een lange reeks strafschoppen met 9-8. 

Zambia won de thuiswedstrijd begin vorige maand met 1-0, maar die schade wist Oeganda in de return al vlot te herstellen. Geoffrey Massa trof in de 26ste minuut doel. Daarna werd er niet meer gescoord en dus kwam het aan op strafschoppen.

Met een misser van aanvoerder Christopher Katongo begon Zambia slecht aan de reeks strafschoppen. Daarna faalde echter geen enkele speler meer in de ploeg van bondscoach Hervé Renard, tegen twee missers van Oeganda. Zambia won vorig jaar de Afrika Cup voor de eerste keer door in de finale na 120 minuten Ivoorkust vanaf 11 meter te kloppen. Toen waren er achttien strafschoppen nodig om de winnaar te bepalen. Zambia won toen met 8-7.

Met Zambia plaatsten ook Ghana en Mali zich zaterdag voor de eindronde om de Afrika Cup, die in januari 2013 in Zuid-Afrika wordt gehouden. Later vanavond komt Marokko nog in actie. Ze moeten een 2-0 achterstand goedmaken tegen Mozambique.