Asbestonderzoek in woningen Bozum

Redactie

In enkele woningen in het Friese dorp Bozum wordt gekeken of de asbest die donderdagavond vrijkwam bij een brand ook in de huizen terecht is gekomen. De eerste resultaten worden vrijdagnacht verwacht, meldt de gemeente Littenseradiel.

De ruim honderd geëvacueerde mogen zoals verwacht nog niet terug naar hun huizen. Zaterdagochtend worden zij telefonisch geïnformeerd over de laatste stand van zaken. Dan horen zij ook of ze hun woning weer in mogen.

Een informatiebijeenkomst voor bewoners werd vrijdagavond goed bezocht. Ongeveer vijftig mensen lieten zich informeren door de locoburgemeester, vertegenwoordigers van de GGD en het bedrijf dat de asbest opruimt.

De kankerverwekkende stof kwam vrij na een grote brand in een loods. De asbest dwarrelde neer in vier straten, waarna de bewoners werden geëvacueerd door de brandweer. Zij moesten toen al rekening houden dat zij vrijdagavond niet terugkonden.

De meeste bewoners worden vrijdagnacht opgevangen door vrienden en familie. Voor enkele mensen heeft de gemeente opvang geregeld.