FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 oktober 2011

Loting groepsfase Afrika Cup 2012 bekend

Vanavond vond de loting plaats voor de groepsfase van de Afrika Cup 2012. Het toernooi word van 21 januari tot 12 februari afgewerkt in Gabon en Equatioriaal Guinee.

Gastland Gabon neemt het in Poule C op tegen Marokko, Niger en Tunesië. Marokko herbergt met onder meer Mounir El Hamdaoui, Ismaïl Aissati, Oussama Assaidi en Karim el Ahmadi diverse spelers die in Nederland hun brood verdienen. Erik Gerets, oud-trainer van onder andere PSV, is bondscoach van het nationale elftal van Marokko. Equatioriaal Guinee, het andere gastland, zit in Poule A met Libië, Senegal en Zambia.

Loting groepsfase Afrika Cup:

Poule A:

Equatioriaal Guinee
Libië
Senegal
Zambia

Poule B:
Ivoorkust
Soedan
Burkina Faso
Angola

Poule C:
Marokko
Gabon
Niger
Tunesië

Poule D:
Ghana
Botswana
Mali
Guinee

[Serie A] Juve verslaat Inter in Milaan

Juventus blijft de koploper in de Serie A. De club uit Turijn won zaterdag in Milaan met 2-1 van Internazionale. De winnende treffer kwam van Claudio Marchisio. Juventus heeft nu twee punten voorsprong op AC Milan, dat eerder op de dag met 3-2 won van AS Roma. Catania was in eigen huis met 2-1 Napoli de baas.

In Milaan was het Juventus dat al binnen het kwartier op voorsprong kwam via Mirko Vucinic. Inter liet dat echter niet op zich zitten en trok na een klein halfuur de stand gelijk toen Maicon op aangeven van Wesley Sneijder een kanonskogel in de korte hoek joeg. Marchisio maakte er even later 2-1 van. Na rust viel Luc Castaignos in bij Inter, maar de jonge spits bracht de Nerazzurri geen geluk.

In Rome kreeg het publiek bij AS Roma - AC Milan vijf doelpunten te zien, maar de zege ging wel naar Milan. Zlatan Ibrahimovic kopte na zeventien minuten raak, maar elf minuten later maakte Nicolas Burdisso gelijk. Na een halfuur kwam Milan opnieuw op voorsprong via Alessandro Nesta. In de tweede helft kopte Zlatan opnieuw raak. Bojan Krkic bepaalde de eindstand nog op 3-2.

Catania won in eigen huis van Napoli. De bezoekers uit Zuid-Italië kwamen al na een minuut op 1-0. De treffer van Edinson Cavani werd halverwege de eerste helft echter al geneutraliseerd toen Giovanni Marchese scoorde. Na rust werd Gonzalo Bergessio matchwinnaar.


Juventus houdt Internazionale van zich af (Foto: Novum)

Tamata breekt kuitbeen

Abel Tamata heeft in de topper tegen FC Twente (2-2 gelijkspel) zijn linkerkuitbeen gebroken. De linksback van PSV kwam ongelukkig in aanraking met Emir Bajrami en verliet vervolgens per brancard het veld.

De vervanger vam de geblesseerde Erik Pieters werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn been in het gips werd gezet. Naar verwachting zal hij zes tot acht weken in het gips zitten. Hoe lang de revalidatie daarna zal duren, is nog niet bekend.

Voor PSV betekent de blessure van Tamata een fikse tegenvaller. Eerder viel vaste linksback Pieters al weg met een gescheurd middenvoetsbeentje. De 17-jarige Jetro Willems verving Tamata in de wedstrijd tegen FC Twente.

Uitslag FC Twente - PSV

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de topper tussen FC Twente en PSV. In de Grolsch Veste eindigde de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel.

Beide ploegen speelden vanaf het begin zeer aanvallend en dit was te merken aan het scoreverloop. Twente kwam na tien minuten spelen op voorsprong toen Douglas de score opende. Een minuut later was het echter alweer gelijk toen Labyad scoorde na een goede actie van Wijnaldum. Het aanvallende spel kostte energie en na een half uur namen de ploegen gas terug. PSV had toen al een tegenvaller te verwerken gekregen nadat linksback Tamata geblesseerd uitviel. PSV kreeg in het laatste kwartier van de eerste helft goede kansen via Toivonen en Tamata's vervanger Willems, maar gescoord werd er niet.

Ook in het begin van de tweede helft was PSV de betere ploeg. Twente kreeg echter via Chadli en De Jong echter de beste kansen. Uiteindelijk was het toch PSV dat verdiend op 1-2 kwam. Na een voorzet van Mertens kopte Marcelo raak. De Eindhovenaren kregen daarna via Wijnaldum en Labyad goede mogelijkheden de voorsprong te vergroten, maar slaagden er niet in deze kansen te benutten. Het kantelpunt in de wedstrijd kwam toen PSV met tien man verder moest. Strootman kreeg rood na een tackle, een zware straf voor de overtreding.

Twente profiteerde optimaal en kwam dankzij Leroy Fer op 2-2. In de slotfase raakte zowel Chadli als  Mertens nog de paal waardoor de stand op 2-2 bleef staan.


PSV-speler Kevin Strootman krijgt een rode kaart van scheidsrechter Kevin Blom (Foto: Pro Shots)

FC Twente

2 - 2

PSV

 10' Douglas
 78' Fer
   11' labyad 
 64' Marcelo 
 
 Gele kaart: Brama, (FC Twente), Marcelo, Toivonen, (PSV)
 Rode kaart: , Strootman (72) (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Bengtsson (Landzaat/77)
Douglas
Tiendalli
De Jong
Brama
Chadli
Bajrami
Janko (Fer/71)
John
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Tamata (Willems/19)
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad (Lens/84)
Matavz (Engelaar/74)
Mertens

Geen verantwoording diensten over snoepreizen

Overheidsorganisaties leggen niet of nauwelijks verantwoording af voor de kosten van buitenlandse dienstreizen. Ook wordt er nauwelijks op de kosten gelet en zijn de verschillen in declaraties veel te groot. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder twintig directies van overheidsorganisaties.

Voor het onderzoek werden ruim zeshonderd dienstreizen tussen 2009 en 2010 onder de loep genomen. Zo mogen medewerkers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer eerste klasse vliegen, tickets die al snel enkele duizenden euro's kosten. Ook directieleden van de Nederlandsche Bank vliegen eerste klasse.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vindt het onaanvaardbaar dat er eerste klasse wordt gevlogen. "Ik wist niet eens dat dat bestond. Voor ambtenaren geldt; iedereen binnen Europa economy vliegen en buiten Europa business class", reageert hij.

Naast de dure vliegtickets, geven de overheidsdiensten ook geen verantwoording over het meereizen van partners of voor extra kosten van dure hotels en cursussen. Een medewerker van Rijkswaterstaat kreeg bovendien een safari in Zuid-Afrika cadeau.

Heijnen vindt dat de organisaties wel wat op de centen mogen letten. "Het is crisis. Ambtenaren zitten al twee jaar op de nullijn, de belastingbetaler ondervindt last. De overheid moet nu het voorbeeld geven in soberheid en doelmatigheid".

Occupiers Museumplein ruilen tent in voor camper

De Occupiers in het tweede kamp op het Museumplein in Amsterdam gaan vanaf zondag demonstreren in campers en SRV-wagens. De demonstranten zijn het zat om elke dag hun tent op en af te breken omdat zij niet mogen overnachten op het plein.

Burgemeester Eberhard van der Laan liet vrijdag weten dat er uit veiligheidsoverwegingen niet op het plein mag worden geslapen. De politie greep in toen aan het einde van de avond nog mensen in een tent op het plein zaten. De demonstranten ruimden op aandringen van agenten hun tent rond 23.00 uur op en kwamen zaterdag om 07.00 uur terug.

"Dit betekent in de praktijk dat er geen kamp kan worden opgebouwd en een bezetting in feite onmogelijk wordt gemaakt", zeggen de demonstranten zaterdagavond. De Occupiers besloten na beraad daarom voortaan met campers het plein te willen bezetten zodat ze hun kamp makkelijker kunnen opzetten.

De protestanten zijn verhuisd omdat ze vinden dat het Beursplein, waar het eerste kamp is gevestigd, te vol is geraakt. Volgens Van der Laan is daar echter geen sprake van.

Zie ook onze special over Occupy Amsterdam.

Toezicht kinderopvang in veertig gemeenten slecht

Het toezicht op de kinderopvang is in 41 gemeenten niet in orde. Dat blijkt uit een overzicht over 214 gemeenten van minister van Sociale Zeken Henk Kamp (VVD) dat hij zaterdag naar de Tweede Kamer stuurt. In de rest van de onderzochte gemeenten is het toezicht wel goed.

De gemeenten schieten onder meer te kort in het jaarlijks controleren van de kinderopvanglocaties. Kamp heeft inmiddels afspraken over verbeteringen met de betreffende gemeenten gemaakt.

De minister vindt het belangrijk dat gemeenten goed controleren in de kinderopvang. Kamp kondigde eerder al aan het budget voor toezicht en handhaving te verhogen. Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten structureel dertien miljoen euro extra.

Het is voor het eerst dat het ministerie een lijst publiceert met goed en slecht presterende gemeenten. Volgend jaar moeten alle 418 gemeenten in Nederland in het overzicht zijn opgenomen.

Nieuwe Rainbow Six-titel bekend?

Volgens een van de leden van het NeoGAF-forum, Fusible, is de nieuwe titel van de volgende Rainbow Six-game bekend. Volgens de user zal Rainbow Six: Patriots volgende maand officieel aangekondigd worden in het officiële Xbox-magazine. Fusible geeft dat twee dagen geleden de domeinnamen rainbowsixpatriots.com en rainbow6patriots.com zijn geregistreerd.

De vorige Rainbow Six-game kwam in 2008 uit voor verschillende platforms. In deze game stuur jij je team aan terwijl je gebouwen met terorristen infiltreert. De vorige twee delen speelden zich voornamelijk af in en rond de casino's van Las Vegas. Waar het nieuwe deel zich afspeelt is nog niet bekend. Volgende maand krijgen we misschien meer informatie en misschien een releasedatum.

Rainbow Six: Patriots

Azarenka is Zvonareva de baas in Istanbul

Victoria Azarenka staat zondag in de finale van de WTA Championships. De 22-jarige Wit-Russin rekende in de halve eindstrijd met 6-2, 6-3 af met Vera Zvonareva uit Rusland. Voor zowel Azarenka als haar volgende opponente Petra Kvitova is het de eerste keer dat ze de eindstrijd van het eindejaarstoernooi bereikt.

Azarenka en Zvonareva maakten er een boeiende partij van. Zvonareva maakte een vroege achterstand nog ongedaan, maar verloor vanaf 2-2 vier games op rij. In het tweede bedrijf sloeg Azarenka weer twee keer toe, waardoor ze na een uur en 42 minuten als winnaar van de baan stapte.


Azarenka is Zvonareva de baas in Istanbul (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (29/10/2011)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

sc Heerenveen

4 - 0

ADO Den Haag

 43' Narsingh
 77' Dost(pen)
 82' Dost(pen)
 87' Dost
   
 
 Gele kaart: Martinus, (sc Heerenveen), Radosavljevic, Horváth, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Supusepa (76) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Djuricic
Elm (Svec/79)
Kums
Narsingh
Dost
Assaidi (Martinus/36)
  Coutinho
Ammi
Horváth
Kum
Supusepa
Immers (Mulders/84) (Vicento/83)
Radosavljevic
Toornstra
W.Verhoek
J.Verhoek
Chery

Excelsior

1 - 0

RKC Waalwijk

 17' Van Peppen (e.d)
   
 
 Gele kaart: Nieveld, (Excelsior), v. Peppen, (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: Ramos (64/2xg), Drost (80) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
Smith
Nieveld
v.Steensel (Eekman/79)
Scheimann
Jansen (Mattheij/85)
Vorthoren
De Graaf
Broerse
Alberg
v.Buren (Vincken/71)
  Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
v.Peppen
Sno
Auassar (Duits/46)
Braber
Meijers (Fachtali/35)
Ten Voorde (v.Hout/72)
Castillion

Zo speel je Heroes of Ruin op de 3DS

Square Enix is zo langzamerhand steeds meer nieuwe RPG's aan het uitpompen voor de verschillende consoles. De 3DS krijgt al verschillende nieuwe RPG's van de Japanse grootmacht Square Enix. Heroes of Ruin mag zich nu ook aan deze lijst toevoegen, en zo te zien is dat niet eens een hele beschamende plaats.

In Heroes of Ruin kies je jouw eigen held en zul je via streetpass nieuwe vrienden en vijanden ontmoeten. In deze actie-RPG ben je een zelfgekozen huurling die van de stad Nexus. De koning van Nexus is ziek en heeft jou ingehuurd om een medicijn te vinden. In de wereld zitten gevaarlijke monsters, en je hebt de hulp van je vrienden nodig om verder te komen.

In het onderstaande filmpje vertelt een van de ontwikkelaars hoe dit allemaal te werk gaat. Het ziet er allemaal op zich nog best interessant uit. Bekijk het filmpje hieronder.

Noodklok geluid over onderbezetting meldkamers

De meldkamers van de politie zijn vaak onderbezet. Vooral in het weekeinde en in de avond is er een tekort aan personeel. Politievakbond ACP maakt zich ernstige zorgen en wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ingrijpt.

Agenten van het korps in Utrecht hadden geklaagd over de onderbezetting in de meldkamer. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp is dat echter niet de enige plaats waar een tekort is. "Dit speelt op veel meer plaatsen in heel Nederland", zegt hij.

De oorzaak ligt voornamelijk bij het samenvoegen van de meldkamers. Doordat nog niet duidelijk is hoeveel er overblijven en waar ze komen, is er veel onzekerheid en kan er moeilijk nieuw personeel worden gevonden.

Van de Kamp wil dat Opstelten snel een besluit neemt over de inrichting van het meldkamersysteem. "We moeten weten waar dit heen gaat."


ACP luidt noodklok over onderbezetting meldkamers (Foto: Novum)

Tas met 11 miljoen yen uit zee gevist

In Japan hebben vissers een bijzondere vangst gedaan. Geen zeldzame vis, maar een reistas met daarin een grote hoeveelheid contant geld.

In de tas zaten ruim duizend bankbiljetten, die een totale waarde van 11 miljoen yen (102.000 euro) vertegenwoordigen. De tas is vermoedelijk in zee beland tijdens de tsunami van 11 maart. De eigenaar van de tas heeft nog tot april de tijd zich te melden, daarna mogen de vissers hun vangst houden.

