Amsterdam verbiedt overnachten op Museumplein

De Occupy-beweging in Amsterdam mag protesteren op het Museumplein, maar mag er niet overnachten. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagavond gezegd. Als er aan het einde van de avond toch mensen in een tent op het plein zitten, grijpt de politie in.

Van der Laan sprak vrijdagmiddag met de organisatie. "Daaruit bleek vooral dat de demonstranten zelf erg verdeeld zijn over wat ze nu eigenlijk willen", aldus de woordvoerder. "De meesten willen blijven en een enkeling wil een nieuw kamp beginnen op het Museumplein."

De protestanten die willen verhuizen, menen dat het Beursplein te vol is geraakt. Maar daar is volgens Van der Laan geen sprake van. Ook wil hij uit veiligheidsredenen dat slapen alleen voor de deur van de beurs wordt gedaan. "De politie kan niet twee plekken gaan beveiligen. Slapen doen we dus alleen op het Beursplein."

Ondanks de beslissing van Van der Laan werden vrijdagmiddag de eerste tenten op het Museumplein gezet. Volgens de woordvoerder staan er inmiddels drie.