Abu Dhabi wint eerste havenrace Volvo Ocean Race

Abu Dhabi Ocean Racing is de eerste leider in de Volvo Ocean Race. De Arabische zeilboot won zaterdag in het Spaanse Alicante de eerste havenrace. Puma Ocean Racing kwam bijna een kwartier later over de finish, voor Camper en Team Sanya. Groupama werd vijfde en het Spaanse Team Telefonica werd zesde en laatste.

Volgende week zaterdag begint de eerste lange etappe van de zeilrace rond de wereld. Die voert de zes boten van Alicante naar Kaapstad. Vervolgens doet de race Abu Dhabi, het Chinese Sanya, Auckland, Itajai in Brazilië, Miami, Lissabon en Lorient aan voordat de zes boten in juli volgend jaar finishen in het Ierse Galway.

FOK!filmtip van de dag: The Mist

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... The Mist.

Nadat het kleine plaatsje Bridgton getroffen wordt door een hevige storm, verschijnt een mysterieuze mist. David Drayton (Thomas Jane) en diens zoontje worden, net zoals vele andere dorpelingen hierdoor terwijl ze ze inkopen doen. Al snel blijkt de mist een dekmantel, waarin de meest vreemde en gevaarlijke monsters zich verstopt hebben. Drayton vreest voor zijn leven en voor dat van zijn kind en probeert met alle macht te overleven... De film is een mooie opmaat voor de aantaande Halloween films. Dus wie in is voor wat spanning op de late zaterdagavond komt zeker aan zijn trekken, zij het in iets andere zin.

The Mist is vanavond om 22.55 te zien op Nederland 3.

'Snelle invoering wietpas absurd'

Burgemeester Hubert Bruls van Venlo vindt het 'absurd' dat het kabinet de wietpas al in januari wil invoeren. Volgens de Venlose burgemeester is het niet mogelijk om binnen twee maanden registratiesystemen voor coffeeshops in te voeren. Ook het maken van afspraken tussen politie en gemeenten neemt meer tijd in beslag, aldus Bruls.

Bruls geeft aan dat burgemeesters al eerder hebben gemeld dat het onmogelijk is de wietpas op zo'n korte termijn in te voeren. Ook de Maastrichtse coffeeshops stellen gezemenlijk dat de invoerdatum van 1 januari 2012 onhaalbaar is. Het ministerie houdt echter voet bij stuk.

Het kabinet wil de wietpas per 1 januari invoeren in Limburg, Zeeland en Brabant. De rest van Nederland volgt een jaar later. Coffeeshops worden met de wietpas besloten clubs. Ze mogen dan maximaal 2000 leden hebben.

Agent krijgt kopstoot bij ontsnappingspoging

Een agent is zaterdagochtend in Tilburg gewond geraakt toen een arrestant besloot de benen te nemen. De verdachte deelde een kopstoot en enkele klappen uit, maar wist niet weg te komen. Dat meldt de politie zaterdag.

De man, een 31-jarige Bredanaar, was even daarvoor opgepakt omdat hij een 22-jarige man uit Best had gemolesteerd in een horecagelegenheid op de Korte Heuvel. Toen hij in de politieauto zat, probeerde de arrestant te ontsnappen.

De agent moest pepperspray gebruiken om hem onder controle te krijgen. Hij kon niet voorkomen dat hij diverse verwondingen opliep in zijn gezicht. De verdachte blijft voorlopig vastzitten.

Uitslag Roda JC - Ajax

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Roda JC en Ajax. Hieronder vind je de uitslag en statistieken van dit duel.


Ajax speler Toby Alderweireld in duel met Mads Junker van Roda JC. (Foto: Pro Shots)

Roda JC

0 - 4

AFC Ajax

     6' Eriksen 
 50' Janssen 
 57' Lukoki 
 85' Ebecilio 
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 18.400
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Wielaert
Biemans
Vukovic
Delorge (De Beule/68)
Sutchuin Djoum (Pluim/68)
Donald (Lebedynski/86)
Ramzi
Junker
Malki
  Vermeer
Alderweireld
Ooijer
Vertonghen
Anita
Enoh
Eriksen
Janssen (Blind/81)
Lukoki (Özbiliz/78)
De Jong
Boerrigter (Ebecilio/59)

Actrice Selma Blair heeft ernstig slaaptekort

Selma Blair heeft een ernstig slaapgebrek sinds de geboorte van haar zoontje Arthur. De 39-jarige actrice werd in juli voor het eerst moeder. "Ik slaap ongeveer 45 minuten per nacht."

Volgens Blair is haar kind geweldig, maar breekt het tekort aan slaap haar op. "Ik ben te moe om echt te kunnen genieten van deze mooie tijd", vertelt ze aan entertainmentzender E! "Het is een hele uitdaging."

Blair, die een relatie heeft met kledingontwerper Jason Bleick, ziet echter ook de mooie kanten van het moederschap. "Het mooiste is de lach op zijn gezicht als ik 'goedemorgen' tegen hem zeg."

Air France schrapt vijfde deel vluchten om staking

Air France heeft wegens een staking van cabinepersoneel een vijfde van haar vluchten geschrapt. Dat heeft de Franse luchtvaartmaatschappij zaterdag bekendgemaakt.

Het betreft vooral, maar niet enkel, korte en middellange vluchten vanaf Franse vliegvelden. De reizigers op het belangrijkste Parijse vliegveld, Charles de Gaulle, ondervonden nauwelijks hinder van de schrappingen in de dienstregeling. Op de luchthaven Orly zijn wel zo'n tweehonderd passagiers gestrand.

Het cabinepersoneel heeft het werk neergelegd uit onvrede over salarisverlagingen. De staking schikt Air France slecht nu veel Fransen er een lang weekeinde op uittrekken. Aanstaande dinsdag is een verplichte vrije dag in Frankrijk.


Air France schrapt vijfde deel vluchten om staking (Foto: Novum)

India: grotere rol IMF in schuldencrisis eurozone

India vindt dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een grotere rol moet gaan spelen in het oplossen van de schuldencrisis in Europa. Dat heeft de vicevoorzitter van de Indiase planningscommissie, Montek Singh Ahluwalia, zaterdag gezegd. Hij zei dat zijn land geen verzoek heeft ontvangen Europa financieel te ondersteunen.

Het IMF heeft tot dusver voorzien in ongeveer een derde van de steungelden voor Griekenland, Ierland en Portugal. 's Werelds twintig belangrijkste economieën zullen zich op de aanstaande top in Frankrijk buigen over een mogelijk grotere rol voor het IMF.


India: grotere rol IMF in schuldencrisis eurozone (Foto: Novum)

Waterkeringen Bangkok doorstaan springtij

De geïmproviseerde waterkeringen rond het centrum van Bangkok hebben het gevreesde springtij van zaterdagochtend doorstaan.

De inwoners van de Thaise hoofdstad keken zaterdag met argusogen toe hoe het uitzonderlijke hoogtij in de Golf van Thailand het water in de Chao Phraya, de rivier die door Bangkok stroomt, opdreef. De Thaise autoriteiten waarschuwden al dagen dat de haastig opgeworpen dijken en stapels zandzakken zaterdag hun grootste beproeving wachtte.

Hoewel enkele straten langs de rivieroever blank kwamen te staan hielden de belangrijkste waterkeringen stand. Het grote koninklijke paleis, dat een dag eerder nog werd ingesloten door enkeldiep water, bleef droog en toegankelijk voor bezoekers. Het zeewaterpeil blijft tot maandag hoger dan gebruikelijk, maar bereikt niet het hoogtepunt van zaterdag.

Volgens premier Yingluck Shinawatra trekt het water zich langzaam uit het binnenland van Thailand terug. Ze vroeg de inwoners van Bangkok de overlast die het naar zee wegstromende water veroorzaakt geduldig te dragen.


Waterkeringen Bangkok doorstaan springtij (Foto: Novum)

Amber Alert voor Amsterdams jongetje

De politie heeft zaterdagavond een Amber Alert uitgegeven vanwege een vermiste jongen uit Amsterdam. Het gaat om de bijna 2 jaar oude Michiel Delano Monne. De jongen is sinds zaterdag vermist. Hij is verdwenen met zijn vader Michel Bierenbroodspot.

Het is al de derde keer deze maand dat er alarm wordt geslagen met een Amber Alert. Begin deze maand werd een alert uitgegeven voor de 10-jarige Jennefer van Oostende, die enkele uren later dood werd gevonden. In totaal is het de tiende keer dat in Nederland een Amber Alert wordt uitgegeven.


Amber Alert voor Amsterdams jongetje (Foto: Novum)

Volleybalsters verslaan België

De nederlandse volleybalsters hebben hun eerste wedstrijd onder leiding van interim-bondscoach Bert Goedkoop gewonnen. In Almere was het met 3-0 (25-22, 25-17 en 25-19  te sterk voor België.

Spelverdeelster Kim Staelens begon na een lange blessureperiode in de basis. De rest van de basis bestond uit aanvoerster Manon Flier, Ingrid Visser en Caroline Wensink, Chaïne Staelens, Debby Stamen Janneke van Tienen. Met deze speelsters werden de eerste twee sets probleemloos gewonnen. Ondanks enkele wissels werd daarna ook in de derde set goed gespeeld. Morgen treffen beide ploegen elkaar in Zwolle opnieuw.

Stallone mag weer uit bajes ontsnappen

Sylvester Stallone mag weer laten zien dat hij uit een zwaarbeveiligde gevangenis kan ontsnappen. De 65-jarige acteur heeft getekend voor de hoofdrol in The Tomb, waarin hij een gevangenisontwerper speelt die onterecht in zijn eigen complex wordt opgesloten. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Stallone liet al eerder zien dat geen bajes ter wereld hem tegenhoudt. In de films Lock Up en Tango & Cash, beide uit 1989, moest hij ook al zien te ontsnappen uit de zwaarst beveiligde gevangenissen van de Verenigde Staten. Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis waren eerder in beeld voor deze rol, maar de beide acteurs bedankten voor de eer.

The Tomb is nog op zoek naar een regisseur na het opstappen van Antoine Fuqua. Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onbekend. Stallone is eerst nog te zien in de actiefilms Bullet to the Head en The Expendables 2, die volgend jaar uitkomen.


Stallone mag weer uit bajes ontsnappen (Foto: Novum)

[Serie A] Van Bommel klopt Stekelenburg

AC Milan heeft in de Serie A het duel met AS Roma gewonnen. In het duel tussen Mark van Bommel en Maarten Stekelenburg was Milan met 3-2 de sterkste. Zlatan Ibrahimovic scoorde twee keer. 

De Rossonieri nemen daardoor de koppositie in de Serie A over. Zowel Van Bommel, die nog een gele kaart kreeg, als Stekelenburg deden de gehele wedstrijd mee. Bij Milan viel Urby Emanuelson halverwege de tweede helft in. Clarence Seedorf ontbrak vanwege een blessure.

Zombie-Pride and Prejudice weer zonder regisseur

Craig Gillespie is om onbekende redenen uit het filmproject Pride and Prejudice and Zombies gestapt. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Gillespie, bekend van Lars and the Real Girl, is de derde die voor de regie van de horrorpersiflage bedankt. Eerder stapten David O. Russell, die ook het scenario schreef, en Mike White op.

Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith, een mengeling van het klassieke verhaal van Jane Austen en een plaag waardoor iedereen in zombies verandert. Het boek is een typisch voorbeeld van de zogenoemde zomcom, of zombiekomedie, waarbij serieuze literaire werken of historische gebeurtenissen gecombineerd worden met pulphorror.

Andere voorbeelden zijn Sense and Sensibility and Sea Monsters en Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Dit laatste boek wordt overigens ook verfilmd, met Dominic Cooper in de hoofdrol.

De film heeft ook al niet veel geluk met acteurs. Zo werden ooit Natalie Portman, Scarlett Johansson, Emma Stone en Blake Lively getipt voor de hoofdrol van Elizabeth Bennett. Bennett is te midden van een zombieplaag die om zich heen grijpt op zoek naar haar ware liefde. Alle actrices stapten echter uit het project, waardoor de vacature van hoofdrolspeelster nog steeds niet is vervuld. Portman is nog wel aan de film verbonden als producent.


Zombie-Pride and Prejudice weer zonder regisseur (Foto: Novum)

G.I. Joe-acteur voelt zich dwerg tussen actiehelden

"Die gasten bij G.I. Joe 2: Retaliation zijn niet normaal." Dat zegt acteur Joseph Mazzello, die in de nog niet verschenen actiefilm de rol van computerdeskundige Mouse speelt, tegen Novum Nieuws. "Ik ben met mijn 1,75 m geen kleine jongen, maar tussen mannen als Dwayne Johnson en Channing Tatum voel ik me soms net een schoolknaapje."

"In de oorspronkelijke verhaallijn is Mouse een enorme vent, zijn naam is dus een soort knipoog. Dat hebben ze nu aangepast, waardoor 'Mouse' me wat meer op het lijf is geschreven", lacht Mazzello, bekend geworden door de Jurrasic Park-films. "En Mouse is niet alleen een computernerd, maar ook een dodelijke sluipschutter met op afstand bestuurbare kogels."

G.I. Joe 2: Retaliation, gebaseerd op het speelgoedsoldaatje G.I. Joe, gaat over keiharde elitetroepen die de wereld beschermen tegen 'het kwaad'. Naast Johnson en Tatum bevolken ijzervreters als Bruce Willis en Ray Stevenson de filmset, evenals vechtsportexpert Ray Park.

De 28-jarige Mazzello werd in 1993 als 9-jarige jochie beroemd met Jurassic Park en kwam vier jaar later terug in het vervolg The Lost World: Jurassic Park. Hij was vorig jaar te zien in de tv-serie Pacific, over de Tweede Wereldoorlog in Azië, en in de Facebook-film The Social Network.

De acteur mag nog niets loslaten over de plot van G.I. Joe, maar laat wel weten dat de film veel serieuzer is dan het eerste deel. "Ik heb nog met de regisseur, Jon M. Chu, op school gezeten. Wij snappen elkaar. We willen niet, zoals in de eerste film gebeurde, met een vreemd groen goedje de Eiffeltoren laten verdwijnen. Deze film wordt veel realistischer."

De Blu-ray verzamelbox van de drie Jurassic Park-films ligt vanaf deze week in de winkels. De opnames voor G.I. Joe 2: Retaliation zijn nog in volle gang, de film verschijnt volgend jaar zomer in de bioscoop.


G.I. Joe-acteur voelt zich dwerg tussen actiehelden (Foto: Novum)

FOK!sport is op zoek naar jou!

FOK!sport wordt dagelijks door tienduizenden mensen bezocht. Zij worden bij ons op de hoogte gebracht van onder andere het laatste voetbal-, wieler- en autosportnieuws. Het nieuws is slechts een klein deel van onze content. Wekelijks brengen wij ook verslag uit van wedstrijden en races in diverse categorieën. Daarnaast publiceren wij ook regelmatig specials over verschillende sporten en hun sporters.

Allround redactieleden

Het nieuws gaat 24 uur per dag door en staat nooit stil. Om de tracker zo goed mogelijk te vullen met actueel nieuws, zijn wij momenteel op zoek naar enthousiaste mensen, die het zien zitten om samen met ons de nieuwsvoorziening op peil te houden. Jouw bericht zal onder de aandacht komen bij honderden mensen die op onze site komen. Daarnaast hebben de bezoekers ook een mogelijkheid om een reactie bij jouw bericht te plaatsen. Zo heb jij ook de kans om interactie te krijgen met de bezoekers die jouw bericht lezen.

Kortom: zie jij het zitten om een deel uit te maken van de leukste sportsite van Nederland en kan jij tegen enige feedback? Wacht dan niet en e-mail je sollicitatie.

Direct solliciteren

Butler en Worthington in 3D Irak-film

Gerard Butler, Sam Worthington en Matthew McConaughey hebben getekend voor Thunder Run. De 3D-actiethriller gaat over de oorlog in Irak. De filmmakers kondigen aan veel gebruik te maken van computeranimaties, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter

Simon West, die momenteel bezig is met de opnamen van de actiefilm The Expendables 2, gaat Thunder Run regisseren. De film is een bewerking van het boek Thunder Run - The Armored Strike to Caputre Baghdad van David Zucchino.

De actiethriller gaat over de strijd om Bagdad door Amerikaanse troepen in 2003. De titel verwijst naar de term die het Amerikaanse leger gebruikt voor operaties die in korte tijd volbracht worden. De Amerikanen wisten Bagdad binnen drie dagen te veroveren. De producenten willen het verhaal vertellen van soldaten in hedendaagse oorlogsvoering.

De filmmakers maken gebruik van de nieuwste technieken die ook zijn gebruikt in films als Avatar en Night of the Living Dead: Origins 2D. Bij deze laatste film was West als producent betrokken.

De acteurs die nu hebben getekend zijn vooral te horen in de film, maar zullen ook een aantal filmscènes opnemen die later digitaal bewerkt worden. "Het wordt stilistisch mooier", aldus producent Brian Presley. "Het wordt een intensieve veldslag met tanks die twee uur duurt."

Thunder Run gaat volgend jaar in productie. Wanneer de actiefilm in de bioscopen moet draaien, is nog onbekend.


Butler en Worthington in 3D Irak-film (Foto: Novum)

Haatpredikers in Amsterdam bij opening Moskee

Bij de opening van de Imam Abu Hanifa Moskee aan de Klaprozenweg in Amsterdam Noord vanmiddag, waren twee omstreden sprekers uitgenodigd.

De eerste spreker, Abu Bakar Safi, is de voormalige minister voor school en onderwijs van de Taliban en woont tegenwoordig in Noorwegen.

De moskee had ook nog een tweede spreker uitgenodigd, Said Khobaib Sadat, die bekend staat als een radicale predikant uit Frankfurt. Hij moet op 16 november voor de rechter verschijnen vanwege zijn rol in het radicaliseren van jongeren uit zijn woonplaats. Hij kon niet bij de opening aanwezig zijn, maar kon via een liveverbinding toch een boodschap overbrengen.

De Duitse geheime dienst zou Nederland gewaarschuwd hebben voor de twee mannen. Desondanks konden zij vanmiddag zonder problemen bij de opening van de nieuwe Afghaanse moskee aanwezig zijn.

Vincent T. zit straf mogelijk in Nederland uit

De in Engeland veroordeelde Vincent T. mag mogelijk een deel van zijn straf in Nederland uitzitten. Dat zegt zijn advocaat Andrew Gregg zaterdag tegen de BBC. Of dat daadwerkelijk gebeurt, moeten de autoriteiten beslissen, zegt hij.

Groot-Brittannië en Nederland hebben een zogeheten WOTS-verdrag. Daardoor kan een gedetineerde vragen om overgedragen te worden aan zijn thuisland. Hij moet in de regel wel eerst een behoorlijk deel van zijn straf erop hebben zitten.

T. werd vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates. Daarvan moet hij minimaal twintig jaar uitzitten.

De uit Veghel afkomstige T. wurgde Yeates vorig jaar december naar eigen zeggen in een opwelling, en dumpte haar daarna langs een weg in Failand. Op basis van de vondst van geweldadige porno bij de verdachte verwierp de jury de claim dat er sprake zou zijn geweest van doodslag, en werd T. veroordeeld wegens moord. Het slachtoffer werd met Kerstmis gevonden.

Bejaarde ernstig mishandeld bij overval

Een 76-jarige vrouw is vrijdagavond zwaargewond geraakt toen drie mannen haar huis in Rotterdam binnendrongen. De overvallers sloegen en trapten haar tegen de grond toen de vrouw de deur opendeed, meldt de politie.

Het incident gebeurde rond 17.40 uur in een huis aan de Boergoensevliet. Een 15-jarige jongen die ook in de woning aanwezig was, raakte niet gewond. De overvallers maakten zich na enkele minuten al uit de voeten. Het is onduidelijk of zij iets hebben gestolen.

Hoe het met de vrouw gaat is onbekend. Ze liep over haar hele lichaam zware verwondingen op. De politie is nog op zoek naar de daders.

Trichet: eurocrisis nog niet voorbij

De Europese schuldencrisis is nog niet voorbij. Dat zegt scheidend president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank in een vraaggesprek met de Duitse krant Bild am Sonntag, dat zondag verschijnt.

Trichet zegt dat hij er wel vertrouwen in heeft dat de politieke leiders in de landen waar met de euro wordt betaald, erin zullen slagen de financiële stabiliteit te herstellen. Daarvoor moeten volgens hem wel de regels van het stabiliteitspact, bedoeld om de waardevastheid van de euro te waarborgen, beter worden nageleefd.

Grote aanslag op militairen in Kabul

Bij de zwaarste aanslag sinds jaren op NAVO-troepen in de Afghaanse hoofdstad Kabul, zijn zaterdag 13 Amerikaanse militairen omgekomen. De aanslag werd gepleegd met een auto vol explosieven die inreed op een konvoi van het Amerikaanse leger.

Eén Amerikaanse militair is gewond. De NAVO en Amerikaanse functionarissen hebben dat zaterdag bekendgemaakt.

De radicaal islamitische Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Volgens een woordvoerder was de aanslag gericht op Amerikaanse legertrainers. In de bomauto was volgens hem 700 kilo aan explosieven geladen.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er ook drie burgers (onder wie twee schoolkinderen) en een Afghaanse politieman bij zijn omgekomen.

Aanslagen in de hoofdstad Kabul zijn vrij zeldzaam, in tegenstelling tot het onrustige zuiden van Afghanistan. De aanslag is minder dan 2 maanden na een 20 uur durende beschieting van de Amerikaanse ambassade in Kabul.

De NAVO meldde zaterdag ook dat in het zuiden twee buitenlandse militairen om het leven zijn gebracht. Ze werden doodgeschoten door een terrorist die zich als Afghaanse militair had vermomd. Hij is door ISAF-militairen gedood.

De overwegend Pathaanse Taliban stellen zich op islamitisch gedachtegoed te baseren. Ze voerden een schrikbewind in Afghanistan van midden jaren '90 tot eind 2001.

Grote aanslag op VS-militairen in Kabul
Grote aanslag op VS-militairen in Kabul (Foto: ANP)

Stone Roses-bassist Mani leeft op bananen

Bassist Mani heeft zichzelf op een dieet van bananen gezet in aanloop naar de reünie van The Stone Roses. De Britse band maakte vorige week bekend na vijftien jaar weer bij elkaar te komen.

"Toen ik hoorde dat we binnen een uur tijd 225 duizend tickets hadden verkocht, dacht ik bij mezelf: bloody hell", vertelt Mani aan de Britse boulevardkrant The Sun. "Ik moet goed voor mezelf zorgen. Ik kan bijna niet geloven wat er nu gebeurt, maar we moeten ons goed voorbereiden. De komende tijd eet ik bergen bananen."

De 48-jarige Mani, die eigenlijk Gary Mounfield heet, zegt voorlopig twaalf bananen per dag naar binnen te werken. "Ik was vergeten hoe goed ze smaken. Ze zijn briljant!"

The Stone Roses werden bekend met nummers als 'I Wanna Be Adored' en 'Fools Gold' en brachten tussen 1983 en 1996 twee platen uit. De vier bandleden geven in de zomer drie concerten in Groot-Brittannië, waarna ze op wereltournee gaan.


The Stone Roses doen het met bananen.

Rutten gaat uit van 'open wedstrijd'

FC Twente en PSV staan over enkele uren tegenover elkaar in De Grolsch Veste. Het duel tussen beide ploegen is van groot belang, aangezien ze allebei 21 punten hebben. De Eindhovenaren staan op basis van doelsaldo echter tweede.

Fred Rutten, trainer van PSV, verwacht een open wedstrijd. "Zowel Co Adriaanse als ik zijn trainers die de Hollandse school hanteren", liet de oefenmeester tijdens de persconferentie weten. "Zo speelt FC Twente evenals PSV met vleugelspelers, een diepe spits, een nummer tien en overlappende vleugelverdedigers."

"Daarnaast hebben zij net als wij veel veranderingen in de ploeg ten opzichte van vorig seizoen. Het enige verschil is dat PSV een grote historie heeft en FC Twente historie aan het maken is. Ik verwacht daarom zaterdag een open wedstrijd, waarbij het erom gaat wie er op het juiste moment alert is."

Bovendien bestempelde Rutten FC Twente als één van de favorieten voor de landstitel. "De klasse van FC Twente komt altijd weer bovendrijven. Met het vertrek van Ruiz en Janssen raakte de ploeg twee van hun beste spelers kwijt, maar je ziet dat ze het toch weer uitstekend opvangen. Ze hebben fysiek enorm sterke spelers en ze zijn thuis heel erg goed. Maar wij hebben met onze wedstrijden in Europa laten zien dat wij ook sterk zijn in uitwedstrijden."

Ook Co Adriaanse, trainer van FC Twente, refereerde tijdens zijn persconferentie naar de vele wisselingen binnen de selectie van PSV. "Wij kunnen winnen van PSV. Wij zijn als collectief sterk, terwijl de kracht van PSV ligt bij de individuele klasse. Ze hebben de afgelopen zomer veel nieuwe spelers gekocht. Dzudszak is vertrokken, maar ze hebben daar vijf, zes gerenommeerde spelers voor terug gekocht. Dat is ook een kenmerk van een topclub."

Breuer denkt aan vertrek bij sc Heerenveen

Michel Breuer is mogelijk aan zijn laatste seizoen bij sc Heerenveen bezig. De verdediger, die al acht seizoenen bij de Friezen onder contract staat, denkt namelijk aan een vertrek bij de selectie van trainer Ron Jans.

"Ik voel niet zo heel veel vertrouwen", liet Breuer in het Friesch Dagblad weten. De verdediger zit op de bank, nadat sc Heerenveen met 5-1 onderuit ging in de wedstrijd tregen Ajax. In de afgelopen periode krabbelen de Friezen uit het dal, maar kan de speler niet meer op een basisplaats rekenen.

"Als je niet speelt, is er weinig aan", aldus Breuer, die inmiddels 31 jaar is. "Ik vond dat ik het goed had gedaan, maar de trainer koos voor Gouweleeuw en Zomer centraal."

Kvitova eerste finaliste WTA Championships

Petra Kvitova is de eerste finaliste van de WTA Championships, die in het Turkse Istanbul worden gehouden. De Tsjechische tennisster was in de halve finale te sterk voor Samantha Stosur. De setstanden waren 5-7, 6-3 en 6-3.

In de finale speelt Kvitova tegen de winnares uit de partij tussen de Russin Vera Zvonareva en Victoria Azarenka uit Wit-Rusland. Bovendien kan de Tsjechische de nieuwe nummer twee van de wereld worden. De voorwaarde is dan wel dat Azarenka het toernooi in Istanbul niet op haar naam schrijft.

Toro Rosso-rijders dolbij na kwalificatie

Lachende gezichten bij Scuderia Toro Rosso na de kwalificatie voor de Grand Prix van India. Zowel Sébastien Buemi als Jaime Alguersuari bereikten de top tien, waardoor punten in de race in het verschiet liggen.

"Ik ben dolblij. Het is fantastisch dat we met twee auto's tot Q3 zijn doorgedrongen. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken naar de race, want dan levert het pas punten op," zei een trotse Buemi.

Ook Alguersuari was dat. "Het doet me veel deugd dat we allebei een goede startpositie hebben bemachtigd. Sébastien was gisteren al erg snel, terwijl ik wat problemen had. Die hebben we kunnen oplossen, zodat ik vandaag ook competitief kon zijn. Morgen hebben we een goede kans op punten. Dat kan nuttig zijn voor het kampioenschap. Onze directe concurrent, Sauber, staat achter ons. De strategie zal erg belangrijk zijn, maar als alles op zijn plaats valt zit er misschien wel een plaats bij de eerste acht in."

Federer wil niets van afscheid weten

Roger Federer denkt nog altijd niet aan een afscheid. De 30-jarige Zwiterse tennisser zakte dit jaar uit de top drie van de ranglijst weg, maar zal doorgaan de fans hem steunen.

"Het zal nog wel even duren voordat mijn tijd komt. Zolang ik word gesteund, zal ik blijven spelen," zei Federer tegen de Basler Zeitung. De Zwitser wist dit jaar geen grandslamzege aan zijn totaal van zestien toe te voegen. "Ik denk dat mijn lichaam uiteindelijk wel een besluit zal nemen voor mij."

Grosjean vrijdagrijder in Abu Dhabi en Brazilie

Lotus Renault GP heeft Romain Grosjean aangewezen om de eerste vrije training op de vrijdag te gaan rijden. De Fransman neemt voor het eerst sinds 2009 weer plaats achter het stuur van een Formule 1-bolide.

Grosjean is regerend GP2-kampioen en is hierdoor in beeld om bij Lotus Renault GP een contract voor 2012 te tekenen. In Abu Dhabi zal Vitaly Petrov in de eerste vrije training plaats moeten maken voor de Fransman, terwijl in Brazilië Bruno Senna zijn bolide een training kwijt is. "Het is altijd een enorme 'boost' voor een coureur als hij kansen zoals dit krijgt. Ik zal ervoor zorgen dat ik het beste uit de situatie ga halen," zei Grosjean.

Schoofs: "Ik stond versteld van mezelf in Luxemburg"

Bibiane Schoofs stond vorige week voor het eerst in haar carrière in het hoofdschema van een WTA-toernooi. De Gelderse deed het uitstekend en strandde uiteindelijk in de kwartfinales. Op FOK!sport blikt ze terug op haar eerste WTA-deelname.

Het avontuur begon voor Schoofs in het kwalificatietoernooi voor het WTA-evenement in Luxemburg. Daarin won ze van respectievelijk landgenote Kiki Bertens, de Belgische Alison Van Uytvanck en de Russin Yulia Puntintseva. "Toen ik het laatste punt maakte, was ik zo blij en trots. Ik had niet verwacht dat ik het zover zou schoppen", liet de 23-jarige tennisster weten.

Bij de loting voor het hoofdschema werd Schoofs gekoppeld aan de Duitse Angelique Kerber, die eerder tot de halve finale van de US Open reikte. "Toen uit de loting kwam dat ik tegen Kerber moest spelen, was het wel even van 'OEPS'", zei ze. Daarna begon de voorbereiding op het haar eerste WTA-partij en dacht ze aan een eventuele verrassing. "Langzamerhand ga je toch nadenken wat er allemaal kan gebeuren op die baan."

Uiteindelijk verraste Schoofs alle aanwezige toeschouwers door met 2-6, 6-2 en 6-1 van Kerber te winnen. "Ik was zo trots op mezelf dat ik mijn achterstand in de partij tegen Kerber ongedaan wist te maken. Ik stond versteld van mezelf en genoot daarna van de overwinning."

"Nadat ik was bekomen van die avond, begonnen de voorbereidingen op de partij in de tweede ronde (tegen Rebecca Marino, red.). Ik realiseerde me dat daar natuurlijk ook mogelijkheden in konden zitten, dus stap je met een ander gevoel de baan op. Ook in de tweede ronde zou ik kunnen winnen", vervolgde Schoofs haar verhaal. "Na een spannende driesetter gebeurde dat ook. Niet dat ik het had voorspeld maar je houdt wel de opties open."

De kwartfinale was uiteindelijk het eindstation voor Schoofs. In deze partij moest ze haar meerdere erkennen in de Britse Anne Keothavong. "Ik had er zeker zin in die vrijdagochtend, maar het lichaam wilde niet. Het tankje was leeg, maar heb nog gewoon alles geprobeerd", aldus de Gelderse over haar eerste kwartfinale op een WTA-toernooi. "Na afloop heerste er even terleurstelling, want deze week was natuurlijk geweldig."

Nu is het voor Schoofs in elk geval tijd om te genieten van een welverdiende vakantie. "Ik zou eerst twee weken naar Canada gaan, maar vanwege vermoeidheid en lichamelijke klachten hebben we besloten om niet meer te gaan", besloot de tennisster, die inmiddels alweer een nieuw doel heeft. "Ik ga begin november op vakantie en daarna starten de voorbereidingen voor de kwalificatie van de Australian Open."

[Premier League] Arsenal verslaat Chelsea

Arsenal heeft in de Premier League de derby tegen Chelsea gewonnen. Mede dankzij drie goals van Robin van Persie klopten The Gunners op Stamford Bridge The Blues in een waar spektakelstuk met 3-5.

Nadat beide ploegen in de eerste helft enkele mogelijkheden hadden gemist was het Chelsea-speler Frank Lampard die de score opende. Van Persie tekende de gelijkmaker aan, waarna beide ploegen door een goal van Chelsea-verdediger John Terry met 2-1 de rust in gingen.

Na de pauze keerde Arsenal de wedstrijd om en kwam dankzij goals van André Santos en Theo Walcott op een 2-3 voorsprong. Chelsea ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg deze tien minuten voor tijd dankzij Juan Mata. The Blues maakten hierna in eigen huis enkele verdegingsfouten die door Van Persie afgestraft werden. In blessuretijd zette de Nederlander de 3-5 eindstand op de borden.

Gridstraf Karthikeyan na ophouden Schumacher

Narain Karthikeyan heeft voor de Grand Prix van India een gridstraf van vijf plaatsen opgelegd gekregen. De Indiër blokkeerde in het eerste deel van de kwalificatie met de HRT de Mercedes van Michael Schumacher.

Karthikeyan klokte in zijn thuisrace in de kwalficatie een 22e tijd, maar zal door de straf nu achteraan moeten gaan starten. Ook teamgenoot Daniel Ricciardo zal van de achterste rij moeten gaan vertrekken. Hij kreeg vijf plaatsen straf op de grid vanwege het vervangen van een versnellingsbak. Hierdoor schuiven de Virgins van Timo Glock en Jerôme d'Ambrosio een startrij naar voren.

GroenLinks wil heropening Mauro-debat

GroenLinks wil een heropening van het Mauro-debat met minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie). Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is dat nodig om duidelijk te krijgen wat nu precies het standpunt van de CDA-fractie is na de door het congres aangenomen resolutie over alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

In die tekst staat dat uitzetten van deze jonge mensen ongewenst is en niet strookt met CDA-uitgangspunten. Volgens Leers slaat die zin op het toekomstige beleid. "Het beleid wordt in de toekomst humaner, maar nu nog even niet. Dat lijkt de uitleg van Leers", aldus Dibi.

Kluge verlengt bij 1t4i

Roger Kluge heeft zijn contract bij de wielerploeg 1t4i, het voormalige Skil-Shimano, met een seizoen verlengd. In het contract van de 25-jarige Duitser is een optie voor nog een seizoen opgenomen.

"Ik ben heel tevreden en voel me heel erg thuis in het team. Hier kan ik mijn ambities op de baan in 2012 verder uitbouwen," zei Kluge die met zilver in de puntenkoers op de Olympische Spelen van 2008 al een plak op zak heeft volgend jaar richt de Duitser zich op het omnium op de baan.

Parijs naar rechter om 'godslastering'

Het stadsbestuur van Parijs stapt naar de rechter als orthodoxe christenen blijven proberen de opvoering van een in hun ogen godslasterlijk toneelstuk te verstoren. Dat heeft Bertrand Delanoë, de burgemeester van de Franse hoofdstad, vrijdag gezegd.

Parijs heeft herhaaldelijk de oproerpolitie ingezet om christelijke demonstranten, die niet alleen voor maar soms ook in het Théâtre de la Ville luidruchtig van hun ongenoegen blijk geven, te verdrijven. De betogers van de reactionaire groep Renouveau Français verzamelen zich sinds het stuk vorige week in première ging avond aan avond voor het theater. Zij torsen kruisbeelden en dragen spandoeken tegen 'christenfobie' met zich mee. Volgens Delanoë kan Parijs 'dergelijke uitingen van fundamentalisme en onverdraagzaamheid' niet accepteren.

Het provocatieve Sur le Concept du Visage du Fils de Dieu (Over het Begrip van het Gelaat van de Zoon van God) verbeeldt de lotgevallen van een jongeman die zijn incontinente vader verzorgt. Op het toneel hangt een portret van Christus, dat ten slotte wordt bekogeld. Het stuk werd eerder zonder problemen op de planken gebracht in traditioneel katholieke landen als Polen, Italië en Spanje.


Parijs naar rechter om protest 'godslastering' (Foto: Novum)

Londen overweegt overstap naar Europese tijd

De Britse regering overweegt zich aan te sluiten bij de Centraal Europese Tijdzone. Premier David Cameron zei zaterdag de klok in het koninkrijk een uur vooruit te willen zetten mits 'daarover echte nationale overeenstemming is'.

Voorstanders van de wijzerwijziging hopen dat het later vallen van de nacht de kwakkelende Britse economie een impuls geeft. Het toeristenseizoen zou langer worden en het aantal verkeersdoden verminderen.

Maar vooral Schotland verzet zich al jaren tegen een verhuizing van de huidige Greenwich Mean Time naar de tijdzone die het West-Europese vasteland hanteert. De Schotten, die 's winters al langer moeten wachten op daglicht dan hun Engelse landgenoten, zien de zon niet graag nog een uur later opgaan.


Londen overweegt overstap naar Europese tijd (Foto: Novum)

[Premier League] United herstelt bij Everton van oorwassing

Een week na de historische 1-6 nederlaag tegen Manchester City heeft Manchester United vertrouwen opgedaan tegen Everton. In Liverpool won United met 0-1.

Sir Alex Ferguson had op Goodison Park enkele veranderingen doorgevoerd. Rio Ferdinand en Nani begonnen op de bank bij The Mancunians. Everton-manager David Moyes moest ook zijn elftal wijzigen aangezien Royston Drenthe was geschorst na zijn twee gele kaarten tegen Chelsea in de Carling Cup. Oranje-international John Heitinga begon wel in de basis bij The Toffees.

United begon sterk bij Everton en was via oud-PSV'er Ji-Sung Park dichtbij de openingstreffer, maar doelman Tim Howard (ex-United) redde van dichtbij. De bezoekers voerden daarna de druk op en dat leidde na ruim een kwartier spelen tot de 0-1. Patrice Evra gaf goed voor op Javier Chicharito Hernandez, die over het hoofd werd gezien door de defensie van de thuisploeg.

Everton was kort voor rust dichtbij de gelijkmaker. Leighton Baines mocht een vrije trap nemen, maar de specialist zag zijn inzet boven David de Gea op de lat uiteenspatten. In de tweede helft moest United al vroeg verder zonder Tom Cleverley, die samen met Danny Welbeck een prima duo vormde. De middenvelder moest geblesseerd van het veld en werd vervangen door Nani.

United verdedigde in het tweede bedrijf de voorsprong en leek geen noodzaak te zien om de voorsprong verder uit te bouwen. Omdat ook Everton weinig klaarspeelde in aanvallend opzicht, bleef het bij 0-1 in Liverpool. United verkleint daarmee het gat op lijstaanvoerder tot twee punten. The Citizens komen echter later vandaag nog in actie tegen Wolverhampton Wanderers.

Roekeloze automobilist schept vier fietsers

De politie heeft vrijdagnacht een 24-jarige man uit Rijen aangehouden. Hij had even daarvoor vier fietsers geschept in Tilburg. Een van hen raakte zwaargewond. Volgens de politie was de automobilist aan het stunten.

Het ongeluk gebeurde even na middernacht op de Besterdring. De wegpiraat racete met hoge snelheid in de richting van het centrum en raakte in de slip. Hij schampte een spoorwegviaduct en raasde vervolgens op de groep fietsers af.

Drie van hen liepen schaafwonden, blauwe plekken, sneeën en kneuzingen op. De vierde raakte zwaargewond aan zijn hoofd. Hij is in het ziekenhuis opgenomen.

De bestuurder van de auto zit nog vast. Hij wordt verdacht van gevaarlijk rijgedrag en letsel door schuld. De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Tipsarevic naar eindstrijd in Sint-Petersburg

Janko Tipsarevic is zaterdag als eerste doorgedrongen tot de finale van het ATP-toernooi in Sint-Petersburg. De als tweede geplaatste Serviër zette overtuigend de Amerikaan Alex Bogomolov, die als zevende was genoteerd, aan de kant met 6-2 en 6-1. Zondag vindt hij thuisfavoriet Mikhail Youzhny (5) of Marin Cilic (4) uit Kroatië aan de andere kant van het net.

De 27-jarige Tipsarevic maakt nog kans om zich te plaatsten voor de World Tour Finals, het eindejaarstoernooi in Londen. Hij staat momenteel tiende, waar de beste acht tennissers zich plaatsen. Er zijn nog drie tickets vacant.


Tipsarevic naar eindstrijd in Sint-Petersburg (Foto: Novum)

Blizzard komt met Heart of the Swarm-feiten

Blizzard heeft een zogenaamde 'fact sheet' vrijgegeven met daarin nieuwe details met betrekking tot de StarCraft II-expansion Heart of the Swarm. Zo zal de expansion nieuwe mappen, units en abilities toevoegen aan de huidige game alsmede veranderingen aan de multiplayer.
De aangekondigde features zijn:
  • Continues the epic story of StarCraft II from where Wings of Liberty left off.
  • Approximately 20 new campaign missions.
  • New campaign gameplay mechanics, allowing players to evolve new abilities and units for their zerg army.
  • Go into battle with Kerrigan as she tries to restore her strength and regain control of the Swarm.
  • New multiplayer units and maps, expanding strategic choice and gameplay depth for each race.
  • Expanded features and functionality for Battle.net to improve custom-game search, and new tools for map authors to create even more epic custom games.
  • New pre-rendered and in-game cinematics bring the story of Heart of the Swarm to life.
Een datum voor deze expansion is nog niet bekendgemaakt. De verwachtingen zijn dat het volgend jaar zal worden.

Skyrim unboxing video

IGN heeft een unboxing video geplaatst van de legendarische game The Elder Scrolls V: Skyrim. Het feit dat IGN de review-exemplaren binnen heeft gekregen, betekent dat de game helemaal af is, oftewel de goud-status heeft bereikt. Gelukkig heeft de game zo te zien een lekker uitgebreide handleiding, zoals het hoort.

 

Over 13 dagen kunnen we eindelijk aan de slag met dit pareltje van Bethesda. Kunnen jullie het wachten nog aan?

SEGA werkt samen met Arkedo Studio

Meer aankondigingen van nieuwe, vage titels vandaag in de vorm van een samenwerking tussen SEGA en Arkedo Studio (Nervous Brickdown, Big Bang Mini). De twee partijen hebben de handen ineengeslagen en werken nu aan de titel Project Hell Yeah!.

De game is al ruim negen maanden in ontwikkeling bij de Franse studio. Sinds vandaag is er 'the Arkedo blog' welke vol staat met nieuwtjes over de game. Naast de titel, het feit dat er een dood konijn in voorkomt en het feit dat er veel monsters "you will beat the shit out" inzitten, is er nog niet veel bekend over de game.

Ook een platform is nog niet bekendgemaakt, maar kijkend naar de geschiedenis van de studio kunnen we een XBLA of een DS-titel verwachten. We houden jullie op de hoogte.

Topkok Cas Spijkers (65) overleden

Topkok Cas Spijkers is zaterdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn woordvoerder zaterdag gemeld.

Spijkers was al geruime tijd ziek. In november 2010 werd bij de kok slokdarmkanker geconstateerd.

Spijkers wordt gezien als een van de grootste en bekendste koks van Nederland. Hij maakte furore als chef-kok bij De Swaen in Oisterwijk, waar hij twee Michelinsterren vergaarde, en als televisie-kok. In 2009 werd de koksopleiding Cas Spijkers Academie opgericht.

In juli 2011 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur.

Topkok Cas Spijkers (65) overleden
Topkok Cas Spijkers (65) overleden (Foto: ANP)

Playdeads nieuwe project wordt wederom raar

In een interview met Eurogamer heeft Playdeads baas Dino Patti het een en ander losgelaten over het nieuwe project van de studio. Het zogenaamde 'project two' zal in ieder geval een stuk raarder zijn dan zijn voorganger Limbo

Ondanks dat de game al zeker een jaar in productie is, is er nog niet veel bekend over het nieuwe kindje van de studio. Op het GameCity6-festival in Nottingham liet de Deense studio gelukkig wat doorschemeren.

"I think it looks crazy good. I'm really proud of it already. I know the art is not fully there yet, but for me it's the perfect project two for our company, because it's similar in many ways, but so different. The next project is more crazy than Limbo, if you say that's crazy. It's more weird in many ways."

Na wat strategisch doorvragen liet Patti los dat het "right now" een single player game gaat worden die via de bekende digitale markten te downloaden zal zijn. Ook voegde hij er aan toe dat de game ditmaal in kleur zal zijn.

Over de reden dat er nog niks bekend is over het nieuwe project zei Patti het volgende:

"We just want the team to be happy about it. Also, our production time is long, so we don't want to tire people out. I hate when the big publishers show something one or two years before the launch."

"The IO guys, who are also Danish, had an AR game until E3, and at E3 they announced the project. Hitman 5! Everyone knew it. They said, it'll be out in 2012. I'm not really waiting for that one because I want to have an announcement one month before, two weeks before or something. That's an ordinary person's attention span.

"We'll probably talk about [project two] a bit before [it's out]. We still haven't decided when we'll talk about it."

Ook zijn er nog geen platformen, namen en prijzen bekend.

"Hopefully we'll do bigger distribution next time. I want more people to play the game. Limbo sold really well, but if we'd done a multiplatform launch the first time it would be even bigger."

"That's our goal. I can't promise anything. Last time we developed for PC and then we started talking to Sony and Microsoft. When we got a deal in place we started moving in that direction. The new one we're developing on the Unity game engine. I just hope that engine follows all the platforms. We will, too."

"We are aiming to go as wide as possible. At this point it's hard to promise, because I don't know what consoles there will be or what deals. It went really well on XBLA. I'm really happy with those guys. But it also went really well on PlayStation."

Ondanks het grote succes van hun hit Limbo, heeft de studio niet veel kapitaal om mee verder te werken. Patti vertelt dat, wegens het uitkopen van een van de investeerders, er niet veel geld meer over is en ze zo goed als 'from scratch' moeten beginnen. Maar Playdead laat zich niet uit het veld slaan en houdt de eer aan zichzelf:

"We want to be fully independent. We want the final creative decisions being taken by Arnt [Jensen], my partner, because he's the director. That's important for us to create the things we're creating. If we find a partner who understands that, we'll go with them."

Als er meer bekend is over het nieuwe project van Playdead, dan lees je dat uiteraard op FOK!games.

Ambassadeurs kritisch over Nederland

Nederland is een in zichzelf gekeerd land aan het worden en ziet buitenlanders ten onrechte als probleem. Dat zeggen ambassadeurs van voor Nederland relevante landen zaterdag in NRC Handelsblad.

De krant sprak de afgelopen maanden met acht in Den Haag gestationeerde ambassadeurs. Allemaal spreken ze zich kritisch uit over hun gastland. Zo zegt de Britse ambassadeur Paul Arkwright dat Nederland zich steeds verder afsluit voor de buitenwereld. "En dat kan de internationale reputatie kwaad doen."

Ook de Duitser Heinz-Peter Behr heeft het idee dat Nederland te veel met zichzelf bezig is. Dat Nederlanders kritisch over Europa zijn, hoeft volgens hem niet negatief te zijn, maar het moet niet doorslaan. Hij denkt dat het hebben van kritiek in de aard van de Hollander zit. "Nederlanders zijn over alles kritisch."

De Israëliër Harry Kney-Tal vindt dat Nederland vol vertwijfeling naar de toekomst kijkt en niet weet welke kant het op moet. De Pakistaanse ambassadeur Aizaz Ahmad Chaudhry vindt dat er in Nederland 'tekenen van islamofobie' zijn en de Indiase Bhaswati Mukherjee snapt niet waarom buitenlanders in Nederland een probleem zijn. "Ik koop op de Haagse markt mijn tomaten bij de Marokkaan, met wie ik Frans praat. Ik haal mijn kaas en olijven bij een Nederlands-Frans stel. En bij een Indonesiër koop ik mijn vis. Ik zie het probleem niet."

Uitzondering is ambassadeur Frank Geerkens van België. Hij is positiever over Nederland dan de andere ambassadeurs. Wel zegt hij dat België het zou betreuren als Nederland en Finland eensgezind zouden optreden in de eurocrisis.

Volgens de krant is het ongebruikelijk dat ambassadeurs zich uitspreken over de binnenlandse politiek van hun gastland.

Hydrophobia Prophecy krijgt PSN-release date

Het natte verhaal van Hydrophobia Prophecy sijpelt, na al ruim een jaar op XBLA rondgezwommen te hebben, eindelijk naar PlayStation Network. Ontwikkelaar Dark Energy Digital heeft bekendgemaakt dat de game aankomende dinsdag te downloaden is vanaf het digitale platform.

Hydrophobia Prophecy is een revisie van Hydrophobia Pure, welke weer een revisie van het originele Hydrophobia is. De originele game is al ruim een jaar uit op XBLA en ontving niet de meest lovende scores.

"It's Hydrophobia 1.5, really," aldus Dark Energy managing director Deborah Jones. "It's also not the original and it's also not Pure".

Wat we nu aan verschillen moeten verwachten is dus nog even onduidelijk. De game is te koop vanaf 1 november op PSN.

"Super Mario 3D Land is als een hamburger"

De aangekondigde 3DS-platformer Super Mario 3D Land biedt een meer toegankelijke en compactere beleving dan zijn grote broer Super Mario Galaxy 2, aldus Koichi Hayashida. De game director vergeleek Super Mario 3D Land met een hamburger ten opzichte van Galaxy's feestmaaltijd.

De nieuwe 3DS-titel moest dus makkelijk verteerbaar zijn en geen uitgebreide maaltijd. Hayashida zei het volgende:

"You can walk around with a handheld system, so some people can play on the train when you commute. I live a few stations away from the station nearest from my home to the company's, so at first I thought I should aim for light courses that you could clear in about that time and stop playing whenever you got off the train."

Nintendo-eindbaas Satoru Iwata voegde er het volgende aan toe:

"To me, Super Mario Galaxy 2 is like the Manchu Han Imperial Feast. It's the kind of game that says, 'There's all this laid out before you, so eat whatever you want!' To eat it all takes hours, so when you finish eating, your stomach is full. We put in everything that had built up since Super Mario Sunshine and made Super Mario Galaxy 2 to be a game that has everything."

"This time, I wanted to make a compact game that, rather than the Manchu Han Imperial Feast, was lighter, like a hamburger you could just gobble down. I decided to start thinking from there."

In eerste instantie zou het licht verteerbaare ook voor een kleinere game zorgen, maar het tegendeel bleek waar te zijn.

"We really wanted to make a game that's easy to get into, so we weren't planning on making it a game full of features. But once we started making it and included the special stages, it turned out to have quite a lot of volume," aldus Hayashida.

"I agree that the volume is comparable with even the Super Mario Galaxy games so I'm not sure about it being compact," voegde Nintendo CEO Satoru Iwata er nog aan toe.

Het lijkt er dus op dat we een flinke game voor onze kiezen gaan krijgen. Helaas moeten we nog even wachten want de game zal pas 18 november in de winkels liggen.

Het hele 'Iwata Asks'-interview lees je hier.

Halloween-update voor Team Fortress 2

Valve heeft de Halloween-update voor haar Team Fortress 2 online gegooid. De pc-only update, getiteld "The Third Annual Scream Fortress Very Scary Halloween Special", is te spelen tot 6 november en dompelt de shooter om in een Halloweenesque geheel.

De bundel komt gevuld met een uniek Halloween-level, een boss-fight met een gigantisch oog genaamd Monoculus, twee nieuwe achievements, negen nieuwe costuums en nog meer goodies in de vorm van loot.

Voor extra context kun je terecht op de site van Team Fortress 2, welke nu een bijpassende comic online heeft staan.

Miljardenmeevaller door rekenfout in Duitsland

De Duitse staatsschuld is 55,5 miljard euro lager dan werd gedacht. Dat blijkt na correctie voor een rekenfout die is ontdekt in de balans van een onderdeel van de genationaliseerde bank Hypo Real Estate (HRE), zo heeft het Duitse ministerie van Financiën zaterdag meegedeeld.

Boekhouders blijken zich zowel dit jaar als vorig jaar te hebben vergist bij het opmaken van de balans bij de zogenoemde 'bad bank' waarin de slechte investeringen van HRE zijn ondergebracht. Die draagt nu, in plaats van 216,5 miljard euro, nog 'slechts' 161 miljard euro bij aan de Duitse staatsschuld.

Verwarring over tekst CDA-resolutie

Op het CDA-congres is verwarring ontstaan over een zin in de resolutie over alleenstaande minderjarige vreemdelingen. In de overwegingen van de resolutie staat: "Het uitzetten van deze jonge mensen met of zonder diploma is ongewenst en strookt niet met de CDA-uitgangspunten."

Die zin lijkt in strijd met het standpunt van de CDA-fractie en met het standpunt van CDA-minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie), die besloten heeft dat de 18-jarige Mauro Manuel moet worden teruggestuurd naar zijn geboorteland Angola.

CDA-fractiespecialist Raymond Knops zegt in een reactie: "Zoals het hier staat, klopt het niet. Dit is heel kort door de bocht."

De resolutie werd na een positief advies van het partijbestuur door 85 procent van de stemmers op het congres aangenomen.

'The Voice spannendste show ooit'

Christina Aguilera twijfelde geen moment of ze weer zou meedoen aan de tweede serie van de Amerikaanse The Voice. Volgens de 30-jarige zangeres is de talentenjacht de 'spannendste show aller tijden.'

"Ik moest terugkomen", vertelt Aguilera aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. De blondine is naar eigen zeggen zenuwachtiger voor de blinde audities dan de kandidaten. "Het is echt zenuwslopend."

Hoewel The Voice pas volgend jaar weer op de buis komt in de Verenigde Staten, zijn de eerste audities al aan de gang. Volgens Aguilera zijn de kandidaten dit jaar van een ander kaliber en ligt de lat hoger dan vorig seizoen. Ook is er volgens de blondine meer diversiteit. "Ik heb van alles: van operazanger tot rapper", vertelt ze. "Het is geweldig."

Het tweede seizoen van The Voice is vanaf 5 februari te zien. Naast Aguilera zijn ook juryleden Cee Lo Green, Adam Levine en Blake Shelton weer van de partij.

'MJ gaf zichzelf fatale dosis propofol'

Michael Jackson is schuldig aan zijn eigen dood. De King of Pop zou zichzelf een fatale dosis propofol hebben toegediend, beweerde anesthesist Paul White vrijdag tijdens de behandeling van de zaak tegen Conrad Murray.

Volgens White zou Jackson het middel hebben toegediend nadat een dosis van zijn voormalige lijfarts Murray was uitgewerkt. Ook zou Jackson het kalmerende middel lorazepam hebben ingenomen. White zegt dat de combinatie van de twee middelen 'dodelijke gevolgen' kon hebben. Jackson zou de middelen hebben ingenomen op het moment dat Murray even niet in zijn kamer was.

Jacksons familie liet meteen blijken het niet eens te zijn met de theorie van White. "Michael heeft zichzelf niet van kant gemaakt", twitterde La Toya. "Dat zou hij nooit doen."

Brama: "Wij doen niet onder voor PSV"

Wout Brama staat zaterdag met FC Twente tegenover PSV voor een echte kraker. Hij wil met Twente een echte topwedstrijd afleveren. In gesprek met VI bekent Brama dat het in de beker tegen Genemuiden (4-3 winst) moeilijk was voor Twente.

"Het was niet echt een florissante wedstrijd van onze kant. Vooral de eerste helft liep het niet en misten we ons normale niveau. Al heb ik wel kunnen genieten van de gelijkmaker van Genemuiden-speler Patrick Lip. Als zo'n doelpunt bij Barça gevallen was, dan hadden ze die beelden vijftig keer herhaald op Eurosport. Ik heb nog nét niet geklapt."

Van PSV verwacht hij veel van de nieuwkomers. "PSV heeft goed ingekocht. Ze hebben behoorlijk veel geld uitgegeven, ik geloof iets van dertig miljoen euro. Ik denk dat zij individueel gezien misschien de betere spelers hebben als je ze vergelijkt met ons." Maar Brama wil geen underdogrol. "Wij doen in mijn ogen niet onder voor hen. Wij willen een topwedstrijd afleveren."

De 25-jarige Brama erkent dat hij toe is aan een stap naar het buitenland. "Daar sta ik zeker voor open. Afgelopen zomer wilde Fulham me echt op de laatste transferdag overnemen, maar dat is toen niet door gegaan. Voor mijn ontwikkeling zou het goed zijn om de stap naar het buitenland te maken. Een echte voorkeur voor een land heb ik niet. Duitsland lijkt me heel mooi, maar Engeland en Spanje net zo goed. Maar begrijp me niet verkeerd, ik hoef niet per se weg."

Narsingh: "Wil me meer onderscheiden"

Luciano Narsingh is samen met Oussama Assaidi verantwoordelijk voor veel gevaar op de vleugels bij sc Heerenveen. Maar de aanvaller wil beter presteren. De 21-jarige Narsingh wil vooral meer betrokken zijn bij doelpunten.

"Het gaat goed, maar ik ben nog lang niet tevreden. Het moet veel beter. Inmiddels sta ik op drie doelpunten en drie assists. Dat is niet slecht, maar het rendement moet omhoog wil ik me echt onderscheidend kunnen noemen. Er valt al met al nog veel te verbeteren", vertelt hij aan VI.

Hij leert vooral veel van zijn maatje Assaidi. "De trainer is veel met me bezig, en ook van Oussama Assaidi kan ik veel leren. In positiespelletjes op de training geeft hij bijvoorbeeld aan dat ik meer de drukte op moet zoeken, in plaats van in hoeken te blijven hangen. Op die manier gaat de handelingssnelheid omhoog."

De band met Assaidi is erg sterk, vertelt Narsingh. "Het is mooi dat wij, twee spelers die met elkaar zijn opgegroeid en uit dezelfde buurt in Amsterdam komen, nu samen spelen. Dat maakt het voor mij extra speciaal."

Metallica-fans vernielen podium na afzegging show

Woedende Metallica-fans hebben een podium vernield nadat de metalband zijn show moest afzeggen wegens 'technische problemen'. Metallica zou vrijdag in de buurt van New Delhi zijn eerste Indiase show ooit geven.

Toen het nieuws een paar uur voor het begin van de show naar buiten werd gebracht, begonnen enkele van de ongeveer 25 duizend fans rellen te schoppen. Mensen klommen het podium op en smeten met apparatuur. Naar verluidt werd materiaal ter waarde van tweehonderdduizend dollar vernield, terwijl ook fans gewond zouden zijn geraakt.

In een verklaring aan de Indiase krant The Times of India laat Metallica weten 'ontzettend teleurgesteld' te zijn. "Metallica had heel veel zin in zijn eerste show ooit in India", zegt Lars Ulrich, drummer en mede-oprichter van de band. Volgens Ulrich kregen de bandleden vrijdag na een persconferentie te horen dat de veiligheid van de fans niet kon worden gegarandeerd. "De veiligheid van het publiek staat bij Metallica altijd voorop."

De show werd in eerste instantie verplaatst van vrijdag naar zaterdag, maar de organisatie bleek op zo'n korte termijn geen nieuwe vergunning te kunnen krijgen. Daarop lieten de organisatoren weten dat het hele feest niet doorging. Zaterdag werden vervolgens vier personen, onder wie een medewerker van de organisatie, gearresteerd op verdenking van oplichterij.

In India vindt dit weekeinde de eerste Formule 1-race in het land plaats. Het Metallica-concert had de openingsact moeten zijn van het F1 Rocks festival in Gurgaon. Lady Gaga treedt zondag op in een vijfsterrenhotel in New Delhi tijdens een afterparty.

Monsterscore korfballers tegen India op WK

De Nederlandse korfballers hebben ook hun derde duel in de poule gewonnen. In China werd India met 60-11 aan de kant gezet. Het is het hoogste aantal treffers ooit op een WK. Voor Oranje, dat vrijdag al de tweede ronde bereikte, was Barry Schep met veertien treffers topscorer. De teller van André Kuipers stokte op elf.

Nederland won zeven van de acht vorige WK's. De enige keer dat de wereldtitel niet naar Nederland ging, was in 1991. Toen was België in eigen land de sterkste. Nederland en België stonden in alle acht de finales.

Aanslag op de president

Veel berichten in het nieuws bevatten ‘slecht’ nieuws: aardbevingen, moorden, hongersnoden, verkrachtingen, noem het allemaal maar op. Berichten waarvan ik niet vrolijk word, en die ook eigenlijk bijna niet meer wil lezen. Vaak neem ik het voor kennisgeving aan en hoef ik de verdere details niet te weten. Maar soms, heel soms, verschijnt er een bericht waar ik vrolijk van word. Afgelopen dinsdag was er zo’n nieuwsbericht: Grand Theft Auto V komt er aan!

Nederland grootste groenteboer ter wereld

Nederland heeft vorig jaar 4,6 miljard kilo verse groenten uitgevoerd voor een bedrag van 4,2 miljard euro. Ons land is daarmee voor het vierde jaar op rij de grootste exporteur ter wereld. Wel werd het verschil met nummer 2 Mexico kleiner, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

De export van Nederland steeg vorig jaar in kilo's met 7 procent, maar die van Mexico met 15 procent. De voorsprong van Nederland daalde van 543 miljoen kilo in 2009 naar 269 miljoen kilo vorig jaar.

Nederland grootste groenteboer ter wereld
Nederland grootste groenteboer ter wereld (Foto: ANP)

Uur langer slapen door wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur moet de klok een uur worden teruggezet, wat betekent dat de nacht een uur langer duurt. Door de wintertijd is het 's ochtends een uur eerder licht en in de avonds een uur eerder donker.

De tijdsaanpassing geldt voor vrijwel iedereen in de Europese Unie. De zomer- en wintertijd werd in Nederland voor het eerst ingesteld in 1916. Sindsdien is er meerdere keren geschoven met de tijd. Sinds 1977 bestaat de huidige zomer- en wintertijd.

Op 25 maart 2012 gaat de zomertijd weer in. Dan moet een uur slaap worden ingeleverd.

The Voice of Holland onverslaanbaar

The Voice of Holland blijft een kijkcijferkanon. Maar liefst 3,7 miljoen mensen keken vrijdagavond naar de talentenjacht. De show was daarmee volgens Mediacourant de tweede best bekeken RTL 4-show van de afgelopen vijf jaar.

De top drie bestaat geheel uit programma's van RTL. Zo neemt Peter van der Vorst de tweede plek in met Van der Vorst Ziet Sterren, waarvoor ruim 1,8 miljoen mensen thuisbleven. Goede Tijden, Slechte Tijden staat derde met ruim 1,7 miljoen kijkers.

De nieuwe show van Wilfried de Jong trok tegenover The Voice of Holland minder dan een half miljoen kijkers. Op Motel De Jong stemden 387 duizend mensen af, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Man overleden na schietpartij Amsterdam

Een 24-jarige man is zaterdag in een ziekenhuis overleden aan de verwondingen die hij opliep bij een schietpartij in Amsterdam. Drie mannen die het slachtoffer met een auto naar het ziekenhuis brachten en daarna op de vlucht sloegen, zijn aangehouden. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.

De schietpartij vond tussen 04.00 en 05.00 uur plaats op de kruising van de Ruysdaelkade met de Albert Cuypstraat. Het is nog niet precies duidelijk wat er is gebeurd. De politie is een buurtonderzoek gestart.

Toestellen Qantas Airways aan de grond gehouden

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways houdt vanaf zaterdag al zijn toestellen voor onbepaalde tijd aan de grond. De directie van het bedrijf heeft daartoe besloten vanwege de aanhoudende stakingen van werknemers. Dat heeft bestuursvoorzitter Alan Joyce gezegd op een persconferentie.

Medewerkers van het bedrijf eisen meer loon en zijn het niet eens met de hervormingsplannen van de directie van het bedrijf. Ze legden de afgelopen weken al meerdere keren het werk neer.

De vliegtuigen stijgen pas weer op als er een overeenkomst is bereikt tussen de directie en de personeelsleden. Het stilleggen van de vluchten kost de luchtvaartmaatschappij naar schatting 20 miljoen dollar per dag.

novum.qantas.jpg
Toestellen Qantas Airways aan de grond gehouden (Foto: Novum)

'Driekwart medici maakt wel eens fout'

Driekwart van de medisch specialisten geeft toe wel eens een medische fout te maken. Van hen verzwijgt bijna een kwart die fout, omdat de gevolgen voor de patiënt 'verwaarloosbaar klein' zijn of 'slecht zijn voor de toestand voor de patiënt'. Dat blijkt uit onderzoek onder medisch specialisten, huisartsen en ander medisch personeel, schrijft NRC Handelsblad.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de medische ledenorganisatie VvAA. Bijna duizend medici werden ondervraagd. Van de huisartsen zeggen negen van de tien wel eens in de fout te gaan. De helft van hen houdt dat stil.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt wakker te liggen van een gemaakte fout. Een derde zegt bovendien dat de angst voor het maken van fouten hun medische zorg negatief beïnvloedt.

Acht van de tien artsen en andere medici bespreken een misser het liefst met collega's. In negen van de tien gevallen leidt het ontdekken van een fout tot aanpassing van de werkwijze of de geldende protocollen.

Saint Louis wint World Series

Saint Louis Cardinals heeft de World Series gewonnen. In de zevende en beslissende wedstrijd versloeg de ploeg Texas Rangers met 6-2. Daarmee kwam de eindstand in de best-of-sevenserie op 4-3. Donderdag trokken de Cardinals nog met de hakken over de sloot de stand gelijk.

Het is de elfde keer dat St. Louis de World Series wint. De laatste triomf dateerde van 2006. Texas ging voor de tweede maal op rij onderuit in de eindstrijd. Vorig jaar was San Francisco Giants al te sterk.

David Freese was vrijdag opnieuw belangrijk voor de Cardinals. Nadat de Rangers in de eerste inning op 2-0 waren gekomen, hielp hij met een rake klap Albert Pujols en Lance Berkman de stand recht te trekken.

Een homerun van Allen Craig bracht St. Louis vervolgens in de derde inning aan de leiding. De ploeg slaagde erin om verder afstand te nemen, waarna Craig het duel in het slot gooide met een vangbal in de negende inning.


Saint Louis wint World Series (Foto: Novum)

Marijke Helwegen wil worden gerecycled

Marijke Helwegen hoopt na haar dood gerecycled te worden. Het 62-jarige boegbeeld van plastische chirurgie wil onder meer terugkomen in de vorm van plastic bekers.

"Ik doe aan duurzaamheid", vertelt Helwegen voor de camera van Novum Nieuws. "Ik verdwijn met al mijn plastics als eerste in de chemische afvalemmer." Volgens de socialite zijn er na haar dood genoeg ingrediënten uit haar lichaam die kunnen worden hergebruikt. "Plastics kun je van mij maken en pvc is een wereldhandel", somt ze op. "Botox komt er ook een paar liter uit. Maar vooral plastic en dat kun je allemaal recyclen."

Marijke, die lange tijd de pr verzorgde voor de privékliniek van cosmetisch arts Robert Schoemacher, heeft er naar eigen zeggen lang over gedaan om te worden wie ze nu is. Zo moest ze zich lange tijd verdedigen. "Mensen dachten dat ik geen hersencellen had. Maar ik heb uiteindelijk willen zijn zoals ik nu ben. Ik ben eigenlijk een beetje onsterfelijk", vertelt Helwegen. "Hoe ouder ik word, hoe gelukkiger ik me voel."

CDA-leden vragen om barmhartigheid voor Mauro

Veel CDA-leden hebben tijdens het partijcongres van de christendemocraten zaterdag een oproep gedaan tot barmhartigheid als het gaat om de Angolese jongen Mauro Manuel. "Barmhartigheid verdraagt zich nou eenmaal niet met rechtlijnigheid", zo werd er gesteld. Een lid uit Maassluis riep de Tweede Kamerfractie van het CDA op "van de harteloosheid terug te gaan naar barmhartigheid".

Maar er klonk ook waardering voor de wijze waarop CDA-minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) nu opereert. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma verdedigde ook het beleid van Leers, omdat willekeur voorkomen moet worden.

CDA-leden vragen om barmhartigheid voor Mauro
CDA-leden vragen om barmhartigheid voor Mauro (Foto: ANP)

[F1] Uitslag kwalificatie GP India

Sebastian Vettel begint aan de allereerste Grand Prix van India op pole-position. De Duitser was in de kwalificatie voor deze race drie tienden sneller dan Lewis Hamilton, die naast de coureur van Red Bull Racing start. Mark Webber completeerde de top drie.

In Q1 was het voor een aantal coureurs direct al spannend. Zo moest Jenson Button een setje zachte banden opofferen, omdat hij geen grip kreeg met de harde compound. Toch slaagde de Brit er in om Q2 te halen, maar moest hiervoor wel een aantal langzamere auto's voorbij slalommen.

De tweede sessie kende voor de koplopers wat minder stress. Zo kwalificeerde Button zich voor de laatste shifting door de vijfde plaats te pakken. Dit was echter nog wel zes tienden langzamer dan Vettel, die nauwelijks problemen ondervond. Ook Hamilton moest zijn meerdere in de wereldkampioen erkennen. De Brit van McLaren was een halve seconde langzamer.

Ondanks dat was de strijd om de tickets voor Q3 wel erg spannend. Schumacher werd uiteindelijk, hij miste slechts twaalf duizendsten van een seconden, het kind van de rekening en behoorde niet tot de beste tien. Sebastien Buemi en Jaime Alguersurai waren hier verantwoordelijk voor. Tot hun eigen verbazing schaarden de beide Scuderia Toro Rosso's zich tot de beste tien in India.

In de beslissende sessie lag alles heel dicht bij elkaar. Nadat alle toppers een ronde had gelezen was het verschil tussen de nummers één en vijf slechts een tiende van een seconde. De tweede run zou hierdoor de uitkomst moeten bieden, maar daar deed Button niet meer aan mee. Hij wilde de verloren zachte band compenseren en belandde uiteindelijk op P5.

In het slot was alleen Vettel goed bezig. Hamilton brak zijn snelle ronde namelijk af, Mark Webber kwam er niet eens aan te pas, Fernando Alonso was te traag en Felipe Massa reed over de kerbs, waardoor zijn ophanging brak. De Ferrari kwam uiteindelijk in de bandenstapels tot stilstand.



Uitslag kwalificatie:

# Rijder Team Tijd Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 01:24.178 16
2 Lewis Hamilton McLaren 01:24.474 18
3 Mark Webber Red Bull 01:24.508 17
4 Fernando Alonso Ferrari 01:24.519 19
5 Jenson Button McLaren 01:24.950 20
6 Felipe Massa Ferrari 01:25.122 18
7 Nico Rosberg Mercedes 01:25.451 19
8 Adrian Sutil Force India geen tijd 19
9 Sebastien Buemi Toro Rosso geen tijd 19
10 Jaime Alguersuari Toro Rosso geen tijd 19
11 Vitaly Petrov Lotus Renault 01:26.319 20
12 Michael Schumacher Mercedes 01:26.337 17
13 Paul di Resta Force India 01:26.503 15
14 Pastor Maldonado Williams 01:26.537 18
15 Bruno Senna Lotus Renault 01:26.651 16
16 Rubens Barrichello Williams 01:27.247 17
17 Sergio Perez Sauber 01:27.562 10
18 Kamui Kobayashi Sauber 01:27.876 6
19 Heikki Kovalainen Team Lotus 01:28.565 13
20 Jarno Trulli Team Lotus 01:28.752 13
21 Daniel Ricciardo HRT 01:30.216 11
22 Narain Karthikeyan HRT 01:30.238 11
23 Jerome d' Ambrosio Virgin 01:30.866 14
24 Timo Glock Virgin 01:34.046 3

Gegevens 14.000 Eindhovense WMO'ers online

De gegevens van 13.639 Eindhovense WMO-cliënten zijn bijna twee maanden lang voor iedereen toegankelijk geweest op internet. Dat heeft de gemeente zaterdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Brabantse media.

Internetjournalist Arjan Dasselaar kwam de gegevens tegen op de online opslagdienst scribd.com. Ze waren met behulp van een login-naam en wachtwoord van een gemeentemedewerker op internet gezet. Het Bureau Integriteit van de gemeente heeft een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken.

Ballack loopt gebroken neus op

Michael Ballack is niet ongeschonden uit de wedstrijd van vrijdag gekomen. De Duitser heeft zijn neus gebroken.

Ballack speelde met Bayer Leverkusen tegen SC Freiburg in de Bundesliga. Na twee minuten zette Ballack zijn ploeg op 1-0. Dat doelpunt bleek het enige uit de wedstrijd.

Maar matchwinner Ballack moest halverwege de tweede helft gewisseld worden, nadat hij bij een duel om de bal aan zijn neus geblesseerd raakte. Onderzoek in het ziekenhuis heeft nu uitgewezen dat de 35-jarige veteraan zijn neus heeft gebroken.

Het is nu niet zeker of Ballack dinsdag voor zijn ploeg kan spelen. Dan komt Bayer Leverkusen in de Champions League uit tegen het Spaanse Valencia. In dat duel kan Leverkusen de volgende ronde zo goed als zeker stellen.


Gebroken neus voor Ballack (Foto: Pro Shots)

Karelse: "Oude Lurling heeft veel plezier"

Anthony Lurling is met zijn 34 jaar een van de oudste spelers in de selectie van NAC Breda, maar trainer John Karelse kan niet om hem heen.

De veteraan zit inmiddels al vier jaar bij NAC Breda en is nog altijd erg tevreden, volgens Karelse. "Anthony is iemand die het naar zijn zin moet hebben. Hij moet, gezien zijn leeftijd, hard trainen om fit te blijven en het plezier te houden, maar dat heeft hij allemaal."

Vooral de inzet van Lurling vindt Karelse prijzenswaardig en verwijst naar de wedstrijd van vrijdagavond tegen VVV-Venlo (3-1 winst). "Als je zo speelt, maakt het niet uit dat je vier- of vijfendertig bent. Hij was tegen VVV-Venlo ontzettend gevaarlijk en is ook beslissend. Hij werkt als een paard."

Lurling kende al een eerdere periode bij NAC Breda, toen hij in het seizoen 2004/05 werd uitgeleend door Feyenoord. Na drie moeilijke jaren bij 1. FC Köln, RKC en FC Den Bosch kwam hij in 2007 weer naar de Bredase ploeg. Hij begon zijn carrière met vijf jaar bij FC Den Bosch, vervolgens drie jaar bij sc Heerenveen en nog eens drie jaar bij Feyenoord.

De Boer: "Vertonghen moet meer inschuiven"

Frank de Boer gaat weinig aan zijn tactiek veranderen voor de tweede wedstrijd tegen Roda JC. Hij verwacht echter wel meer van Jan Vertonghen.

De Boer verwacht van Roda JC opnieuw een twee-spitsensysteem en houdt daarom vast aan 3-4-3. "Ik verwacht niet dat Harm van Veldhoven nu ineens verandert van speelstijl, omdat hij woensdag niet ontevreden was en mogelijkheden zag. Als de tegenstander met twee spitsen speelt, zoals Roda, is het voor mij makkelijk: dan schakelen wij over naar een verdediging met drie man", aldus De Boer in het Algemeen Dagblad.

"Dan is het gemakkelijk als je op het middenveld gewoon je eigen tegenstander hebt. In mijn tijd als voetballer deden we niet anders. Dan schoof ik door, Frank Rijkaard als verdedigende middenvelder of Danny Blind als vrije man. Moeilijk? Nee hoor, als je het simpel uitlegt niet."

De Boer verwacht van aanvoerder Jan Vertonghen dat hij ook meer inschuift. "Dat heb ik hem ook gezegd. Dat is een kwaliteit van hem. Jan moet beseffen dat hij het tegenstanders daarmee heel lastig kan maken. Dat ze dan nog meer achteruit gaan lopen en wij elders op het veld meer rust krijgen. Hij zegt dat hij op honderd procent speelt, maar je ziet het als hij zich echt kwaad maakt. Dan geeft hij meer."

Game-updates binnenkort mogelijk op 3DS

Spellen voor de Nintendo 3DS kunnen binnenkort via een online update voorzien worden van aanpassingen of bijvoorbeeld nieuwe levels. Deze functie wordt doorgevoerd in de update van de besturingssoftware die eind november in Europa beschikbaar is. Dat heeft Nintendo vrijdag bekendgemaakt.

Nintendo heeft geen duidelijkheid geboden over de aard van de downloadbare extra's. Zo is het niet duidelijk of de extra's gratis zijn of dat een klein bedrag betaald moet worden.

Ook op de voorganger, de Nintendo DS, was het niet mogelijk de spellen te updaten. Dat leidde tot problemen toen Pokémon HeartGold en Pokémon SoulSilver vorig jaar een fatale fout bleken te bevatten. Het spel moest uit de handel worden gehaald. Met de update moeten dergelijke problemen op de 3DS worden voorkomen.

Volgens de gamegigant zijn veel gamestudio's geïnteresseerd in de mogelijkheid spellen na de release aan te passen.


Game-updates binnenkort mogelijk op 3DS (Foto: Novum)

Battlefield 3 tien miljoen keer in de winkel gelegd

Van het schietspel Battlefield 3 zijn in zijn eerste week tien miljoen exemplaren verstuurd naar winkels. Het is de grootste lancering van een spel ooit voor uitgever Electronic Arts. Hoewel de game nog geen week beschikbaar is, hebben sommige winkelketens al een bestelling geplaatst voor een nieuwe lading. Dat heeft de uitgever donderdag bekendgemaakt.

Het aantal verscheepte exemplaren is een indicatie van het verkoopsucces. Sinds de release van Battlefield: Bad Company 2 in maart vorig jaar heeft de uitgever wereldwijd elf miljoen exemplaren van het schietspel verstuurd. De voetbalgame FIFA 12, die gezien wordt als een van de populairste gameseries, is acht miljoen keer verstuurd.

Battlefield 3 is de grote tegenhanger van het 8 november te verschijnen Call of Duty: Modern Warfare 3. Vorig jaar had Activision met Call of Duty: Black Ops ongeveer negentig procent van het schietspelgenre in handen. Volgens Electronic Arts gaat dat met de komst van Battlefield 3 veranderen. "Dit jaar wordt dat zestig of zeventig procent", voorspelde de uitgever in augustus.


Battlefield 3 tien miljoen keer in de winkel gelegd

Battlefield 3 verovert Nederland

Het schietspel Battlefield 3 is het populairste spel van Nederland deze week. De game van Electronic Arts heeft de eerste drie plaatsen van de verkooptoptien veroverd. De PlayStation 3-versie is het meest verkocht. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Op de vierde plaats staat het voetbalmanagementspel Football Manager 2012 voor de pc. De game van SEGA verdringt FIFA 12 voor de PlayStation 3, eveneens een voetbalspel, naar de vijfde plaats.

Het geroemde actiespel Batman: Arkham City wil in Nederland niet van de grond komen. De PlayStation 3-versie van de actiegame staat voor de tweede achtereenvolgende week op de zevende plaats in de lijst met de meest verkochte games. De topper van vorige week, de racegame Forza Motorsport 4, keldert van de eerste naar achtste plaats.

01. Battlefield 3 (PlayStation 3)
02. Battlefield 3 (Xbox 360)
03. Battlefield 3 (pc)
04. Football Manager 2012 (pc)
05. FIFA 12 (Playstation 3)
06. De Sims 3: Beestenbende (pc)
07. Batman: Arkham City (PlayStation 3)
08. Forza Motorsport 4 (Xbox 360)
09. FIFA 12 (Xbox 360)
10. Just Dance 3 (Nintendo Wii)


Battlefield 3 verovert Nederland

Tentenkamp Occupy Museumplein afgebroken

De demonstranten van de Occupy-beweging hebben vrijdagavond de tenten die ze hadden neergezet op het Museumplein in Amsterdam afgebroken. De gemeente wilde uit veiligheidsoverwegingen niet dat ze daar zouden overnachten.

Vrijdagmiddag zetten actievoerders drie tenten neer op het Museumplein. Burgemeester Eberhard van der Laan liet daarop aan het begin van de avond weten dat de politie zou ingrijpen als er aan het einde van de avond nog mensen in een tent op het plein zaten.

De demonstranten ruimden hun tenten rond 23.00 uur op aandringen van de politie zelf op. Tegenover AT5 kondigden ze aan hun tenten zaterdag om 07.00 uur weer op te zetten.

Enkele protestanten willen verhuizen, omdat ze vinden dat het Beursplein te vol is geraakt. Volgens Van der Laan is daar echter geen sprake van.

Uitslag derde vrije training India

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de GP van India. De Duitser was Jenson Button 3,6 tienden te snel af. Mark Webber reed de derde tijd, gevolgd door Lewis Hamilton en Fernando Alonso.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:24.824
18
2 J. Button McLaren 1:25.191 +0:00.367 15
3 M. Webber Red Bull 1:25.203 +0:00.379 19
4 L. Hamilton McLaren 1:25.288 +0:00.464 16
5 F. Alonso Ferrari 1:25.784 +0:00.960 17
6 F. Massa Ferrari 1:26.058 +0:01.234 16
7 P. di Resta Force India 1:26.785 +0:01.961 19
8 N. Rosberg Mercedes 1:26.873 +0:02.049 22
9 A. Sutil Force India 1:26.958 +0:02.134 19
10 S. Buemi Toro Rosso 1:27.146 +0:02.322 20
11 M. Schumacher Mercedes 1:27.217 +0:02.393 21
12 B. Senna Renault 1:27.235 +0:02.411 20
13 K. Kobayashi Sauber 1:27.262 +0:02.438 19
14 W. Petrow Renault 1:27.280 +0:02.456 18
15 J. Alguersuari Toro Rosso 1:27.387 +0:02.563 20
16 S. Perez Sauber 1:27.749 +0:02.925 21
17 P. Maldonado Williams 1:27.793 +0:02.969 17
18 R. Barrichello Williams 1:27.875 +0:03.051 20
19 J. Trulli Lotus 1:29.355 +0:04.531 21
20 H. Kovalainen Lotus 1:29.750 +0:04.926 19
21 T. Glock Marussia-Virgin 1:30.683 +0:05.859 23
22 N. Karthikeyan HRT 1:30.900 +0:06.076 25
23 J. D'Ambrosio Marussia-Virgin 1:32.851 +0:08.027 19
24 D. Ricciardo HRT 1:33.246 +0:08.422 16

Boze klant zet restaurant in brand

Een Amerikaan heeft geprobeerd een fastfoodrestaurant in brand te steken, omdat hij vond dat er wat te weinig vlees in zijn maaltijd zat. De politie is nog op zoek naar de man. Dat hebben de autoriteiten in de staat Georgia vrijdag laten weten aan Amerikaanse media.

De man had enkele dagen geleden een portie Mexicaanse chalupas besteld bij een drive-inrestaurant van de keten Taco Bell, maar was daar niet tevreden over. Hij belde naar de vestiging om te klagen. Een medewerker zei hem dat het restaurant op het punt stond de deuren te sluiten en dat hij de volgende dag terug kon komen. "Dat is in orde, ik kom eraan en ik zal de boel opnieuw inrichten", antwoordde de boze klant. Korte tijd later gooide hij een molotovcocktail naar het gebouw. De schade aan het gebouw van Taco Bell bleef beperkt.

Een vestiging van Taco Bell in de staat Missouri had vorige maand ook al te maken met een boze klant. Een 30-jarige man trok zijn pistool omdat hij geen saus had gekregen. Hij werd gearresteerd en kan 10 jaar celstraf krijgen.

'Minder werkenden door bezuinigingen kinderopvang'

De bezuinigingen van het kabinet op kinderopvang hebben een veel groter effect op de werkgelegenheid dan gedacht. Zeker honderdduizend mensen met kinderen gaan minder werken als de kinderopvang duurder wordt. Dat concludeert GroenLinks naar aanleiding van een enquête onder elfduizend mensen, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Het kabinet wil volgend jaar vierhonderd miljoen euro bezuinigen op de kinderopvang. Dat loopt op tot ruim 775 miljoen in 2015. GroenLinks verwacht dat een derde van de ouders die gebruikmaken van kinderopvang minder gaat werken of helemaal stopt door deze bezuinigingen, die ervoor zorgen dat de opvang duurder wordt.

Werkende ouders geven naar verwachting bij elkaar 36.000 voltijdbanen op. "Gemiddeld overwegen ouders om 8,5 uur per week korter te gaan werken om de kinderopvangkosten te drukken", zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent in de krant. "Bij 36.000 voltijdbanen gaat het dus om vier keer zoveel mensen." Vooral ouders met lage inkomens overwegen volgens de partij minder te gaan werken of te stoppen als de opvang duurder wordt.

Het Centraal Planbureau verwacht dat de bezuinigingen een verwaarloosbaar effect hebben op de werkgelegenheid. "Het CPB is nooit erg goed in het voorspellen van dit soort gedragseffecten", reageert Van Gent. "Het kabinet ontkent graag de werkelijkheid. Dit kabinet jaagt ouders de arbeidsmarkt af."

De Tweede Kamer neemt volgende maand een besluit over de bezuinigingen op kinderopvang.

Foto's: Marco Borsato

Marco Borsato heeft in de laatste jaren vooral in grote en nog grotere zalen opgetreden, maar zoekt in zijn 'Dichtbij on Tour' tournee nu de iets kleinere zalen op. Zo ook vrijdagavond in Kerkrade, waar hij optrad in de Rodahal. Met plek voor meer dan 4.000 toeschouwers nog steeds geen café-optreden, dus intiem was het niet. Ouderwets meeblèren op oude en nieuwe hits, maar dan dichtbij huis, dat was het wel.

CDA'ers buigen zich over lot Mauro

De CDA-fractie bespreekt zaterdag met zijn achterban op het partijcongres in Utrecht het lot van de 18-jarige Angolese asielzoeker Mauro. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) wil Mauro terugsturen naar zijn geboorteland, maar de twee 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zijn het daar niet mee eens.

Het debat over de toekomst van Mauro liep donderdagnacht uit op een nieuwe crisis binnen het CDA. Donderdagmiddag leek het erop dat de fractie zich zou neerleggen bij het standpunt van Leers, maar Koppejan en Ferrier keerden zich tegen de uitzetting van Mauro.

De Tweede Kamer besloot na het CDA-beraad de stemmingen over het lot van Mauro uit te stellen tot dinsdag. De oppositie hoopt nu dat het congres de fractie alsnog op andere gedachten weet te brengen. Een peiling van Maurice de Hond wees eerder uit dat zeventig procent van de CDA-kiezers vindt dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen.

Om een Kamermeerderheid te krijgen moeten meer dan twee CDA-Kamerleden afwijken van de partijlijn. Nu heeft Leers nog altijd een nipte meerderheid door de steun van behalve VVD en PVV ook de SPG, die twee zetels heeft, hem steunt.

Leers herhaalde vrijdag dat zijn besluit om Mauro uit te zetten vaststaat. Het partijcongres brengt daar geen verandering in. "Als minister heb ik de integriteit van het asielbeleid te bewaken. Dat zal ik het congres uitleggen", zei Leers.


CDA'ers buigen zich over lot Mauro (Foto: Novum)

Koningin Beatrix begint bezoek aan Aruba

Koningin Beatrix is vrijdagmorgen (lokale tijd) in Oranjestad op Aruba begonnen aan haar tiendaagse bezoek aan de Caribische eilanden van het Koninkrijk.

Samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima werd de vorstin onder een ereboog met in het Papiaments 'Bon Bini Famia Real’ ('welkom koninklijke familie’) begroet door gouverneur Fredis Refunjol en minister-president Mike Eman.

Na de ceremonie waren er gesprekken met onder anderen de ministers en de leden van de Staten.

Koningin Beatrix begint bezoek aan Aruba
Koningin Beatrix begint bezoek aan Aruba (Foto: ANP)

Politie geeft swaffelbeelden station Leiden vrij

De politie gaat camerabeelden van de man die in april een vrouw in Leiden swaffelde vrijgeven. De politie hoopt zo tips te ontvangen over de identiteit van de dader. De beelden worden woensdag mogelijk uitgezonden via Omroep West, zegt een woordvoerder van de politie.

De verdachte tikte met zijn geslachtsdeel tegen de vrouw aan op het station in Leiden. De politie vindt het belangrijk dat de man wordt gepakt, omdat deze mensen steeds vaker naar zwaardere middelen grijpen om hun kick te halen. "De aanrander van nu is de verkrachter van straks", aldus de woordvoerder.

Klimaat voor proefdieren kost universiteit fortuin

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) lijdt een miljoenenstrop door problemen met de klimaatbeheersing in het verblijf voor proefdieren. De temperatuur en luchtvochtigheid kunnen niet goed worden geregeld, waardoor experimenten niet altijd goed worden uitgevoerd.

Een nieuw pand van de universiteit dat begin dit jaar in gebruik is genomen wordt verwarmd door warmte-koudeopslag. Dat systeem kan de temperatuur niet altijd constant houden. "Als het morgen een stuk kouder is dan vandaag duurt het even voordat de temperatuur weer op peil is", legt een woordvoerder uit. De temperatuurschommelingen hebben gevolgen voor de experimenten.

De kosten om het systeem aan te passen lopen op tot vier miljoen euro. Wie verantwoordelijk is voor de strop is nog onduidelijk.

Jennifer Lopez heeft liefdesles geleerd

Jennifer Lopez denkt eindelijk een belangrijke les te hebben geleerd in de liefde. De 42-jarige zangeres maakte in juli bekend dat ze ging scheiden van Marc Anthony, haar derde man. "Je moet eerst van jezelf houden", realiseert ze zich nu.

"Je moet het in je eentje kunnen redden voor je het met iemand anders gaat proberen", vertelt Lopez aan de Amerikaanse versie van het tijdschrift Glamour. Volgens de zangeres moet je weten dat je 'alles waard bent'. "Tot dat moment kun je geen gezonde relatie hebben."

Hoewel Lopez door de roddelpers al aan verschillende mannen is gelinkt, onder wie acteur Bradley Cooper, wil ze haar liefdesleven zoveel mogelijk geheim houden. "Om iets een kans te geven en iemand echt te leren kennen, moet je het buiten de schijnwerpers houden", is de zangeres van mening. "Je kent de media: ze willen alles overhaasten."

Jennifer Lopez was zeven jaar getrouwd met Marc Anthony en kreeg met hem de tweeling Max en Emme. Eerder liepen huwelijken met Ojani Noa en Chris Judd op de klippen. Ook zag Lopez relaties met P. Diddy en Ben Affleck stranden.

Nederlands schip botst op rotsen Nieuw-Zeeland

Een Nederlands containerschip is op rotsen voor de kust van Nieuw-Zeeland gelopen. Het schip is weer rechtgetrokken. De Winschotense rederij van het schip, Reider Shipping, vermoedt dat het schip zaterdag weer kan varen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

Er lijkt weinig schade te zijn, maar het schip gaat toch voor controle naar de haven van Tauranga. Er zou geen olie zijn gelekt.

Het is het tweede incident met een vrachtschip in het gebied, meldden Nieuw-Zeelandse media vrijdag. Eerder liep een Liberiaans containerschip op de klippen. Dit schip veroorzaakte een grote milieuramp door lekkende olie. De kapitein werd opgepakt en is aangeklaagd voor het op onveilige en riskante wijze besturen van het schip.

'Egyptische cipiers martelden gevangene dood'

Cipiers van een gevangenis in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben een gevangene doodgemarteld. Dat hebben Egyptische mensenrechtenactivisten vrijdag gezegd.

Een hoofdstedelijk ziekenhuis heeft volgens advocaat Malik Adly vastgesteld dat gevangene Essam Atta, die door een gevangenbewaarder naar het hospitaal was gebracht, is overleden aan een 'onbekende vergiftiging'. De 23-jarige Atta had onlangs zijn familie verteld dat bewakers hem folterden door hem met waterslangen water in mond en anus te spuiten.

Een medewerker van de Egyptische veiligheidsdiensten ontkende de beschuldiging. Hij beweert dat Atta in het ziekenhuis was opgenomen omdat gevangenisartsen hadden vastgesteld dat hij drugs had gebruikt en aan uitputting leed.

Explosie op industrieterrein Moerdijk

Op een industrieterrein in Moerdijk heeft vrijdagavond korte tijd een brand gewoed bij een afvalverwerkingsbedrijf. Het vuur ontstond na een explosie, zegt een woordvoerder van de politie.

De brand kon snel worden geblust dankzij een schuimblusinstallatie. Of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen is nog onduidelijk. De brandweer verricht metingen.

Het bedrijf is gevestigd aan dezelfde weg waar begin januari Chemie-Pack afbrandde.

Britse prinsen verliezen voorrang op prinsessen

Britse prinsen hebben niet langer voorrang op prinsessen in de lijn van troonopvolging. Dat bepalen de nieuwe opvolgingsregels voor de Britse monarchie, die het Britse Gemenebest vrijdag is overeengekomen. De Britse koning is het staatshoofd van zowel het Verenigd Koninkrijk als van vijftien van de 53 al dan niet voormalige Britse koloniën en mandaatgebieden die samen het Gemenebest vormen. Op de top van de Commonwealth of Nations in het West-Australische Perth besloten de leden van het Gemenebest vrijdag dat het hun staatshoofd voortaan tevens vrijstaat een rooms-katholiek te trouwen. Alle zestien betreffende lidstaten moeten de nieuwe regels nog ratificeren voor ze van kracht worden.

"De afgelopen eeuwen zijn onze denkbeelden fundamenteel veranderd, en sommige achterhaalde regels - zoals sommige opvolgingsregels - slaan gewoon nergens meer op", zei de Britse premier David Cameron. "Deze gedachtegang past niet langer in de moderne staten die we zijn geworden."

Zestien van de 53 lidstaten van het Gemenebest hebben de Britse monarch als staatshoofd. Vijf lidstaten kennen hun eigen vorst, terwijl de overige lidstaten republieken zijn.


Britse prinsen verliezen voorrang op prinsessen (Foto: Novum)

Aardbeving doet hoofdstad van Peru schudden

Een krachtige aardbeving voor de kust van Peru heeft vrijdag de hoofdstad Lima op zijn grondvesten doen schudden. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst gezegd. Over slachtoffers of schade is nog niets bekend.

De beving had een kracht van 6,9 en deed zich voor op een vrij geringe diepte van vijftien kilometer. Het epicentrum lag vlak voor de kust, op zo'n vijftig kilometer afstand van de stad Ica en driehonderd kilometer ten zuidwesten van Lima.

Amsterdam verbiedt overnachten op Museumplein

De Occupy-beweging in Amsterdam mag protesteren op het Museumplein, maar mag er niet overnachten. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagavond gezegd. Als er aan het einde van de avond toch mensen in een tent op het plein zitten, grijpt de politie in.

Van der Laan sprak vrijdagmiddag met de organisatie. "Daaruit bleek vooral dat de demonstranten zelf erg verdeeld zijn over wat ze nu eigenlijk willen", aldus de woordvoerder. "De meesten willen blijven en een enkeling wil een nieuw kamp beginnen op het Museumplein."

De protestanten die willen verhuizen, menen dat het Beursplein te vol is geraakt. Maar daar is volgens Van der Laan geen sprake van. Ook wil hij uit veiligheidsredenen dat slapen alleen voor de deur van de beurs wordt gedaan. "De politie kan niet twee plekken gaan beveiligen. Slapen doen we dus alleen op het Beursplein."

Ondanks de beslissing van Van der Laan werden vrijdagmiddag de eerste tenten op het Museumplein gezet. Volgens de woordvoerder staan er inmiddels drie.

Sandra Bullock koopt peperduur schilderij voor baby

Sandra Bullock heeft haar baby een schilderij ter waarde van veertienduizend dollar cadeau gedaan. De 1-jarige Louis heeft van zijn moeder een kunstwerk van Andy Warhol gekregen, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

De actrice kocht het schilderij donderdagavond tijdens het Amfar Inspiration Gala in Los Angeles. Bullock was bij het evenement aanwezig om Elizabeth Taylor te eren, die in 1985 de stichting AIDS/HIV opzette. Toen de actrice het schilderij in ontvangst nam bedankte ze voor de eerste Warhol van haar zoon.

De 47-jarige actrice kreeg in januari vorig jaar haar baby Louis uit New Orleans. Bullock was ten tijde van de adoptie nog samen met haar man Jesse James. Twee maanden nadat de pasgeboren baby bij het echtpaar kwam, bleek dat James er diverse affaires op nahield. Het stel scheidde vorig jaar.

Unesco stemt over Palestijns VN-verzoek

Unesco stemt maandag over het Palestijnse verzoek om een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties. Dat liet de VN-organisatie vrijdag weten.

Om de goedkeuring van de Unesco te ontvangen moet tweederde van de 193 lidstaten van de organisatie instemmen met het Palestijnse verzoek. De Verenigde Staten, fel tegenstander van een Palestijns VN-lidmaatschap, hebben gedreigd de geldkraan dicht te draaien als Unesco instemt met het verzoek.

De Palestijnen hopen dat een lidmaatschap van de VN nieuw leven in het vastgelopen vredesproces met Israël kan blazen.

Doe mee en maak je eigen blog!

Ben je iets tofs tegen gekomen? Een geinig filmpje, een bizar verhaal of een grappig plaatje?

Vanavond en vannacht ben jij degene die de content bepaald op het FOK!weblog. Plaats in dit topic jouw gevonden link, plaatje of video met een kleine omschrijving, en wij plaatsen hem op het FOK!weblog.

Wie weet wordt jouw blogje wel wereld beroemd?

kayleighleith twitterde op donderdag 06-10-2011 om 12:09:52 The Stand Up Straight video was picked up by @FOKweblog for "Top or Flop" Check it out and vote for top of course ;-) http://t.co/m6brZgIU

Mocht het niet lukken met een kleine omschrijving, helpen wij jou graag hiermee. Wij zullen actief meedenken en wanneer jouw blogje klaar is het plaatsen op het FOK!weblog! Doe gezellig mee!

Werkstraffen geëist tegen belagers politie

Tegen twee leden van een voetbalteam dat in mei betrokken was bij een schietpartij in Amsterdam is vrijdag een werkstraf van tweehonderd uur geëist en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Het tweetal wordt verdacht van geweld tegen een agent. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Bij het incident zouden de twee verdachten politieagenten in het nauw hebben gedreven. Een agent opende daarop het vuur. Daarbij kwam de 31-jarige Michael Koomen, een van de teamleden, om het leven. Het team van de Amstelveense club Rkavic vierde destijds hun kampioenschap in de Amsterdamse binnenstad.

De twee werden in eerste instantie verdacht van poging tot doodslag, maar het OM zwakte die aanklacht later af tot openlijke geweldpleging. De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

Mauro slaat uitnodiging Bleker af

De jonge Angolese asielzoeker Mauro heeft vrijdagavond een uitnodiging van CDA'er Henk Bleker afgeslagen om zaterdag mee te gaan naar de voetbaltopper FC Twente - PSV.

"Mooi niet", reageerde Mauro op de uitnodiging die Bleker hem tijdens de uitzending van het televisieprogramma Pauw en Witteman deed. De camera ving de tijdens de talkshow op papier gekrabbelde uitnodiging.

Bleker, staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, maakte tijdens de uitzending duidelijk dat hij worstelt met de discussie om Mauro. De bewindsman in hem vindt dat regels duidelijk zijn en moeten worden gevolgd, maar hij kan zich heel goed voorstellen dat de voetbalvereniging in zijn woonplaats zich ook zou inzetten om jongens als Mauro in Nederland te houden.

De CDA-staatssecretaris hoopt dat de optie om Mauro via een studievisum te laten blijven iets oplevert. "Ik heb begrepen dat er op wordt gestudeerd of het mogelijk is dat hij in Nederland kan blijven om het studievisum aan te vragen."

Mauro slaat uitnodiging Bleker af
Mauro slaat uitnodiging Bleker af (Foto: ANP)

Leukemans nog twee jaar bij Vacansoleil

Björn Leukemans rijdt ook de komende twee seizoenen voor Vacansoleil. De 34-jarige Belg maakte dat vrijdag bekend. "Na het seizoen zijn er gesprekken geweest met het ploegmanagement", laat Leukemans weten. "Er was waardering voor de prestaties die ik in het voor- en najaar heb neergezet."

"Men wou daarom niet alleen de bestaande voorwaarden verbeteren maar mijn contract ook openbreken. Ik heb daar niet te lang over moeten nadenken." Leukemans staat sinds 2009 onder contract bij de Nederlandse formatie. Hij eindigde dit jaar als zevende in zowel de Ronde van Vlaanderen als de Amstel Gold Race.

Leukemans is te spreken over de komst van zijn landgenoot Kevin van Impe van Quick-Step. "Dat men ook heeft ingespeeld op de vraag om met Kevin Van Impe er iemand bij te nemen die in de voorjaarsklassiekers van groot belang kan zijn, vind ik een bijkomend pluspunt."

[Bundesliga] Ballack schiet Leverkusen langs Freiburg

Bayer Leverkusen heeft een nipte overwinning in de Bundesliga geboekt. Op bezoek bij hekkensluiter Freiburg werd met 1-0 gewonnen. Michael Ballack was de gevierde man met een treffer in de tweede minuut. De ervaren middenvelder tikte van dichtbij binnen na een onoverzichtelijke situatie voor het doel van de thuisploeg.

Leverkusen stijgt door de zege naar de achtste positie met zeventien punten. Freiburg behaalde zeven punten uit elf duels.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.